Bucureșteanul, mai tare ca parizianul! La ce capitol

Bucureștiul are unele dintre cele mai accesibile locuințe din UE.

Unui bucureștean îi ia în medie zece ani să cumpere o locuință, în timp ce pentru un parizian efortul de a achiziționa o proprietate este aproape dublu. „Micul Paris” este, așadar, una dintre cele mai accesibile capitale europene dacă raportăm veniturile medii nete ale populației la prețurile locuințelor. În plus, piața imobiliară rezidențială din România beneficiază și de o anumită stabilitate comparativ cu celelalte țări din regiune, având un ritm de evoluție a prețurilor mai lent, susține Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație BNR.

Alături de dinamica salarială, modificarea ratei dobânzii de politică monetară are de asemenea un impact asupra pieței proprietăților rezidențiale, mai exact asupra ritmului de creștere a prețurilor locuințelor, spune acesta.

În prezent, există o tendință de temperare a prețurilor locuințelor sau chiar de scădere la anumite tipuri de proprietăți: de exemplu, prețul mediu al unui apartament nou din București s-a redus cu 67 de euro/mp comparativ cu luna mai 2022 (conform Imobiliare.ro), pe când la cele vechi, prețul a scăzut cu 24 de euro.

Trebuie menționat și că foarte mulți români (aproximativ 95%) sunt deja proprietari de locuințe, iar activele imobiliare acoperă trei sferturi din averea netă a populației. Potrivit acestuia, preferința românilor pentru investițiile în proprietăți este firească, întrucât nivelul de incertitudine este mai scăzut.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4596 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Multumim ziaristului pt informatia cu Parisul si, cu comparatia despre imobiliare si investitiile romanilor in imobiliare, dar, in ce altceva sa investesti in Romania actuala – in pacanele, in prafuri de tras pe nas, in alba-neagra…imobilarele sunt cele mai sigure pt familii! Inainte de regimul comunist, proprietarii de locuinte erau stimati si apreciati, considerati cetateni de valoare.

  2. Da știm! E bine, e foarte bine, „cășili” din București „este ieftini” toți srilankezii veniți la muncă în România stau la coadă să-și cumpere „căși” , atât „dă ieftini” sunt. Atât de ieftini e „cășili” că pentru un apartament de două camere confort doi , trebuie să te împrumuți la bancă pentru douăzeci de ani. Propagandă capitalistă, ăștia nu au învățat nimic de la comuniști. Propaganda nu ține de foame și de sete.

  3. Razboiul impotriva proprietarilor a inceput cu saracirea populatiei. Cel mai important atac este pretul energiei, termice si electrice. Singura sansa a romanilor este sa ramna : „foarte mulți români (aproximativ 95%) sunt deja proprietari de locuințe”. Asa ca nationalizarea energiei este imperativa pentru populatie dar si pentru alimentarea bugetului de stat pentru plata medicilor si a profesorilor. Locuinta „rezidenta principala” trebuie sa fie libera de impozite si taxe de proprietate. Pentru bugetul de stat, TVA este suficient pentru a acoperi cheltuielile. Avem datorie externa pentru ca se fura si pentru ca nu se munceste la stat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.