Bucureşti, Capitală Europeană?

Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români), în colaborare cu GEA Strategy & Consulting, a organizat în data de 9 septembrie 2015 la Athénée Palace Hilton Colocviul cu tema Bucureşti – Capitală Europeană.

Colocviul a reunit peste 100 de experţi în devenire şi experţi consacraţi, cu pregătire academică şi experienţă profesională în ţară şi în străinătate, în domeniile arhitectură, construcţii, dezvoltare urbană şi regională, mediu etc. Au fost prezenţi reprezentanţi de marcă ai mediului academic şi ai sferei publice şi private din România. Invitaţii de onoare ai sesiunii de deschidere au fost domnul Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, şi domnul Arh. Liviu Ianăşi, Vicepreşedinte al Asociaţiei Profesionale a Urbaniştilor din România (APUR).

Organizatorii Colocviului şi-au propus să (re)aducă în atenţia factorilor de decizie şi a opiniei publice potenţialul de dezvoltare durabilă a Bucureştiului, nu doar pentru locuitorii Capitalei, ci pentru toţi cetăţenii României. Bucureştiul de mâine poate deveni o capitală europeană modernă, cu cetăţeni implicaţi în comunitate şi oportunităţi economice pe măsura potenţialului lor.

„Fundaţia CAESAR acordă importanţa cuvenită dezvoltării Bucureştiului, iar acest Colocviu este doar primul pas în această direcţie. Capitala este principalul motor economic al României, cu oportunităţi şi provocări pe măsură. Am plecat de la premisa că Bucureştiul poate mai mult şi merită mai mult, având în vedere potenţialul său remarcabil de creştere. Avem convingerea că soluţiile propuse în cadrul celor trei grupuri de lucru sunt deopotrivă creative şi viabile. Sperăm că aceste recomandări vor fi auzite, înţelese şi puse în practică. Fundaţia CAESAR salută oportunitatea de a contribui la o dezbatere de substanţă pe tema Bucureşti – Capitală europeană. În perioada următoare, propunerea de politici publice rezultată în urma lucrărilor colocviului va fi pusă în dezbatere publică”, a afirmat Sebastian Burduja, Preşedinte şi co-fondator al Centrului pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români.

Colocviul CAESAR Bucureşti – Capitală Europeană s-a desfăşurat într-o formă interactivă, implicând actori din mediul public, neguvernamental şi privat. Aceştia au colaborat pentru pregătirea unor propuneri concrete de dezvoltare a Bucureştiului pe termen mediu şi lung. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul a trei grupuri de lucru ce au avut ca teme de dezbatere: Bucureştiul Competitiv, Bucureştiul Conectat şi Bucureştiul Eficient.

Dragoş Pîslaru, Manager General GEA Strategy & Consulting, a declarat: „Acest Colocviu a pornit de la ideea de a avea soluţii care pot fi puse în practică pentru un Bucureşti mai competitiv, conectat şi eficient. Ştim cu toţii că există minusuri şi probleme de sistem, însă suntem de acord că vorbim în acelaşi timp de un potenţial neexplorat. GEA Strategy & Consulting şi partenerii de la Fundaţia CAESAR şi-au asumat un triplu rol: de facilitatori, aducând la masă experţi de prestigiu în domeniile abordate şi tineri specialişti; de contribuitori, ambele organizaţii reprezentând în sine surse importante de expertiză; şi de promotori ai ideilor colectate în timpul colocviului (care nu au fost puţine), pentru ca acestea să ia forma unor direcţii de politici publice şi iniţiative concrete. Avem încredere că tinerii specialişti, alături de experţii deja consacraţi, vor continua acest proiect ambiţios de a transforma Bucureştiul într-un oraş în care să ne placă să trăim”.

În cadrul celor trei grupuri de lucru amintite s-au identificat soluţii pentru o nouă viziune de dezvoltare a Bucureştiului. Grupul de lucru Bucureştiul Competitiv a formulat propuneri de punere în practică a unor proiecte de smart city & e­guvernare şi a recomandat poziţionarea capitalei noastre ca o destinaţie de city break.

Grupul de lucru Bucureştiul Conectat a discutat despre nevoia îmbunătăţirii mobilităţii în zona metropolitană, inclusiv prin reabilitarea şi exploatarea eficientă a infrastructurii feroviare şi a metroului, despre investiţii în transportul nemotorizat, despre îmbunătăţirea transportului public, inclusiv prin benzi dedicate, şi despre sisteme inteligente de gestiune a traficului.

În cadrul grupului Bucureştiul Eficient, s-au identificat soluţii pe următoarele direcţii: eficienţă energetică, managementul fondului construit, extinderea infrastructurii verzi, reţelele vitale ale municipiului (alimentare cu energie termică, alimentare cu energie electrică, alimentare cu apă).

Grupurile de lucru vor continua să se întâlnească offline şi online, iar ideile vor fi promovate în spaţiul public şi către factorii de decizie sub forma unui raport de politici publice, care va fi pus în dezbatere publică în perioada următoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.