Problemele unei capitale europene în 2019

Bucureștiul poate rămâne fără apă caldă

Bucureștiul rămâne fără apă caldă dacă Firea nu plătește urgent câteva zeci de milioane de euro

 Electrocentrale București, companie controlată de ministerul Energiei, amenință cu sistarea livrărilor de apă caldă către RADET, distribuitorul agentului termic către populație, ceea ce înseamnă că bucureștenii nu vor mai putea să facă băi și dușuri calde. ELCEN a și trimis o scrisoare către Consiliul General al Municipiului București în care explică că Romgaz nu le va mai da gaze, caz în care nu mai au cu ce să facă apă caldă, și somează Primăria Capitalei să plătească sumele restante către producătorul de gaze, potrivit convenției încheiate anul trecut.  Aceste restanțe cumulează 600 de milioane de lei, însă Romgaz, pentru a continua livările, ar putea accepta, pentru început și o plată parțială, dar imediată.

„În pofida diligenţelor ELCEN şi a demersurilor încheiate încă din luna octombrie 2018, Convenţia de justificare a avansurilor pentru sezonul de termoficare 2018-2019 a fost semnată cu mare dificultate de către RADET Bucureşti şi PMB abia în luna decembrie 2018, astfel că ELCEN nu a beneficiat de acordarea în avans pentru luna noiembrie 2018 a subvenţiei (…) aşa cum au beneficiat Engie, Vestenergo şi CET Griviţa (societăţi care au o contribuţie foarte mică, comparativ cu ELCEN, la sistemul de termoficare din Municipiul Bucureşti), iar începând cu luna ianuarie 2019, Primăria Municipiului Bucureşti nu şi-a mai respectat angajamentele faţă de ELCEN şi Romgaz…. Neachitarea subvenţiei de către Primpăria Municipiului Bucureşti în conformitate cu obligaţiile asumate va comprmite furnizarea de agent termic în Capitală, cel mai târziu în luna mai a anului curent, fiind depăşit de RADET Bucureşti la data de 09.05.2019 termenul de scadenţă de 90 de zile reglementat de art. 77 alin. 2) din Legea 85/2019. În această situaţie, ELCEN, la rândul său, nu îşi poate onora obligaţiile de plată către Romgaz. Ca atare, acest creditor poate întrerupe furnizarea de gaze către subscrisa, aspect pe care, de altfel, Romgaz l-a subliniat şi prin adresa nr. 14.931 din data de 23.04.2019, transmisă Primăriei Municipiului Bucureşti, prin care a relevant faptul că, în situaţia neachitării de către ELCEN la scadenţă (09.05.2019) a obligaţiilor de plată în valoare de 114.879.779 lei, va trece la sistarea livrărilor de gaze către ELCEN’, se arată în scrisoarea Elcen către CGMB.

Se poate întâmpla chiar acum

Practic, bucureștenii sunt în perioada de după termenul limită de achitare a sumelor datorate de PMB Romgaz, așa că sistarea gazelor către Elcen poate fi făcută oricând. Într-o atare situaţie, s-ar ajunge la încetarea producerii de energie termică în Municipiul Bucureşti şi declanşarea procedurilor de debranşare în ritm accelerat, ceea ce va compormite iremediabil Sistemul de alimentare centralizat cu energie termică (SACET), consecinţe economice deosebit de grave şi cu un impact major asupra mediului încănjurător.

De asemenea, acest fapt ar conduce la la oprirea tuturor instalaţiilor utilizate de ELCEN pentru producerea energiei termice, distribuită ulterior de RADET către utilizatorii finali (cetăţeni, şcoli, grdiniţe, agenţi economici), având în vedere că de sistemul de termoficare al Capitalei depinde viaţa a milioane de locuitori şi buna desfăşurare a acitivităţii agenţilor economici şi a cătorva mii de spitale, şcoli şi grădiniţe”.

ELCEN mai spune că a informat Primăria despre aceste lucruri şi în februarie, martie şi a aprilie, dar nu a primit niciun răspuns. Compania a trimis memorii şi Preşedinţiei şi Guvernului în care solicită acelaşi lucru: plata imperioasă măcar a subvenţei, la 90 de zile, pentru că altfel, nu are de ales şi va lasă Bucureştiul fără energie termică, dacă va rămâne fără gazele pe care nu are cu ce să le plătească.

Lanțul Romgaz – bucureșteni se explică așa. Producătorul de gaze le vinde Elcen București, care produce cu ajutorul lor apă caldă și căldură, pe care o vinde RADET, care le distribuie populației. Anul trecut , din pricina situației dezastruoase a RADET, care acum este în faliment, cu o cerere de supendare acceptată deocamdată de instanță, PMB a negociat direct cu Romgaz ca parte din subvenția pentru regia de termoficare să ajungă în conturile producătorului de gaze. Înțelegerea a fost respectată până la începutul acestui an.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1084 Articole
Author

5 Comentarii

  1. sunteţi în urmă cu ştirea, la noi e deja ca pe vremea lui ceaşcă…mulţumim din inimă partidului, că pe firica o durea-n Editat de sârme, în nici un caz de noi…

  2. Minunat, doar avem in weekend spectacole de sunet si lumini la fantanile arteziene din centru, ce mai conteaza ca apa e rece; in Voluntari e altceva !

  3. Da, dar fara circ si povesti cu sarme prin diverse gauri nu o sa ramana niciodata! Important e sa se sifoneze banul public pe chermeze, acum mai vrem sa fim si curati?! Si asa e plin de moldoveni si olteni orasul, asa ca..

  4. Cred ca nu decat o stire aiurea !!!!!!La 30 de ani de la mascarada „ilici” nu se poate ca ,capitala tarii sa sa fie vaduvita de apa calda !!!!!

  5. De 2 saptamani apa calda e calaie. Ca si in iarna asta, cand nu dadeau caldura, suntem mintiti dand vina pe avarii. In iarna nu aveau combustibil ptr. ca nu se facusera stocurile in cursul anului, iar CET-urile functionau sub parametri. A fost primul an dupa 89 cand bucurestenii au suferit de frig in case cu RADET-ul a ajuns in administrarea primariei. Trageti concluziile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.