Bulgaria îşi finanţează bugetul pe banii confiscaţi mafioţilor

Autorităţile de la Sofia au propus distribuirea bunurilor şi a capitalului obţinute în urma activităţilor criminale asociaţiilor de caritate, poliţiei, precum şi victimelor infractorilor arestaţi. Este vorba despre sume ce ajung la peste 125 de milioane de euro doar în 2009.

Un proiect de lege în acest sens va fi înaintat în iulie. În 2009, statul a propus sechestrarea unor bunuri în valoare de 255 de milioane de leva (130 de milioane de euro), dintre care justiţia a aprobat sechestrul pe 254 de milioane de leva. Preşedintele comisiei care gestionează acum aceste bunuri, Stoian Kuşlev, a declarat că se simte ruşinat atunci când oficialii UE întreabă ce face Bulgaria pentru a-i compensa pe cei care au avut de suferit de pe urma activităţilor criminale ale mafioţilor bulgari.

Kuşlev a propus ca statul să vândă clădirile care au aparţinut infractorilor, iar cu banii obţinuţi să deschidă grădiniţe şi creşe. Oficialul bulgar a dat şi exemplul Statelor Unite, unde statul angajează companii care să administreze bunurile confiscate dacă astfel se obţin profituri mai mari decât prin vânzarea lor.

Acţiunile împotriva crimei organizate au dus la recenta arestare a fostului agent al serviciilor secrete Alexei Petrov, căruia i s-a pus sechestru pe 3.300.000 de leva (1,7 milioane de euro). În cadrul aceleiaşi operaţiuni, cu numele de cod „Caracatiţa”, au fost arestaţi alţi cinci mafioţi bulgari, punându-se astfel sechestru pe o sumă de circa 33 de milioane de leva (17 milioane de euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.