Bulgaria, placa turnantă a petrolului rusesc către Europa

Guvernul interimar al Bulgariei și Lukoil Neftochim Bulgaria, compania din Rusia care importă țiței și îl prelucrează în produs finit, au convenit ca aceasta să poată continua să funcționeze și să exporte produse petroliere în UE până la sfârșitul anului 2024, atât timp cât își plătește integral taxele, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene că acest lucru ar încălca regimul de sancțiuni al blocului comunitar, relatează Euractiv,
Potrivit viceprim-ministrului pentru politică economică, Hristo Alexiev, acest act va duce la 350 de milioane de euro în plus la bugetul de stat al vecinilor. „Astăzi am realizat un pas foarte important – de la 1 ianuarie 2023, Lukoil va transfera toată producția, veniturile și impozitele pentru a fi plătite în Bulgaria, și nu, ca până acum, în Olanda sau Elveția”, a declarat Alexiev în timpul unei ședințe de informare cu conducerea companiei petroliere rusești, care a avut loc luni.  „În termen de o săptămână, după ce Bulgaria va adopta actele juridice relevante, supravegherea Lukoil va lua decizia de a trece la o schemă în care își va transfera profiturile reale din prelucrarea petrolului în Bulgaria„, au spus, la rândul lor, reprezentanți ai companiei ruse.
…și embargoul? 
Afacerea este una bună și pentru Lukoil, nu numai pentru Bulgaria, deoarece va face de facto din statul de la sud de Dunăre o bază pentru evitarea parțială a embargoului petrolier european. În pachetul său de sancțiuni din iunie, UE a interzis achiziționarea, importul sau transferul de țiței rusesc începând cu 5 decembrie 2022 și alte produse petroliere rafinate din Rusia începând cu 5 februarie 2023.
Cu toate acestea, Bulgaria a primit o derogare „din cauza expunerii sale geografice specifice” și va putea continua să importe țiței și produse petroliere prin transport maritim până la sfârșitul anului 2024. Comisia Europeană a anunțat deja că Lukoil nu poate exporta din Bulgaria produse petroliere fabricate din petrol rusesc, dar guvernul interimar susține că poziția Bruxelles-ului a fost interpretată greșit de presa bulgară, a precizat în octombrie Ministerul de Finanțe.
Compania rusă Lukoil, proprietara singurei rafinării din Bulgaria, nu ar trebui să încerce să ocolească embargoul impus de UE și să vândă în străinătate produse petroliere obținute din petrol rusesc, a declarat Daniel Ferry, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, jurnaliștilor bulgari la Bruxelles. În replică, ministrul bulgar a subliniat o excepție care scutește de sancțiuni „produsele petroliere rafinate produse într-o țară terță pe baza țițeiului rusesc și exportate către o altă țară sau o țară terță”, „deoarece au fost produse în afara Rusiei”.
Cu alte cuvinte, benzina și motorina produse pe bază de țiței rusesc în afara blocului care, în rest, respectă normele susținute de UE, cum ar fi viitorul plafon al prețului petrolului rusesc, pot intra pe piața unică. Cu toate acestea, guvernul nu a oferit detalii privind modul în care regula se aplică Bulgariei în calitate de membru al UE.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

2 Comentarii

  1. S.U.A. Bideului și zecile de sluguțe ioropenise se străduiesc de 8 luni să sufoce economic Federația Rusă. Și alimentează cu armament și bani – zeci de miliarde de $$ – regimul criminal pus de ele în 2014 prin LOVITURĂ DE STAT la Kiev! Da’ susțin că nu sunt implicate în războiul din statul nazist artificial Ukraina…..[Rumburak]

  2. …ce sa spun, baieti destepti!…de zeci de ani romanica nu face comert cu rusia sau china…in timp ce restul europenilor nu gaseau transport pt marfuri…bravo lor!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.