Ca să nu devenim lupi pentru ceilalți oameni, trebuie să acționăm acum

romanii
Coaliția aflată la putere se zbate (în mod ipocrit sau în stil de Dorel) să găsească soluții temporare la problematica gravă antrenată de cele trei crize care se suprapun azi – energetică, alimentară și geopolitică. De la compensații (în loc de plafonare și reglementare a circulației produselor și serviciilor esențiale, de supraviețuire), la bănci de alimente și ajustări ale pensiilor și salariilor minime ori programe de sprijin al IMM-urilor, am auzit cam tot. Dar, ca un făcut, nimic nu funcționează. Compensarea facturilor de utilități pentru consumatorii casnici a eșuat lamentabil (statul și-a creat singur o datorie de peste 32 de miliarde de lei către furnizori, neavând de gând să plătească) și, în plus, a determinat „cimentarea” prețurilor și a tarifelor la niveluri amețitoare. De exemplu, personal am primit de la Enel notificare din care rezultă că prețul facturii la energia casnică va trece, din 1 octombrie, de la 0,68, la 0,8 lei pe kw, iar la societate, prețul va fi de 2,45 lei. Diferența față de anul trecut este cvadruplă, pe casnic, și multiplicată de 10 ori, pe comercial. Totul pentru că guvernanții, în loc să plafoneze prețurile, au decis că acordă compensații, la prețurile majorate de furnizori, presați de speculatorii de pe PZU (piața zilei următoare). Compensații care, apropo, se achită din taxele și impozitele tuturor, plus credite de achitat în viitor de toți cei de azi și toți cei ce ne vor lua locul peste 20-40 de ani, indiferent dacă suntem „ajutați” sau nu de mărinimosul stat. Ajustările pensiilor și ale salariului minim nu numai că vin la distanțe de ani de zile față de momentul în care ar fi fost necesare dar sunt și în contratimp cu inflația, făcând ca pensionarii și persoanele cu venituri mici să se afle ca într-un vis nesfârșit în care aleargă după autobuz și ajung în stație la fix două secunde după ce autobuzul a plecat fără ei.
Unii destinatari ai acestor măsuri de „protecție socială”, nu puțini, au credite cu dobânzi variabile în funcție de costul mediu împrumuturilor interbancare (Robor sau IRCC), care a crescut fulminant, cauzând dublarea ratelor, în numai 6 luni de zile. În plus, veniturile celor cu salarii medii sau mai mari fie au înghețat la valoarea de dinainte de plandemie, fie au scăzut, iar mulți dintre cei care chiar realizau venituri bunicele înainte de plandemie și-au pierdut jobul, din diverse motive – de la restructurări ale personalului, pe motivul digitalizării sau al lucrului de acasă, la falimente cauzate de minunata politică de sănătate publică din ultimii doi ani și jumătate, când toate resursele financiare, publice sau private, au fost concentrate în mâinile „experte” ale lui Arafat & co.
În plan european, comedia este și mai amară, și mai penibilă.
După ce, pe mâna germanilor, UE și-a creat o dependență cvasi-totală de gazul și petrolul rus, iar green deal – ul a ars niște etape, eliminând mai toate sursele de energie convențională (Germania a rămas și fără cea nucleară, pe care a închis-o aproape total după accidentul de la Fukushima), fără a pune în loc, la timp, altele (dimpotrivă, forțând extinderea utilizării mașinilor cu baterii electrice încărcate de la rețeaua alimentată cu energie convențională, „carbonată”, poluantă), acum inteligenții birocrați de la Bruxelles contată cu stupoare că beleaua e imensă și e cam insolubilă și că urmează 10 ierni teribile de frig, foamete și sărăcie, ca și când am fi trecut printr-un război mondial cu durata de 7-8 ani… Ce propun acum acești inteligenți? Sobrietate energetică (mai cald vara, mai rece iarna, mai puține băi pe lună, mai puțină hârtie igienică), reținere alimentară, trecerea la stadiul de insectivor, în condiții de digitalizare și mai adâncă (citește pușcărie digitală) și de „imunizare” și mai frecventă și mai extinsă cu serurile experimentale care nu au prevenit și nu au combătut nimic în plandemie, plus, desigur, segregarea socială pe criterii sanitare, pe bază de nazzipass. Ba, mai mult, von der Leyen spunea ieri, cu emfază, ca și când nu ar fi vorba de prostie crasă a clasei birocratico-corporatisto-politice în fruntea căreia s-a cocoțat, pletoră care a pus Europa la degetele de la picoarele lui Putin, că nu trebuie să înlocuim dependența de Rusia cu dependența de China. Doar că, ce să vezi, pe partea de bunuri de larg consum, semifabricate, energie verde, semiconductoare etc etc etc Europa este deja dependentă de China, iar asta s-a întâmplat pentru că politicienii și corporațiile occidentale au decis de multișor că e bine și eficient să faci afaceri cu China.
E ridicol, dar UE le cere cetățenilor săi să renunțe la consumul (deseori hedonist) și la confortul de azi, ba chiar și la insistența de a rămâne în viață după vârsta de 75 de ani (prea mulți „mâncători inutili”, zise Schwab, un ins de peste 80 de ani care conduce World Economic Forum), după ce timp peste 50 de ani și-a propus să crească și consumul, și confortul, și siguranța, și sănătatea, și speranța de viață. Să vedem cum vor renunța occidentalii la paradele mândriei, la city break, la merțanul de 200 de mii de euro, la analizele medicale preventive ne-necesare de zeci de mii de euro anual etc. O să fie un bun subiect de studiu sociologic și antropologic. O să fie ca în Evul mediu, dar cu o societate mai proastă și mai lipsită de sensul vieții – măcar medievalii credeau în ceva, realizau ceva, gândeau cu capul lor, pictau și sculptau ei înșiși…
Mă rog, consider că ceea ce trebuie urgent făcut, pentru ca furnizorii de energie, băncile și statul să nu dea faliment, sunt o politică economică și socială și un sistem de legi care să oprească falimentul generalizat al consumatorilor și al IMM-urilor. Cel mai important este ca această politică să asigure menținerea (dacă nu creșterea) puterii de cumpărare a omului de rând, intenția sa de a consuma și încrederea în viitor. Dacă omul își vede veniturile evaporându-se, va înceta să consume altceva decât îi este absolut necesar, va abandona încrederea în viitor, renunțând la a face copii și a se educa (cu consecința că lumea va deveni și mai săracă, și mai proastă, dar cu mult mai puțini „mâncători inutili”). Iar statul va rămâne fără taxe pe consum, deci fără bani pentru prestații sociale, inclusiv pensii și asistența medicală.
Ca să nu devenim lupi pentru ceilalți oameni, trebuie să acționăm acum. Ca să nu transformăm societatea într-un câmp de război al tuturor contra tuturor, trebuie să vorbim acum. Să ne facem auziți, că altfel ne înghite gaura neagră a progresiștilor ultra-guralivi și vocali.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

13 Comentarii

  1. E metoda consacrata, ne certam pe subiecte pentru a trece timpul, dar nu schimbam nimic! A recunoscut purtatorul de vorbe pnl aseara la tv! Nu se chinuie niciunii, taraganeaza totul pentru a nu exista revolte si mitinguri, cetatenii sunt pusi in asteptare!

  2. Georgica scrie precum un scolar silitor la teze. Pe Cotidianul sunt autori care ii sunt net superiori in manuirea pixului atunci cand au ceva de spus.De ce oare se ambitioneaza sa le ia painea celor de meserie? Nu cunosc daca vrea sa fie presedinte dar cata vreme vine cu justificari si explicatii gen ‘dorel’ atunci ar face mai bine sa vina la subsol langa postaci. Cand il voi auzi scriind sau pronuntand cu curaj cuvintele SECURITATE si SECURISTI atunci il voi vota sigur.

  3. In ultimii ani au tot circulat despre cantitatile imense de curent electric folosite de centrele de date ale Big Tech si pentra racire saracirea de apa a agriculturii.
    In traducere pentro prostimea cu greendeal in cap chilotzareala pe FB si Insta lasa o inalta amprenta de carbon. Prostia cu selfiurile nu doar ca ii mai baga pe unii la 27.000V cocotati pe vagoane sa faca live streamuri dar infrastructura digitala este mare consumatoare pentru idioti beti care sar cu masina in lacuri sau fac praf garduri si alte masini. Autopozatul a devenit o boala psihica mai bogata in carbon decat diselul clasic Golf V TDI
    Basca fura apa de irigat de la productia de microchipuri orice memorii pana la procesoare multicore sofisticate pana la racirea unor centre de date cu miliarde de utilizarori multicontinent si cosumuri proportionale.
    Unii de la ONGuri inchid mine de carbune si termocentrale
    Sa inchida Instagram sibalte retele sociale care trimit utilizatorii pe locomotive la prajit dar care sunt ecologisti

  4. Să nu ne amăgim, de fapt ne place sa fim lupi față de ceilalți! Nu am văzut nicio mișcare populară autentică împotriva aparatului de stat bugetivor, plin de alde scârța scârța pe hartie, indolent, nepăsător. Suntem deja în stadiul de popor prost. Tensiunea va creste pana la explozie, mai întâi in Europa și abia apoi vom înscena și noi un nou episod Târgoviște în care vom sacrifica pe cei mai lacomi dintre noi ca să le luăm locul. Un singur individ nu poate lupta împotriva curentului.

  5. ‘Peștele de la cap se împute’ pe toate meridianele lumii, ‘Noua Ordine Mondială’ îsi vede de treabă nestingherită tocmai prin triada crizelor amintite, țelul lor a rămas același, metodele diferă : mai un ser, mai un ‘război local’ cu implicații mondiale, o foamete care va generara lupte fraticide pentru supraviețuire, deposedarea de proprietate deoarece clienții nu mai pot rambursa creditele. Construirea noii societății sclavagiste va lua ceva timp pentru a permite dezvoltarea tehnologiilor AI care vor facilita renunțarea la controlul maselor cu pulane, tunuri de apă sau încarcerare exemplificate de obstrucționarea marșului camionagiilor din Canada și/sau a protestelor fermierilor din Olanda.

  6. Păi. CAUTĂ SOLUȚII,.. iar de intrebi . va zice că mâine e ziua când o vor decide de cum procedează,. Dar mâine e o dată inaccesibilă..numai azi nu-i mâine…Iar soluția cineva a ascuns-o bine de prostănacii n-o găsesc..

  7. Presedinte propus de AUR,ce vorbesti ,CAP Dor Marunt nu are nevoie de un pres,beton pe situatia internaationala incordata si pe situatia economica crizata ?Ma intreb..daca ajunge presedinte, renunta la topurile alea cu sclipici in forma de frunze cu care se prezinta la condicuta Romania TV sau asta se cere.
    Si strigatura (Hai Liberare) e tot de la unitatea de care apartine ?

  8. Dictatura soroshista mondiala se apropie de sfarsit! Ca orice dictatura se termina cu frig in case, bezna in orase, rationalizarea energiei, inflatie si somaj. Somajul vine in curand cand fabricile si combinatele Europei or sa dea faliment datorita costului la energie. Doar propaganda este din belsug pana in ultima clipa!

  9. …slabut, maestre, slabut…teoria ca teoria, practica ne omoara…pt neaveniti: consumul-blamat de toti in acest moment-este motorul economiei…caci altfel pt ce dracu mai produci!…robotizarea!…pt ce sa cresti productivitatea muncii la scobitori din moment ce robotii nu au dinti?…nu am gasit alta rima, scuze!…

  10. Păi de vorbit, vorbim, maestre Piperea. Problema noastră e că vorbim toți și nu ne înțelegem niciunul.
    O dată, pentru că suntem din ce in ce mai puțini cei care vorbim. Iar pe de altă parte, sunt din ce în ce mai mulți cei care împroașcă cu vorbe.
    Poate că ar fi mai bună o atitudine de Satyagraha. Asta a avut succes și la indieni și la afroamericani. Ne trebuie doar un Mahatma Gandhi, sau un Martin Luther King Jr. Dacă nu apare la timp, mai târziu va fi prea târziu. Pentru că nici timpurile nu mai au răbdare.

  11. Pe noi,majoritatea comentatorilor de la Cotidianul, ne doare la CASHcheta.
    Luam de la gusteru’ contributiv si supravietuim.
    Partea proasta e ca gusteru’ pare cam palid.
    Trebuie aburit putin.
    Noi suntem romani,
    Aici pe veci stapani!
    Plus doua nunti si un botez, pe tapsan.
    Hai ca ne uitara. Iara.

  12. Solutiile sunt evidente, iar aplicarea lor ar stabiliza in maxim o luna preturile la nivelul de dinainte de “criza” plus rata inflatiei, dar ei se fac ca nu le vad. Probabil ca vor sa vada cum din oameni o sa ne transformam in lupi la iarna.

  13. Nu trebue sa ne ingrijoram atata timp cit mama noastra draga, Ursula von Der Leyen ,ne-a indicat sa ne inbracam mai gros la iarna si la fel sa reducem din becurile din apartamente.Asa ca solutii s-au gasit imediat de cei care iubesc populatia si vor sa nu sufere datorita solidaritatii pe care trebue sa o aratam Ukrainei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.