Rusia oprește livrările prin Nord Stream 

Gazprom a suspendat miercuri, până pe 3 septembrie, livrările de gaze în Germania prin gazoductul Nord Stream pe motiv de lucrări de mentenanţă la singurul echipament aflat în funcţiune, relatează EFE.

Oprirea livrărilor s-a realizat la ora 4:00, ora Moscovei, (1:00 GMT), conform datelor privind fluxul real publicate pe site-ul Nord Stream AG, compania care operează gazoductul.

Potrivit Gazprom, „toate lucrările stabilite în contractul în vigoare pentru servicii tehnice se vor realiza împreună cu specialişti de la compania Siemens”.

Grupul rus a subliniat că, după cum este prevăzut în documentaţia tehnică a producătorului, „la fiecare 100 de ore sunt necesare lucrări de mentenanţă tehnică a echipamentului, care includ revizii pentru a detecta fisuri, deformări, urme de arsuri”.

Când lucrările de mentenanţă se vor finaliza, livrările vor fi reluate la nivelul stabilit înainte de oprire, respectiv 33 milioane metri cubi pe zi.

Rusia a redus treptat volumul furnizărilor prin Nord Stream pe motivul problemelor tehnice şi al necesităţii unor reparaţii la turbinele Siemens ale gazoductului.

Pe 27 iulie, Gazprom a anunţat reducerea livrărilor de gaze la o cincime din capacitatea gazoductului, o decizie care, potrivit Berlinului, corespunde „unei strategii de război”, scrie EFE.

Marţi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a afirmat că „exceptând problemele tehnologice provocate de sancţiuni (impuse Rusiei) nu există nimic care să împiedice livrările”.

El a subliniat că sancţiunile adoptate de Statele Unite, Canada şi ţările europene în privinţa Rusiei „nu permit realizarea unui serviciu tehnic adecvat, efectuarea de reparaţii şi nici oficializarea juridică a revenirii echipamentelor la locul de utilizare”.

Potrivit lui Peskov, aceste obstacole fac parte „din acţiunile iraţionale ale europenilor, care sunt foarte greu de înţeles şi imposibil de explicat, dar care pentru cetăţeanul de rând presupun un cost ridicat”.

Moscova a sugerat, în repetate rânduri, că situaţia s-ar putea rezolva prin punerea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2. Acest gazoduct nu a fost pus în funcţiune fiindcă Germania a blocat certificarea sa, în 22 februarie, la o zi după ce Rusia a recunoscut independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk şi cu două zile înainte ca Rusia să înceapă „operaţiunea militară specială” în Ucraina, mai scrie EFE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

12 Comentarii

  1. Okeeee! Care este motivul? Sa nu spuneti ca e razbunare, nu cred! Am inteles ca e ceva tehnic si pentru o perioada scurta.(nu am citit decat titlul)

  2. Si care-i problema?! Nu in mod repetat a afirmat UE, tarile membre UE (cu exceptia HU si BG) ca nu au nevoie de gazul rusesc ieftin si ca in cunostiinta de cauza isi cumpara gaz scump de altundeva ptr cetatenii lor?

    • Corect!
      Toata ieuropa ia injurat pe unguri ca cumpara gaz de la rusi. Unguri au ramas cu gaz iar restul cu injuraturile.

  3. Ar fi si cazul sa ichida teava aia odata.
    Sa dea gaz doar tarilor care isi vad de treaba lor.

  4. Intretineri mici si dese,
    Cheia marilor succese…

  5. Gaze, curent și petrol se va zice că se aduc din Rusia si de acum încolo cum s-au adus și pînă acum. Rusia, precum URSS, va juca rolul celui rău ca să fie încă o pricină ca cei ce conduc lumea (Rusia și Occident) să-l sărăcească pe omul de rînd.
    Nu vedeți că aproape toate țările cu rezerve de hidrocarburi declarate sînt instabile, nedemocrate și îndepărtate? Hidrocarburi se găsesc peste tot mai la suprafață sau mai adînc. Sînt anorganice, vin din străfundurile pamîntului, sînt fără sfîrșit.

  6. Eh, se fac repetitii pentru cand nu mai curge gaz, sa nu fie socul prea mare.

  7. Pai, si nu e normal ? Ii „fragezeste” pe nemti, ca sa nu fie socul termic prea mare si nici sa nu se opreasca brusc linia de fabricatie de la Audi ! Eu de exemplu daca ma duc la piata si incep sa-l injur pe taranul de la care vreau sa cumpar cartofi la un pret acceptabil, bestelindu-l, spunindu-i zi de zi ca e neam prost si agresiv si in plus mai ajutindu-l pe ascuns si pe concurentul sau, cum credeti ca ar reactiona ala ?

  8. Lucrări de mentenanță la 100 ore de funcționare ( 4 zile )? Cred ca e o greșeală? În privința ” sancțiunilor” un exemplu. Țările UE nu mai cumpără gazul rusesc livrat prin conducte. În schimb cumpără gaz lichefiat din China și India, gaz pe care acestea îl importă din Rusia

  9. „Țările UE nu mai cumpără gazul rusesc livrat prin conducte.”

    Tu inghiti tot ce scrie pe garduri ? Germania, Austria, Ungaria nu pot exista 1h fara gazul de pe conducte, se importa la greu, povestile cu gaz lichefiat sunt pentru copii mici.

  10. Germania a blocat functionarea Nordstream 2 si acum zice ca Rusia foloseste energia ca tactica de razboi??? Nici Ceausescu si comunistii nu atinsesera nivelul asta de absurd…Stiti Nordstream 2 e gazoductul de care radea fericita V. Nuland si zicea ca e o bucata de fier pe fundul marii! Acum la marionetele UE-iste nu prea le mai arde de ras…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.