Călin Popescu Tăriceanu: CUM MI-AM PETRECUT SFÂRȘITUL LUMII?

CUM MI-AM PETRECUT SFÂRȘITUL LUMII? Este titlul unui film de la mijlocul primei decade a noului mileniu. Nu-mi amintesc tot filmul, dar știu că era povestea a doi tineri care, la finele domniei lui Nicolae Ceaușescu, sparg, din greșeală, la școală, bustul dictatorului. De aici o întreagă poveste de viață.

Nu știu de ce, dar de câte ori mă gândesc la prima zi de libertate (sau relaxare, cum îi zic guvernanții) mă gândesc la titlul acestui film și îl parafrazez: cum mi-am petrecut prima zi de libertate?

Și îmi imaginez cum mi-aș petrece prima zi de „relaxare” la un … miting. Sigur, puternicii zilei și-au luat măsurile de protejare împotriva oricăror astfel de manifestări, dar… mi-ar plăcea să fiu la un miting. Când ești parlamentar este greu să participi la mitinguri, pentru că ție alegatorii ți-au dat alte instrumente ca să te opui abuzurilor unui Guvern, votul în Parlament, pe când cei care recurg la acest mod de protest nu îl au. Dar chiar și așa, tot îmi e dor de un miting.

Un miting împotriva celor care profită de o criză medicală pentru a reinstaura un regim autocratic. Un miting împotriva politizării unei epidemii, un miting împotriva manipulării în scop electoral a spaimelor de un dușman invizibil. Cred că simpla prezență în Piața Victoriei ar fi un semnal important pentru guvernanți că democrația nu a murit și că nici un virus nu este suficient de înspăimântător ca să ne facă să acceptăm un nou despot.

Îmi imaginez cum s-ar alătura dl Orban coloanei nesfârșite care s-ar întinde pe toată Calea Victoriei, pe lângă Palatul Parlamentului până la Cotroceni. Cred că ar fi a doua oară când actualul Prim-ministru ar urca cu plăcere dealul Cotrocenilor. Prima dată fiind când a primit mandatul de Prim-ministru. Și așa s-ar scrie, pentru istorie, și declarația de independență față de Palatul din Deal pe care toți liberalii o așteaptă.

Și, apoi, nici la Cotroceni nu am sta prea mult, dar suficient cât să ne strigăm indignarea pentru felul în care locatarul Palatului se insinuează perfid în fiecare colțișor din viața noastră. Și să regretăm cu toții că noi nu purtăm caschete pe care să le aruncăm în grădina Palatului Prezidențial împreună cu tradiționala urare: „Ieși afară …..nară! Căci sunt din ce în ce mai convins că strategia în gestionarea crizei de coronavirus nu vine de la Guvern, ci de la locatarul de la Cotroceni sau de la păpușarii lui. Îl cunosc pe Ludovic Orban de mulți ani, cum la fel îi cunosc pe unii dintre miniștri. Poate nu toți au fost premianți la facultate sau nu au idei geniale, dar până la această criză nimeni nu vedea în ei niște dictatori în adormire care de abia așteptau un moment prielnic să-și dea arama pe față. Ce s-a întâmplat cu ei? Cum au reușit această transformare incredibilă?

Audierile din Parlament la care am participat zilele acestea sau răspunsurile la moțiunile depuse împotriva unor miniștri m-au făcut să văd un fir roșu care leagă cele două palate. Refuzul de a accepta orice fel de sugestie de îmbunătățire a acțiunii guvernamentale are aceeași ideologie cu atacul dlui Iohannis la adresa unor partide care ar vinde Ardealul ungurilor. Minciuna și obrăznicia lor face parte din aceeași familie cu încăpățânarea de a nu testa consistent sau măcar de a testa prin sondaj la nivel național pentru a identifica zonele cu potențial pericol. Lipsa oricărui interes cu privire la numărul persoanelor testate mă face să cred că mai important decât planul de gestionare a crizei a fost planul de cum comunicăm numărul de bolnavi sau de decedați.

Fac legătura și cu un ordin al Ministrului Sănătății, ORDIN nr. 436 din 13 martie 2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2). Aici se indică decedații cărora nu li se fac autopsii pentru a se constata cauza decesului și, surpriză, pe listă apar cei care au avut simptome de COVID-19 dar nu au fost testați.

Deci dacă nu se testează masiv și constant, dacă nu știu câte persoane au fost testate pentru a avea o imagine a răspândirii virusului și dacă fac autopsii cui vor ei, ce știm noi de fapt despre acest virus? Știm doar ce trebuie să știm, doar ce ne spune Grupul de Comunicare Strategică, în fapt un grup de cenzură și dezinformare. O prelungire a dictonului bolșevic: nu contează cine votează, contează cine numără!

Ce am vrut să demonstrez este că suntem victimele unei manipulări istorice care nu cred că își are sursa la Palatul Victoria, ci la Palatul de Sus. Scopul ei este simplu: să mulțumim Conducătorului Iubit că țărișoara noastră a avut un număr mic de infectați și decedați în comparație cu țări mari și puternice. Pentru că ăsta este singurul manifest electoral pe care PNL poate să-l arate în campaniile care urmează.

Și astfel ma gândesc că prezența noastră în fața celor două palate în prima zi a libertății noastre ar fi semnul că nu ne lăsăm păcăliți și că oricât o să prelungească stări de urgență și de alertă, vremea judecății va veni.

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

12 Comentarii

  1. Da ce ai spune dca ti-ai petrece sfirsitul lumii recuperind mostenirea Gojdu???

  2. Un exercitiu de imaginatie pe care il consider binevenit. Cred ca pentru jigodiile securiste care ochestreaza toata acesta aberatie cu presupusa pandemie si nu numai, ca si pentru cretinii incompetenti si iresponsabili care ne conduc va veni cu siguranta vremea judecatii.

  3. Nu stiu, si, nu cred ca PSD nu ar fi jucat mult diferit, dar meschinaria si mitocania (de vataf pe mosie) a suplinitorului de Medias si gasti lui Sica (cei care nu recunosc si nu respecta Constitutia si nici o oarecare alta lege / institutie – decat ce vor ambaturile lor), e tragedia aceste tari si natii (mai mare decat toate efectele pseudo covitului). Sa te folosesti de o nenorocire (frica indusa – reala / mai putin reala)in scop electoral si pentru ati umple conturile personale si clientelei este echivalent tradari si ar trebui tratata (judecatat) ca atare.

  4. Sunt afirmaţii cu care nu sunt de acord. Nu am de loc convingerea domnului Tăriceanu că liberalii indicaţi nu aveau de când lumea multe din caracterele personalităţii predispuse la autoritarism. Dar, articolul merită reţinut pentru că este clar că ne confruntăm cu lipsa de transparenţă tipică neoliberalismului-reacţionar. Adică a tipului de liberalism care reneagă cele mai importante valori şi principii ale liberalismului însuşi: de la libertate….. la separarea puterilor.
    PS. Odată cu trecerea de la starea de urgenţă la cea de atenţie, ni se cere asumarea responsabilităţii personale, dar nu avem nici o cale legală de testare la cerere???? Mie nu mi se pare „relaxare”, ci aruncarea responsabilităţii asupra noastră, a alegătorilor şi familiilor noastre, dar fără să aveam instrumentele necesare. Un exemplu tipic de falsă libertate.

  5. Prin anii 90, existau destulă accente ale inflexibilităţii faţă de dialog ceea ce a pus straşnic bazele „vrajbei iernii noastre” politice. În loc să urnim împreună Tranziţia ne-am lăsat pradă lăcomiei şi urii/răzbunării. Că unii, cam puţini, au evoluat bine, alţii, cei mai mulţi, din rău în mai rău este rezultatul tipului de personalitate. Separare de care a profitat din plin Puterea Reală. Cum să nu profite de atâtea personalităţii predispuse la ordin din lumea civilă???

  6. Toti cei care comentati aici,inclusiv Tariceanu,nu ati avut si nu va doresc sa aveti o ruda apropiata decedata din cauza infectarii cu COVID-19,pt.a intelege ce inseamna sa te protejezi pe tine in primul rand si dupa pe ceilalti. Dar int-o tara bolnava de spionita si care vede securisti peste tot,iar o anumita parte a presei prezinta trunchiat lucrurile pt.a face jocul opozitiei, va fi dificil de inteles.

  7. Cel mai prost film cu cea mai proasta regie si cei mai prosti actori Gu-Werner, Mandolina, Cîțu, Mîțu etc

  8. Cititi si : „Casanova- Istoria Evadării mele din închisoarea Republicii Veneția numita Plumbi”eventual „inchisorile mele „de ioan slavici

  9. De ce nu ați petrece analizând realist și cu MARE răspundere ; ce nu am făcut, ce am făcut prost, cat rău am făcut, de ce s-a ajuns aici, ce responsabilitate am eu? Dumneavoastră care ați călătorit și v-ați cazat in locații scumpe de ce nu vreți sa fie și la dumneavoastră acasă frumos? Faceți-va un proces de conștiința și ce este de făcut concret și imediat imperios necesar pentru țara , pentru oameni. De discuții și critici ne-am saturat, FAPTE, FAPTE.

  10. Guvernul gestioneaza tara de pe azi pe maine,deci nu i se poate cere nici o transparenta.Presedintele e cu ..rul in doua luntre,adica intre Merkel si Trump!In rest avem confruntarea China-Trump!

  11. E mai degraba prostie decat tendinta la autocratie…toate cu un scop bine definit,pastrarea ciolanului abia smuls din botul alorlalti,cu alte cuvinte aceeasi daciada de pe vremea impuscatului,transformata in aceeasi baroniada din prezent…De aici si frenezia cu care puterea se razboieste cu opozitia,folosind si pandemia ca pretext si o oportunitate de aratare a muschilor care da impresia unui oarecare despotism….Ca nu se foloseste testarea in masa,e tot un fel de prostie prin care impotentul lucovid,considera ca totusi ea reprezinta o irosire de fonduri si dezvelirea unei situatii mult mai grave provocate de zburdalnicul virus,asa ca completeaza periodic tabelul raposatilor batranei,cand in sus si cand in jos,la deruta,socotind ca mai degraba aici se face si o oarecare economie la fondul de pensii,basca situatia se afla sub control,bineinteles cu acordul si avizul cetateanului din Deal care mai degraba i-ar trimite din nou la munca de jos prin cele strainataturi,pentru ca la reintoarcere(eventuala),sa beneficieze de o noua recolta de covizi proaspeti…

  12. Petrecaretii petrec toata viata, iar saracii muncesc si sufera toata viata! Asa a fost in toata istoria. In primul razboi mondial, pe cand fiii de tarani si tinerii invatatori luptau pe front, Carol al doilea petrecea in Rusia, la Odesa, cu Zizi Lambrino. Primul Ministru- Take Ionescu petrecea tot la Odesa cu Adina Cordescu si tot in Rusia trimisese in anul 1916 si Tezaurul Romaniei. La fel au procedat o multime de „patrioti”, atat in primul razboi mondial, cat si in cel de-al doilea razboi mondial.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.