Calvarul unui tânăr medic în România

Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă de la Spitalul Judeţean Braov, medicul Dan Grigorescu, relatează pe pagina sa de Facebook despre cazul unui tânăr care a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist.

Tânărul medic a obținut la examenul de specialitate nota 9.11, dar care acum este şomer. Diploma de medic specialist nu i-a fost încă eliberată nici la două luni de la susţinerea examenului, astfel că nu se poate înscrie în Colegiul Medicilor, pentru a obţine autorizaţia de liberă practică care i-ar permite să se înscrie la concursurile organizate de spitale.

Potrivit lui Dan Grigorescu, cazul tânărului medic, pe care îl prezintă sub numele Radu, este unul generic, fiind reprezentativ pentru situaţia multora dintre medicii tineri.

Iată povestea, prezentată de medicul Grigorescu:

„Prima zi de șomer a lui Radu

Radu a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist. De altfel, la începutul lui noiembrie a și dat examenul pentru obținerea specialității, la care comisia din Craiova i-a acordat media 9,11. Bun băiat, nu?
Ca urmare, la petrecerea de final de an, i-am făcut lui Radu surpriza de a-i acorda o Diplomă de apreciere nu atât pentru că este primul rezident de chirurgie plastică și reconstructivă „produs original de Brașov”, ci, mai ales, în semn de apreciere a eforturilor depuse de el în anii grei de rezidențiat pentru a-și desăvârși devenirea personală și profesională.
Normal, ați spune voi, cei ce citiți aceste rânduri.
Numai că nu e nici pe departe așa!
Radu a venit în 3 ianuarie pe secție și m-a întrebat: „Și cu mine ce se întâmplă de azi? Că din 31 mi s-a terminat contractul cu spitalul.”
Avea dreptate! De aceea, ieri a fost prima zi de șomer a lui Radu.
Și când zic „de șomer”, comit o mare inexactitate, pentru că nimeni (dar nimeni!) nu l-a călăuzit instituțional pentru acest moment.
Nici Ministerul Sănătății, nici Direcția Județeană de Sănătate Publică, nici Spitalul Clinic Județean de Urgență al cărui angajat a fost până acum câteva zile. Toate aceste instituții l-au abandonat. Aș putea spune chiar că l-au lăsat de izbeliște! Pe niciun reprezentant al acestor instituții nu l-a interesat ce va face Radu de mâine sau cum își va câștiga pâinea pentru el și pentru familia sa!
Nimeni nu și-a pus problema că, dezamăgit de acest dezinteres instituțional, lui Radu, la cei 32 de ani ai lui, din care o treime a studiat medicina, ar putea să-i treacă prin cap „s-o taie” dincolo, departe!
Veți spune că e bine că măcar mie îmi pasă. Dar în ce calitate în afară de cea umană? Pentru că în cea de șef de secție clinică nu am nicio putere, iar în cea de conducător de rezidențiat nici atâta, de vreme ce această perioadă s-a terminat…
Ei, bine, trebuie să recunosc public că am cam obosit să identific situații la limită apărute în sistem și să le mai și găsesc o rezolvare. Anul trecut a fost Ion Piroiu căruia a trebuit să i se găsească un loc în societate, anul acesta este Radu multiplicat cu „n”…
Pentru că nu este vorba doar de Radu, ci de un Radu generic, reprezentativ pentru sutele de rezidenți aflați în aceeași situație și cărora Ministerul Sănătății nu și-a făcut timp (sau nu s-a organizat din timp – tot aia!) ca să le elibereze diplomele de medici specialiști pe care și le-au câștigat prin concurs în urmă cu două luni! Și pe baza cărora toți acești tineri frumoși, deștepți și bine pregătiți profesional (o spun notele de examen!), dar blocați în situația de a nu fi liberi, s-ar fi putut măcar înscrie cu drepturi depline în Colegiul Medicilor, și-ar fi obținut Autorizația de liberă practică și ar fi putut să înceapă să-și caute de lucru până la organizarea primelor concursuri de medici specialiști din spitalele care abia îi așteaptă!
DAR NU!
Lui Radu și omologilor lui nu le-a mai rămas decât să stea pe coridoarele spitalelor pe care le-au servit cu atâta devotament și să se uite în zare, nedumeriți.
Că parcă prea ar fi înjositor să se prezinte la AJOFM și să ceară ajutor de șomaj (375 + maxim încă vreo 800 = 1175 lei pe lună, adică puțin peste 50 de lei/zi lucrătoare).
Întreb și eu, parafrazând leit-motivul unui joc de pe vremea copilăriei mele: „Țară-țară, vrei (sau nu) ostași?”
Că dacă da, schimbă naibii fie reglementările în vigoare, fie pe aceia pe care nu îi duce capul să-i ducă mintea!

N.B.: Nu trageți în Radu! Eu sunt capul răutăților din această postare. El e doar nedumerit de ceea ce i se întâmplă!
Doar că de azi stă acasă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioana Radu 8516 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Asa este! Dupa ce au ramas pe dinafara 2000 de absolventi de medicina generala in urma examenului de rezidentiat din 2017 acum raman pedinafara toata promotia de medici rezidenti 2017. Statul roman este zero barat. Dupa ce ai innebunit invatand tratate medicale la virgula la 31 ani ajungi somer cu diploma de medic specialist iar pilosii (cu doctorat)profeseaza pana la 67 de ani din cauza de lipsa de medici in Romanica. „Na, stat mafiot, eu stiu ce spun”!

  2. daca-si gaseste vreun ‘tutore’ cu trecere pe la primarie sau in politica la zi, o rezolva repede … altfel, e mort si ne-ngropat …

  3. Tanarul acesta -cu tot respectul-nu mai este medic rezident,este medic SPECIALIST,ceea ce face si mai de neinteles (ca sa nu zic „dementa”)atitudinea celor pusi sa diriguiasca soarta medicilor si,implicit,a pacientilor;norocul acestui tanar este ca are-totusi-cine sa-i spuna pasul,spre deosebire de cine stie cati care trebuie sa-si ia lumea=n cap,ca nu are cine sa-i planga sau sa-i auda…

    • Mai nene, dupa ce dai un examen foarte greu de medic rezident, dupa alti 5-6 ani de rezidentiat si examen de medic specialist, constati cu surprindere ca esti liber ca pasarea cerului, adicatelea statul roman nu are nevoie de tine si-i tine in brate pe toti Lucanii de 67 de ani si atunci te intrebi ca prostovanul : de ce statul roman nu organizeaza examen anual pentru medicii specialisti in cele 27 de specialitati medicale pentru ocuparea locurilor libere din sistemul medical din Romania? A, trebuie sa te cauti la portofel ca sa te angajezi pe undeva prin Romanica , chiar daca nu mai ai neuroni la 31 de ani! Huuo! „Na, stat mafiot, eu stiu ce spun”!

  4. Ii recomand o solutie sigura: sa intre in PSD, ajunge in Ministerul Sanatatii si-i va fi bine fara sa-si bata prea mult capul…
    O singura cerinta: sa invete sa MINTA, ca Bodog, apoi ii va fi BINEEEEE!
    Cotidianul, va rog sa NU cenzurati postarea!

    Radu se poate gandi si la plecarea din Romania, cam asta e soarta medicilor tineri si bine pregatiti… zilele trecute citeam ca la Matei Bals in Bucuretsi au ramas FARA Medici specialisti.

    • Problema este ca nici in afara nu prea se poate angaja ca medic specialist…din acelasi motiv…nu are diploma. Cum zice articolul, Ministerul Sanatatii a lasat medicii de izbeliste…complet.
      Bineinteles, se vor lauda ca au reusit sa diminueze exodul tinerilor medici, motivul insa fiind pt ca medicii nu mai pot pleca pt ca nu pot fi angajati in strainatate.

    • O alta solutie, sigur mai sigura, e sa intre acoperit pe la servicii, asa ca postaca Lili. Merge la sigur! La partide, oricare dintre ele, intra degeaban daca nu suna si serviciile. Il pacalesc sa ii ia votul, daca nu si ceva coco, asa, de bun venit, pentru prietenie.

  5. Realitatile Romaniei sunt coplesitoare. In cel mai nefericit sens al cuvantului. Ca si opacitatea, imbecilitatea sau ticalosia (alegeti!) liderilor si analfabetilor imbuibati care constituie quasitotalitatea clasei noastre politice. Si astfel, primul produs al tarii pentru export devin romanii insisi. Drum bun in viata, Radu! Sa fii om, medic si roman, in aceasta ordine.

  6. Romania de azi e o tara ce a fost formata, dupa cipul si asemanarea lor, de cmunistii scoliti la moscova si care au preluat tara dupa 47 si care au curatat pina in 60 toata intelectualitatea formata in perioada interbelica. O sa ziceti ca sunt printre cei ce au ramas cumva dusi pe pluta si cu amintiri din trecut din cauza virstei. Dar daca lasam asta la o parte si privim obiectiv cu a fost modelata societatea romaneasca si oamenii ce au trait si traiesc in aceasta societate, vedem ca nu Romania de azi nu are nevoie de fapt de cercetatori, de ingineri, profesori, medici, sportivi, … . Dar! are nevoie de un „alt fel” de cercetatori, de ingineri, profesori, medici, sportivi, … . Are nevoie de cei cu multa vitamina B++, adica celebrul Pile Cunostiinte si Relatii. Ai vitamina B++ (B de la Beziehungen) atunci esti „expert”, atunci auzi ceva de genul „noi avem nevoie de tineri ca voi”, … . Daca nu ai acel PCR nici nu existi pentru ei, pardon pentru societate, si trebuie sa te descurci cumva, in aceasta societate a lor, adica cea facuta dupa cipul si asemanarea lor. Acum au trecut mai mult de 25 de ani de la lovitura de stat, denumita ironic revolutie. 25 de ani se considera in arheologie ca fiind o generatie. Si tot acelasi lucru vad oriunde te uiti in Romania. Nu valorile sunt cautate, ci cei cu relatii, adica PCR. Si cei cu relatii sunt deodata, peste noapte „experti”. Cind eram mai mic auzisem cum Dej ar fi zis o fabula de genul: Cind magarii ajung in fata turmei, nu accepta sa fie linga ei cai de rasa doarece oricecal ii poate intrece fara efort si in galop. Asa ca vor bloca toti caii sa ajunga in fata, adica linga ei, sa nu ii stingeneasca sau sa ii faca de ris ca nu pot mai mult. Asa va ajunge ca turma sa aiba in fata majoritatea magarilor, porcilor, jigodiilor, sobolanilor iar caii vor ajunge la urma turmei de unde nu vor mei putea pleca.

  7. Pe vremea raposatului erau cifre de scolarizare,erau BLRuri,se cam stia,se cam bobea de cati/cate e nevoie!Acum sunt excedentar medici,avocati,psihologi,sociologi,jurnalisti,actori,etc ca avem universitati pana la Caracal,Herculane si Motru..Cine ii deplange sa ii ia acasa….De sectorul privat ati auzit?Sau numai la stat e bine,la privat e cah….

  8. Pai daca zici ca sunteti tefelisti, atuncea nu-i nici o paguba ca ati ramas pe dinafara.

  9. Pai daca nu are „origini sanatoase”… Interviul este joi, dar postul se da marti. Intr-adevar emotionanta relatare, dar venind din partea unui director, am rezervele mele. Aveti exemplul de succes al medicului de la Cluj si pe al odraslei sale, care, surpriza!!! nu a avut nici o problema sa isi gaseasca loc de munca in sanatate. Mai mult ca sigur ca era o somitate si el ca si taica-su. Nici vorba de nepotism.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.