Când „legea” bate poezia și pensia

Ministerul Muncii a oferit primele date despre cazul tinerei bolnave de scleroză care a acuzat că a rămas fără pensia de invaliditate după ce a încasat 230 de lei pentru publicarea unui volum de poezii.

Ministerul anunță că pensia de invaliditate a tinerei a fost suspendată pentru o lună, invocând „legea”.

„Din primele date rezultă că doamnă încasează prestaţie pentru handicap (pe de o parte) şi pensie de invalid (pe de altă parte), aceasta din urmă ca urmare a pierderii totale a capacităţii de muncă. În acest din urmă caz, al pensiei de invaliditate, nu ai voie să obţii venituri, scrie în lege. Legea prevede şi pierdere temporară a capacităţii de muncă, situaţie în care ai voie să munceşti parţial, dar dumneaei nu se încadreaza în această categorie. Doar pentru luna în care a obţinut venituri, aşa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate. Prestaţia pentru handicap nu este condiţionată de a munci, iar aceasta nu i-a fost afectată”, explică ministerul condus de Olguța Vasilescu.

Potrivit ministerului, vineri au fost demarate verificări, urmând ca luni să primească un raport final de la Casa de Pensii Suceava privind acest caz.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

11 Comentarii

  1. JUR ca best sellerurile pe care le voi scrie le voi publica gratis pe internet, nu vreau sa platesc nici 1 leu la ANAF…si daca voi castiga premiul Pulitzer sau premiul Nobel credeti ca va voi da vreun leu ???? :))))))))))) daca tanara asta simpatica ar fi castigat la LOTO , i se taia pensia ????

  2. ACTUL DE CREATIE avand ca rezultat niste drepturi de autor, nu este venit din munca decat daca esti angajat cu contract de munca , este doar un simplu HOBBY, deci nu afecteaza dreptul la pensie de invaliditate…pentru ca, in fapt si in drept, nu reprezinta capacitate de MUNCA, ci de CREATIE…NU se poate considera „venit ilicit„ dreptul de autor….ci doar un venit ocazional, nu permanent, cum este venitul rezultat dintr-un contract de munca, salariul fiind contraprestatia in bani pentru prestatia in munca…puneti intai in ordinn notiunile legislative simple , abia apoi taiati drepturile bietei tinere…ceea ce ati facut este total nelegal, deci ILICITUL a fost comis de catre CJP Suceava, nu de catre tanara autoare a unor poezii….sa presupunem ca ar fi inventat ceva deosebit, ii taiau pensia de invaliditate……pentru ca ar fi avut brevet de inventie…

  3. sau daca biata tanara ar fi avut ca hobby pictura sau arta dramatica, NU ar fi avut dreptul la a/si vinde picturile ??? sau sa joace in vreun film ??? pentru ca i-ati taiat pensia de invaliditate ???

    „Cesiunea drepturilor de autor se diferenţiază de contractele de muncă în primul rând prin regimul juridic, total diferit aplicabil fiecărui tip de contract. Unui salariat cu contract de muncă i se aplică legislaţia muncii, dar celui care lucrează în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor i se aplică în primul rând regulile speciale privind cesiunea acestor drepturi.

    Cadrul legislativ privind drepturile de autor este reglementat prin Legea 8/1996, cu modificările ulterioare, cele mai recente fiind operate anul trecut.„

  4. 2. CASS ( contributia de asigurări sociale de sanatate)
    Cota de taxare este 5,5%, aplicată sumei asupra căreia se calculează impozitul pe venit.

    Persoanele fizice beneficiare ale unui venit din drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia contribuţiei la fondul de sănătate doar dacă nu sunt şi beneficiarii de venituri din salarii, activităţi independente, agricultură şi silvicultură, indemnizaţii de şomaj şi pensii.

    Dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar. Salariul minim brut pe ţara pentru 2011 este de de 670 de lei

    Persoanele fizice beneficiare ale unui venit din drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia de a depune la Casa de asigurări de sănătate Declaraţia Anexa 5

    Contribuţia se plăteşte anual, până la 25 ianuarie a anului următor realizării venitului

  5. 3. CAS ( contribuţia de asigurări sociale – pensii)
    Cota de taxare este 10,5%, aplicată asupra bazei de impunere (venitul brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară, de 20%)

    Baza lunară de calcul nu poate depăşi echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut pe economie ( 5*2.022 = 10.110 lei)

    Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe cu caracter ocazional cumulate cu veniturile de natură salarială nu datorează contribuţia individuală de asigurări sociale.
    Persoanele fizice care realizează exclusiv venituri din drepturi de autor cu caracter ocazional datorează contribuţia individuală de asigurări sociale în cuantum de 10,5% aplicat asupra bazei de impunere ( venitul brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară de 20%). În acest caz, baza de calcul anuală este limitată la de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

    Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe cu caracter de regularitate, cumulate sau nu cu veniturile de natură salarială, datorează contribuţia individuală de asigurări sociale în cuantum de 10,5% aplicat asupra bazei de impunere (venitul brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară de 20%). În acest caz, baza de calcul anuală este limitată la de 5 ori salariul mediu brut pe economie.
    Obligaţia calculării, declarării, reţinerii şi plăţii contribuţiei individuale de asigurări sociale revine plătitorului de venit.

  6. Persoanele fizice beneficiare ale unui venit din drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia contribuţiei la fondul de sănătate doar dacă nu sunt şi beneficiarii de venituri din salarii, activităţi independente, agricultură şi silvicultură, indemnizaţii de şomaj şi pensii.

  7. Orice activitate desfăşurată de o persoana fizică poate fi reconsiderată ca fiind activitate dependentă dacă se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit,
    foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit dsu dacă plătitorul de venit suportă cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, indemnizaţia de concediu de odihnă sau cea pentru incapacitate temporară de muncă.

    În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii vor fi recalculate şi plătite, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit.

    Activităţile care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe potrivit Legii 8/1996 privind dreptul de autor nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente.

  8. „şi în acest domeniu legislaţia poate pune probleme; de exemplu anul trecut autorităţile au obligat PFA-urile şi persoanele plătite în baza drepturilor de autor să depună individual declaraţii la casele judeţene de pensii şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi să se prezinte lunar la ghişeele instituţiilor pentru a plăti contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj şi pensie. În cele din urmă s-a decis ca plata acestor contribuţii să poată fi efectuată de către firme în contul celor cu drepturi de autor.„

  9. „ANAF a reacţionat anunţând că nu poate fi vorba de retroactivitate şi că a început inspecţii fiscale inclusiv în cazul teatrelor, după ce a constatat că există anumite persoane fizice care, deşi aveau încheiate contracte de drept de autor, în realitate desfăşurau activităţi de natură dependentă, ceea ce presupune plata unor contribuţii sociale.„

  10. QED….ANAF …daca exista un contract cu drept de autor nu poate considera activitatea de natura dependenta, decat daca este o relatie de SUBORDONARE , or plata unor contributii sociale nu poate fi impusa in aceste cazuri de contracte de drept de autor, deci CESIONARE DE DREPTURI DE AUTOR…..cum a fost contractul incheiat pentru publicarea poeziilor…prin urmare dreptul de pensie nu putea fi afectat….NU ESTE nici un fel de CONTRACT DE MUNCA….VENITUL NU ESTE VENIT DIN MUNCA, permanent, CI DIN CREATIE.ocazional….ASA SPUNE LEGEA….

  11. TREBUIE introdusa in LEGE ca sa nu mai existe pierderi pentru creatori, pentru inventatori,,,,, si pentru societate…..in final….pe langa „Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe cu caracter ocazional cumulate cu veniturile de natură salarială nu datorează contribuţia individuală de asigurări sociale.„ si prevederile de la CASS „Persoanele fizice beneficiare ale unui venit din drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia contribuţiei la fondul de sănătate doar dacă nu sunt şi beneficiarii de venituri din salarii, activităţi independente, agricultură şi silvicultură, indemnizaţii de şomaj şi pensii.„ PENTRU CA LA CASS se prevede si PENSIA, NU DOAR salariul ….DACA ESTI PENSIONAR, fie si de invaliditate NU MAI AI DREPTUL DE CREATIE ???? CINE NU ARE CREATORI SA SI/I CUMPERE, NU SA II ABUZEZE…….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.