Carantină și libertate

M-am săturat de pașii pînă la poartă și înapoi. Sunt mai mulți decît cei prin cameră, dar tot îi simt ca parte dintr-o recluziune. Sunt doar un marș, un exercițiu de luptă pentru supraviețuire. Dincolo de poartă este restul lumii, libertatea inconștientă, libertatea sălbatică, libertatea iresponsabilă, cîmpul și satul vîndut cîndva cu moșie și cu biserică. Cîini sălbăticiți, mașini dogite și mașini de lux, căruțe, biciclete și o continuă defilare de geci colorate. Geci peste geci, ca un semn de dispreț total față de linie, de material și de culoare. Un fel de uniformă a disprețului față de gust. Nu mai trece nimeni îmbrăcat în sacou sau în costum, cu cămașă călcată și cravată asortată, cu pantofi dați cu ceară și lustruiți. Geci, blugi,„adidași” cu sau fără ciorapi. Asta este ultima uniformă impusă de proletariatul digital. Într-o seară, în Aeroportul Otopeni, așteptînd îmbarcarea pentru Timișoara, mă înghesuiam și eu printre aproape 200 de pasageri. Toți purtau această uniformă de proletariat digital, plus banalul rucsac care, în unele cazuri, făcea diferența. Trăda o minimă preocupare pentru dichis, linie și culoare.

Cum să înfrunți pandemia cu eleganță, cîtă vreme, între două sute de oameni, nu era decît unul singur în pardesiu? Mai ușor o traversezi îmbrăcat ca un anonim sau ca un ocnaș.

Azi-dimineață, am ales un costum subțire, de primăvară, mi-am pus o cămașă albă de poplin, o cravată cu picățele și am încălțat o pereche de pantofi noi, din piele de cal. Măcar să retrăiesc o bucurie din tinerețe, cînd ne pregăteam de o seară de bal sau de o onomastică. Sună caraghios, dar lumea asta agitată, isterică și buimacă, are în, trecutul ei, și seri de dans la liceu și seri de bal și multe clipe petrecute în ceremonii simandicoase, cu toți participanții la patru ace, cu parfumuri peste parfumuri, cele mai multe, românești și bulgărești, de obicei cu esență de trandafiri. Debutul se producea în copilărie, la slujba din dimineața de Paști sau la cea din seara de Crăciun, la care îmbrăcam cu toții hainele cele mai bune, la care adăugam, în fiecare an, cîte ceva nou.

Niciodată n-am trăit ritualul minuțios al îmbrăcatului cu un asemenea sentiment al inutilității. Și, în același timp, ca pe o formă de protest față de îmbrăcămintea cenușie și neglijentă de acum. Niciodată n-am deschis dressingul cu un nesfîrșit ocol prin memorie. Nici un obiect de îmbrăcăminte nu mai face doi bani. Noutățile pălesc, iar materialele scumpe devin o ofensă la adresa bunului simț. Pe vremea asta, dacă te mai și parfumezi, te înjură toți cei care trec pe lîngă tine. Abia acum ești forțat să descoperi deșertăciunea.

M-am trezit gata de plecare. Să merg unde? La magazin, n-am ce căuta. Biserica din sat este închisă. La redacție, nu este nimeni. Toți lucrează de acasă. În vizită, nu are nici un rost. Nimeni nu are chef de musafiri. În plus, mai încalc și legea. Cum să păstrezi „distanța socială“ cînd intri într-un apartament și cînd stai la o masă? Nici măcar la mall nu mai are farmec. Nu te mai poți amăgi. Îți strănută unul în față sau te ciocnești de o duduie care ciripește fericită și excitată la telefon!

Am ieșit în strada pustie. Cu ani în urmă, Sîmbăta Mare însemna alergătură, țipăt de miei separați de oi, cumpărături, mireasmă de cozonac fierbinte, vopsea de ouă, procurat de Pepsi, trecut pe la frizerie sau coafor și multe altele, din cele casnice pentru pregătirea dimineții de Înviere. Mirosul de cuptor încins și de cozonac le bătea pe toate. La noi în sat, preotul venea între orele două și trei dimineața. După ce termina slujba și împărțea pasca trebuia să fugă și la următoarea slujbă de înviere din satul vecin. Ne trezeam după miezul nopții, ne aprindeam fiecare luminile la mormintele familiei și așteptam ca stafiile să vedem farurile mașinii în depărtare. Și apoi să înceapă cele trei înconjurări ale bisericii, încheiate cu bătutul în ușile închise: Deschideți porțile, căci bate Împăratul Măririi!

Peste ani, am ajuns să prind două slujbe de Înviere în aceeași noapte. Una, la miezul nopți, în fața la Catedralei din Orăștie și cealaltă, lîngă ai mei, la biserica din sat.

Și acum ce văd? Un can de bere, un pet translucid, călcat de roțile mașinilor, o jumătate de pungă Lidl și o tufă mare de salcie verde, pornită înaintea celorlalți copaci, complexată de tufele galbene de forsytia. Sunt cele mai grăbite tufișuri înflorite care îți surîd de pe marginea drumului. Mă depășește un atelaj cu roți de cauciuc, tras de un singur cal strunit de un rom cu telefonul la ureche. Duhnește a băutura de aseară. După privirea șasie a calului, se vede că bietul animal s-ar da măcar două minute la iarba verde de pe margini, dar îl aleargă omul grăbit spre cine știe unde. Nu știu ce i-a cășunat sau ce a pocnit pe scoarța lui cerebrală, că, la cîțiva metri în fața mea, a tras puternic de hățuri și a scăpat un „huo” amenințător de mitocan. Sub privirile mele holbate, și-a făcut un selfie cu tufa de aur. Și, a dat iar bice spre șoseaua principală. Trebuie să adaug că nu văd în selfie decît o imagine tip pop-corn, un soi de fotografie Coca Cola, o facilitate de vîndut noi generații de telefoane și, la sfîrșit, un mic și stupid semn de narcisism și de călător incapabil să povestească pe unde a umblat și ce a văzut. Făcutul de selfie mi se pare mai stupid ca o gumă de mestecat fără gust. Nu este decît o amăgire de puțoi în creștere, o hăhăială de duduie preocupata de gura ei botoxată, o amintire ieftină, luată pe fugă de la un chioșc de mărunțișuri din marginea pieții.

În sfărșit, am onoarea unei întîlniri cu două doamne cocoșate de pungile pline cu cumpărături. Le simt cum mă studiază. Dacă mi-aș fi pus o pălărie și-ar fi făcut cruce. Le salut respectuos, deși nu trebuie. De altfel, nici nu răspund. La noi în sat, salutul cu „Bună ziua” era obligatoriu la toți cei pe lîngă care treceam.

Strada este pustie ca și Piața Sfîntul Petru. Mă trezesc cu gîndul la Papa Francisc. Are doar un plămîn. E cel mai bun și mai fragil om din lume și ar trebui să aprind o lumînare pentru sufletul său generos. La locul pentru „Cei Vii“, undeva la o biserică greco-catolică la care nu pot ajunge. Sau ar trebui să mint că merg la redacție. Adică să păcătuiesc în sîmbăta Învierii. Trebuie să mărturisesc că, în ultimii ani, am ascultat și slujba de Înviere de la Vatican. Pentru frumusețea ei, dar și pentru bunica. În urmă cu cîțiva ani, la o nuntă, un unchi dinspre bunici m-a așezat la o masă cu un preot greco-catolic. L-am întrebat dacă sunt prieteni. A spus că nu. Unchiul meu era enoriaș și cîntăreț în strană la biserica „uniaților”. Așa li se spune la noi celor de la greco-catolici. Adică uniții cu Roma. Tu ai fost botezat la ortodocși dar, pe o parte, pe mai departe, și tu te tragi tot din „uniați”, a zis el. Bunica ta a fost și ea greco-catolică. Neamul nostru, dinspre cei bătrîni, se trage dintr-o familie a unui căpitan care păzea cetatea Orăștiei! Și țineau de Roma!

Am rămas cu gura căscată. Parcă aș fi aflat că sunt puțin evreu sau african sau mormon sau altceva și trebuie să-mi reconsider viața după o noua identitate.

Merg cuminte pe marginea drumului care dă în alte drumuri care încolăcesc Bucureștii și aștept ca înserarea să se scurgă din marginea Codrilor Vlăsiei, pregătit de una dintre cele mai adînci Nopți de Înviere.

Cîtă credință și cîtă speranță, cîtă durere și cîtă amăgire….

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33

70 de Comentarii

  1. oare ce a dorit sa transmita autorul?
    Putina credinta, putina speranta, putina durere si destul de multa amaraciune.
    Paste Luminat Maestre si multa sanatate ca avem nevoie de astfel de oameni. Timp de sapte zile, Romania si romanii vor fi la granita dintre intuneric si lumina, sa vedem unde o sa trecem.
    Sanatate!

    • „Mă trezesc cu gîndul la Papa Francisc. Are doar un plămîn. E cel mai bun și mai fragil om din lume și ar trebui să aprind o lumînare pentru sufletul său generos.” Asta inseamna sa fii un ignorant! Pentru Dumnezeu, Papa Francisc I este FIARA, inainte-mergatorul Antihristului, pentru profani este cel mai bun si generos om din lume. Oare cand o sa va invatati minte? Oare cand o sa va desteptati? Oare cand o sa deschideti ochii pentru a vedea pe ce lume traiti? Oare e atat de greu de inteles ca papa e un politruc care face gesturi teatrale pentru a impresiona multimile naive, deoarece intentioneaza sa devina capul Crestinatatii, o etapa in implantarea Dictaturii Globale Virtuale Antihristice? Daca pe FIARA o considerati o persoana exceptionala, oare ce veti spune despre Antihrist, mesia posedat de Satana, ochiul din varful Piramidei? Raspunsul il stiu: pentru voi, Antihristul este insusi dumnezeu! Zilnic ma rog lui Dumnezeu cel Viu sa aiba mila de poporul roman, desi stiu ca mari si multe necazuri vor veni asupra lui!

  2. Dacă ai talent şi asemenea amintiri, chiar şi-n timp de ciumă, iată că poţi face, cum vulgar se spune, şi din rakat bici !
    P.S.
    Felicitări şi pentru frumosul/duiosul articol, dar şi pentru nişte dezvăluiri care mie mi-au prins bine !
    Sărbători fericite !

  3. Doamne , si cand te gandesti ca nu vom mai avea parte niciodata de toate astea ! NICIODATA ! Domnule Nistorescu , e sfasietor !

  4. Va veni vara… Virusul va pierde din puterea de raspandire si va fi invins.Dar dupa curatarea tarilor sau chiar oraselor ar trebui ca nimeni nu mai intra si iese fara sa fie testat…chiar testat daca se duce din regiune in regiune…Asta un an doi…trei…SI SCAPAM

  5. Premierul Ludovic Orban a vorbit, la TVR 1, despre tăierile de lemne, care au loc chiar și în această perioadă, a epidemiei de coronavirus. Surprinzător, Orban a informat că România este importator net de lemn, nu exportator, așa cum cred românii. Cât despre austriecii de la Schweighofer, premierul a acuzat că această companie este supusă unui atac coordonat și că ”aproape 80 la sută din lemnul pe care îl procesează este din import”.

    „Ce să facem acum? Să mai producem 200.000 de şomeri pentru că unii derulează campanii în care să fie oprite complet tăierile de arbori în perioada asta?
    E, de exemplu, campania împotriva companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Cred că 80% din lemnul pe care ei îl procesează la ora actuală este de import.
    Citiţi mai multe pe :
    https://www.stiripesurse.ro/video-ludovic-orban-romania-este-importator-net-de-masa-lemnoasa-am-vazut-ca-e-campanie-impotriva_1451628.html

    P.S. Sincer să fiu n-am văzut comentarii mai acide, dar pe deplin meritate !
    Când, în 24 de ore, trec cam peste 100 de maşini cu câte 2-3 remorci de buşteni la austriac , e prea de tot să minţi în halul ăsta !

  6. Scriere care-ti umple sufletul de frumusete, credinta si speranta ca, totusi, candva, cumva miracolul vietii ….

  7. Pana anul trecut, putine tari erau sub secu total, acum s-a extins secu diversitate in toata eu. dar si prin india(sateliti cu identificare persoane). Carantina si sau libertate? Imi alearga prin minte de cand a inceput coro crizatilor o idee care coincide sau nu cu perioada asta mizerabila, sper sa nu supar pe nimeni, e doar o idee(…) care imi cam zguduie creierul! „Pare ca acest coro e fortat inventat si indus la cote alarmante de secu pentru singurul scop: extindere in orice si oriunde” prin infricosarea cetatenilor vii, alaturi dar cam dosita intentia merkel cu decimarea speciei umane, prin ordonante militare repetate, sa poata intra pe orice teren! Secu limiteaza si anuleaza drepturile oricarui cetatean avand la baza ceva legal!” Aceste actiuni sunt puse in plan de ani de zile, incat doar trebuie puse in practica de oricare guvern al tariu care semneaza pactul! Ma limitez deocamdata la atat, alta data poate spun mai multe!

  8. Un exemplu de ziarist,scolit la zi,cu talent sau chemare cum vrei sa-i zici,avand simtul realitatii si stiinta interpretarii
    evenimentelor,un fin pshiholog al trairilor omului, cu o bogata experienta a vietii si mai ales a gazetariei.
    Ma intreb daca acest meserias are o pozitie de profesor pe undeva, intr-o institutie ,de unde ar putea transmite artagosilor
    si caraghiosilor ( ziaristi,gazetari,redactori) cate ceva despre bazele si neutralitatea meseriei ? Sa nu mai vorbim despre
    complexitatea,dimensiunea culturii generale si mai ales folosirea limbajului…..Mi-a placut tema si mai ales divagatia.

  9. o scriere numai buna de pus in manualul de Limba Romana de clasa a XIIa si data elevilor spre analiza literara. Cat timp mai exista romani cu astfel de simtiri, Romania inca nu e pierduta!

    Multa sanatate Domnule ziarist si Paste Fericit!

  10. Superb editorial, un arc peste timp, între simplitatea și frumusețea vieții de altădată și mocirla care ne-a învăluit. Trist dar adevărat! Să vă dea Dumnezeu sănătate domnule Nistorescu.

  11. Paste fericit, d-le Nistorescu! Acum si inca multi ani de-acum incolo! Numai bine.

  12. Au „dezmembrat” o tara intreaga… Economia, Resursele Umane, Finantele… Romanii au inteles de ce nu era buna agricultura romaneasca si taranii din satele Romaniei care au hranit generatii care mancau infinit mai sanatos decat azi… Romania de ieri – azi plina de datorii – trebuia sa livreze muncitori educati si necalificati pentru economia de piata a altora… Romania nu mai avea nevoie de banci romanesti, de industria romaneasca – petrolul, gazele, resursele naturale trebuiau exploatate de intreprinderile altora- locurile de munca care au cladit candva o tara… au disparut, terenurile au fost „retrocedate”…, tara s-a inglodat in datorii fara ca cineva sa vada vre-o luminita la capatul tunelului… Sanatatea romanilor care lucreaza in strainatate nu mai este controlata periodic de nimeni pentru ca, luptand pentru existenta pe meleaguri straine, nu aveau nevoie de asa ceva in tara… Membrii familiilor romanesti plecand din tara la sute si mii de kilometri de casa pentru a castiga o paine… chiar atunci cand romanii se revad cu ocazia sarbatorilor… riscand orice pentru un loc de munca, pentru o paine… cand virusul si starea de urgenta „impusa” de autoritati trebuiau sa-i tina acasa si sa-i protejeze… Suntem o Tara sau o Colonie care, de 30 de ani, este administrata de Guwernatori-Fanarihoti ?

  13. Violenta a deschis gaura gurii plina de coro? https://www.antena3.ro/actualitate/social/violeta-alexandru-despre-taierea-salariilor-la-demnitari-sa-fie-de-la-varf-pana-jos-566427.html
    De sus pana jos mai femeie? Ce mama dracului mai tai de la majoritatea mentinuta in saracie crunta, plopisto?! Voua va convine ca aveti conturile pline si aprovizionarea personala e gratuita din bugetul statului, buget din care mentineti saracia la cote alarmante pentru destui cetateni din tara! Mai tato, carantina, carantina dar nu saracie lucie si inanitie, nu furat prin defrusari si vanzari prin export ceea ce mai exista si produce agricultura romaneasca, dupa care importati ceea ce ati exportat! Exemple:
    1. Exportati sclavi sanatosi si buni de munca, si ii importati cu coro dar avantajul e in buzunarele voastre!
    2. Exportati grau, porumb si ce mai exista, si importati produse de panificatie congelate, exportati porumb si importati faina de porumb botezata polenta, exportati cartofi sanatosi si importati cartofi cu ingrasaminte cancerigena! Si nu sunt numai astea!

  14. A sta in carantina te imbolnaveste psihicul si mintea.Profilul unui psiholog este sa te uiti la cei din jur si sa faci ceea ce iti spune el.Din sursele psihologice carantina psihologica poate duce la dereglari psihice .Cuplurile care stau in carantina duce la stres,anxietate si frica de necunoscut.Carantina produce efecte negative la nivel psihologic,inclusiv de stres posttraumatic.Un psiholog iti spune cum sa combati panica provocata de coronavirus in Romania respectiv de 2,6 persoane la fiecare „transmitator” iar carantina de 13 zile nu mai e tocmai usor Carantina poate avea efecte psihologice pe termen lung .Cercetatorii au ajuns la concluzia ca plasarea in carantina poate duce la stres post-traumatic confuzie si furie.Psihologul Daniel David ,autorul „Psihologiei poporului roman”si rectorul Universitatii Babes-Bolyai,formuleaza o serie de sfaturi psihologice in lupta impotriva epidemiei de coronavirus.
    Psihologul Angela Nicolau:”Avem mult mai mullte oportunitati decat neajunsuri in situatia aceasta”
    Libertatea este factorul principal care ne influenteaza calitatea vietii .Acesta este elementul principal in care dormi.Patul este simbolul odihnei confortabile si al somnului bun,profund si sanatos.
    Fuga de libertate Erich Fromm .Pshologia este un principiu inalterabili de catre el,ca individ si sunt factorii care duc la dezvoltarea celorlalte…cum este eldeterminat pentru individ de catre specificul unui sistem economic devine factorul principal in definirea societatii
    Libertatea este un concept filosofic ,a carui semnificatie ar putea fi rezumata prin sintagma „lipsa…Existentialismului ateu,reprezentat in principal de J.P .Sartre ,priveste individul ca fiind prin excelenta liber.

  15. Mulțumesc pentru aceste rânduri!
    Cu prima ocazie o să-mi cumpăr pantofi eleganți de Paști!

  16. „Cîtā credintā si cîtā sperantā , cîtā durere si cîtā amāgire”- un univers de adevār , de sensibilitate si de har în doar 10 cuvinte . Un profund respect si un Paste Sānātos !

  17. sa va tina D-zeu sanatos pe fata Pamantului V-am cunoscut personal,suntem din zone diferite ,dar am trait si am simtit la fel ! va multumesc pentru toate trairile pe care le redesteptati in suflet !

  18. Cel mai urat vis pe care l-am avut a fost acela in care se făcea ca eram orfan. Groaznic, insuportabil, încât după puțin timp ma trezeam cu speranța adusă la disperare ca nu era adevărat. Ce sentiment nemaiîntâlnit, de ușurare, ca după o bănuiala ca ești bolnav grav și afli ca nu ești. Cam asta simt acum, numai ca visul este manifest, este realitatea, iar gândurile domnului Nistorescu sunt de fapt un vis. Trist dar și fericirea unei nostalgii după vremuri de mult trecute. Parintele Iustin de la Mrea Petru Vodă spunea ca omul este ce vede acasă la mama. Ce disperare când ne uitam in jur. Și ce fericire când vedem oameni ca dumneavostra domnule Nistorescu.As dori sa va cunosc, poate aici in Bucovina unde trăiesc. Poate aici veți întîlnire mai mulți “ cu costum și cămașă de poplin”. Va doresc Paste liniștit.

  19. Cred ca in Romania s-ar impune introducerea obligatorie a lecturii „Coliba u chiului Tom”
    Un om cu talent ar putea-o adapta prezentului si situatiei romanasilor plecati pe afara!Dar mai intai pe multi trebuie sa ii inveti sa citeasca si pe foarte multi sa ii faci sa depaseasca sttutul de analfabeti functionali si dupa sa treci la lectura!
    Fac parte din generatiile pe care le descrie domnul Nistorescu.
    Observ acest consumerism rapid!Spirit de turma exagerat! Pe langa eticheta stearsa a unor generatii atat la nivel creativ cat si la nivel expozitional, am mai observat un lucru pe care am incercat sa-l inteleg!
    Domne s-au scumpit lamele!!!
    O buna parte din tinerii milenialisti, tfl-isti sau cum vreti sa ii spuneti poarta domne barba!Lunga ,deasa ,trasa….
    Am impresia ca prin acest procedeu stilistic incearca sa para mai meditativi,mai cititi, mai analisti,mai intelectuali!
    Cultura generala sta mai sus si daca lucrezi asiduu, muncesti ani la randul, o cultivi! Oricum nu o gasestie la mall!
    Daca s-ar mai putea,desi cred ca e foarte greu, natiunea asta ar trebui sa inceapa cu cei sapte ani de acasa!Aia daca iti lipsesc ,o sa-ti lipseasca toata viata!Aici a lovit crunt acest capitalism in tara noastra si niste libertati prost intelese!
    Dupa asta trebuie pus burta pe carte, daca nu Europa ii primeste cu bratele deschise !
    Are sparanghel, capsune, portocale, alune, dude ….si dulapi!
    Identitatea sta si in ce te imbraci , in ce simti!

  20. Niciodata,nu vom gasi,aceasta noblete fireasca,in clasa politica!
    Multumesc pentru desfatarea literara,pe care mi-ati oferito.
    Va doresc sarbatori frumoase,asemanatoare cu caracterul si nazuintele dvs.

  21. Greco-catolicii, o, poveste trista! Pacaliti de imparatul de la Viena, catolic, ca vor avea drepturi in Transilvania, o parte din romani s-au facut „uniati”! Practic credinta era aceiasi, dar varfurile bisericii erau supuse/confirmate de Vatican! Partea buna a fost ca s-a mentinut limba romana! Cel mai greu au dus-o ortodoxii din Ardeal, „victime” sigure ale celorlalte confesiuni, motiv pentru care, o parte, a trecut in Tara Romaneasca! De aici vin satele de „ungureni” de sub Carpati! Termenul de „ungurean” s-a dezvoltat apoi , ca oier/cioban! Dl Nistorescu a facut un eseu glorios, in vremi tulburi!

  22. E trist editorialul dumneavoastra. Mi s-au umezit ochii. Va doresc numai bine!

  23. Domnule Nistorescu, Sarbatori fericite!
    Aveti dreptate in tot ceea ce ati scris dar de inteles, inteleg cei din generatia sau generatiile apropiate, atat! Pentru restul, pare un nonsens! A! As adauga la perfecta descriere a uniformei proletare digitate, pe langa rucsac si nedezlipitul de mana telefon, ca, deh! tre sa „socializeze in continuu” pe retelele respective.

  24. Bine scris ca xce obiceifelicitaris i MULTUMESC.Revin poate cu comentariu al obiect.Multunmesc si redactoruluicarea pus poza.Forzitia sau cum i-o zice acum eu asociez cu copilaria si parintii, ceva atemporal si fundamental bun „..sfant doar nunta , inceputul !”.
    La multi ani si dvssi Cotidianului!
    Hai cu egalarea!!

  25. Un singur cuvant nu isi are rostul in acest eseu (aratand ca pana si un nostalgic poate cadea in capcana): „dressing”. Eu as fi spus „sifonier”.

  26. Revin,cu o observatie pertinenta:
    Acest articol scris cu dedicatie,a facut,diferenta intre comentatorii acestui site.
    Comenteaza doar cei deschisi la suflat si la minte.
    De data aceasta #-tagisti stau pe tusa!
    nimeni nu ia pregatit pentru asa un
    articol plin de simtire Romaneasca!
    Patriotii=100 puncte
    #-tagisti= 0 Puncte.

  27. „aligatorul” ne….e bine ca mai sunt oameni cu picioarele pe pamant(as indrazni sa spun” Pamantul Sfant”)ca ne hraneste si ne suporta!

  28. Sufletul scrie si tot el citească…
    Pasesc in bucurie, frumusete si pace!

  29. felicitari jurnalistului talentat cornel nistorescu!
    aici se vede diferenta!
    puneti.l pe bot sa scrie asa, dreptacilor…
    acum ati inteles ceva, ridicolilor cu doi neuroni?
    ma indoiesc…
    domnule nistorescu, va multumesc!
    dumnezeu sa va inspire condeiul pe mai departe, avem nevoie de dvs!

  30. Domnule Nistorescu, Paste fericit! Am citit: „Este posibil ca persoanele în vârstă să fie izolate până la sfârşitul anului pentru a le proteja de coronavirus, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit cotidianului The Guardian.” Libertatea dstra insemna o socializare bogata in evenimente. Libertatea mea, insemna un drum la piata, market, doctor sau un parculet dar si eu simt acut lipsa libertatii mele. Ce usor expediaza ” ei” problema protectiei populatiei! Mi-au pus o singura alternativa: izolarea la domiciliu un an si, dupa un an, vor numara cati mai sunt in viata si cati mai sunt oameni nu stafii. In plus, dupa atata recluziune cum va fi imunitatea lor? Cu primul virus contactat, vor cadea secerati. Poate se gandeste cineva si la batranii nimanui.

  31. MAESTRE! MAIESTRE!
    Este patrunzator, este viu, priveste moartea în fata, fara frica.
    Este mai tare decât moartea, care nu bântuie numai prin plamâni ci si prin scafârlii.
    Sunt un ignorant! Nu am citit, scris de gândul si mâna Domniei Voastre, nimic mai mult decât articole din ziare. Sunt, poate, un ignorant absolut!
    Meritam, din partea sensibilitatii, talentului, acuitatii, nuantelor gândirii, orizontului larg îmbratisat în modul cel mai uman, ceva mai mult! Puteti mult mai mult decât stiu eu!
    Un Camus, un Victor Hugo, un Garcia Llorca, si altii, si altii, ne-au dat atât si atât.
    Poate, în plus de maiestrele sclipiri, uneori orbitoare, ale articolelor ati putea sa ne daruiti ceva dincolo de mai mult?
    Asteptam.

  32. Felicitări domnule Nistorescu. Ma-încearcă un gând amar, dar și nostalgic. Ma doare sufletul ca n-am reusit,ca dupa 33 ani neîntrerupti, sa pun la capataiul părinților mei un buchet de matisori si sa aprind o lumânare de Florii. Ma doare sufletul ca ni s-a interzice să fim alaturi de ei si de amintirile noastre. Ma doare sufletul ca avem o biserica care tace complice la abuzuri. Si ma mai doare sufletul ca ni se impune sa uitam ca suntem oameni cu credinta in Dumnezeu si ca avem dreptul ss ne- manifestăm. De aceea eseul dumneavoastta e o binecuvantare. E , asemeni frumuseti vietii din scrierile lui Agarbiceanu. Cine le-a trait nu uita sa-si cumpere un costum,o pereche de pantofi noi, o cămașă,o rochie, o fusta, etc,sa le-mbrace de Paste, ca apoi, a doua zi barbatii cu parfumul in buzunar sa mearga pe la case,ca sa amintească ca florile vietii si frumusețea ei trebuie mereu udate cu dragoste si respect. Multumesc maestre!!

  33. P.S.
    Sunteti un foarte mare jurnalist!
    Curajos, liber, tânar, „rezist” atunci când trebuie, pentru ca asa va spun sufletul si mintea.
    Dar , în pustietatea României, exista totusi multi oameni care asteapta un glas al secolului. Cât sens exista în „Ciuma” lui Camus? Articolele Dumneavoastra dau deja o privire catre ceea ce a invadat România. Dar o privire mai larga, mai adânca , ar merita un Nobel în zilele noastre!
    Cine mai poate face acest gest astazi?
    Exprim doar o dorinta. Dar, pare-se ca suntem prea batrâni. Camus era tânar si tuberculos. Traia din plin,nu a avut niciodata nimic de pierdut decât viata, nu exista cenzura, înafara de invidia confratilor. Acum si aici este mult mai greu!
    Va asteptam dar si întelegem.

  34. Ps.Ma bucur sa descoper aceea Romanie frumoasa si profunda, care stie sa se manifeste in toata spendoarea sa. Ma bucur ca fac tot ce tine de mine ca sa fiu alaturi de ea si de voi, cei care va manifestati atat de frumos aici, acum si nu numai.

  35. În timpul unui live online, Shi Zhengli a declarat că echipa ei descoperise încă de pe 14 ianuarie că virusul poate infecta și oameni (in mare, stia chiar de pe 2 ian.), adică cu 6 zile înainte ca Guvernul Chinez să anunțe asta în mod public. În aceeași zi, OMS a făcut o postare pe Twitter prin care susținea Guvernul Chinez în afirmațiile legate de imposibilitatea Virusului de a se transmite la Oameni. Echipa lui Shi a publicat informațiile legate de Coronavirus pe 23 ianuarie pe un site științific. Informațiile arătau că 96% din genomul Virusului era identic cu cel al Liliecilor Potcoavă din Yunnan. Shi Zhengli este o specialistă în evoluția bolilor și a primit laude la nivel global pentru investigațiile conduse și descoperirile făcute despre legăturile dintre Lilieci și Coronavirusuri, Echipa ei fiind o parte foarte importantă din Echipa care a legat virusul SARS de Liliecii Potcoavă și Civete, niște animale care seamănă cu pisicile și sunt des consumate de oameni în China. „Mutatia” Virusului Nou consta in atasarea la ARN-ul sau a unui fragment de 4 segmente din ARN-ul virusului HIV, iar preluarea acestui fragment de ARN nu se putea face in mod Natural, chiar daca se aflau simultan cei doi virusi in acelasi corp, deoarece fiecare Virus ataca CELULE DIFERITE ! Rezulta un Sistem de ecuatii logice: SARS = Liliecii Potcoava + Civete; Coronavirus = 96% Liliecii Potcoava + 4 segmente HIV.

  36. Mi-a venit o idee care cred ca o sa-i uneasca pe toti comentatorii si pseudonimele lor in cuget si simtiri, propun ca Sibiul sa nu mai fie numit Hermanstadt, fiind timpul rebotezarii in „Wernerstadt”! Niciodata in istoria sa Sibiul nu a dat o astfel de personalitate uriasa pe toate planurile, Masa a Tacerii si a Raului…

  37. Cineva spunea că :
    Dragostea adevarata presupune jertfa

    Dragostea e când tai o prăjitură în două și realizezi că bucățile nu sunt egale iar partea mai mică ți-o oprești ție chiar dacă te încântă bucata mai mare.

    Dragostea e când îți întâmpini copiii cu zâmbetul larg și când te joci cu ei chiar dacă ai avut o zi grea la serviciu. Dragostea e când îți aștepți soția să o duci acasă de la serviciu chiar dacă ești mai obosit decât ea.

    Dragostea e când cu ușurință vrei să spui „NU” dar cedezi de la tine și în numele iubirii spui „DA”.

    Dragostea este când renunți la dreptul tău ca să-l îndreptățești pe cel de lângă tine. Când jertfești din timpul și din confortul tău de dragul persoanei iubite.

    Dragostea e când observi greșeala și o iei asupra ta fără să reproșezi, fără să te consideri superior, fără să jignești.

    Dragostea e când te jertfești în liniște fără să te lauzi. E când te rogi pentru cineva în taină.

    Dragostea e când îți oprești situațiile mai dificile ție. Când dăruiești din inimă, necondiționat, nu din obligație. Când dăruiești din lucrurile tale bune, curate, trebuincioase, nu ceea ce nu îți mai este ție folositor.

    Dragostea e când nu numeri bucatele pe care tocmai le-ai oferit.

    Dragostea e când nu obosești să te jertfești. Când te așezi pe tine pe locul doi să îi fie bine celui de lângă tine. Dragostea e când depui măcar puțin efort de a face bine.”

    P.S.
    Şi după cum se vede acest articol ne-a făcut bine multora dintre noi .
    Concluzia vă aparţine …..

  38. . Regiune sau țară (de obicei înapoiată) cucerită de un stat expansionist pentru obținerea de materii prime ieftine, pentru desfacerea la prețuri ridicate a produselor fabricate și pentru exportul de capital (exploatarea luînd un caracter deosebit de accentuat în faza imperialistă a capitalismului).

  39. Pardon, nu „Sparanghelstadt”, pe limba teutonilor corect este „Spargelstadt”…

  40. Daca in Parlamentul Romaniei s-ar mai afla unii curajosi carora le pasa de aceasta tara, in primul rand ar trebui sa-si puna ordine in partidele lor dand la o parte securistii din propriile partide, urmand apoi apoi urmatoarele masuri:
    1. Schimbarea presedintelui senatului cu un senator patriot.
    2. Suspendarea lui Johanis.
    3. Presedintele interimar sa demita toata conducerea DNA, DICOT, a Parchetului de pe langa ICDCJ, numind apoi oameni competenti si care s-au dovedit integri.
    4. Demiterea celor care conduc SRI, SIE, STS, pana la al treilea nivel, si punerea acestora sub paza la dispozitia DICOT.
    5. Demiterea Guvernului Orban si numirea unui Guvern de tehnocrati, oameni profesionisti din diferite domenii.

    O alt solutie, ipotetica, ar fi ca o revolta in cadrul serviciilor secrete sa produca o reasezare a acestor servicii pe fundamente firesti, care ar duce la revenirea la normal si a institutiilor de conducere a statului.

    Daca acestea, s-au ceva asemanator, nu se va intampla, atunci va urma: pandemie scapata de sub control, colaps economic, anarhie generalizata, posibil apoi dezmembrarea tarii.

    • la pct. 4, nu punerea la dispozitia DICOT, ci punerea sub acuzatie de de inalta tradare si genocid impotriva Poporului Roman, urmata de pedepse exemplare!

    • Problema e ca toti sunt securisti.Mai infectati sau nu!
      De ce nu fac asta Fonta cu Colacul si cu Slabiceanu!
      Ar trebui schimbata si constitutia pentru a introduce obligativitatea introducerii testului cu poligraful la intrarea in magistratura si testati si magistratii in functie!
      Inclusiv cei constitutionali!
      La preluarea mandatelor parlamentarii sa efectueze testarea!
      Toate functiile de demnitate publica!
      Examinarile sa fie anuale!
      Sa se taie 75% din personalul serviciilor si din bugete .Banii sa se duca la sanatate si invatamant!
      Au declarat coruptia pericol pentru securitatea natioanala!
      Va rog sa imi spuneti ce a fost asta cu sparanghelul!
      Cine a facut traficul de influenta!
      Opozitia care a fost alergata de luluta-@r trebui sa ceara anchetarea celor vinovati! Asta nu e trafic de influenta la nivel inalt!
      Domnul Fonta e procuror la baza, mai stoe si ceva carte ,dar tace milca.Colacul nu prea le are cu carticica .El e mai tarzior , mai cu Stefan GHeorghiu.
      Toti sunt securisti!Mai mult sau mai putin acoperiti!

      ‘Traiasca securitatea! Ca ea ne-a adus in halul asta!
      Copiii securistilor nostri vor fi securistii copiilor noatri!

      Cred ca Plesoianu e singurul romanas liber de prin parlanent!

      Ce ii impiedica pe cei trei opozabil sa tranteasca guvernul asta limitat si sa puna un guvern sanatos .Mai sunt oameni care stiu carte,.Sa-i lase sa-si faca echipele.Parlamentul doar sa-i sustina in toate masurile !

      Si dupa alegeri!
      Sa-i lase si pe-ai de afara sa voteze 1 saptamana.Pe cei din tara intreg wekeend-ul.Sa se introduca obligativitatea votului.Neparticiparea amendat la fel ca la covid.

      Cu ce-i acum o sa anungem sa nu avem dupa ce bea apa ca natie!

  41. Christos a Inviat si Paste Fericit, Cornel Nistorescu ! Fiind „arestati” avem refugiul amintirilor legate de locurile natale, care, ale tale, mi-au reinviat calde aduceri aminte despre Orastie, Catedrala, Bufetul „Fata Mosului”, la iesirea spre Simeria, daca mai exista, satele din jur , Pricaz, etc. Draga Cornel, „arestati” fiind si la fel ca tine exasperat de mizeria din jur mi-am pus si eu in gand ca de Paste sa ma imbrac frumos pentru a merge in Piata Traian, in inima fostei Raiele a Brailei, la Biserica Sfintii Mihail si Gavriil sa-l „intreb” pe Dumnezeu cat ne mai suporta…?!

  42. Am mai citit o dată editorialul, dar și comentariile. Minunat articolul, superbe comentariile. Am avut o zi fericită după atâta amar de vreme. În ziua de Florii îl rog pe Dumnezeu să binecuvânteze România.

  43. Foarte frumos scris, felicitări! În câteva rânduri amintirile se amestecă plăcut cu realitatea neplăcută a prezentului, Orăștie și satul natal cu Bucureștiul, biserica din sat și preotul ei cu papa de la Roma cu-n singur plămân, rămas tot singur în Piața Părăsită, adidașii cu pantofii din piele de cal, dulapul cu haine devine dressing, căruțașul cu un selfie în fața tufelor aurii, etc. Îmi amintiți de un om năcăjit din Sadoveanu, care nu-i zicea nici Forsytia, nici Forsythia, nici forsiția, pe românește, ci „înfloriseră galben cornii”…Mă bucur că aveți momente când deveniți om, mai ales când dispar trandafirii roșii și reclamele pentru…aria cercului…

  44. Ce aveti cu orasul…ca orasul a fost acum 2 mii ani oras roman..Cibonia…apoi Cibin…si Sibin..Sibiu…

  45. ‘ La noi în sat, salutul cu „Bună ziua” era obligatoriu la toți cei pe lîngă care treceam.’
    Nu numai in Ardeal; in Teliormanul de alta data (inainte de ’89) era aceeasi traditie!
    Azi insa….

  46. CORONAVIRUS COV9 este SARS modificat..deci a aparut de 10 ani…A spus-o vice presedintele Academiei Romane…aseara la TV…..modificat cu cod genetic SIDA…in CHINA dar kaborator AMERICAN…Asa cum francezii fac dacia in Romania..romanii nu stiu proiectele francezilor…

  47. Cantece pe care le canta toti…
    AMINTIRE CU HAIDUCI
    Valeriu Sterian
    „In codrul verde nu se mai pierde /Nu se mai vede urma de cal,/Pe la izvoare nu mai apare/Urma calare a vreunui haiduc,/Unde s-au dus ? /Cand au apus /Anii de sus ai gloriei lor ?/Unde-s pistoalele ? /Unde-s pumnalele,/Caii si flintele haiducilor ?/
    La drumul mare nu mai apare/Sa mai omoare cate-un ciocoi,/Sa-i ia toti banii pentru taranii/Pentru sarmanii plini de nevoi.”
    Imi placea cand Florian Pitis canta si s eimbraca- Iubito, poti fugi cat vrei, In gand vei auzi pasii mei. … miscandu-ma, miscandu-ma destul de greu; Infipt in blugi, infipt in blugi, infipt in blugii bleu jandarm. …
    Acum auzim jeelanii …
    De ce ? Persecutia religioasa a ajuns si aici in Tara Romaneasca, in toata Republica Romaneasca adusa de Sasalaul neamt si CIOCOII LUI care dupa 2000 de ani si ceva interzic accesul in Biserica,Sfanta Inviere si noi am uita cum Unio Trio Nationum au persecutat romanii religios si de credinta .Sasalaul neamt interzice ceea ce n-au interzis Comunisiti si Ceuasescu ,mai umani decat aceste reptile CIOCOIESTI,STRAINE! Ce sughituri,ce jelanii si ce offtaturi sunt acestea cand UN VENETIC REFORMAT interize credinta, interzice Biserica si cimitirele, dar el slujeste banul nemtesc si incalca Militaria pe care a facut-o si o face pt.PROSTI? Patriarhul Daniel si Episcopii Romaniei lasi, Biserica este salasul ,refugiul in fata calamitatilor, mantuirea .Boris Boicov, crestin adevarat nu a interzis accesul in Biserica de PASTE! Sasalaul neamt, a reusit !JOS SASALUL NEAMT si Ciocoii lui- VELA,ARAFAT,TATARU,ORBAN ,CATU ,CIUCA ,ARMATA SI POLITIA,SECURITATEA PAGANA ,JOS PAGANII!PARLAMENTUL ASERVIT PLIN DE SECURISTII LUI HELWIG!! JOS,ALOGENILOR,PAGANILOR,din ROMANIA ,PERSECUTANTI RELIGIOSI!

    • Cati rpmani stiu ce-i aia ‘unio trium nationum’? Si dacxa ar afla, i-ar misca in vreun fel?

  48. Domnule Nistorescu:va iubesc..sunteti singurul ziarist realist,si patriot in aceste zile triste pentru Romania.Am o rugaminte;daca se poate sa publicati articolul scris in alte vremuri despre utilitatea PUNGII de PLASTIC.

  49. Pentru Spitale. Triplă tehnologie de filtrare prin ionizare, filtru electrostatic și plasmă. Cum funcționează? Ionizatorul produce ioni negativi care interacționează cu particulele nocive aflate în suspensie în aer. Acestea devin mai grele și, fie aterizează la sol, fie sunt absorbite de filtrele purificatorului. Ionii negativi susțin creșterea rezervelor de energie, metabolismul, se îmbunătățește circulația sângelui și a sistemului imunitar, sunt reduse alergiile și durerile de cap. Combinația de filtru electrostatic și tehnologia cu plasmă filtrează aerul într-un mod foarte silențios și eficient. Un câmp electromagnetic este constituit în interiorul purificatorului punând aerul sub tensiune electrică. Astfel, particulele sunt atrase ca un magnet de lamelele din inox. După aceasta, aerul își pierde din tensiune și este evacuat din aparat. Mai sunt filtre cu carbon activ, filtre UV cu sistem fotocatalitic de oxidare, Nanofiltre (?), filtre fotocatalitice ionizare. Blueair filtreaza 99,97 % dintre toate particulele si patogenii aeropurtati mai mari de 0,1 microni ! Aceste sisteme de filtrare oferă protecție împotriva tuturor tipurilor de substanțe dăunătoare din aer cum ar fi: praful, polenul, virusuri, mucegai, alergeni, compuși organici volatili, substanțe chimice, fum de țigară. De ce va recomand tehnici de genul acesta ? Daca pentru vaccinuri si medicamente se bat Baietii cu ceilalti, acum, s-a descoperit ca Virusul nou si mutantii fac surprize, au un comportament instabil (ceea ce s-a dorit, de fapt, pentru cel initial), numai ca apar niste probleme si la Buncare, in acest sens. Si al nanoparticulelor (si tehnologice, din aer, nu numai din anumite bauturi racoritoare).

  50. § ileana și Mihaela: Nu numai românii, ci nici sașii, șvabii, secuii, ungurii, tătarii sau lipovenii nu au voie să se roage decât acasă, că tot degeaba…Îl ponegriți pe D-zeu dacă credeți că are treburi atât de neînsemnate în Universul ăsta, încât doar la rugile voastre de pe o planetă minusculă, dintr-o galaxie minusculă, dintre alte trilioane de trilioane de galaxii ale Universului infinit, se coboară ca să omoare un virușel, sau să bată Dinamo sau Steaua, că l-a rugat Gică sau Gigi. Nici măcar de cei 960.000 de lei trimiși prin decretul lui Ciolacu și Corlățean, fost șef al senatului, pe 3 aprilie 2020 către călugării din Grecia nu-l doare, nu-l știe sau nu-i pasă. El nu reacționează la șpagă. Mai bine bucurați-vă în casă de șansa de-o aveți pentru o introspecție, dar ca la evanghelici, nu ca la ortodocși sau catolici, care se duc la preot și-i scuză ăsta de orice, ca să reînceapă dezmățul…iar ei cred că i-a iertat D-zeu pt că au dat o șpagă preotului, cu care au păcătuit, de fapt…Uitați-vă la autorul minunatului articol și scrieți ceva de bine despre el, că și-a revenit după Dancilă, Dragnea sau referendumul famigliei! Iar pe Iohannis, lăsați-l acolo unde l-au două treimi dintre votanți, că fără el erați la arpagic în Rusia, în loc de sparanghel în Germania…

  51. De vrei sa-ti arati muschii, lovesti in bou’ care trage ; muschi de musca vaduva !

  52. Nea Cornel s-a dat cu puterea, de pastele lor. Cum se dadea Petre Roman os de ardelean, prin sotie. Ca se stie, femeia are si ea oase

  53. Rezervistii Securitatii fiind atei nu stiu ca Pastele Ortodox romanesc nu a fost ieri, ci Duminica aceasta, dar servind alogenii din fruntea statului care servesc alt culte, respectiv alte servicii…religios-ideologice…

  54. Coronavirusurile (primele 4) au diametrul intre 120 – 160 nm (nanometri). 1 m = 1.000 mm; 1 mm = 1.000 microni; 1 micron = 1.000 nm.

  55. Nimic despre text, dar totul despre cum pot admira un text şi dacă nu sunt de acord cu tot ce spune!

  56. Teorie BOMBĂ: răstoarnă TOT despre coronavirus. Mod de atac COVID-19. Ce spune Dr. Marțian (SANADOR).
    Este bomba zilei! A apărut o teorie care răstoarnă tot despre noul coronavirus!
    De fapt, coronavirusul nu atacă plămânii, ci atacă hematiile, plămânii fiind, de fapt, ”victime”. Mai exact, nu se defectează primii, ci sunt suprasolicitați și astfel se ajunge la distrugerea lor.
    Soluția ar fi terapia cu oxigen.
    Într-un interviu pe DC MEDICAL și DC NEWS, Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit despre modul în care acționează COVID-19. Specialistul a făcut referire la o teorie prezentată în California. Un expert din California a explicat următoarele lucruri pe care Dr. Bogdan Marțian le-a reliefat la DC MEDICAL și DC NEWS: „modalitatea prin care acest virus atacă este cuplarea de eritrocite, celule roșii, (n.r. – cunoscute și sub denumirea de hematii) pe care le împiedică să-și mai oxigeneze hemoglobina. În acest fel, organismul începe să funcționeze în hipoxie. Hipoxia avansată, severă, adică lipsa unei mari cantăți de oxigen din celule declanșează o reacție în lanț, în cascadă, din partea organismului. Prima modalitate prin care organismul încearcă să recupereze în fața acestei agresiuni este să-și mărească numărul de eritrocite. Acestea vor fi atacate de virus, iar apoi organismul apelează la a doua linie de răspuns, adică să crească capacitatea plămânului de a face schimbul de oxigen între hematii și țesuturi, moment în care plămânul poate fi depășit ca funcție. Se declanșează și-n plămân această reacție inflamatorie. Prin urmare, conform acestui individ din California, plămânul nu este o cauză, ci o victimă”.

  57. ”Modalitățile de combatere a consecințelor infecției simptomatice ar trebui să se refere la creșterea organismului de a transporta oxigen”, a mai spus Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador la DC NEWS și DC MEDICAL. Așa cum a explicat și Dr. Bogdan Marțian, vorbim despre o teorie. Lucrurile sunt în evoluție. Vorbim despre ipoteze, nefiind foarte mult timp pentru verificări amănunțite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.