Cărtărescu mai stă o tură!

Scriitorii Olga Tokarczuk și Peter Handke au primit, joi, premiul Nobel pentru literatură pentru anii 2018 – amânat pe fondul unui scandal sexual -, respectiv 2019, a anunțat site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase. Ca în fiecare an, și în 2019 a fost vehiculat anterior de cătrec unii numele lui Mircea Cărtărescu printre favoriți, fără șanse însă.

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, în vârstă de 57 de ani, a primit premiul Nobel pentru literatură pentru 2018, „pentru imaginația narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă încrucișarea unor limite ca formă de viață”.

Scriitorul austriac Peter Handke a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2019, „pentru influenta creație, care, cu ingenuitate artistică a explorat periferia și specificitatea experienței umane”.

Absolventă a facultății de psihologie din cadrul Universității din Varșovia, Olga Tokarczuk este o scriitoare celebră în țara sa. Activistă și critic vocal al guvernului polonez, Tokarczuk este un personaj controversat, care a primit și amenințări cu moartea de-a lungul vieții. Conservatorii polonezi sunt de părere că „a pătat bunul nume al națiunii” prin declarațiile sale publice și creația literară, mai ales după lansarea volumului „The Books of Jacob”. După un interviu televizat, în care scriitoarea a criticat Polonia pentru „groaznicele sale acte” de colonizare din trecutul ei, aceasta a fost calificată drept „trădătoare”. O altă carte a ei, „Drive Your Plow Over the Bones of the Dead”, a fost descrisă de o agenție de presa poloneză drept „profund anticreștină, care promovează ecoterorismul”. A lansat opt romane și două colecții de povestiri, a tradus opere literare din limbile poloneză, spaniolă și ucraineană în engleză și este editor fondator al publicației Buenos Aires Review. Anul trecut, Olga Tokarczuk a devenit primul scriitor polonez recompensat cu Man Booker International Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, care i-a fost decernată pentru romanul „Flights”.

În vârstă de 76 de ani, Peter Handke este romancier, dramaturg, scenarist regizor și traducător. Scrierile sale despre conflictele din fosta Iugoslavie și bombardamentele NATO – „A Journey to the Rivers: Justice for Serbia” – , în care critică poziția Vestului, precum și un discurs susținut la funeraliile lui Slobodan Milošević au creat controverse. S-a spus despre Handke că scuză naționalismul sârb de extremă dreapta. Printre distincțiile primite de-a lungul carierei de scriitor s-au numărat premiile Georg Büchner, Franz Kafka și International Ibsen Award. La Oslo, unde urma să primească Ibsen Award a fost descris de criticii din presă drept fascist, cu legături cu criminali de război. Nominalizarea la premiul Heirich Heine, în 2006, a provocat un scandal, iar premiul a fost retras din cauza opiniilor sale politice.

De asemenea, a regizat „Die linkshändige Frau/ The Left–Handed Woman”, lansat în 1978, nominalizat la premiul Palme d’Or, și a colaborat la scenariul filmului „Wings of Desire”, de Wim Wenders. În 2016, a fost lansat documentarul „Peter Handke: In the Woods, Might Be Late”, de Corinna Belz.

Laureații premiilor Nobel pentru literatură pe 2018 și 2019 au fost anunțați împreună anul acesta, după ce Academia Suedeză a decis să nu acorde prestigiosul trofeu anul trecut, pe fondul scandalului sexual care a afectat instituția.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8517 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Cartarescu ca Cartarescu,dar Vosganian e disperat!Cu 28-30 de carti traduse in alte limbi,numai in bulgara literara vreo 3,una chiar in idis,deci se putea avea toate datele..fata de famelicul Cartarescu cu 2-3 bucati,si alea,la gramada cu altii..antologii..

  2. Dacă este contra guvernului la putere Polonia este clar ce a tras în balanța valorii operei pentru acordare premiul Nobel pentru Literatură. Premiile Lenin erau mai pe bune cât majoritatea premiilor Nobel pentru Literatură și pentru Pace din ultimii 35 de ani.,

  3. Cărtărascu va lua premiul nobel paralel precum statul paralel pe care l-a cantat din sculare in culcare.

  4. Numele lui Cartarescu a fost vehiculat in fiecare an numai de colegii sai, cartarestii lui Petrov. Si probabil il vor mai vehicula pana la situatia post mortem. Spre uriasul merit al armeanului superinteligent si talentat, acesta nu a facut parte niciodata din slugoii impostori ai lui Petrov.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.