Cărți gratuite într-o piață

Vânzătorii de legume și fructe din Piața agroalimentară Vest din municipiul Tulcea au transformat o tarabă neutilizată într-un stand cu cărți gratuite, transmite Agerpres.

Potrivit lui Ivan Anatolie, unul dintre comercianții din piața amintită, standul a fost prezentat pentru prima dată la finele anului trecut, iar până în prezent a adunat câteva zeci de donatori și de iubitori de lectură.

„E o inițiativă civică de anul trecut. O fată care stă în apropiere mi-a adus două sacoșe cu cărți. Le-am pus aici, am adăugat un afiș „Luați o carte gratis!” și vin oamenii și iau cărți. Unii mai și aduc”, a declarat pentru agenția citată Anatolie.

El a lăsat să se înțeleagă că unii tulceni chiar s-au îmbulzit să ia cărți gratuite. „Îi mai domolesc uneori pe unii dintre cei care vor să ia cărți, că iau cam multe”, a mai spus Ivan Anatolie.

Georgeta Viorica Nicola, vânzătoare de produse lactate la o tarabă din apropiere, a recunoscut că miercuri, de 8 martie, a luat șase cărți de pe tarabă. „Am luat azi șase cărți pentru nora mea. Ea face școală să se facă profesoară de matematică. Am luat de aici cărți de matematică și română de clasa a XII-a. Nu am de unde să aduc alte cărți în loc”, a afirmat Nicola.

În schimb, Ivan Anatolie a afirmat că a adus cărți de acasă pentru cei care vin să-și facă piața de la ei. „Am adus cărți de scriitori români pe care le-am citit. Sunt cărți cu valoare sentimentală pentru mulți. Am luat romane polițiste de autori străini. În fiecare zi am o carte la tarabă. Nu e vorba că sunt sau nu clienți”, a menționat Anatolie.

Pe taraba de lângă cutiile cu pungi pline cu scumpie, pojarniță, busuioc, cimbru și coada șoricelului, sunt cărți semnate de Ion Creangă, Remus Luca și Victor Papilian care-și așteaptă cititorii. „Sunt persoane care s-au săturat de televizor și mai iau o carte. Întotdeauna vor fi cărți aici”, a mai spus Ivan Anatolie.

Inițiativa comercianților din Piața agroalimentară Vest este unică la nivelul municipiului Tulcea în ultimii peste 10 ani.

„Este un gest frumos și nu am mai auzit de ceva similar în orașul Tulcea. Noi avem cărți care se casează și sunt scoase la vânzare la un preț de un leu. Sunt așezate la intrarea în bibliotecă și cine vine și găsește ceva interesant poate lăsa un leu în schimbul unei cărți. Cu sumele strânse, se fac acțiuni caritabile în centrele de ocrotire socială”, a declarat Dan Drăniceanu, directorul Bibliotecii județene „Panait Cerna”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.