Femei puternice în filme celebre

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, se iau în dezbatere atât realizările politice sociale, condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența domestică din întreaga lume. Această zi a fost adoptată în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, fiind serbată pentru prima oară pe data de 8 martie 1975.

Această dată are însă în spate o povestioară interesantă. Să ne întoarcem puțin în timp, prin 1908, în New York, SUA. În acea zi, angajatele dintr-o fabrică de textile au intrat în grevă pentru a protesta față de condițiile grele de muncă, de salariile mici și programul prelungit. Printre aceste angajate se aflau și multe emigrante, care munceau cot la cot cu bărbații, pentru a pune pe masă o pâine. Greva a durat până pe 8 martie, când proprietarul întreprinderii a decis să blocheze porțile clădirii, pentru a le împiedica pe muncitoare să plece. Fabrica a luat foc și, astfel, 129 de femei rămase înăuntru au murit arse de vii. Cu toate astea, se zvonește că povestea ar fi o istorie falsă elaborată de propagandiști comuniști, pe timpul Războiului Rece. Nefericita întâmplare din fabrica Triangle Shirtwaist a demarat în anii ce au urmat o serie de manifestări ce aveau ca scop comemorarea respectivelor evenimente tragice.

În 1910, la Copenhaga, în timpul Conferinței Internaționale a Femeii Socialiste, Clara Zetkin, o activistă germană, a propus ca pe 8 martie să fie celebrată Ziua Internațională a Femeii.

Iată mai jos un top al peliculelor care prezintă scenarii despre femei puternice și ambițioase, femei care și-au pus amprenta pe istoria omenirii. Unele dintre acestea sunt inspirate din fapte reale sau biografice.

„Jackie“, cu Natalie Portman. Actrița a fost nominalizată la Premiile Oscar din acest an pentru întruchiparea excepțională a fostei Prime Doamne a Statelor Unite, Jacqueline Kennedy. Filmul prezintă primele zile ale lui Jackie după drama ce a lovit America anului 1963: asasinarea președintelui John. F. Kennedy.

„Hidden Figures“ („Figuri Ascunse“), cu Taraji P. Henson, Octavia Spencer și Janelle Monae. Nominalizată de asemenea la Oscarurile din 2017, pelicula prezintă povestea unor femei afroamericane a căror pricepere într-ale matematicii le-a ajutat să trimită în spațiu un astronaut din Statelor Unite ale Americii, în 1960.
„Frida“, cu Salma Hayek. Actrița joacă rolul Fridei Kahlo, o femeie din Mexic, și urmărește firul vieții artistice și pasionale pe care a dus-o. Salma a fost nominalizată la Oscar pentru această portretizare, iar filmul arată, printre altele, și detalii tulburătoare din viața conjugală a tinerei pictorițe.

„The Passion of Joan of Arc“ („Pasiunea Ioanei D’Arc“), cu Renee Falconetti. Filmul este considerat de către cinefili o capodoperă. Imaginile sunt alb-negru și sonorizarea lipsește, însă acțiunea este captivantă. Renee Falconetti a emoționat audiența prin scenele în care eroina era dusă de la tribunal către camera de tortură. Personajul istoric Ioana D’Arc este curajos și puternic, iar actrița l-a jucat într-un mod spectaculos.

„All About my Mother“ („Totul despre mama mea“), cu Cecilia Roth. Regizorul Pedro Almodovar este faimos pentru folosirea melodramatismul în caracterizarea personajelor feminine. Filmul a câștigat Premiul din partea Academiei Americane la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină“, pentru compasiunea de care a dat dovadă în portretizarea unor femei din diferite categorii de viață: o actriță, o călugăriță, o femeie transsexuală și o mamă îndurerată care și-a pierdut fiul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.