Casa Regală a României a actualizat programul funeraliilor Regelui Mihai

Casa Regală a României a actualizat programul funeraliilor Regelui Mihai, anunţând că în ziua înmormântării, după ceremonia din Piaţa Palatului Regal, trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi dus pe un afet de tun până la Patriarhie. Ulterior, va fi dus la Curtea de Argeş cu Trenul Regal.

„În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, după scurta ceremonie religioasă și militară din Piaţa Palatului Regal, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional. De asemenea, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi urcat într-o maşină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa. Sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat, apoi, de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal”, transmite Casa Regală a României.

Potrivit datelor funizate de Casa Regală, miercuri, 13 decembrie, la ora 11.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

La ora 14.00, sicriul va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia.

„Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

– Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
– Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
– Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței”, informează Casa Regală.

Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Ulterior, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

„Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal: miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00; joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00; vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00”, potrivit programului.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugați să fie îmbrăcaţi în ţinută corescunzătoare (culori închise), să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice, fotografierea și filmarea fiind interzise, să aibă la ei un document de identitate, să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii.

Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise, potrivit Casei Regale.

Sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

„La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber. La ora 11.15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional. De la ora 11.25 la ora 12.15, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală”, transmite Casa Regală.

La ora 14.00, cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

„Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la o oră ce va fi anunțată curând. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş. Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la o oră ce va fi anunțată curând, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș”, potrivit programului.

Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

Cărți de condoleanțe sunt deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Oare au atatia bani sa plateasca protocolul?Sau statul roman sustine financiar Casa Regala?

    • ei traiesc din banii romanilor de cand le-a fost data cetatenia romana si taranistii si liberalii le-au dat domenii care nu li se cuvin. Carol I a venit cu o valiza si alsat prin testament totul\ poporului roman, recunoscand ca el\a fost vremelnic locatar. Asa ca de unde sa aiba astia domenii, palate etc. de cand a abdicat huzuresc pe banii romanilor

  2. Domne, astea sint detalii, mai bine spuneti-ne cind si unde va avea loc încoronarea lui Duda ?! Sau cind va da ala micu, Nicu de Millford, lovitura de palat ?

  3. E bine pentru imaginea RO ca nu s-au rasolit funeraliile. Literar, fascinant cât ar fi progresat RO daca generalul Stanculescu îi aresta in 22 dec. 1989 pe emanatii rusofoni veniti la MApN sa ia puterea si trimitea totodata un avion spre Versoix. Sau daca RO, macar in 26 aprilie 1992 de Sfintele Pasti, intra sub Iliescu in FAMILIA monarhiilor europene. Atunci ieseam din izolarea diplomatica, evitam postromânismul, scapam de obscenitatea publica, postacii bolsevici n-ar mai fi fost asa de nesimtiti, îmbuibatii ar fi ajuns de 7 ori mai bogati si n-ar mai fi fost cocalari, ci filantropi, iar poporul ar fi dus-o si el, saracul, de 2-3 ori mai bine! Disparea mai ales sentimentul-riscul de Tara a Nimanui.

    • ..”postacii bolsevici” ?? Hmmm … „bolsevici”, adica precum baietii aia care l-au decorat pe idolul matale, dupa care plingi si suspini cu sughituri, ca o „tinara domnita”, cu Ordinul Pobeda, pentru fapte de arme (?!?)

  4. Manastirea Curtea de Arges a fost construita de Neagoie Basarab. In 1866 si 1867 au fost niste incendii, accidente sau semne prevestitoare. Apoi se restaureaza, dar cu un gand ascuns. Daca Statul Roman si Biserica Ortodoxa au construit un lacas incepand cu 2009, cum poate sa se afirme ca este o catedrala regala o biserica pe care n-a finantat-o fostul rege chiar daca ar fi donat o parte din bani, dar nu prea cred ca s-a ostenit sa-si cheltuie banii. In 81 de ani din 1866-1947 nu si-au ctitorit un mausoleu/o biserica au preferat sa foloseasca ctitoria lui Neagoie Basarab. Cumva le-au fost tulburata linistea sau chiar le-au profanat mormintele familiei lui Neagoie Basarab? Cu ce drept? Basarabii au domnit 500 de ani. Cat de nerecunoscatori pot fi cei ce au acceptat sa ne fie apocerite veacuri de istorie? Pamantul Romaniei musteste de sangele Basarabilor si Musatinilor. Din ranile lor de pe campul de lupta impotriva turcilor, teutonilor si polonezilor, a curs sange. Prin curajul lui Serban Cantacuzino Viena a supravietuit turcilor, iar neamul romanesc s-a intarit prin martirajul lui Constantin Brancoveanu si a fiilor sai. Ce jertfa de sange au dat Hohenzollern-Sigmaringen ca sa revendice o catedrala construita de un stat republican in vecinatatea Manastirii Argesului cum a intrat in sufletul romanesc prin mitul mesterului Manole? Catedrala romanesca nu regala. Regii sa-si fi ctitorit o catedrala daca voiau s-o denumeasca regala.

  5. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
    Dar cam mult pentru cineva care nu a facut nimic pentru tara!
    Tara fiind Romania!
    Ar trebui incetata aceasta parodie!

  6. A salvat România de la dezastru. Dacă nu o făcea, mureau mii de militari şi civili, astfel nu se mai năşteau mii de copii care acum sunt bunici şi România ar fi pierdut şi teritoriu.Este o umilinţă acum să fie purtat pe un afet de obuzier sovietic în loc de un obuzier SKODA din dotarea armatei regale.La Muzeul Militar se află un obuzier SKODA 150 mm. Rog să interveniţi prin presă la MApN să respecte istoria.

    • @ NICU
      Nene , sunteti tare! Gura pacatosului adevar graieste! Pai pe un afet de obuzier Skoda ar fi de rasul curcilor tinand seama de imensul scandal in care a fost bagata pana-n gat casa regala in afacerea Scoda.

  7. nofrmal ca o sa ma acuzatin ca n am treamba cu nl rumana…paii..io nu despre lingvistica ncerc sa zac ..da i mai nbini sa nu stii sin i mai bini sa nu fii..mai dorule

  8. pai ce fraspuns sa las ..revin cu remarca da zilele trecute ..cand Marghita depunean unn juramantb si i cerea Domnului n..asa sa o ajute…si stau si ma intrfebn ; in fata cui depunean juramantul, cine o indreptatise sa ceara consilierea Domnului..poate ne explica cineva unde suntem …regalitate/ republicanism ori haios..

  9. Constat că încă mai există bolșevici care sunt înrăiți, chiar în aceste zile de doliu!
    Un pic de decență nu le-ar strica!
    REGELE MIHAI I al ROMÂNIEI este un mare rege, de nivelul marilor noștri voievozi Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu…
    Cei care aruncă cu mizeria lor în regele nostru își arată adevărata față: mizerabilă, urâtă și rea!
    Dumnezeu să-l odihnească pe REGELE MIHAI I !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.