Castelul Bánffy din Răscruci, terminat. Cum arată

Au fost finalizate lucrările de restaurare, conservare şi punere în valoare a Castelului Bánffy, monument istoric din localitatea Răscruci, comuna Bonţida, anunță Consiliul Judeţean Cluj. Castelul va putea fi vizitat de public şi va găzdui evenimente culturale.

Conform Consiliului Judeţean Cluj, proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al judeţului.
FOTO: CJ Cluj
FOTO: CJ Cluj

”Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiştilor sau pasionaţilor de istorie şi frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanţă istorică şi culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a judeţului. Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar şi un punct de referinţă pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg şi va fi un spaţiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale şi nu numai”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Lucrările au vizat atât zidurile interioare şi exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile etc.

Etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncţională pentru activităţi culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare şi unul administrativ, precum şi grupuri sanitare. Subsolul imobilului include un spaţiu expoziţional.

De asemenea, au arătat reprezentanţii CJ Cluj, investiţia a constat şi în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Astfel, a fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului şi fântâna arteziană, a fost edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru şanţul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate şi accesurile auto şi pietonale. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică şi de plantare de arbori. Mai mult, au fost consolidate alte trei imobile care au destinaţia de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

FOTO: CJ Cluj

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Oameni buni….voi nu vedeti ca se renoveaza pe bani europeni exclusiv conace unguresti in Transilvania ! De ce oare ? Niciun conac din Muntenia sau Moldova nu s-a renovat pe bani europeni ! Nu-i ciudat ? Si am inteles ca loby-ul unguresc din Comisia U.E. are mare sprijin din partea Olanei, Austriei si Germania pentru bani pt. renovari exclusiv in Transilvania. Nasol. Peste 30-50 ani o sa zica vreun austriac sau olandez ca „iata, este evident, dovezi arhitectonice sunt exclusiv unguresti in Transilvania si deci au dreptate sa revendice…

  2. Cine vă împiedică să nu vă restaurați bodeiele?

  3. Mocanii clujeni ajunsi militieni si securisti se lauda cu istoria ungurilor. Dar o biserica romaneasca ce sta sa cada nu merita bani.

  4. totusi grofii au lasat castele frumoase si faimoase, iar boierii nu au lasat decat conace ce nu prea merita cheltuieli.

  5. @nicu olahus
    E simplu:se pregătesc pt momentul refacerii proprietăților dinainte de 1922-23 și doar nu o sa guverneze din blocuri comuniste.Le trebuie ceva pe măsură.Pana atunci, românii sunt „indieni”, țigani, etc.Dupa, se va reveni la delicatul budos olah(valah imputit), atât de drag romanilor ardeleni, români care vor mai deține doar organul din dotare.

  6. Exact ce zice cel cu restaurarile, doar din Ardeal e voie sa fie si sunt si bani! Europeni dara, ca noi nu cotizat si cedam ca prostii resurse, bani, oameni! im Toate reclamele turistice despre, hai sa zicem România, se rezuma la niste bășini de sate ungurești din zona. Parca ar fi a enspea minune a lumii aceste rahaturi, relicve satesti, ba sasesti ba ungurești! Romanest nuuuu! De Apuseni si satele de acolo nuuuuu! Inclusiv idiotul englez si-a cumparat niste corturi de la Banffy. De care e si el si ardelenii, nu cred ca toți, mandrii tare. Asa e cand esti un prost intre alti prosti. E evident ca, inclusiv măgăriile cu autostrăzile, câte s-au făcut, în Areldeal clar mai mult comparativ cu restul tarii, unde chiar nu s-a facut um metru de autostrada e tot programatic din afara! Oare de ce nu s-au facut legaturi rutiere si feroviare performante intre Regat si Transilvania!? Ca unul Coldea i-a zis unuia Ponta ca intra la bulau daca nu se astampara cu autostrada peste Carpati!? Se încearcă federalizarea si alipirea Ardealului la Bozgoria. Ce naibii, un referendum acolo, cu tighonerul Orban dirijor si problema e rezolvata! Nasol pt ei, inclusiv pentru mulți idioți utili din Ardeal dar români neaosi, e chestia cu SUA, cu bazele NATO din Ardeal.

  7. In viața politică actuală romîneaacă se simte puternic lipsa istorică a nobilimii…și veșnica plecăciune la vre-o poartă..La fel aceste castele, cetăți, conace, curii ale nobilimi maghiare nu erau de distrus și furat, ci erau de păstrat și exploatat pentru turism.. Nu am auzit vre-un oficial romîn să zică un ”mulțam ” măcar, către statu maghiar care le reface și le repune in viață…//E tot o lipsă de educație nobilă..

  8. Felicitări celor care au înțeles ca este mai importanta diversitatea decât orgoliile prostești bazate pe reinterpretari ale istoriei și eventuale consecințe fanteziste ale acestora !
    Continuați cu restaurarea acestei bogații românești ce vine din istorie și mai ales începeți cu restaurarea acelor imobile ce au devenit lagăre ale terorii comuniste !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.