Cât au decăzut elitele după 1989

Vizita ministrului britanic de Externe la Moscova și apoi comentariul pe marginea acestei deplasări publicat de Anne Applebaum în The Atlantic ne arată cum au involuat elitele ce conduc lumea, de la finalul Războiului Rece și până acum.

De la urmașii lui Stalin și Hrușciov asteptările nu erau prea mari, așa că nu este neapărat o surpriză că guvernul de la Moscova nu mai respectă regulile diplomației și oferă presei tot mai multe detalii stânjenitoare pentru Vest – de la propunerile privind rezolvarea crizei din Donbas și până la gafele ministrului de Externe britanic, Liz Truss.

Dar ce putem spune despre elitele Occidentului? Ei bine, ca și în cazul României, relația cu Rusia a devenit, dintr-un joc diplomatic inteligent în perioada Războiului Rece, un cal de bătaie în politica internă a statelor vestice. Ca și în România, relația cu Rusia a fost adusă la un nivel atât de slab, încât ostilitatea față de Moscova este folosită pentru umflarea procentelor electorale, fără teama că contactele bilaterale ar putea avea de suferit mai mult.

Vizita lui Liz Truss la Moscova arată însă că relația cu Rusia poate să se deterioreze și mai mult. Kremlinul a furnizat presei următorul schimb de replici între Truss și omologul rus Serghei Lavrov. Truss: ”Rusia trebuie să-și retragă trupele de la frontiera Ucrainei, altfel…”. Lavrov: ”De ce? E dreptul Rusiei să-și mute trupele oriunde pe teritoriul național. Recunoașteți suveranitatea Rusiei asupra regiunilor Voronej și Rostov?”. Truss: ”Marea Britanie nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra acestor regiuni”. Liz Truss, care cu câteva zile înainte spusese că Marea Britanie a trimis ajutor țărilor baltice, ”peste Marea Neagra”, a fost încercată și de la Lavrov la capitolul geografie și a picat testul – a confundat Donețk și Lugansk  cu Voronej și Rostov. A intervenit imediat ambasadoarea britanică la Moscova, care i-a explicat că este vorba despre două regiuni din Rusia, la granița cu Ucraina. La finalul întâlnirii, Lavrov a declarat că a fost ca și cum „a vorbit mutul cu surdul”.

Mary Dejevsky, fosta corespondentă a The Times la Moscova (1988-1989) se întreabă de ce Liz Truss a mers în Rusia. ”De ce să iei avionul până în Moscova friguroasă doar pentru a spune aceleași lucruri pe care oficialii britanici le spun de luni de zile? Iar apoi sa mai faci și gafele de mai sus?”.

Să trecem acum la jurnalista Anne Applebaum, care o critică le Liz Truss în paginile The Atlantic pentru ”eșecul deplin de a exploata vizita la Moscova”. Însă Applebaum nu vorbește despre carențele de cultură generală ale ministrului britanic, ci o admonestează pe Truss pentru că nu le-a spus rușilor cât de răi sunt și ca nu a agitat suficient bățul în fața lor, pentru a-i pune cu botul pe labe. Applebaum scrie că ministrul britanic ar fi trebuit să le spună rușilor: ”Intenționăm acum să anulăm complet importurile de gaze rusești – Europa își va găsi surse de aprovizionare cu energie în alte părți. Ne pregătim acum să sprijinim rezistența ucraineană, chiar și timp de un deceniu dacă va fi nevoie. Ne cvadruplăm ajutorul pentru opoziția din Rusia, cât și pentru presa rusă. Vrem să ne asigurăm că rușii vor începe să audă adevărul despre această invazie, și să-l audă cât mai răspicat cu putință. Și, dacă voi vreți să operați o schimbare de regim în Ucraina, ne apucăm și noi de lucru la o schimbare de regim în Rusia.”

Anne Applebaum face parte din casta apostolilor liberalismului, iar experiența ei cu Rusia este cel mult una de ”vecinătate”, câtă vreme este căsătorita cu Radoslaw Sikorski, fost președinte al Seimului polonez, fost ministru de Externe și ministru al Apărării, școlit la Oxford și având cetățenie britanică, până la preluarea primului mandat ministerial. Applebaum este o critică acerbă a tot ce înseamnă dreaptă politică  conservatoare în Europa Centrala si de Est, pentru că, spune ea, noua dreaptă de aici este mai degrabă bolșevică, vrea să distrugă, să submineze instituțiile existente – adică cele anticorupție, adică statul de drept, edictele de la Bruxelles.

Iată ce spunea analistul bulgar Ivan Krastev despre ultima carte a Annei Applebaum, „Amurgul democrației”, un volum centrat pe critica de mai sus a conservatorilor europeni: ”Pentru ea, sfârșitul Războiului Rece nu a fost o chestiune geopolitică, ci una morală, un verdict dat de istorie. Ea vede Războiul Rece ca o bătălie între democrație și autoritarism, între libertate și oprimare. Ea a fost formată de Războiul Rece, fără însă să fi experimentat cu adevărat acest război. Pentru ea și mulți alții, Războiul Rece a fost ceea ce a fost rezistența antifascistă pentru studenții din Vest în 1968. În viziunea ei,  democrația și capitalismul se potrivesc de minune, iar cele mai multe dintre conflictele din lume nu sunt o înfruntare a intereselor, ci a valorilor. Acest tip de viziune i-a făcut pe nostalgicii anului 1989 să vadă pericolul reprezentat de Vladimir Putin, fără să vadă însă pericolul războiului lui George W. Bush în Irak”.

Așadar, avem vizita inutilă a ministrului britanic de Externe la Moscova și comentariul fantasmagoric al lui Applebaum.

În 1987, lumea vedea vizita la Moscova a premierului Margaret Thatcher, vizita care avea să-i aducă supranumele „doamna de fier”. Thatcher a participat la o sesiune de întrebări în direct cu cei mai buni jurnaliști sovietici și a reușit să-i domine la toate capitolele – controlul armamentului, echilibrul de putere, diferențele de percepție Est-Vest. Acum, în 2022, la Moscova se deplasează un ministru britanic care confundă Marea Baltică cu Marea Neagră, care nu știe cât de departe de Ucraina este Estonia și care este ridiculizată, tot la acest capitol al culturii generale, de omologul rus.

În anii 1980, relatau despre vizita lui Thatcher jurnaliști precum Mary Dejevsky, citată mai sus. Ea scrie că, în acei ani, jurnaliștii occidentali care se ocupau de spațiul sovietic cunoșteau limba rusă, erau obligați să o cunoască. Era o vreme când studenții și jurnaliștii britanici care învățaseră limba rusă, care ajunseseră să cunoască viața din URSS în timpul anului sau semestrului de schimb de experiență erau cooptați în diferite departamente ale Ministerului de Externe, tocmai datorită acestor cunoștințe.

Acum, în 2022, scrie Dejevsky, studenții britanici care participă la asemenea schimburi, unii dintre ei stând chiar un semestru în Voronej, sunt ocoliți de guvern, ”ba chiar sunt considerați cetățeni potențial neloiali și excluși de la încadrarea pe asemenea posturi”.

Acum, în 2022, avem în schimb în prim-plan jurnaliști precum Anne Applebaum, nostalgici ai anului 1989, care vor să reediteze victoria capitalismului liberal asupra comunismului, fără să accepte un moment ceea ce subliniază jurnaliști precum Patrick Buchanan sau Paul Craig Roberts (aflați la vârful puterii în SUA în timpul Războiului Rece) – că nu a fost vorba despre o victorie și o înfrângere, ci despre o înțelegere la care diplomați pricepuți au muncit enorm, pentru a păstra pacea.

Buchanan si Roberts, cu mesajele lor, sunt considerați acum pro-ruși, un soi de trădători ai cauzei americane. În schimb, jurnaliștii de astăzi se ocupă de producția unor filme cu dublă bătaie – anti-rusă cât și progresistă -, care vor să transmită că milițiile formate din femei vor apăra Ucraina. Este o rețetă întâlnită și la marile proteste din Europa Centrală și de Est – pancarte în limba engleza, protestatari vorbind în engleza – un semn că este un produs nu pentru piața internă, ci pentru a deveni viral în mediul online liberal anglofon, pentru a promova o ideologie, chiar și cu riscul unui război.

Astăzi nu mai sunt deloc citați cei care au negociat continuu pacea între SUA și URSS. În câteva decenii, progresismul și disciplina ideologizată a drepturilor omului au fost folosite extrem de abil pentru a avea un impact societal și politic major, iar repulsia morală (care morală?) rezultată a fost folosită în așa fel încât să ia locul realismului politic.

Astăzi este citată Applebaum – o analistă extrem de enervată că în lume există și state care se opun sau exploatează strict in interesul lor viziunii liberale cum că interdependența economică totală va duce la pace și că toți oamenii vor deveni niște consumatori fericiți într-o mare familie democratică (”Nu veți fi proprietari pe nimic și veti fi fericiți”, transmitea Forumul Economic Mondial). Și, la fel cum se întâmplă și în România cu promotorii progresismului și globalizării, ea pare să trăiască într-o lume paralelă, unde cetățenii europeni abia așteaptă un război cu Rusia și sunt fericiți văzând cum veniturile le sunt înghițite de factura la energie, totul în numele idealurilor liberal-progresiste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33

23 de Comentarii

  1. Care elite? Repetentul Citu ajunge prim-ministru numit de un profesor ( președintele țării) străin de interesele poporului român! Numai doctori în științe cu teze cu care sa te ștergi la cur fiindcă nu aduc nimic nou in știință și tehnologie! Numai incompetenți pe toate drumurile, nu am văzut niciun șef de promoție cat de cat la vârful statului! Numai niște hoți deștepți in a fura cu magistrații infractori in frunte.Competentul de sasait Predoiu după ce a gândit neconstituțional vreo 42 de articole din codul penal este numit iar de Johannis ministru al justiției! Observați că hoții și prostii ne conduc?

  2. Aia nu e democratzie in Anglia unde Boris Johnson a ajuns prim-ministru dupa ce a assasinat-o pe deputata laburista Jo Cox chiar in timp ce tzinea un discurs anti-Brexit. Acum dupa ce socialishtii, comunishtii, laburishtii, etc. au fost deja assasinatzi de conservatori Cotidianul shi altzi conservatori ishi varsa veninul pe liberali, progresishti, progres, etc care ar trebui shi ei assasinatzi cum au fost deja socialishtii.

  3. Sincer si obiectiv, daca cititi din online si faceti paralela cu ce ati invata la scoala, ma refer la materia istorie, plus informatii de la militarii care au trait in perioada anilor de razboi, si daca mai iesiti in strainatate pentru informatii cat de cat de la fata locului pentru a face comparatii dar cu mare obiectivitate, va veti schimba ideea de elite mondiale, romanesti sau antice, mai adaugam si practica din cei 32 ani din Romania si totul e in linie dreapta pentru concluzii reale si obiective. Pare ca nu a existat si nu exista elite pe glob, sunt elite identificate care actioneaza in grup precum clanurile infractionale ocolite de orice pedeapsa legala, au dreptul sa faca ce vor cu tine ca om, cu viata ta! E dura concluzia dar e cat se poate de reala in anii pe care ii traim, mai ales ca totul e la vedere, doar in Romania se ascund multe de ochii compatriotilor din tara.

  4. Care (b)elite ? Vai de mama lor . Astia sunt la fel ca analfabetii nostri functionali din parlament . Parca-s scoliti pe la fabricile noastre de diplome . hai baieti : In cadenta mars , pina ce totul tandari va fi .

  5. Anglia ia gaze de la Olanda care are gaze in zona maritima si de la Norvegia. Asa ca Angliei nu-i pasa de Germania. America vrea distrugerea economica a tarilor europene si a Rusiei. Deha razboiul economic a inceput. La Londra au sosit 4 bombardiere grele americane. Oare de ce atata deranj???

  6. Corcitura indiană șoroșizdă Trudeau a ieșit din bîrlogul unde a stat ascuns timp de două săptămîni, și sub protecția miilor de polițiști a băgat legea marțială pe teritoriul Kanadei!
    Doborîți șoroșizmul de la conducere!

  7. Elite dupa 1989?!
    Care elite? Toti maimutoii care s-au perindat la conducerea statelor europene si mai ales a Romaniei?
    Va invit sa faceti o comparatie Intre Churchill, De Gaule, Tatcher si panaramele ca Tony Blair, Boris Johnson, Sarkozy, Macrou, Berlusconi.
    La noi nici macar nu mai discut: Constantinescu-inexistent, Petrov-elita betivilor, actualul-elita nesimtitilor, traficantilor de copii si falsificatorilor. Parlamentarii nostri-elita circarilor.

  8. ELITA IMBECILA A EUROPEI DESPUIATE SI VIOLATE DE URSULA VON DER PFIZER SI HOTII PANDEMIEI? CRIMINALII BRUXELESULUI CARE ISI IAU PARTEA DIN FIECARE LEU AL EUROPENILOR. FOC SI RUINARE SA AIBA PARTE BELGIA…PIATRA PE PIATRA SA NU RAMANA DIN TEMPLUL SATANEI BRUXELLESUL….PTIU SI SICTIR ELITA RASCRACANATA SI PUSA IN GEAM…SI NU E O EA, ESTE UN EL CU SEX SCHIMBAT….DAMBLAGITII!

  9. După 1999 se întîmplă un fenomen straniu in întreaga Lume =

    Prostia și Prostii , Uritul și populațiile nedotate cindva marginalizate , deviații comportamentali , cu toții sunt promovați .

    Trendul Prostul și Uritul a ajuns universal valabil.

    Parca CINEVA a pus stăpânire pe Terra și o batjocorește aspru ….

  10. Eu unul de abia astept s-o vad pe reprezentanta „maiestatii sale” la ONU, in plen, scotind pantoful cu toc-cui si incepind sa pocneasca in pupitru !

  11. Sunt ateu shi comunist shi nu am respectat nici-o-data valorile creshtine deci dupa definitzia voastra am fost mereu „decazut” deci nu mai am unde sa „decad”. Tot mai multzi oameni constata, unii pe propria piele ca John Lennon, ca religia creshtina ucide cum a patzit Lennon shi valorile creshtine sunt genocidul, furtul shi crimele precedate de tortura deci decad shi ei. Noi cei deja „decazutzi” credem ca doar comunismul globalist ne poate scoate di iadul fundamentalist religios in care traim acum.

  12. Elitele occidentale de azi sunt sorosisti. Criteriul lor de selectie este: 1. slugarnicia absoluta ( predictibili), 2. agresivitate, si 3. prostia absoluta. De ce e nevoie sa fie prosti? Pentru a putea indeplini punctul 1.

  13. „Recunoașteți suveranitatea Rusiei asupra regiunilor Voronej și Rostov?”. Truss: ”Marea Britanie nu va re ‘cunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra acestor regiuni” Asta era suficient ca Lavrov sa se ridice de la masa convorbirilor si sa declare deschis lui LizUK „casus belli” si sa intrerupa si legaturile diplomatice pana UK nu va retracta oficial prostia usr-istei!

  14. Cu un (b)elit, la Cotroceni, rigid ca un cosciug, si un altul iresponsabil, bun de pscarie, la Washington, vom primi in tara tot mapamondul, in timp ce romanii fug pe capete. Mission accomplished, bade Werner, nu-i asa?

  15. Elitele vechi și noi.. La noi !1914-1916 România neutră se pregătea sa între în război. În august 1916 a întrat în 1917 Antanta a trimis echipament militar și o misiune de ofițeri care să se ocupe de instruirea armatei conform cerințelor războiului. În 1942 au trimis 2 armate la Stalingrad știind ca nu au dotarea necesară, e drept cu promisiunea neonorate a Germaniei de a le echipa pe front. Ce fac cei de acuma vedem. E vreo diferență între atitudinea decidentilor români de atunci și de acuma ?

  16. Pentru britanici , aceasta ,,duamna ” ambasadoare este un accident nefericit , pt elita romaneasca astfel de intimplari sint o normalitate !

  17. Devine din nou valabil (chiar mai …”generalizat”) „Complotul bubei”,al lui Hasdeu…”Saracul si bogatul,
    Opinca si-mparatul
    O vor simti pe rand!
    Atunci din voi oricare
    Va fi usor in stare
    Si el s-ajunga mare,
    Caci lepra-i chiar pe tron!”…”O goană-nverşunată
    Se va porni pe dată
    În lumea cea curată
    Pe bietul nesupus,
    Ce nu vrea să-nţeleagă
    Că trebuie o plagă
    Să fie ţara-ntreagă
    Când buba şade sus!’

  18. Elitele neamului gen Petrov cel turnator, Johannis cel ….., si altii iubitori de arginti

  19. erau unu:
    punctual la secunda, lucrase la C.F.R,
    atat au decazut elitele!

  20. Lavrov stiind nivelul diplomatiei vestului a incercat chiar s-o ajute pe Truss sa intre intr-un dialog logic dar a descoperit golul imens geografic al omologului.Oportunismul nu te iarta de ridicol.Apetitul de a parea om politic important pentru istorie s-a raspandit si printre pipotele ziaristilor romani care ,cu foarte rare exceptii, s-au transformat in portavoci guvernamentale .La Covid -portavoci,la externe -portavoci,la economie-portavoci.Atat a putut scoate invatamantul romanesc-papagali care nu gasesc de cuviinta sa analizeze evenimentele asa cum sunt transmise de agentiile internationale de stiri.Ei comenteaza evenimentele prelucrate de alte televiziuni.Nu e de mirare ca o ziarista englezoaica bate campii cand acelasi lucru se intampla si in Romania.”Succesul” deplin al presei se va vedea atunci cand criteriile progresismului se vor instala in guverne ca politici de stat.Va mai vorbi cineva in presa despre adevar?Teroarea prostiei nu se compara cu eroarea de judecata care poate fi corectata.Prostia puternica face pui invulnerabili la adevar.Trudeau a ajuns cu logica progresista sa declare stare martiala nefiind in razboi cu nimeni.Acesta e viitorul progresismului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.