De ce continuă diplomația Occidentului să dea greș cu Rusia 

 De ce diplomația Occidentului cu Rusia  tot continuă să dea greș, scrie Anne Applebaum în The Atlantic.

În articolul preluat de Rador, Applebaum scrie:

O, cât o invidiez pe Liz Truss pentru ocazia pe care a avut-o! O, cât îi regret eșecul deplin de a o exploata! Pentru cei care nu au auzit vreodată de ea, Truss este nu tocmai priceputul secretar britanic de externe care a fost săptămâna aceasta la Moscova pentru a-i spune omologului ei rus, Serghei Lavrov, că țara lui nu ar trebui să invadeze Ucraina.

Excursia respectivă nu a fost un succes. La o conferință de presă glacială, el a asemuit conversația cu ea cu „mutul” vorbind cu „surdul”; ulterior a lăsat să se scurgă în presă informația că ea a confundat unele regiuni rusești cu regiuni ucrainene, asta pentru a-i pune și un pic de sare pe rana generală.

Lavrov a mai procedat așa de multe ori. Anul trecut s-a comportat abject cu șeful diplomației UE, Josep Borrell. La conferințele internaționale e un personaj dezagreabil, iar cu jurnaliștii e grosolan. Însă comportamentul lui nu e accidental. Lavrov, ca și președintele Vladimir Putin, se folosește de agresivitate și sarcasm pentru a-și demonstra disprețul pentru interlocutor, pentru a prezenta negocierile drept inutile chiar înainte de a fi început și pentru a disemina spaima și apatia. Ideea este de a-i forța pe ceilalți diplomați să adopte o atitudine defensivă sau, dacă nu, să-i determine să capituleze din dezgust.

Dar faptul că Lavrov e mojic și dezagreabil nu e vreo știre nouă. La fel și cel că Putin le ține prelegeri conducătorilor străini, vorbindu-le ore în șir despre nemulțumirile sale personale și politice. Așa a procedat când s-a întâlnit prima oară cu Barack Obama, acum mai bine de un deceniu; fix același lucru l-a făcut și săptămâna trecută cu președintele francez Emmanuel Macron. Truss ar fi trebuit să știe toate aceste lucruri. Și, în loc să vină cu vorbe goale despre reguli și valori, ar fi putut să înceapă conferința de presă după cum urmează:

„Bună seara, doamnelor și domnilor jurnaliști! Sunt încântată să vă regăsesc după întâlnirea cu omologul meu rus, Serghei Lavrov. De data aceasta nu ne-am mai deranjat să discutăm tratate pe care el nu le va respecta și promisiuni pe care nu și le va ține. Noi i-am spus, în schimb, că o invazie în Ucraina va presupune costuri extrem, extrem de ridicate – mai ridicate decât și-ar fi putut el imagina vreodată. Intenționăm acum să anulăm complet importurile de gaze rusești – Europa își va găsi surse de aprovizionare cu energie în alte părți. Ne pregătim acum să sprijinim rezistența ucraineană, chiar și timp de un deceniu dacă va fi nevoie. Ne cvadruplăm ajutorul pentru opoziția din Rusia, cât și pentru presa rusă. Vrem să ne asigurăm că rușii vor începe să audă adevărul despre această invazie, și să-l audă cât mai răspicat cu putință. Și, dacă voi vreți să operați o schimbare de regim în Ucraina, ne apucăm și noi de lucru la o schimbare de regim în Rusia.”

Truss, ori Borrell înaintea ei, ar fi putut adăuga și o nuanță de insultă personală, chiar în stilul lui Lavrov, întrebându-se cu voce tare cum se face că Lavrov a reușit să plătească din salariul pe care-l are proprietățile imobiliare luxoase de care se folosește familia lui la Londra. Ar fi putut enumera numele multor altor funcționari publici ruși care și-au trimis copiii la școli din Paris ori Lugano. Ea ar fi putut anunța că acei copii, absolut toți, sunt acum în drum spre casă alături de părinții lor: S-a zis cu Școala Americană din Elveția! S-a zis cu apartamentele de lux din centrul Londrei! S-a zis cu iahturile din Mediterana!

Bineînțeles că Truss –așa cum a făcut și Borrell, la fel ca Macron, la fel ca Olaf Scholz, cancelarul german care va vizita Moscova săptămâna aceasta – n-ar spune niciodată așa ceva, nici măcar în privat. Tragic este că diplomații și conducătorii occidentali care încearcă în acest moment să prevină o invazie rusească în Ucraina încă mai cred că trăiesc într-o lume în care regulile contează, în care protocolul diplomatic e util, în care discursul politicos e prețuit. Cu toți cred că atunci când merg în Rusia vor discuta cu oameni ale căror opinii pot fi schimbate prin argumente ori dezbatere. Ei cred că elitei rusești îi pasă de lucruri precum „reputația”. Nu, nu-i pasă.

În realitate, când discutăm cu această nouă specie de autocrați, indiferent că sunt din Rusia, China, Venezuela ori Iran, avem de-a face cu ceva foarte diferit: oameni care nu sunt interesați de tratate și documente, oameni care nu respectă decât puterea pură. Rusia violează în acest moment Memorandumul de la Budapesta din 1994, care garantează securitatea Ucrainei. L-ați auzit vreodată pe Putin vorbind despre el? Bineînțeles că nu. Nici reputația de perfidie pe care o are nu-l preocupă deloc pe Putin: minciuna îi menține pe rivali mereu în gardă. Nici lui Lavrov nu-i pasă că e detestat, întrucât ura îi conferă o aură de putere.

De asemenea, și intențiile lor diferă de ale noastre. Obiectivul lui Putin nu este să facă din Rusia o țară înfloritoare, pașnică, prosperă, ci o țară în care el să poată să rămână la putere. Scopul lui Lavrov este să-și perpetueze poziția în lumea tenebroasă a elitei rusești și, desigur, să nu-și piardă banii. Ce înțelegem noi prin „interese” și ce înțeleg ei prin „interese” nu sunt unul și același lucru. Când ei îi ascultă pe diplomații noștri, ei nu aud nimic care să le amenințe cu adevărat poziția, puterea, averea personală.

În ciuda întregii noastre vorbării, nimeni nu a încercat vreodată la modul serios să elimine, iar nu doar să limiteze, spălarea banilor rusești în Occident ori influența politică sau financiară rusească în Vest. Nimeni nu a luat în serios ideea că Germania ar trebui acum să se dezbare de dependența energetică de Rusia, că Franța ar trebui să interzică partidele care acceptă bani din Rusia ori că Regatul Unit și SUA ar trebui să nu le mai permită oligarhilor ruși să cumpere proprietăți la Londra sau Miami. Și nimeni nu a sugerat că răspunsul adecvat la războiul informațional purtat de Putin împotriva sistemului nostru politic ar fi acela de a ne lansa propriul război informațional contra sistemului lui.

Acum ne aflăm în pragul unui conflict cu potențial catastrofal. Ambasadele americană, britanică și europene din Ucraina sunt evacuate; cetățenii au fost avertizați să părăsească țara. Însă acest moment teribil nu reprezintă numai un eșec al diplomației; reflectă și un eșec al imaginației occidentale, precum și refuzul unei întregi generații de diplomați, politicieni, jurnaliști și intelectuali de a înțelege în ce fel de stat urma Rusia să se transforme și de a se pregăti în consecință. Am refuzat să vedem ce sunt cu adevărat reprezentanții acestui stat. Am refuzat să vorbim cu ei într-un mod care poate că ar fi contat. Acum s-ar putea să fie prea târziu.

Sursa: The Atlantic/ Autor: Anne Applebaum/ preluare Rador

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

24 de Comentarii

  1. Nemaipomenit articol! Deci bunul simt, curtuazia, educația nu dau rezultate cu acești mujici iubitori de putere și violență. Idioții utili Moscovei, iubitori de Putin poate înțeleg ceva.

  2. Doar daca moare, putin nu mai poate conduce, ceea ce e imposibil in urmatorii cel putin 5 ani. Degeaba se screm astia sa atate variantelr lor, este totul vizibil, ce actiuni fac si unii si altii. In orice limba straina sau nu, gasesti orice varianta pentru manipulare, mai ales ca minciuna si manipularea nu au pedeapsa prin lege in nicio tara!

  3. N-am ințeles bre ciumete.. Adică te miri ca minciuna, agresivitatea,.corupția endemică și incultura impusă agresiv sub denumirea de globalizare și export de democrație,.nu au adepți in lume ?? te miri că unora nu le convine să li se impună. să aibe bilet de voie, să cerșească și să fie jefuit ?? Chiar crezi că americanul, englezul și alții azi sunt pe o cale bună, democratică, de invidiat ??

  4. Se pare ca se pregateste o diversiune daca presa occidentala anunta data cand Rusia va invada Ucraina,lucru intamplat cand SUA au intrat in Kuweit.Atunci au facut un filmuleti cu fiica ambasadorului Kuweit in SUA in care aceasta era victima a soldatilor irakieni!Acum indivizi imbracati ca soldati ai armate ruse vor invada Ucraina!La revedere Covid,avem treaba!

  5. De ce continuă diplomația Occidentului să dea greș cu Rusia?
    Simplu. Amerlocii si parte din psihoza occidenala doresc sa declanseze un conflict in Ucraina, iar Rusia nu are nici-un interes in a canta partitura psihopatilor.

    In alta ordine de idei. Un alt esec al psihozei amerlocilor & occidentalix. Vizita la Moscova a Presedintelui Braziliei Jair Bolsonaro. Alte scimburi comerciale de zeci de miliarde.
    Falimentul americii!

  6. Lavrov este unul dintre cei mai abili diplomati pe care i-am auzit in viata mea! Domnia Sa si diplomatii ungari ! Mi-as dori sa avem si noi asemenea PATRIOTI! Un articol MIZERABIL-MANIPUKATOR GLOBALIST SOROSHIST. Rusia isi apara granitele. DAR, LASAND RAZBOAIELE PROPAGANDEI INTRU SPALAREA TICALOSIILOR SI GENOCIDULUI VAXX INTRU CONTROLUL TOTAL;ITARIAN AL INTREGII PLANETE (PENTRU CA ASTA SE VREA DE FAPT), HAI SA NE VEDEM NOI DE ROMANIA NOASTRA, DE INFLATIA NOASTRA, DE TICALOSII SI CRIMINALII CARE SUNT PLATITI REGESTE SA NE DISTRUGA! CE ZICETI DE ASTA?

  7. „Și, dacă voi vreți să operați o schimbare de regim în Ucraina”
    Pai si „maidanul” ce a fost daca nu schimbarea unui guvern legitim si democratic ales (cf observatorilor UE si SUA de atunci) printr-o lovitura de stat finantata cu 5 mld. $ de SUA (cf Nuland) si inlocuirea lui cu unul marioneta a SUA? De ulterioara afacere Burisma si familia Biden nu scrieti?
    Ce ar fi sa incepeti cu asta?

  8. @ FloryPetre – floricica ,oare cum te-ai comporta dumneata atunci cind esti pusa cu spatele la zid si nu ai nici o alta sansa ? a nu ma tachina ca-s troll rus sau simpatizant sau chiar rusnac .Daca noi nu am stiut ce sa facem cind am fost pusi la zid decit sa schelalaim si sa dam din coada gudurindu-ne ,altii au oarece coloana vertebrala . Si nu pun rusul ca-i colo in stepele lui ,il pun pe maghiarul ,vecinul nostru. Ala de la o azvirlitura de bat.Hai cam-am saturat de tiritoare si limacsi ,nevertebrate in general.

  9. Deci sa recapitulam .. esentialul „n ciuda întregii noastre vorbării, nimeni nu a încercat vreodată la modul serios să elimine, iar nu doar să limiteze, spălarea banilor rusești în Occident ori influența politică sau financiară rusească în Vest.
    Unde se spala banii aia ? In banci !!! Ar indrzni careav din vest sa se lege de marile banci ? NU ….

    Insa madam asta zice ca „ ideea că Germania ar trebui acum să se dezbare de dependența energetică de Rusia” adica sa cumpere hsle gas mai scumpe da de la cine trebuie …

    Adica pnan la urma aia dinvest se intekleg cu aia din Mosova ca viorbesc acxeiais limba : banii vorbesc!!
    Si nu este vjirba despre a evita ocuparea Ucrainei .. nu!! Insa parca iunceop unii sa fie nelinistiti „Ce mai asteapta Putin ? De ce nu ocupa ucraina ?”
    V si https://www.ziuanews.ro/stiri/cump-ra-i-o-c-r-mid-sua-vinde-ucraina-1565054

  10. Felicitari celor ce au putut citi pana la capat aceasta deversare de platitudini de prost-gust, si nu au avut nevoie imediata de un Emetiral.
    Nivelul la care e prostita lumea in SUA depaseste orice altceva incercat de presa sistemului in alte tari, zise aliate. Se minte vartos si in alte tari, dar in SUA naivitatea, scurtimea de minte generata de prea mult fast-food si filme cretinizante cu Rambo sunt un taram fertil pentru astfel de elucubratii, menite sa prezinte razboiul ca inevitabil.
    Toate locurile comune prezente in propaganda obisnuita sunt aici: liderii tarii inamice actioneaza doar pentru pofta lor de putere personala; antecedentele lor sunt identice; coruptia e ceea ce-i motiveaza. Orice implicatie ca liderii respectivi ar putea actiona firesc in interesul tarii lor este indepartata din start: propaganda demonizeaza inamicul, il face subuman, un monstru care mananca copii.
    Aceleasi si aceleasi zoaie, servite multimii prin presa si in cazurile anterioare de razboaie, nu-i asa, „inevitabile”: Vietnam,Iugoslavia, Irak, Libia, Siria, doar cateva exemple.
    Milosevic era un dictator, Saddam voia sa dea cu prafuri chimice, Gaddafi avea pretentia absurda sa-si pastreze petrolul doar pentru el, Assad trebuie sa plece.
    Cazul de fata difera printr-un detaliu minor: adversarul poseda, de data aceasta, armament nuclear. Partea care pierde conventional intre doua puteri nucleare va fi tentata sa apese pe butonul rosu, ca ultim recurs.
    Pe ruinele fumegande ale planetei devenita o roca fara viata suierand sinistru prin spatiu, democratia va triumfa.

  11. Cand si unii si altii, se ameninta reciproc, mai putem vorbi de diplomatie ?! Diplomatia inseamna negocieri si tratative cu concesii si compromisuri de ambele parti. Acum pare o ,,joaca” de copii rasfatati.

  12. Când l-a primit pe Macron la Moscova, Putin l-a așezat la masă în așa fel încât să aibă în față statuia țarului Alexandru I, cel care l-a învins pe Napoleon.
    Acuma urmează să meargă la Moscova cancelarul german Olaf Scholz. Normal ar fi ca Putin să-l așeze pe neamț cu fața către o galerie cu tablourile generalilor sovietici care au intrat în Berlin în 8 mai 1945.

  13. Aripi i-a dat articolul lui A.Severinbaum, azi il suna pe Adolf Vissarionovici Putin si discuta si el,ca tot europeanul si americanul, face to face, ca de macroni,bideni,blinkeni,boreli,ne-am saturat ..Mai ales ca la capitolul ‘tratate cu Ucraina’ e premiant,ce daca a tradat .Cat de mult conteaza scoala din chibutz, cumperi-vinzi,negustor te numesti,sa spuna Anna Applebaumfeingoldtzweig

  14. Articol preluat din „The Atlantic” cea mai neo-con publicatie posibila, cumparata acum cativa ani de nevasta lui Steve Jobs, o globalista convinsa care doneaza miliarde partidului Democrat. Aceasta „publicatie” care a publicat o gramada de articole false pe surse anonime ca sa-l saboteze pe Trump… din cele mai recente, cea in care spunea ca Trump nu a mers sa depuna o coroana de flori la monumentul soldatilor cazuri in Primul Razboi Mondial, stire infirmata de tot biroul lui prezent la acea deplasare, inclusiv de vreo 2 pe care ii concediase si care au scris niste carti negative despre el, plus ca au facut publice raporatele Serviciului Secret care spuneau ca plafonul de nori e foarte jos si nu se pot folosi de elicopterul Marine 1, iar deschiderea unui culoar auto prin Paris la acel moment nu e posibil/acceptabil ca securitate. Tot acelasi Serviciu Secret a dezmintit un articol fals ca Trump a dat afara membrii din conducerea Serviciului in 2017. Toate articolele publicate in „The Atlantic” sunt in favoarea Complexului Militaro-Industrial din SUA si a politicienilor care ii reprezinta interesele.

  15. Adica, rusul e de vina ca englezoaica e tampita!?! Foarte tare. Autorul cred ca e roman.

  16. Când Roma era puternică un ambasador al ei a tras cu sabia un cerc în jurul unui rege „barbar” și i-a cerut un răspuns, bineînțeles în concordanță cu ce dorea Roma înainte de a ieși din cerc. Când a ajuns în declin ambasadorii ei ofereau regilor”barbari” subvenții financiare sau teritorii în imperiu. Autorul articolului își imaginează că imperiul USA este intr-o epocă, Lavrov că este în cealaltă. Viitorul nu prea îndepărtat ne va arăta cine are dreptate.

  17. Toata diplamatia europeana, cu mici exceptii, nu-i ajunge nici la glezne lui Lavrov si Putin. Comentatorii care pun botul la propaganda pro-vestica ar trebui sa-si rupa din pretiosul timp sa urmareasca interviurile si conferintele lui Putin si Lavrov. Oamenii sunt foarte pregatiti si foarte seriosi. Daca in trecut mai incercau sa faca glume pe seama ipocriziei, dublelor standarde aplicate de politicienii vestici si nimeni nu intelegea ridicolul in care se complaceau vesticii, acuma ca au devenit seriosi brusc sunt catalogati cu atacuri la persoana „grosolani, dispretuitor, dezagreabil”. Astia sunt niste oameni foarte seriosi si foarte ocupati, cu programe incarcate, care nu au timp de pierdut cu intalniri doar pentru a face poze. Interesant cum astfel de „caractere” reusesc sa fie respectati la nivel mondial si sa incheie contracte de miliarde. Daca in trecut faceau drumuri in Europa, se pare ca in ziua de azi, Moscova e foarte frecventabila de toti liderii europeni (care conteaza)

  18. hai sa fim seriosi in israel este un regim terorist in care jidanii , asasineaza ,fura ,demoleaza ,ard,abuzeaza de tot ce este palestinian ….si asta sub acoperirea invaziiei …rusiei..a ucrainei…truss aceasta fantastuca umanista nu vede israelul pentru ca asta-i de fapt strategia …fostele imperii occidentALE dinaintea celui de al doilea razboi cu sua si urss au scris istoria ca invingatori ca hitler voia sa omoare jidanii de aia a pornit razboiul ….dupa razboi imperiile s-au metamorfozat in democratii si luptatori pt libertate si drepturile omului …exceptie ..palestinienii victimele jidanilor…

  19. Roma, Mosma, Moscova !!! Cum se mai schimba lumea de la o zi la alta cand rusii incep sa joace sah diplomatic sinultan cu toti capii occidentului.

  20. Anne Appelbaum = sotia lui Sikorsky : doi revizionisti polonezi traditionali, în sensul Prometeismului tarii. Appelbaum de zeci de ani de zile intoxica privind Rusia. Creatura extrem de periculoasa, dat fiindca si luata-n serios (Sikorsky fiind deputat european. Appelbaum: una din „doctrinarele” NATO, a carei politica = programul de-asa zisa „guvernare” al Democratilor americani). Democrata ea însasi, sustinatoare a lui Hitlery Clinton împotriva lui Trump la Presedintia SUA. Sosie = Liz Truss, actuala … ministra de externe a Marii Britanii, insolenta colosala, venita a Moscova sa se faca de râs, lucru care i s-a si-ntâmplat. Liz Truss fiind nu numai inculta si de rea-vointa, dar si mojica si dezagreabila (la fel lui Appelbaum revizionista, care se mai da si „specialista” a … „Rusiei” si-n trecut, unei alte scorpii, Galia Ackermann), nu Putin. Individa NUMAI, dar NUMAI de INTOXICARE se OCUPA. În care-a si devenit specialista. Grav mi se pare, însa, ca i se da atentie în Cotidianul, chiar daca numai la „revista presei”. @Ghro: absolut adevarat.

  21. Pai abordarea din articol este străveche si care nu a funcționat cu Rusia – sanctiuni, finantarea opozitiei anti Putin si renuntarea la gazele rusești. Si amenințări la greu. Nu mai merge. Aveti 3 idei in cap si alea fixe.

  22. Scriam la un articol de-al lui marga:
    ‘o agenta cia instantiata drept feed-back la reculul democratiei!
    ANNE APPELBAUM – membra in COUNCIL OF FOREIGN RELATIONS ?!?!
    – si in NATIONAL ENDOWMENT ?!?!
    – in board-ul THE ATLANTIC ?!?!
    – partenera in ong-uri cu FOREIGN POLICY ?!?!
    – profesoara la LONDON SCHOOL OF ?!?!
    – dupa ce si-a facut stagiul la ECONOMIST si WASHINGTON POST ?!?!
    (to name but a few)
    WAW !! Rar ne e dat sa vedem o piesa atat de titrata a establishment-ului ideologic din minunata lume noua. Si cand de la ea ceri feed-back in privinta libertatilor si a democratiei, NON-REZULTATELE sunt garantate.’

  23. Anne Balsamdemere, premianta Premiului Pulitză (cum altfel? toți cei din familiile de tikiați sunt ba emeriți cu Pulitză, ba cu Unchiu’ Oskar în brațe la kAkademiya dă Filme C.I.A., ba profesori dă marksizm, ba harvărziști pricepuți foști coledzi cu Borotzck Obama cel din Kenya; toti e talente înnăscute, ‘telektuali dă markă, iepștaini kodoși ridicați în slăvi dă presa finanțată dîn umbră dă Tel Aviv șî dă Rothschilzii locali, verii celor din Germania care l-au sabotat pe Kaiser în 1918 și au făcut Imperiul German să capituleze, că altfel punea în pericol Imperiul Satanei al criminalului de război în devenire bețivul drogat Churchill!), uită să spună că ea primește temele poolitice de la Șoroș și de la Tel Aviv, ca să instige pe malu’ Potomakului fost amerindian pînă la genocid! Ea, nime’-‘n-drum în realitate, dă indicăți establishmentului amerloc. Cel format în proporție de jumătate de tikiați despre care „nu se știe cum au făcut primul milion de $$$”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.