Cât de echitabilă va fi viitoarea lege a pensiilor

Forma finală a legii pensiilor trebuia să fie gata pe 15 iulie, după ce ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a avansat inițial drept termen 1 octombrie 2017. În februarie anul acesta, ministru anunța de asemenea că proiectul de lege este finalizat. Noul termen este luna septembrie. Conform reprezentantului Executivului, viitorul act normativ va avea două componente: creșterea punctului de pensie și cea de corecție.

„Este o lege mult prea importantă ca să nu poată fi dezbătută de toată lumea. Termenul de intrare în vigoare va fi începutul anului viitor. Are două componente această Lege a Pensiilor și anume: punctul de pensie care crește etapizat și vedeți că nu am avut nevoie de o nouă lege a pensiilor ca să facem această creștere pe punctul de pensie. Următoarea este prognozată în primăvară. Punctul de pensie va creşte de la 1.100 la 1.250 de lei. Și, de asemenea, avem componenta de corecții care a fost cea care ne-a dat cea mai mare bătaie de cap pentru că este aproape imposibil ceea ce zic eu că am reușit noi să facem prin această lege. Adică să-i aducem la un numitor comun pe cei care au ieșit la pensie acum 20 de ani și au avut un anumit stagiu de cotizare cu cei care au ieșit acum 1 an de zile”, a declarat Olguța Vasilescu.

Potrivit Ioanei Petrescu, fost ministrul de Finanțe, nouă lege a pensiilor ar trebui să adreseze în primul rând acestor seniori, să încerce să reducă sărăcia în rândul celor care nu mai pot munci, dar au contribuit toată viață. „Ar trebui că măsurile legate de pensionari să nu mai fi gândite strict politic pentru voturi și măririle să nu se mai facă în funcție de punctul de pensie, adică cu același procent pentru toată lumea, ci diferențiat în funcție de venit. Dacă continuăm să creștem doar punctul de pensie, cei cu pensie mică vor lua tot pensii mici și cei cu pensii mari vor lua tot mai mult. Creșterea de 10 la sută a punctului de pensie de la 1 iulie înseamnă de fapt, 70 de lei pentru cineva cu pensie de 700 de lei și 5.220 lei pentru cineva cu pensie de 58.000 lei (aceștia din urmă plătesc 10 la sută impozit pe venit). Asta înseamnă folosirea punctului de pensie pentru măriri! Este oare echitabil? Oare nu putem folosi aceeași suma de bani de la bugetul de asigurări, dar să îi împărțim mai corect?” a spus Petrescu.

Ministrul Vasilescu a afirmat însă că legea nu se va rezuma doar la creșterea punctului de pensie. „”De exemplu faptul că au cotizat foarte mulți pe acordul global, adică au avut al 13-lea salariu pe care li s-a reținut contribuția sau au lucrat pe acord, ore suplimentare, li s-au reținut contribuții dar nu s-au regăsit în calculul pensiei, ceea ce nu se va mai întâmpla. Am simplificat și procedura pentru pensionari care trebuiau să se ducă să-și caute acte în arhive care poate au ars. O să fie un procent mediu care se va acorda în funcție de fiecare categorie în parte – dacă este vorba de mineri, de siderurgiști – calculat un procent mediu și, dacă ești nemulțumit de acel procent trebuie să vii cu adeverințele. Dar sigur, nimeni nu pierde. Armata, și facultatea, și masteratul, și doctoratul până la 3 ani se vor lua în considerare la calcularea vechimei în muncă”, a precizat Vasilescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Noua Lege a pensiilor(cred ca va fi in aplicare la Sfantu” asteapta!) va aduce aceleasi probleme ca si Legea salarizarii unitare: atat de Unitara a fost ca DUPA ce au aparut protestele in diferite domenii(si nu au fost deloc putine domeniile!) si IMEDIAT de FRICA protesteleor guvrrnanatii au „astupat” buba dandu-le cea ce au cerut, asa incat din Unitara Lege a salarizarii a Olutei a rezultat o NEunitara Salarizare, mwntinand in final inchitatile anterioare, pentru ca cei care au protestat au fost cei care au avut parte de Taierile Olgutei, ca sa fie ECHITATE, NU?
    Dupa proteste, au primit insa ceea ce le taiase Olguta iar INECHITATILE au revenit!
    Nimeni dintre cei carora le-a scazut Olguta salariile NU a fosd multumit, au protestat si au obtinut!
    Cam asa arata ECHITATILE instaurate verbal la Romania TV si la Antena 3 de Olguta, Dragnea si Dancila!
    Amaratii raman tot amarati, cei cu Pensii mari vor avea si mai mari!
    Curata „echitate” PSDista!
    Iar cei napastuiti sunt chiar Votantii saraci ai PSD din Suduls ubdezvoltat si din Moldova saraca, ei au cele mai mici Penii, gasiti usor Informatiile despre Valoarea Pensiei pe Judete, a spus-o INS:
    „Vaslui, Teleorman și Mehedinți sunt cele mai sărace județe. Dacă nu s-ar da ajutoare sociale și pensii, jumătate din țară ar fi în sărăcie.
    Datele oficiale atât europene cât și naționale dovedesc, în fiecare an, că nu se fac pași mari în direcția estompării sărăciei. Ultimele cifre disponibile sunt din 2017, dar fac referire la anul 2016, iar acestea demonstrează că, dacă statul nu plăti asistații sociali, jumătate din populație ar fi în risc de sărăcie și excluziune socială. Sunt unele județe care se află într-o situație critică.”
    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22570073-vaslui-teleorman-mehedin-sunt-cele-mai-race-jude-dac-nu-ajutoare-sociale-jum-tate-din-cie.htm

  2. Pensia trebuie se reflecte salarizarea avuta atat cat a activat o persoana, dar trebuie corelata si cu nivelul de trai actual, preturile de azi, deoarece cei care ies la pensie acum, la termen sau anticipat, traiesc in prezent iar pensiile nesimtite a unor preivilegiati sfideaza pe toti romanii fie ei pensionari sau persoane active ! Sa speram ca noua Lege a pensiilor, cand isi intra in drepturi sa indrepte cat mai multe nedreptati facute in ultimii 29 de ani, sa speram ca sunt resurse financiare in tara asa ca pensionarii sa fie in pensie cu un trai omenesc functie de salariile si contributiile avute pentru pensie cat a fost activ !

  3. Pensia ptr stagiul complet muncit toata viata chiar pr salariului minim nu trebuie sa fie mai mica ca ajutorul social. Ori azi ESTE!!! Cei care n-au muncit decat „un pic” au ajutorul social mai mare ca cel care a cotizat 35 de ani pe un program complet de lucru. Pensia calculata a unui fost necalificat este undeva pe la 450 RON… ajutorul social al unui puturos este pe la 640.

    • Tu esti serios? Daca este adevarat ce zici,aveti probleme masive.Citisem pe aici ca sate intregi stateau acasa ca ajutorul era mai mare decat daca lucrau,asa ca stateau la povesti pe la bodega locala, plangand intre doua toiuri ce viata grea au.Normal ar trebui sa ai un ajutor minim decent obligatoriu la care se poate adauga ceva procente din anii lucrati dar nu sume astronomice de un asa zis pensionar face mai mult decat presedintele.Ceva nu este corect.Parca vazusem ceva pensionari care aveau ceva in genul de 100 lei lunar,sunteti criminali?Cum vreti ca acesti oameni sa traiasca? Inteleg ca satulul nu-l crede pe flamand dar nu toata lumea poate inlocui painea cu cozonac.

  4. Nick, esti prost, comentezi pe un sistem de pensii pe care nu-l intelegi. Treci inapoi la coada vacii.

  5. Inechitate si nedreptate sociala.Exista doua clase sociale ,clasa privilegiatilor [bogatasilor]si clasa paupera[fosta clasa de mijloc].Ce au facut pentru societate cei care au pensii speciale?Daca privesti in jur cei care au muncit ,care au construit fabrici,uzine,au lucrat pe santiere ,au muncit zi si noapte ,ingineri economisti,muncitori,din munca carora s-au imbogatit unii dupa revolutie,au pensiile cele mai mici.In familia noastra din cauza muncii si stresului ,multi, nici n-au mai apucat pensia.Si atunci toata valoarea muncii acestor oameni care nu mai sunt se dirijeaza spre imbuibarea altora.Au dat pensii speciale judecatorilor sa le apere privilegiile si furturile si cand deciziile judecatoresti nu le convin atunci decid ca hotarile sunt comandate ,ca exista stat paralel.o alta categorie de pensii speciale sunt cei din sidicatul lui Dogaru care nici nu au vechimea necesara in armata si care nu au lucrat efectiv ca ofiteri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.