Cât de pregătită este țara noastră să facă față frigului

În zilele următoare se anunță o scădere a temperaturii aerului, aspect care va determina o creștere a consumului de gaze în România. Chiar dacă s-au extras importante cantități de gaze din depozite în ultimele trei luni, nivelul temperaturilor prognozate nu ar trebui să ridice îngrijorări la nivelul consumatorului de gaz, susține analistul Dumitru Chisăliță.

Conform acestuia, depozitele de gaze din România mai dețin 68,3% din capacitatea lor de înmagazinare. O cantitate mai mică decât media europeană de 74,8%. România are cea mai rapidă rată de golire a depozitelor de înmagazinare din UE în această iarnă (Ungaria are o viteză mai mare de golire a depozitelor comerciale, dar Ungaria este singura țară din UE care are un depozit de înmagazinare strategic din care nu se extrag gaze de cât în condiții excepționale).

Analistul susține că nivelul gazelor extrase din depozite au fost similare cu cele din anul 2021, deși anul acesta a fost temperaturi mult mai mari decât anul trecut. Aliura curbei de extracție a gazelor din depozitele de înmagazinare din România este diferită față de aliura curbei de la nivelul Europei, datorită modalității diferite de abordare. Multă țări din Europa au considerat că perioada caldă din această iarnă și prețurile mici a gazelor de pe bursele de profil sunt o oportunitate de a înmagazina gaze naturale pentru a se pregătii pentru iarna următoare. În România, furnizorii s-au grăbit să extragă gazele din depozite care au preț ridicat și care dacă sunt lăsate încă un ciclu de înmagazinare aduc costuri suplimentare și prețuri mai mari la gazele vândute.

Evoluția cantităților de gaze naturale extrase/injectate în Europa, în ultimii 6 ani

Chisăliță spune că se remarcă o diferență între managementul utilizării depozitelor de gaze din România și alte țări din Europa, care pleacă de la divergența securitate energetică versus prețuri mici la gaze. Dacă în Europa securitatea este mai importantă în detrimentul prețului mare, în România atingerea unor prețuri mai mici la gaze este mai importantă decât securitatea ridicată în domeniul energiei.

În ceea ce privește asigurarea zilnică cu gaze în România datele zilnice privind producția și consumul de gaze arată că în data de 25 ianuarie 2023 sursele din România acopereau consumul și permiteau exportul a circa 2,2 milioane mc/zi (4,5% din sursele de gaze zilnice ale României).

Conform graficului de extracție a gazelor din depozitele de înmagazinare din România, există în prezent o capacitate de extracție a gazelor din depozit de 24-25 milioane mc/zi. Potrivit datelor de pe platforma Transgaz, furnizorii au rezervat o capacitate de transport pe punctele de intrare din import prin Negru Vodă de 46 milioane de mc/zi și în punctele de ieșire din SNT de 49,3 milioane de mc/zi. Astfel, scăderea temperaturii prognozate probabil va aduce o creștere a consumului din România până la un nivel maxim de circa 53 milioane mc/zi care poate să fie satisfăcut în condiții normale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Țara asta este plină de analiști și experti, securiști și lachei

  2. intre 800 si 1300 lei factura la gaz, in conditiile in care NU a fost frig afara? TREZESTE-TE GHEORGHE, TREZESTE-TE IOANE! de asta au aruncat [raf in ochii amaratilor? ca sa le mai ramana 5 lei pe zi pentru mancare…? wow…o pasa cat de darnic esti….CAND VA TREZITI BHAI?

  3. Avem cojoace si dulama, lasate de strabunicul. Pe vremea lui Basarab aveam gaze rusesti?……[Rumburak]

  4. si pana acum toti boceati de INCALZIREA GLOBALA de ne-am umplut in unele zone de exces de apa si de economii la caldura si implicit curent, dar ce sa-i faci daca e cald nu-i bine, daca e frig nu-i bine, conditii constante sunt in sera, intr-un mediu artificial…deveniti legume si veti trai in sera…

  5. nu, dar aveai lemn mai Rumburakule…stii? iti amintesti…? ba chiar unii ROMANI inteligenti si-au instalat tevi de la soba cu cazan de apa intr-o camera alaturata si si-au instalat CALORIFERE – asta pe vremea impushktului…

  6. Putin credea ca poate sa santajeze occidentul cu o criza a gazului peste iarna…s-a inselat…pretul gazului a cazut ieri cu 7% sub nivelul de dinainte de razboi..

  7. Nesanatos este sa-l asculti pe Chisăliță, dar sa-l publici ? Probleme au aia cu de la 4 case in sus, dar dorm si ei imbracati in bucataria de vara pe o canapea langa soba cu lemne.

  8. Eu MAI PUN O HAINĂ PE MINE și mă spăl la ? cu apă rece, să-i fac lu’ Putler în ciudă.
    Sunt DĂȘTEPT ! [Șaormar Ortograf Geograf Fizician Istoric…Șef]

  9. vai de mine: ca este cald sau frig, NOI, AICI, AVEM RESURSE NATURALE. NOI SUNTEM STAPANII. DAR SUNTEM CONDUSI DE SLUG-OI SI SECURISTI TRADATORI! INTR-O TARA BOGATA RESURSELE TREBUIE SA FIE APROAPE GRATIS PENTRU CETATENI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.