Cât e realitate și cât e făcătură în economia de azi?

”Dacă în actuala economie mondială puternic financiarizată și fragilă lucrurile încep să o ia razna, calea ”sistemică” spre care băncile centrale și guvernele se vor îndrepta va fi, din punct de vedere logic și istoric, una dintre următoarele patru”, scrie Michael Every, economist la Rabobank:

  • Nu vor face nimic sau vor încerca să normalizeze rata dobânzi (acum aproape de zero), și vor admira cum economia se prăbușește;
  • Vor fi vizate randamentele obligațiunilor, iar prețul acestora va crește (Banca Centrala Europeană pare să o ia pe această cale);
  • Vor fi vizate acțiunile, iar prețul lor va creste (asta pare sa facă Banca Japoniei);
  • Vor fi vizate informațiile, adică vor fi ”inventate” alte date economice, iar în acest caz nu se va întâmpla nimic.

Cât este fantezie și cât este realitatea în economia de astăzi?

”Gândiți-vă la PIB. Economia clasică spune că PIB-ul ține de muncă, capital și arendă – taxa pe care aristocrații o percepeau lucrătorilor și afacerilor, datorită monopolului pe care îl aveau asupra proprietății funciare. Economia clasică a trecut renta la categoria capitalului, astfel încât ce era odată taxă a devenit profit. În zilele noastre, când inegalitățile sociale încep să fie criticate, unii dintre cei care le critică nu vor să recunoască de unde provin veniturile lor în paradigma de mai sus.

Să ne gândim apoi la standardele contabilității: mereu au existat dispute legate de acuratețea contabilității în acești ani. Să ne gândim la agențiile de rating – ele încă există, dar mai mult ca niște vestigii. Ele nu mai au niciun rost în lumea de după criza financiară globală din 2008. (Va amintiți de zilele în care toata lumea spunea că Moody’s a zis cutare lucru, iar S&P a zis cutare lucru?)

Gândiți-vă la toata starea de excitare de pe piețele financiare când un înalt oficial american urmează să se întâlnească cu un omolog din China, când apar zvonuri că este posibil ca relațiile dintre SUA si China să revină acolo unde erau acum zece ani și că se poate încheia „noul Război Rece” și politica de mare putere.

Desigur, din punct de vedere filozofic, toate lucrurile sunt inventate. Însă, dacă vrei ca oamenii să accepte o anumită versiune a acestei realități fabricate, ea trebuie să fie bine închegată, pentru că altfel totul se va prăbuși din cauza contradicțiilor interne.

Lucrul acesta este valabil și în filme. Când ele sunt pline de secvențe luate parca din jocurile video, când nu mai există gravitație datorită cutărei vrăjitorii, când nicio altă lege a fizicii nu se mai aplică datorită orcilor, trolilor, etc., sunt puține șanse ca filmul să aibă succes.

Ideea este că autoritățile au puterea să măsluiască datele. Ele pot să facă asta cu randamentul obligațiunilor, cu acțiunile, cu indicii economici. Însă trebuie de fiecare dată să aibă grijă să ofere și aparența unei logici interne a lucrurilor pe care le prezintă, pentru a nu ne stârni îndoiala. Ei bine, inventarea unei realități și crearea în permanență a unei aparențe logice sunt două lucruri care nu pot fi realizate simultan pentru mult timp.

Putem vedea deja că tinerii de azi încep să nu mai creadă în sistemul nostru fantezist. Tinerii nu mai vor să audă că lucrurile sunt așa cum sunt „datorită piețelor”.

Iar un motiv în plus pentru ca oamenii să nu mai creadă în ”piețe” este ultimul Index al prețurilor de consum din SUA, care menționează următoarele: «Colectarea datelor în luna februarie 2021 a fost afectată de închiderea temporară sau de limitarea operațiunilor anumitor instituții. Am încercat ăa adunăm cât mai multe date cu putință, însă indicii se bazează pe o cantitate mai mică de date decât de obicei, iar unii indici nu au mai fost publicați». Cu alte cuvinte, am încercat să facem lucrurile cum trebuie, însă am și inventat informatii. În cazul de mai sus, se poate ca autoritățile americane să țină ascunsă inflația”.

Una dintre puținele modalități prin care autoritățile pot spera să mențină liniștea în economie în aceste momente este ”inventarea” unor indici economici. Iar economia mondială, care deja este un cazino (câtă vreme bursele cresc în timp angajații sunt disponibilizați, iar în SUA se înmulțesc cozile pentru alimente gratuite, după cum chiar președintele Joe Biden a spus aici), va începe să fie și un film de duzină cu efecte speciale ieftine și cu ”piețele” pe post de vrăjitoare ce pot fi invocate pentru a atrage voturile electoratului sau pentru a scăpa de furia lui.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

10 Comentarii

  1. Sa fim seriosi, de 31 ani traim intro minciuna continua: verbal, in scris, in acte oficiale, in finante, in toate domeniile de activitate din Romania! De ce mi-as schimba privirea spre ceva ce nu exista, spre ceva care deja a devenit narav, spre ceva care nu poate fi schimbat? Atata timp cat clanurile din guvern, oricare ar fi guvernul, una spun si alta fac, la fel cu legislatia: una latra si alta practica, toate au urmari grave pentru cetateanul majoritar, de ce am crede ca bancile sunt altfel? Indiferent de decan, de entitate, de latrai, de clanuri, totul se creioneaza pentru alegeri deja bifate in tableta buclucasa „eu pup secu pe ascuns”!

  2. Reglarea automata a economiei in functie de cerere si oferta este o bazaconie. Daca lasi sa mearga totul in baza acestei legi iese o bulibaseala. Nu poti lasa pe fiecare sa produca sau sa faca afaceri dupa cum il taie capul, ptr ca se ajunge la rezulatatele actuale. Fara o interventie si un control al statului rezulta haos.
    In 31 de ani, tinerilor li s-au bagat in cap tot felul de bazaconii legate de superioritatea capitalismului. Este o superioritate de jungla: cel puternic il mananca pe cel slab. In final cel slab este proletarul, lipsit de mijloace de productie sau fara afaceri, cam toate oneroase mai mult sau mai putin. Uitati-va la smenariile pe care le fac bancile. Rezultatul se vede: o polarizare a bagatiei si saraciei care in curand trebuie sa explodeze.
    Actualele nemultumiri si revolte motivate de restrictiile legate de Covid-19 au la baza de fapt nemultumirile sociale. La toate aceste nemultumiri, in special europene, s-a mai adaugat si invazia necontrolata a migratorilor islamici care ocupa locurile de munca ale autohtonilor europeni si degradeaza continuu piata muncii in statele europene. Alt proces merkelist iresponsabil si acesta.
    Se vede clar falimentul inevitabil ala acestui sistem pervers si plin de contradictii. Sper ca tineretul sa caste mai bine ochii si sa vada cat de bolnav este acest sistem. Ar trebui sa se grabeasca, pana nu vor mai ramane cu nimic din Romania aceasta furata, vanduta si distrusa sistematic.

  3. Tinerii de care vorbesti ti-au luat-o deja inainte si au votat pe cei in care se regasesc ideologic:Necuvantatorul si gasca anticrestina USR PLUS ,Clocotilde,Fritz,Coliban,Closette,Plicusor et comp.Fiecare generatie va avea viitorul care si-l merita.

  4. „Desigur, din punct de vedere filozofic, toate lucrurile sunt inventate. Însă, dacă vrei ca oamenii să accepte o anumită versiune a acestei realități fabricate, ea trebuie să fie bine închegată, pentru că altfel totul se va prăbuși din cauza contradicțiilor interne.”

    😉

    Inteligent baiatu ‘ ( = …realist !)

    „Ideile/Crezul” astuia, (economist la o … BANCA, cica 😉 !) se invata in universitati … sau fiecare trebuie sa si le insuseascaa practic, dependent de inteligenta lui ereditar-dobandita (?), contrar dresurii „culturale” aplicate institutional-educativ !

  5. Acest guvern are o singură „misiune”, să taie și să vândă ce n-a fost încă distrus din 90 încoace. Să predea la cheie ăi gratis totul. Învățământ, sănătate, sector energetic, resurse
    Va urma cea mai „rea” realitate posibilă. Pe lângă covid și situația externă.

  6. Marx a descris STIINTIFIC prin TEOREME MACROECONOMICE demonstrate si logic si istoric si practic [batranul evreu harshit in rele a fost un execelent econom chiar daca un mai putin excelent PROFET ! … asta nu i-o contesta nimeni inteligent]
    … cu peste un secol in urma ca o economie fara nici un control RESTRICTIV naste … MONOPOL-uri !

    Descrie in amanunte (pe exact: 563 de pagini) cum o „piata libera” genezeaza MONOPOLURI, imposibil de blocat fara a le … BLOCA PRIN LEGE, si sparge peste o anumita marime 😛 !

    Evreul a mai demonstrat ca e mersul ISTORIC al lumii ca „ce creste” sa ajunga din lipsa de resurse la LIMITE DE SISTEM … la un capitalism auto- si exo-CANIBAL!

    Vedem asta azi … USA a deja renuntat la spargerea MONOPOL-urilor (pan-nationale acum … facand profit in USA si platind tot cu profit taxe pe profitul american in … Irlanda<[de exemplu !] Miliardarii monopolurilor americane isi permit deja prea multe !
    E decadenta inaintea prabusirii ! 'S semne istoric cunoscute ! Aceleasi !
    :*

    Economistul asta bancher … 😀 … nu-i cazut in cap si nici nu ascunde ce stie !
    Chestiile zise de el …sunt oficial-mediatic … bagate manipualitv sun … presh ! … Prostii au insa nevoie de informatii ….proshtii nu pot gandii coherent complicat … prin sine, pentru sine !
    Proshtii au nevoie de rabini, profeti, preoti, … de "invatatori" …DRESORI (!)
    😉

  7. Ținerea de resurse și de activele de producție, PRIN FIRMELE DE STAT ALE ROMÂNIEI, reprezintă unica șansă de dezvoltare a poporului nostru. Pierderea acestora prin înstrăinare (așa-zisa „privatizare”)către capitalul străin „tipărit” în beciurile diferitelor bănci centrale din lume ne va scoate rapid din Europa Centrală și ne va plasa în Africa Centrală. La noi deja mârâie diverse corporații care s-au obrăznicit după ce au fost băgate în casa românului și facute mari de propriile noastre prostii economice post-decembriste, acum ce facem, vrem să cedăm TOTAL economia națională unor decidenți economici de afară? Banul tipărit, nu este real, este un SF cu orizont scurt dar pământul arabil, zăcămintele, pădurile, capacitățile industriale, porturile, etc. sunt și vor rămâne economia noastră reală. Firmele românești de stat, de la cele din energie – precum Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, până la producătorii industriali precum Romarm, și ce ne-a mai rămas din sistemul bancar – CEC Bank, EximBank și altele asemenea, dar și regiile autonome, trebuiesc CAPITALIZATE masiv pe firul scurt, prin decizie politico-economică strategică de stat, cum au făcut ungurii și polonezii. Nu scoateți pe Bursă, pe orice fel de bursă din lume, asemenea companii vitale și unice pentru existența poporului român, exact cum nu se pot scoate pe bursă Biserca Ortodoxă Română sau Armata Română. Capitalul provine din cristalizarea muncii și inteligenței umane, și din folosirea pentru toată Res Publica noastră a ceea ce ne-a dat Dumnezeu și nu din gambling idiot pe bursă. Ce naiba mai faci cu 2 miliarde de euro luați de vreun șmecher, când tu ai dat din mână complet decizia privind domenii strategice precum energia sau ieșirea comercială a României la Marea Neagră prin portul Constanța?

  8. O economie functionala nu poate fi formata numai din companii mari de stat sau private, nationale sau nu.
    In sate sau orase mici se preteaza firme mici cu numar redus de angajati si private. Sunt cel mai la indemana sa porneasca activitatea economica dar si cele mai vulnerabile. De obicei primii care vor fi supra impoziati sunt In criza din 2010 guvernul Boc sa acopere deficitul bugetar prin impovararea firmelor mici. Nu s-a dus sa creasca impozitele la multinationale. Tot la cei cu ventituri le-au crescut birurile. De la saraci au venit sa ia nu de la cei mari si bogati.

  9. Monstrul despre care vorbești se numește globalism. Unii extrem de bogați în dauna multor falimentați. Cum au apărut urieșenii cum ar Amazon. Să poată exista a eliminat pe mulți mulți mici. Trump nu-i suferea pe ăla, aiă cu Amazon și avea dreptate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.