Cațavencii: Banca ING fură banii clientului

ING nu se mulțumește să spele bani. Mai nou s-a hotărît să-i și fure. Direct de la clienți, scrie Doru Bușcu în Cațavencii.ro

Cetățeanul I.B., om de rînd, cu domiciliul în București, nu-și poate recupera banii de la ING România. Banca refuză să-i înapoieze banii depuși cu cîțiva ani în urmă, la ghișeu. Pe atunci, I.B. urma să plece în SUA. A cumpărat dolari pentru plăți și cumpărături, dar n-a mai plecat. Așa că i-a depus la bancă. Acum, că ar dori să plece iar, vrea să scoată banii, dar banca nu-i dă. Pur și simplu. Motivul: casieriile au fost desființate. „E o decizie de management“, i s-a spus. Așa că dacă I.B. își vrea dolarii, o să primească lei la cursul abuziv al băncii. Asta după ce plătește emiterea unui card în lei. Dacă nu, la revedere, banii rămîn la ING.

Golănia asta sfidătoare iradiază din valorile penale pe care banca le hrănește la nivel global. Așa cum arată US Financial Crimes Enforcement Network și apoi procurorii din mai multe state europene, ING a spălat miliarde de euro. Banii au provenit din conturile mafiei ruse, ucrainene, armenești, georgiene, moldovenești și belaruse. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, au fost banii oligarhilor ruși, ai apropiaților lui Putin și ai clientelei Kremlinului. În fine, ING a spălat bani pentru cartelurile din Mexic și Columbia. Sumele au trecut ani la rînd prin sucursalele băncii din Polonia și din țările baltice. Directorii și acționarii băncii au plesnit de bunăstare de pe urma acestor infracțiuni la scară mondială. Olanda a prosperat. Dar, în final, ING a fost demascată și pusă sub acuzare. Asta se întîmpla în 2018.

Ei bine, în loc să fie băgat la pușcărie managementul care a comis fapta împreună cu organele de control care au lucrat în complicitate, în loc să fie destructurat mecanismul infracțional și să fie pus în operă statul de drept, ING a făcut o înțelegere cu procurorii. A plătit 776 de milioane de euro și gata, procesul penal s-a oprit.

Să spunem că aceste fapte s-au petrecut în Olanda, țară care s-a opus vehement intrării României în Schengen și ridicării MCV, pe motiv că la noi nu e respectat statul de drept.

Dar găleata cu valori olandeze e încăpătoare. ING crede și în favorizarea statelor care exportă terorism. Printr-o rețea de sucursale din Belgia, Franța, Curaçao și România, banca-mamă a acoperit tranzacții de miliarde cu Iran și Cuba, încălcînd astfel sancțiunile impuse de SUA statelor periculoase. Situația s-a rezolvat, ca de obicei, tot cu amendă: 619 milioane de dolari și ING a putut zburda iar, neatinsă, prin lumea infracțiunilor.

În România, ING a adoptat și valori locale, cum ar fi stima pentru securiști. Între 1997 și 2012, banca l-a avut în management și chiar în poziția de șef atotputernic pe Mișu Negrițoiu, despre care multe voci din fosta Securitate spun că a fost ofițer acoperit DIE. De altfel, adopția securiștilor e o boală generalizată a sistemului bancar românesc, ei putînd fi găsiți din abundență atît în fostele bănci locale (BCR, BRD, Unicredit), cît și în cele străine (ING, Raiffeisen).

Nu în ultimul rînd, ING prețuiește atacul speculativ asupra leului românesc. Banca a fost de mai multe ori implicată în comiterea acestui tip de agresiune, cel mai cunoscut episod fiind cel orchestrat de economistul ING Florin Vasile Cîțu, în 2008.

Să nu-l uităm din acest joc agresiv și profitabil pe ocrotitorul băncilor securiste și străine, Mugur Isărescu, el însuși colaborator al Securității, cu numele de cod Manole. Trei decenii în cap, Manole a permis băncilor să țină dobînzile la cote obscene, să nu finanțeze economia și nici populația decît în condiții înrobitoare, să se mulțumească să împrumute statul, să scufunde în datorii cu franci elvețieni o întreagă generație și să-și exporte profitul prin ultracunoscuta schemă de împrumut la banca-mamă. De aici, din acest sentiment al impunității garantat de BNR, își trag seva obrăznicia fățișă și comportamentul penal al băncii ING cu clienții de rînd.

Ce poate face I.B. ca să-și recupereze banii? Nimic. Dacă dă în judecată banca pentru furt, pentru încălcarea dreptului de proprietate și pentru alte cîteva forme de abuz, va trebui să se confrunte cu avocați scumpi, pe care banca și-i permite. Ar urma cîțiva ani de proces, în care cheltuielile ar depăși cu mult banii depuși la ghișeul ING, iar sorții de izbîndă ar fi zero.

Suma e mică, dar principiul și nedreptatea sînt mari. I.B. nu se poate măsura cu obișnuința ING de a cîștiga din ilegalități. Tot ce-i rămîne de făcut e să accepte înfrîngerea și umilința. Și să povestească. Iar data viitoare să ocolească ING.

Articol preluat integral de pe catavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 35
Author

27 de Comentarii

  1. Aratati-mi mie orice altceva din statul de drept din Epoca de Aur Capitalista, in care clientul/cetateanul roman NU ESTE FURAT. Ofer Premiul Nobel.
    Bhey desteptilor, dupa Dec 1989 si cand respiri aerul si cand te ploua-n cap, sau cand calci pe drum, ESTI FURAT. Ti se mai baga o taxa, ti se mai baga ceva de platit. Mafia trebuia asa traiasca pe picior mare. Ca doar nu vor trai din banii si din munca lor!
    Munca mafiotilor este sa va jupoaie.

  2. Am fost client al băncii, am încheiat acum 22 de ani o poliță de asigurare de viață cu acumulare de capital, cu componentă investiționară. In momentul semnării contractului mi s-a făcut o estimare a cîștigului pe care urma să-l obțin la terminatea perioadei de cotizare. Ce se promitea era fabulos, ca la Caritas, nu am crezut, dar am zis că măcar se strâng niște bani in urma investițiilor facute de profesioniștii băncii cu banii mei. La expirarea perioadei contractuale am primit jumătate din suma estimată, făcând un calcul am ajuns la concluzia că eram mai câștigat dacă țineam banii cu dobândă la orice bancă. Drept pentru care mi-am închis conturile și am renunțat la cardurile lor.

  3. Am luat un credit ipotecar in valoare de 120000 RON de la Ing pe 20 de ani. Am rambursat anticipat in 4 ani 70000 RON. Rata actuala in loc sa scadă măcar la jumate fata de prima rata este la 60% din nivelul primei rate. Sunt o banca pusă pe japca fata de cei corecți. Când termin creditul închid orice colaborare cu ei.

  4. Daca ai un cont la ING in care depui sau scoti bani si daca contul ajunge inactiv,pe zero,luni de zile incep sa tipe dupa 50-100 de lei taxe de administrare desi ai uitat de contul ala …

  5. Ar putea totusi transfera banii intr-o banca care nu si-a desfiintat casieriile, si sa-si ridice banii de acolo. Sau isi transfera banii in Revolut, si la un curs avantajos si-i transforma in lei. Dupa care binenteles isi inchide toate conturile la ING

  6. Asta nu-i nimic dar cu ceva ani in urma un domn venerabil, cu parul alb, a depus o suma de 1.000 de iEuroi pe termen de 1 an la o banca bastinasa de top, vecina cu banca de mai sus… La implinirea termenului, in loc sa primeasca o dobanda peste suma depusa asa cum era reclama bancii i s-au luat alti dzeci de iEuroi din suma de 1.000 pentru ca banca, cica, a avut grija de ei !!! Numai spun ca domnul era cu ochii in lacrimi.
    Asta-i rRomanica-bramburica…

  7. Tinerii, profesionistii trebuie sa emigreze. Aici devin sclavii unui stat mafiot peocupat sa-si indestuleze angajatii, adica slugile fidele, ostile cetatenilor.

  8. Am vandut un apartament luat cu credit ipotecar de la aceasta banca de kkt. Bineinteles, toate actele facute cu stirea si aprobarea lor. Dupa jumatate de an am sesizat ca baca retinea luna suma aferenta asigurarii obligatorie a locuintei. La reclamarea acestui fapt, raspunsul lor a fost ca pe ei nu i-a anuntat nimeni despre vanzare !!!
    Bineinteles, dupa o cearta ca-n filme la ghiseu (atunci avea ghiseu) si reclamatie depusa la ghiseu, am reusit sistarea decontarilor abuzive, dar suma pentru jumatatea aia de an nu am mai recuperat-o !

  9. Nu numai ING,procedeaza asa.Si celelalte banci STRAINE au aceeiasi politica.Au imense venituri pe creditele acordate si alte comisioane,cum ar fi cel gestionare CONT.Niste HOTI.Mai nou si OMV-ul fura clientii si la pompa de alimentare cu carburanti.

  10. Nu inteleg de ce I.B. tre’ sa-si deschida card in lei, cand ING ofera si-n valuta?!

  11. Astia sint NARCOS Romania ! … TOATE BANCILE trebuiesc boicotate ! Trebuiesc reduse la maximum contactele cu ele (credite, imprumuturi, asigurari, etc), la nivelul minim al necesarului (care oricum se ridica la o alta porcarie mafiota in combinatia banci/stat, cel care impune intrarea salariului sau pensiei doar pe un cont !). Ia sa vedeti, cind „singele” din instalatie (banul) nu va mai circula, cum vor muri capusele astea !

  12. @ „vasile”, 20 ianuarie 2022 la 18:40,
    @ „Olandezul manglitor”, 20 ianuarie 2022 la 20:45
    „Nu numai ING,procedeaza asa.Si celelalte banci STRAINE au aceeiasi politica”,
    „Astia sint NARCOS Romania ! … TOATE BANCILE trebuiesc boicotate !”…
    Mutați-vă la OTP Bank.

  13. Nu te fura nimeni…totul este in contract. Trebuie doar sa-l citesti si bineinteles sa-l intelegi. Motiv pt care in scoala ar trebui sa existe educatie financiara, nu sexuala sau climatica. Numai asa ar putea toata lumea sa inteleaga ce semneaza si sa nu urle ca au fost furati. Am 2 credite la ING, unul ipotecar si altul de nevoi personale si pot sa spun ca pe piata din Ro ING e numarul unu. Daca nu ma credeti…bafta la Provident

  14. Concluzia: ING este o banca de evitat de la mare distanta, la fel ca si Raiffeisen bank.

  15. Sitemul asta bancar de mana cu politicienii este un sistem mafiot de jupuit populatia!Tot prostul are card si facebook si e tare mandru ca trebuie sa faci plati peste o anumita suma doar prin banca ca el nu are „Nimic de ascuns”,adica boul e in pielea goala in fata Statului! Statul ala, care il jupoaie prin taxe si impozite pentru ca stie si prin intermediul bancilor cati 2 lei mai are in cont si mai pune o taxa sa ramana boul cu 10 bani in buzunar……,dar are prostul cont la banca!

  16. Nu am luat bani , nici de la CAR pe vremuri , nici acum de la camatarii numiti bancheri si sper sa nu am nevoie niciodata de acesti tilhari romani sau straini .

  17. De aia le e frica de AUR ? Astia sunt copii romani care sunt neatinsi de olandeji si Manoli cu bucati de zaharel cu halogene . O sa ajungem vremuri grele . Cu pretini ca olandejii s-au nemtii , nu mai avem nevoie de dusmani , iar aliatii se rad pe margine si ii asmuta mai tare pe noi. Asa ne imprumutam tot mai scump si ne inrobim !

  18. Da, hotia este valabila pentru ING, dar celelalte banci sunt largite, da’ cinstite.
    Hai dom’le, chiar asa, va e teama sa vorbiti de INTREGUL SISTEM BANCAR, care este o inselatorie pe o scara nemaintalnita?

  19. Ne trateaza ca pe sclavii de pe plantatie fiinca „reprezentantilor” nostri li se falfaie . Intr-o tara civilizata nu li s-ar permite abuzurile pe care le comit la noi .

  20. De ce nu isi face un card in dolari, Banca virează banii pe card si de acolo ii poate retrage. Simplu si dureaza mai putin decat scrierea acestui articol! 🙂

  21. În anul 2010 am luat teapa de la brd cu niște bani de dobânzi pe care trebuia sa le iau după un an de ținut bani la ei.Cand am lichidat contul mi-au dat mai putini bani decât depusesem inițial!I-am zis la tipa de la ghișeu,,uita-te bine la mine că altu la voi în banca nu mai calc”…și asa am și făcut.De atunci nu am mai călcat pe la ei.In anul 1996 am făcut credit pentru locuință la cec banca Românească cinstită care nu fura ci doar,,lua”de la alții și puneau la ei.Aveam rată mai mare decât salariul.Am mers afara și am muncit plătinindu-mi anticipat tot creditul(atunci se putea,acum NU)fără dobânda.M-au amenințat ca nu o sa mai fiu clientul lor la vreun credit….și nici nu am fost(m-am saturat și de ei).Mergeti la banca otp și imbogatiți-i pe unguri ca astia-s cirecti ca-s de’a lui Orban fiom,corecți până la dumnezo.Am colegi care-i înjură ca au salariul la ei.Anul trecut am fost nevoit sa plătesc o operație dificila cu 11000 de euro în lei.Deoarece am cont și card de salariu la ING am făcut aceasta tranzacție prin aceasta banca depunând banii în contul meu și plătind acea operatie.Nu am avut nici o problema.Am platit doar comisionul pentru tranzacție și am respectat principiile băncii.In fiecare moment pot sa-mi verific banii și ce se întâmplă cu ei.No da ce sa zic,,când nu ajungi la struguri zici că-s acri”!Care dintre cei care va plângeți pe aici ați lucra degeaba dacă ați fi patroni de banca,ca și țiriac românul bancher cinstit?!!Băncile de când e lumea lume au fost,,cămătărie cu diploma”indiferent cum s-au numit sau de unde au venit.Daca vreți sa nu va mai,,fure”faceți-va….bancheri și(NU)furați voi,lucrați de gratis!Eu încă nu am văzut c…vă sătulă și nici bogat căruia sa nu-i mai trebuiască ,,puțin”He,he,he….

  22. Pentru că nu au ce face… Eu unul sunt client ING de ani buni și sunt foarte mulțumit de ei.

  23. Adevărat! Bine ai zis Ghiță la final sau dacă nu vor OTP… Le „recomand” Provident.

  24. Nici cu Banca Transilvania nu mi-e rusine! Mai incompetenta ca aceasta banca nu cred ca am vazut!Mi-a expirat cardul din luna septembrie anul trecut si nici pana in prezent,mandatarul meu, cu procura in regula ,nu a putut sa imi recupereze cardul nou! Desi se cred in pas cu occidentul ,bancile private din Romania sunt primitive in relatia cu clientii,sunt conduse de turci,nemti,francezi etc, si nu stiu decat sa traga profit din purtarea pe drumuri a oamenilor! Eu nu am avut probleme cu Bancpost chiar daca era condusa de polonezi.Dupa ce Banca Transilvania a cumparat-o au inceput problemele!Desi sustin ca au online banking eu nu am acces nici macar la internet banking dar sa-mi pot verifica din strainatate, contul cu ajutorul telefonului celular! Si totusi site-ul BR e plin de aiureli care nu se potrivesc cu realitatea! Nu ma mira stupizenia de la ING Bank!

  25. Articol defăimator și mincinos.
    Îți poți retrage de la ATM exact suma pe care ai depus-o în aceeași bancnotă. În plus, poți face transfer bancar la altă bancă…

  26. Banca ar trebui să dea in judecată pentru calomnie pe cei care au scris si publicat articolul. Unde este furtul? Banii sunt in cont, se poate face orice tranzacție cu ei.

  27. Fratemeleu Doru, batzi câmpii frate. Olandezii au cele mai tari servicii, mai ales cele de internet banking. Transparență totală. Viitorul merge în direcția digitalizării. Dar evident că pensionarii chitroși de teapa ta prefera cash-ul la ciorap. E greu tare sa faci card in USD? Sau să transferi mălaiu’ la CEC (hihi, pensionari de-ai tăi). Fratello pe bune, toată operațiunea de transfer dura exact zece secunde. Dar probabil tu te plictisești teribil, poate că amanta sau nevasta sau prietenul tău e sătul de tine și trebuie să-ți ocupi și tu timpul cu ceva. Articol de kkt. Mai bine făceai o labă …..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.