Îngrijorări la Kiev, după conferința lui Joe Biden

La doi ani de la învestire, Joe Biden a avut abia a doua conferință de presă la care a fost singur în fața reporterilor, la Casa Albă. Primul an al președinției Biden nu este considerat bun nici măcar de cele mai apropiate publicații, în timp pe o bună parte a presei vorbește despre un prim an dezastruos.

Și președintele, și Partidul Democrat au scăzut considerabil în sondaje raportat la aceeași perioadă a anului trecut, iar, în noiembrie anul acesta, vor urma alegerile pentru Camera Reprezentanților și pentru o treime din Senatul SUA. Partidul Republican are șanse să obțină majoritatea în ambele camere. Inflația, despre Biden și președintele Federal Reserve au spus inițial că este una ”tranzitorie”, a atins cea mai ridicată rată din ultimii 40 de ani. Bilanțul pandemiei este și el aproape de un record negativ, în ciuda campaniei de vaccinare. Apoi, planul Build Back Better al președintelui, influențat puternic de aripa progresistă a partidului, s-a izbit de opoziția congresmanilor democrați moderați, iar singura șansă ca el sa treacă de Congres și să fie aplicat este o reducere drastică a ambițiilor aripii stângi a partidului. La conferința de presă, Biden a recunoscut că acest plan va trebui fragmentat, pentru a putea găsi sprijinul politic necesar.

Conferința de presă a președintelui SUA a durat circa două ore și jumătate, timp în care Joe Biden a dat vina pe o mulțime de inamici care amenință societatea americană: virusul (nu însă și modelul autoritar de guvernare instalat în numele combaterii virusului), procesatorii de carne (care ar majorat prețul la produse), Vladimir Putin și Donald Trump (însă niciun cuvânt despre doctorul Fauci, despre care presa a arătat că a finanțat cercetările din China care ar fi putut duce la crearea în laborator a SARS-CoV-2).

Președintele Biden a spus că realizările sale de pana acum ”sunt mai mari decât ale oricărui președinte, în primul său an de mandat”.

Cu siguranță, conferința de presă a lui Joe Biden a fost privită cu mare interes în Ucraina. Președintele a spus că Vladimir Putin va plăti ”un preț mare” în vieți omenești, dacă va invada Ucraina, că va suferi repercusiuni economice ”devastatoare” din cauza sancțiunilor SUA și ale aliaților. ”Nu a mai văzut pâna acum sancțiuni precum cele pe care am promis că le voi impune, dacă va ataca”, a spus Biden.

”Opinia mea este că va ataca. Trebuie să facă ceva. Nu cred că s-a hotărât încă”, a spus Biden despre intentiile lui Putin. Președintele i-a lăsat siderați pe reporteri când a vorbit despre reacția SUA în cazul unui atac al Rusiei in Ucraina. ”Una este să avem o incursiune minoră și să ajungem sa ne confruntăm în privința a ce trebuie să facem și ce nu trebuie să facem”, a spus Biden, sugerând că aliații din NATO nu sunt la unison. ”Însă, dacă vor face ceea ce pot să facă cu forțele masate la frontieră, va fi un dezastru pentru Rusia, în cazul în care invadează Ucraina”. Reporterii Reuters au cerut clarificări: este Biden de acord să permită Rusiei să facă ”o mică incursiune” în Ucraina? Președintele a sugerat că s-a referit la alte tipuri de atacuri, la cele cibernetice. Linia roșie intervine atunci când soldații ruși îi ucid pe cei ucraineni. ”Asta schimbă totul”, a spus Biden.

Această clarificare nu a fost suficientă pentru unii oficiali ucraineni, care s-au arătat îngrijorați de declarația lui Joe Biden. Potrivit CNN, un oficial ucrainean a avertizat că ”această remarcă le poate da rușilor liber să intre în Ucraina. Putin simte slăbiciunea”.

A  fost nevoie de o intervenție a departamentului de presă al Casei Albe. ”Președintele Biden a fost foarte clar cu președintele rus: dacă forțele ruse trec granița cu Ucraina, aceasta înseamnă invazie și răspunsul va fi rapid, dur și solidar, din partea SUA și a aliaților. Președintele Biden știe din îndelungata sa experiență că rușii au la dispoziție mai multe modalități de agresiune, inclusive atacuri cibernetice și paralimilitare. Astăzi a afirmat că aceste acte de agresiune vor avea parte de un răspuns decisiv, reciproc și unitar”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

23 de Comentarii

  1. Corect era : „la un an de la investire”, abia a facut azi un anisor!:))) Vorba lui lui Florin Georgescu pe cand era ministru al finantelor”Lumea are voie sa aiba doua conturi; unul in lei, unul in valuta si inca unul pentru economii. Mai mult nu”

  2. Punem pariu ca SUA vor invada Cuba daca aceasta tara va decide sa faca ce vrea Ucraina sa fac in privinta NATO?
    Si niciun lingau, printre care si romania din pacate, nu va comenta. Ba chiar vor lauda actiunea spunand ca nu e admisibil ca dusmanul sa aiba baza la 200 km de granita SUA.

  3. prima data tre sa se intre paste tatarimea de teleorman, sa curete tara de scursurile subhumane.

    jigodiile aste negre tataresti au declarat razboi cu Russia. Cu poporul bogat, frate si vecin, ce a adus dezvoltare si prosperitate tarii acum jefuita, batjocorita si ingropata de tatari.

  4. Asa ajung retarzii sa se joace cu destinele oamenilor si cu destinul planetei. Parca a tunat si i-a adunat : mos Bidon , E. Macrou . Recep Erdogan ,Mark Rutte , Boris ( nu ala rus ) Johnson, Fauci, Ghebreyesus , Kalauss Werner Joianniss Falsificatoriss, etc . Nu se indura universul ,creatorul ,natura sau cine o fi sa ne scape de ei ?

  5. Pana și ucrainienii sunt îngroziți de „afirmațiile” unui „senil” de peste băltoaca!

  6. Pt.16/25 … Cuba este o legendă , iar SUA a promis în 1962 că nu va interveni acolo . Dacă intervine, Rusia are la rândul ei mână liberă să instaleze baze în Venezuela …

  7. Ce bine că Dl. Președinte Joe R. Biden nu vrea război ..
    Mă bucur enorm….
    Așa se explică poate că înțelepciunea e direct legata de vârstă….
    Un om înțelept e și inteligent…
    Și e bine pt noi cei mici…

  8. Cand a fost facuta separatia URSS, atunci trebuiau definitivate granitele corect mai ales ca rusii aveau puterea de decizie. Daca lasau Basarabia in pace si sudul ei la romani acum nu ar fi fost baze anericane in Romania. Dar Putin chiar s-a bucurat ca prostii de romani au presedinte strain fanariot. Acum fanariotul i-a tras-o lui Putin.
    Acu o sa sara hienele globaliste pe el.

  9. Un ascultator intreaba:- ” Se poate sta cu fundul gol pe un arici?”. Radio Erevan raspunde:-” Se poate, numai daca fundul aste al altuia”. Razboaiele si starile conflictuale au fost si sunt cele mai profitabile afaceri, dar cu conditia sa fie la altii, in teritoriul altor Tari. Ori de cate ori mai marii vremurilor aveau nemultumiri in tara lor, cautau un dusman(vrajmas)extern, contra caruia ii fanatizau pe cei dim Tara lor. Organizau o cruciada, un razboi colonial, un maidan, o primavara… si multimea inraita si buimacita isi varsa ura si nemultumirile pe niste amarati nevinovati. Daca ne uitam , putem vedea(daca vrem) cat de complexe si de nerezolvat sunt acum nemultumirile si problemele din Tarile Imperialiste! Se pot oare rezolva altfel decat au fost rezolvate in toata istoria?

  10. Pentru toate nenorocirile din ultimii 32 de ani sint vinovati, in principal, americanii….
    Studiati evolutia lor, ca tara, dupa razboiul civil din sec 19 si va veti convinge….
    Mai mult, aprofundati evenimentele de dupa ’90 si veti vedea „realizarile” extraordinare ale acestor impostori…
    Pe unde au trecut a ramas praf si pulbere…
    Ce-i drept ar putea aparea „avocati” ai americanilor gen basescu care ne-ar putea „explica” „avantajele” trecerii romanilor sub aripa acestora…

  11. Joska biden vrea ceva acțiune. Vrea atenția in altă parte decât dezastrul care paște europa și america.. Joska știe că dollarul stă pe un fir de păianjen,..Deci provoacă pe cine și unde apucă făcând pe istețul,. Pe de altă parte nu stârnește decât dispreț, nicidecum simptie. Un sondaj european, evident clandestin, arată o mare neincredere in acțiunile și democrația americană,.cu siguranță a auzit și americanul,.Poate doar barbu de labe unu n-a aflat, de invită generali de trei coceni care să te convingă că ești de fapt spion rus, nu unul care vede judecă și ințelege situația..

  12. Biden opineaza idei nastrusnice pentru orice sef de stat:”parerea mea e ca va ataca…dar nu s-a hotarat”.Si daca Putin isi verifica starea armatei pentru frontul Belarus pentru o posibila actiune in viitor?Asta a facut si in Kazakhstan recent pe langa actiune de sprijin antitero. Ce informatii detin americanii incat Biden crede ce spune?Daca le-ar detine cu adevarat ar veni cu ele pe masa la discutiile curente si ar lansa sanctiunile.Pana una alta efectul alarmarii mondiale,a razboiului anti Ucraina purtat doar in presa,este ca foarte multi investitori din Ucraina vand proprietatile si pleaca.Mai are nevoie Ucraina de razboi?Ucraina nu ,dar NATO,da.Fie si unul mediatic.Tot din opereta se traieste.Si uite asa actorul de comedie de la Kiev joaca rolul papagalului.

  13. Kievul are toate motivele de ingrijorare.
    -In cazul unui atac va avea probleme din cauza ca o mare parte din ukrainieni sunt rusofili. S-ar putea trezi cu situatia hilara ca armata sa nu lupte impotriva trupelor invadatoare si sa pactizeze cu rusii, cum au facut trupele moldovene cand au fost puse in situatia sa lupte impotriva lui Mihai Viteazu.
    -Ar fi o mare prostie sa te bazezi pe ajutorul american. Americanii i-au mai ajutat si pe sud-vietnamezi si pe afgani si s-a vazut cum. Deocamdata ajutorul american promis consta in armament american. Acest armament trebuie ulterior platit.
    -Chestia aia cu antrenarea unor ukrainieni in Romania este ridicola. La fel au mai antrenat si cubanezi ptr rasturnarea lui Fidel Castro si s-a ales praful de ei in Golful Porcilor.
    LECTIA: NU TE POTI BAZA PE AMERICANI.

  14. Constat că întreaga retorică belicoasă a liderului american și a liderilor europeni se bazează pe sintagma „dacă rușii”. In opinia mea, aceasta arată faptul că Putin, stând pe tarlaua lui, ține întreaga lume nord atlantică sub asediu.
    Nu știu, de asemenea, cum te poți gândi la un eventual război, când populația ta este dezamăgită și frustrată (din cauza măsurilor luate în timpul pandemiei).
    Iar sancțiunile, nu știu ce să zic. Dar renunțarea la gazul rusesc nu știu pe cine afectează mai tare. Blocarea financiară a unor persoane sau firme din Rusia, în condițiile în care băncile private fac ce vor sub acoperirea secretului bancar și folosirea diverselor inginerii financiare, mi se pare, iarăși, a fi o iluzie. Iar în decursul vremii sancțiunile aplicate au făcut din Iran o putere nucleară, iar Coreea de Nord face experimente cu rachete de mare complexitate.
    Prin urmare, cred că ideea de război este doar in capul presei și al politrucilor. Adevărații militari și strategi nu-și doresc așa ceva și fac totul ca să-l evite.

  15. M-am intrebat si ma intreb de citva timp de ce oare Putin nu instaleaza si el niste bonbardele in Cuba ?…Hrusciov i-a tras-o elegant lu’ Kennedy ca sa-l faca sa-si retraga atomicele din Turcia….TaliBiden asta , mosneagu’ asta dizgratios si senil ne-o poate trage la toti…chiar nu mai judeca nimeni in tara aia…odata superba ?

  16. Ce bine i-ar fi fost lumii azi daca Cristofor Columb s-ar fi ratacit !….

  17. Bre, io va spusei de nenumarate ori ca SUA nu vor interveni cu trupe in Ucraina, lucru stabilit cu vreo 10 ani in urma, pentru ca asta ar insemna o confruntare directa cu Rusia, care nu este in intereseul americanilor. Urgenta geopolitica si geostrategica a SUA este Taiwan, nu Ucraina.

    @x,
    S-o crezi tu ca SUA vor invada Cuba, care are cea mai numeroasa armata din America Latina, dupa Brazilia. Daca politica de aparare a SUA este centrata pe purtarea razboaielor departe de granitele lor, cum iti imaginezi tu ca ar risca un razboi reginal de durata la numai 165 km de Florida? SUA nu au niciun interes sa atace Cuba, deoarece Rusia nu are baze militate acolo.
    In concluzie, eu sustin pariu!

  18. Mai degraba, luarile de pozitie de tip papadie ofuscata ale oficialilor NATO, si deci si a lui Bideu, sunt o INVITATIE la vals, si nu un discurs unitar si hotarat anti-vals.
    Cam cum ti-ar spune Mike Tyson, „ah, nu ma lovi in biceps ca ma doare tare, si n-am sa pot riposta, ba chiar s-ar putea sa castigi”. Sa fim seriosi, NATO abia asteapta ca primul pas sa fie facut de partea cealalta, ca sa aiba o justificare in fata istoriei. Totdeauna ei trebuie sa poata spune, „noi suntem de partea binelui, celalalt a inceput”.
    Si pentru asta sunt in stare de orice fel de provocari.

  19. Toate declarațiile privind atacarea Rusiei de către SUA, aka NATO, dacă atacă Ucraina sunt de genul vax albina !
    Nefiind țară NATO Ucraina poate fi atacată, iar NATO n-are motiv să intervină, așa că se merge pe varianta ca Rusia să distrugă ROmânia , acesta fiind un motiv să intervină NATO, care este o sucursală MOSAD și de aia ăștia nu vor permite să fie atacată România care este refugiul lor în caz de împuțire a trebilor cu Israelul.
    Nu va fi nici un război, atât de căutat de SUA care-s în faliment încă nedeclarat, vânduți total Chinei care a cumpărat peste 85 % din obligațiunile lor de stat . Eșuat !
    Așa că ăștia caută război cu lumânarea aprinsă la sicriul pregătit să-i scoată din Istorie.
    Se spune că niște reprezentanți ai populațiilor omorâte, alungate și distruse sistematic de yankei , refugiate undeva în America de Sud au obținut de la entitățile lor superioare pedepsirea atacatorilor lor , fapt ce este aproape de îndeplinire, așa că zilele unora ca Gates, Faucci, Rockfeller, Rotschild, Morgan, sau Soroș sunt deja numărate . De alții, nu de ruși, sau chinezi….

  20. Am inteles aluzia fina a lui Biden, daca apare o insurectie in Ucraina sau o revolutie de catifea care sa favorizeze Rusia, atunci SUA nu pot interveni pentru ca este vorba despre problemele interne ale Ucrainei. Tot jocul trebuie sa se desfasoare in Ucraina numai pe plan intern.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.