Câte multinaționale activează în România

În România, în anul 2016, au fost identificate 78.181 grupuri de întreprinderi, din care 5.311 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 72.870 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (271 controlate din interior, respectiv 72.599 controlate din străinătate), se arată într-o informare a Institutului Național de Statistică.

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate în România, aproximativ 7% erau rezidente, peste 90% din acestea fiind constituite din două sau trei unităṭi legale. Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului, construcţiilor, industriei prelucrătoare sau activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice. Repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 35% din totalul grupurilor de întreprinderi; Construcţii – 11% din totalul grupurilor de întreprinderi; Industria prelucrătoare – 11% din totalul grupurilor de întreprinderi;  Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 9% din totalul grupurilor de întreprinderi; Tranzacţii imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 20%; Industria prelucrătoare – 12%; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 12%; Alte activităṭi de servicii – 11%; Construcţii – 10%.

Cifrele anului 2016

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Italia.

În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale străine identificate în România, 13.867 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 58.732 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine. Rezultatele anului 2016 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (12,7%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,0%). În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în Industria prelucrătoare (9,5%); Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,9%) ṣi în  Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,3%). În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 6,2% se regăsesc în Industria prelucrătoare; 2,6% în  Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor. Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în Industria prelucrătoare (6,4%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Dece sunt putine firme 100% romanesti? Sa va spuna coldea & kovesy.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.