Câți românii din străinătate au depus cereri pentru a vota la parlamentare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță într-un comunicat că, în primele două luni de la debutul perioadei de înscriere, în Registrul electoral figurează 891 cereri din partea cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la alegeri parlamentare de la sfârșitul acestui an.

Potrivit sursei citate, 698 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondență, iar 193 vizează organizarea de secții speciale în apropierea domiciliului/reședinței.

„Înscrierea în Registrul Electoral a debutat la 1 aprilie și se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită, conform legii, prin hotărâre de Guvern”, se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește tuturor alegătorilor din străinătate că în acest an au la dispoziție — pe lângă votul la secțiile de votare organizate în localurile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale românești — posibilitatea de a vota prin corespondență sau la secții de votare speciale înființate în localități unde cel puțin 100 de persoane solicită acest lucru. Pentru exercitarea votului prin corespondență sau la o secție special înființată în apropierea domiciliului/reședinței este obligatorie înscrierea în Registrul Electoral.

De asemenea, MAE recomandă tuturor românilor care doresc să își exercite dreptul fundamental la vot la alegerile parlamentare de anul acesta să se înscrie din timp în Registrul Electoral. Pentru înscrierea în Registrul Electoral, alegătorii trebuie să parcurgă următorii pași:

1. Să descarce formularul cererii de înscriere în Registrul Electoral, pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare, de pe site-ul MAE, disponibil aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf

2. Să completeze formularul cu datele personale și să bifeze una dintre cele două opțiuni: vot prin corespondență sau vot la o secție specială.

3. Să semneze și să dateze cererea;

4. Să anexeze copia pașaportului cu menționarea statului de domiciliu sau copia actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedește reședința în străinătate. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate pentru fiecare stat este disponibilă pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf

5. Să depună personal sau prin poștă cererea de înregistrare și documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.