Cazul deputatului Cătălin Teodorescu, din nou în atenția parlamentarilor

UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, luni, ca în cazul lui Cătălin Teodorescu să fie îndreptată eroarea materială prin care un deputat a fost trecut prezent, deși nu a votat, și nu să se reia votul în plen, a declarat președintele comisiei, Bogdan Ciucă.

„Comisia juridică nu s-a pronunțat astăzi nici cu privire la cvorum, nici cu privire la vinovăția sau nevinovăția unei persoane. Practic, noi a trebuit să sugerăm Biroului permanent, care decide, că în cazul în care există o eroare materială într-un proces-verbal emis de Comisia pentru numărarea și validarea rezultatului acestui vot, acea comisie trebuie să constate acea eroare materială și să producă rectificarea. Este o sugestie de procedură doar, după care să vină în fața plenului și să prezinte noul rezultat. Dacă Regulamentul și legea, care noi trebuie să o respectăm, spune că această Comisie de numărare și validare a rezultatului votului construiește acest proces-verbal și, în mod clar, există o eroare materială care a viciat concluzia, tot acea Comisie poate constata și îndrepta acea eroare materială”, a declarat președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă.

Întrebat dacă deputatul PDL Cătălin Teodorescu va rămâne fără imunitate la prima ședință de plen a Camerei Deputaților, Ciucă a spus că ceea ce va hotărî Comisia de validare acel lucru va fi citit în plen.

„Dacă comisia de validare face corectare, în sensul în care cvorumul la care s-a raportat, al parlamentarilor prezenți, este mai mic decât cel trecut data trecută în procesul-verbal, atunci evident și soluția este schimbată în sensul în care Camera Deputaților încuviințează cererea ministrului ( Justiției-n.r.) cu privire la arestarea respectivului deputat. (…) Erau prezenți 292 de parlamentari, din care unul cu dovadă concretă nu a fost în țară, deci, dacă îl scazi pe acela din cvorumul prezenței, se ajunge la 291 și, evident, și soluția se schimbă”, a explicat Bogdan Ciucă.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a luat luni în discuție votul plenului privind încuviințarea arestării preventive a deputatului PDL Cătălin Teodorescu, acuzat în cazul retrocedării de la ANRP.

„Am discutat în Biroul permanent despre votul pe cererea de încuviințare a arestării preventive pentru Cătălin Teodorescu, despre reluarea votului sau corectarea erorii materiale găsite de mine în lista de prezență făcută de mine în care domnul Gabor Attila (n.r. — Marko Attila) a fost trecut prezent la acel vot. Eroare materială înseamnă că nu a fost făcută cu intenție. A fost luată lista de prezență și s-a constatat că era trecut prezent, dar nu a fost la vot. Ținând cont că au fost 292 de voturi, au fost 146 pentru încuviințare, 101 împotrivă și 9 anulate, înseamnă că toată această procedură a stat într-un singur vot, constatându-se și faptul că Gabor Attila nu a fost prezent la vot, au fost două propuneri în Biroul permanent. Una de corectare a erorii materiale, susținută de președintele de ședință, Miron Mitrea, și chemarea comisiei și corectarea erorii materiale supusă plenului Parlamentului iar marți să se ia act de ea. A doua propunere a fost de reluare a votului în totalitate tot în ședința de marți”, a declarat secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

Cele două propuneri au fost trimise la Comisia juridică.

Săptămâna trecută, Teodorescu a scăpat la limită de arestul preventiv în urma votului plenului. Un singur vot l-a despărțit de arestarea preventivă.

Acesta este cercetat acum sub control judiciar în legătură cu despăgubirea acordată de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.