Cazul Sorina versus GRECO

Cînd a fost eroarea sau abuzul, la inculparea sau la achitarea tuturor liberalilor disculpați zilele astea de instanțe? O să aflăm vreodată?

Magistrații Curții de Apel Craiova au respins, joi, cererea de revizuire a adopției internaționale în cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă, adoptată de familia din SUA. Astfel, adopția rămâne valabilă. Imediat, s-au declanșat proteste în fața respectivei instanțe, pentru că opinia publică a judecat diferit cazul- și demult. Nu ne vindem copiii, fie ei și țigani, mai ales cînd procurorii îi smucesc în fața camerei, chiar dacă factorul internațional e reprezentat în acest caz tot de o familie de români.

În aceeași zi, aflăm că onor CSM, mai exact procurorii din CSM au respins cererea de suspendare a procuroarei Maria Pițurcă, care a ridicat-o pe sus pe micuța Sorina de la familia de asistenți maternali cu care locuia cu mascații. Procurorii rareori găsesc că un alt procuror greșește, cum fac și medicii, polițiștii, etc. Spiritul de castă. Care se manifestă necruțător însă atunci cînd cineva calcă în picioare nu copilul, ci casta, cum a fost cazul cu Camelia Bogdan, zburată afară de două ori din magistratură de colegii judecători pentru vina de a condamna soțul unei colege și a judeca termenele mai repede ca alții, ca să arate că se poate. Afară cu ea, pentru delicte minore, dacă delicte or fi fost (ÎCCJ a zis nu sau nu s-a pronunțat încă).

Desigur, cele de mai sus sunt exact motivul pentru care există SIIJ, criticat de GRECO și a cărui desființare a cerut-o Klaus Iohannis. E clar că mecanismul de control din justiție funcționează și nu avem de ce schimba ceva care merge minunat și se bucură de încrederea poporului și a GRECO? Să ridice mîna cine crede asta.

Desigur, nu e PSD cel care se bucură de încrederea că va rezolva cu obiectivitate problema răspunderii magistraților, și nu prea e clar cine se bucură de încrederea asta. În italia, partidele vizate de anchete de corupție brusc au devenit și ele preocupate de răspunderea magistraților la vremea respectivă.  Dar am putea măcar să conștientizăm că problema există?

De exemplu, nu pot pricepe cum de ex ministrul PNL Cristian David a luat opt ani pentru șpagă la prima instanță și la ultima a fost achitat, cum de PNL-istul Scutaru și-a pierdut jobul la președinție pentru o presupusă mită care nu s-a mai dovedit pe parcurs, cum de colegii lui Vasile Blaga într-un caz de șpagă/finanțare ilegală a PDL de 700 000 euro au înfundat închisoarea, iar el merge în Parlamentul European în urma istoricului vot dat pentru integritate pe 26 mai de români care au stat și la coadă, deși chiar colegii l-au indicat ca fiind șeful întregii operații? Mister.

SIIJ, fiind creat la ideea PSD-ALDE, nu s-a sensibilizat încă la marile nedreptăți pe care par să le fi suferit cele două componente ale PNL, adică PNL și PDL, pe vremea Laurei Codruța Kovesi pe care o susțin, achitate azi pe bandă rulantă. Cînd a fost eroarea sau abuzul, la inculparea sau la achitarea tuturor liberalilor disculpați zilele astea de instanțe? Mister. Nimeni nu anchetează. La prima vedere,  erorile judiciare se îndreaptă mai ușor pentru cine nu susține responsabilizarea magistraților, ba dimpotrivă, deresposabilizarea lor. Numai PSD-ALDE pricep greu chestia asta.

Ce bine de GRECO și de MCV, și de #rezist, și de atîția pasionați de justiție absolută care nu se uită la detalii, decît cînd vine vorba de legi care vor acționa în viitor, și nu găsesc că vreun magistrat greșește nici cînd instanțele sau CSM dau decizii în contradictoriu. Pentru mine, care am verificat că pe scară globală nu e nici o legătură între mai multe garanții anticorupție și mai puțină corupție, sau colegul meu, profesorul Stefan Voigt, care a dovedit că nu e nici o legătură între garanțiile formale ale independenței justiției și independența de facto (amîndoi în comisii de experți lucrînd pentru instituții europene, deci opera noastră nu e chiar obscură, dar de cînd rezultatele științifice schimbă ce fac politicienii, fie și europeni…) misterul rămîne cum pot niște propagandiști stîngaci să mobilizeze atîta lume pe ceva aiurea și verificabil ca atare. Mereu se uită că întăi există cererea de la publicul care stă cu gura căscată să zboare musca înăuntru și după aceea apare și oferta de știri false sau cauze false care zice să e păcat că nu dai drumul la roiul de muște cînd uite ce trupă stă cu gura larg deschisă.

Formele fără fond au caracterizat întotdeauna pe români. E o chestie latină- cele mai corupte țări sunt dominate de cultura formală avocățească, Italia, Grecia, Mexic, etc, care face ravagii și la GRECO. Un student care face doctoratul cu mine tocmai a probat că cine a implementat recomandările GRECO nu a evoluat mai mult decît cine nu le-a implementat- erau prea formale ca să schimbe ceva. Generația Facebook a adus însă ceva în plus acestei înclinații pentru formă: pasiunea și violența cu care forma e căutată (fiind mai ușor de priceput) în detrimentul fondului, care nu interesează pe nimeni. Și așa mobilizarea și violența cresc, iar problemele (lipsa de răspundere a magistraturii; corupția politică) stau pe loc, la fel de nerezolvate ca întotdeauna.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Alinutzo, decat sa ne expui tot felul de chestii formale absolut inutile si apoi sa te miri de ce iese irational lumea in strada n-ar fi mai simplu sa militezi pentru o lege care garanteaza 30 de ani de puscarie pentru orice securist sub acoperire din media sau poltica? Zau, lucrurile sunt mult mai simple.

  2. @Al

    problema este ca daca dumneata faci aceasta dovada, faci puscarie! sistemul se autoprotejeaza….

    asa ca schimbarile mari se fac prin pasi mici, trebuie doar vointa pentru a le face pe o durata mai mare de timp…

  3. Cand a trebuit,adica la debut,nu ai sarit ca arsa madam,acum o faci pe scriitoarea critic? Nu crezi ca e prea tarziu?

  4. @mariuta: daca legea e explicita in acest sens nu faci
    Schimbarile mici sunt moarte sigura pentru ca dai timp sistemului pentru reactie. Si infiltrari.
    Principial ai toate atu-urile.

  5. Pipidi- „Un student care face doctoratul cu mine tocmai a probat că cine a implementat recomandările GRECO nu a evoluat mai mult decît cine nu le-a implementat- erau prea formale ca să schimbe ceva.”
    Mișto formularea. Și din păcate foarte reală. GRECO e una din numeroasele organizații de trîntori a UE, unde toată lumea se știe cu toată lumea și toată lumea plătește pe toată lumea. Iar prostimea și Divizia Presă (oligofreni de genul CTP de al DigiTV sau feblețea lu SRI, Joiana Dogioiu de la ziare/com) stă pe margine și zice „Maaan, ce deștepți e ăia!”

  6. In fiecare zi ies la iveala abuzurile si ilegalitailor magistratilor din sistemul judiciar romanesc. Acest sistem creat in ultimii 30 de ani nu raspunde in fata nimanui. Adicatelea, sunt stat in stat. Nu raspund in fata poporului, raspund numai la comenzile strainilor care nu dau doi bani pe drepturile omului cu care umbla in gura de dimineata pana noptea tarziu. Pana ce procurorul general nu este ales de popor, procurorii sefi de directii nu sunt alesi de parlament, presedintele CSM nu este ales de popor si presedintele ICCJ nu este ales de parlament iar in consiile de judecata de la nivel judecatorie, tribunal si curti apel nu vom avea si reprezntanti ai poporului, nu vom avea justitie dreapta in Romania. Huuuo Johannis care patonezi un sistem judiciar corupt!

  7. CORB LA CORB NU-SI SCOATE OCHII…Normal ar trebui cineva din afara sa faca DREPTATE POPULARA…..adica POPORUL PRIN CEI ALESI….PRESEDINTE SAU PARLAMENT sa aiba drept de a da o decizie judecatoresca….Da parlamentul sa voteze O DECIZIE JUDECATORESCA…nu va luati dupa ce zicea Basescu ca parlamentu….etc….el Bashescu ar trebui judecat pentru subminare statului democrat roman.

  8. Indiferent de sistem, de instituții, contează valoarea oamenilor, caracterul și profesionalismul lor! Restul e propaganda sau vorbărie goala!

  9. Nimeni nu aduce in discutie acesti escroci emotionali,familia Saramat.Acesti impostori,care pozeaza in victime,au sechestrat un copil timp de 2 luni,fara niciun drept legal.Toata lumea a fost scandalizata de reactia Sorinei,pe mine m-au scandalizat monstrii din spatele reactiei copilei,cei care au santajat-o psihologic cu bau-baul parintilor adoptivi.Familia Saramat s-a folosit de dependenta afectiva a Sorinei pentru a-si pune in aplicare planul lor monstruos.

  10. @ QUINTUS HORATIUS FLACCUS prefera principii din ARISTOTEL ,,al caii de mijloc de aur„
    SCRIBENDI RECTE SAPERE EST ET PRINCIPIUM ET FONS mai pe intelesul matale HORATIUS=
    BUNUL SIMT ESTE PENTRU SCRISUL CEL BUN SI IZVOR SI PRINCIPU.
    Toata suflarea Romaneasca de pretutindeni este preocupata de comportarea zdrentei PITURCA cu un copil ,fara sa aiba nici un drept cu consecinte ffff grave ABUZ,RAPIRE si INSELATORIE profesionala cu Mascati,Politie + 2 idioti pretinsi americani. Daca asa se intampla in USA -SIGUR se lasa cu zeci de decedati .CURTEA DE APEL CRAIOVA HA HA HA HA ce mizerie. BINE a scris marele PREDA -DACA DRAGOSTE NU E ,NU E NIMIC. Acei indivizi care judeca nu au copii nepoti ,ce fel de specii umane sunt .

  11. Mi se face rau.Scarba, dezgust, TEAMA si chiar URA (pe situatie!!) , cand vad asemenea poze.Si neomul acela n-a patit nimic!!!

  12. @ horatiu SOROS ONG etc…bai # far logica… te contrazici…’dependenta afectiva” deci fata de CINE AVEA AFECTIUNE?? ma iei cu ‘dreptul” pai dreptul se face cu acte si actele se fac cu bani, oameni coruptibili, scarbicii infecte, interese strategice si pagube colaterale..SENTIMENTELE UNUI COPIL nu pot fi mimate ….n-ai citit ce spunea Invatatoarea???ca nu se dezlipea de sora-sa mica?ca asa o considera, sora?? N-ai citit rapoartele pe bune din prima instanta, ca nu s-a potrivitt cu amuriccanii?//si CE ‘MAMA ADOPTIVA” e aia care las pe porcuroare sa o brutalizeze, ba mai si spune dupa aia ca sunt ok 3 minutede brutalizare VIZIBILA pt a o ‘scapa” de un prersupus santaj emotional sau educare cica gresita, ca ar fi rau la adoptivi??ce MAMA e aia care NU O LASA SA VBEASCA cu a[prima familie?/Ai vazut la americani cum sunt educati, asa fel incat copiii sunt ok cu ambele familii???

  13. Chestia cu „mister”-ul e cea mai tare la autoarea amatoare inca din anii 1990 de science-fiction! Insa chestia cu „casta” o depaseste de departe pe aia cu „misterul”, fiind o incercare grobiana de a minimaliza marsavia procurorilor securisti din CSM!!! Daca pana si medicii si politistii isi apara „castele”, ce cerem noi, astia scrupulosii de la sarmanii procurori?
    Procurorii ticalosi nu executa ordinele Securitatii, ei isi apara…”casta”!?!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.