Lovitura „suverană” a CCR

Curtea Constituțională a declarat miercuri neconstituțională legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.

Curtea Constituţională a discutat, miercuri, sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către parlamentarii PNL, USR şi PMP asupra Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, proiect de suflet al liderului PSD.

Pe 15 iunie, PNL a depus o sesizare de neconstituţionalitate la Curtea Constituțională a României, privind acest proiect, în care reclama: „Între forma adoptată de Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, constatăm existenţa unor deosebiri majore de conţinut în privinţa modului în care se constituie aportul de capital în natură prin adăugarea în forma adoptată de camera decizională a 10 entităţi economice (dintre care 4 entităţi economice, antecitate, nu au fost avute în vedere nici în forma iniţială a legii şi nici după dezbaterea desfăşurată în Senatul României)”

Pe 15 iunie, și USR a anunțat că a contestat la CCR Legea de înființare a FSDI. USR argumenta că a fost încălcat principiul bicameralismului în adoptarea Legii, prin faptul că forma proiectului adoptat de Camera Deputaților, for decizional, este cu mult diferită de cea adoptată de Senat. De asemenea, partidul condus de Dan Barna mai susținea că sunt încălcate atribuțiile Parlamentului, prevăzute la art. 61 alin. (1) din Constituție, deoarece înființarea operatorilor economici nu poate fi realizată prin lege adoptată de Legislativ, ci de către Executiv. Sesizarea a fost făcută de 51 deputați din USR, PMP și aleși neafiliați.

Totodată, USR mai arăta în contestația depusă la Curtea Constituțională că FSDI are parte de tratament juridic privilegiat, pentru că Fondul este exceptat de la aplicarea a numeroase legi care au impact asupra operatorilor economici similari, iar acest lucru încalcă principiului egalității în fața legii, prevăzut la art. 16 alin. (1) și (2) din Constituție.

Pe 4 iulie, și președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A., susţinând că al astfel de decizie trebuie realizată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Legislativ. Sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Iohannis către judecătorii Curții cu privire la neconstituţionalitate Legii care înfiinţează FSDI avea şapte puncte.

Parlamentul a adoptat, pe 7 iunie, proiectul care înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Acţionarul acestuia era statul român, iar capitalul social se ridica la 9 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8517 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Vai de specialistii in Drept ai PSD-ALDE-UDMR, CCR arata clar ca sunt INCOMPETENTI!
    Deci singura Sesizare INTEMEIATA a fost cea a Presedintelui Johannis: FIX asa a Decis CCR: Decizia de infiintare a Fondului suveran trebuia data de Guvern, NU de Parlament, NU era treaba Parlamentului!
    Numai ca Vasilica Veorica Dancila a REFUZAT sa dea o Hotarare de guvern privind infiintarea Fondului suveran, la fel cum a REFUZAT si Mihai Tudose si cum a refuzat si Grindeanu!
    Grindenau si Tudose au fost DEMISI pentru asta!
    De ce au REFUZAT Grideanu si Tudose?!
    „ULTIMA ORĂ Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, declarată NECONSTITUTIONALA de CCR.
    Povestea Legii care a generat căderea unui Guvern. 2 Premieri au REFUZAT să semneze.
    Legea a fost declarată neconstituțională, președintele CCR, Valer Dorneanu, explicând că acest fond NU trebuia înființat printr-o Lege, ci printr-o Hotărâre de guvern. Fondul a fost înființat prin lege promovată de Parlament deoarece 2 premieri, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, NU au dorit să semneze actul. Fostul premier Victor Ponta a susținut că Mihai Tudose, fost ministru al Economiei și Premier, i-ar fi spus că NU a semnat proiectul Fondului pentru că nu vrea ”să ajungă la închisoare”.
    https://www.profit.ro/stiri/economie/ultima-ora-legea-de-infiintare-a-fondului-suveran-de-dezvoltare-si-investitii-declarata-neconstitutionala-de-ccr-povestea-legii-care-a-generat-caderea-unui-guvern-doi-premieri-au-refuzat-sa-semneze-18244980

    Oare, Vasilica va da HG pentru Fondul Suveran al lui Dragnea, Fondul ala care urma sa aduca 10 Miliarde Euro in Economie inca din 1 Iulie 2017, cum scrie Programul de guvernare PSDragnea?!

  2. Constitutia spune ca poporul roman este suveran! Sa fie intrebat poporul prin referendum daca vrea sau nu fond de investitii si daca raspunsul este da, tot poporul sa hotarasca prin referendum cine il va administra si ce investitii sa se faca. Dublu condamnatii penal o data definitiv si o data in prima instanta ca Daddy si sleahta lor de inculpati penal ca valcov si datornici la stat ca orlando nu au ce cauta in administrarea banilor poporului roman asa cum spune Constitutia: „(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.!”

  3. Guvernul trebuia să dea ordonața amnistiei, Guvernul trebuia să promoveze legile Justiției și midificările la Codul penal prin Asumare, guvernul trebuia să înființeze fondul suveran, Guvenul trebuia să împrăștie protestatarii de profesor cu tunul, guvernul trebuia să aibe “ tăria să împrăștie protestatarii care blochează circulația etc…

  4. Remarcați și faptul că despre invesițiile străine nu au fost depuse sesizări și nici despre facilitățile acordate investițiilor străine, prin lege, cum ar fi legea despre Petrom, de exemplu ,sau prin facilități din partea guvernului, așa cum s-a solicitat pentru alte investiți străine ?Ar puea fi amintite contractul Bechte, afacera Marmosim, afacera Roșia Montana, afacerea Insula Mare a Brăilei, afacerea Petromidia, etc. ? șTIȚI CUMVA DACĂ ȘI ALRO sau Transgaz sau altele, au beneficiat de facilități constând în „tratament juridic privilegiat” ?

  5. Petrom a fost privatizat neconstitutional printr-o lege data de parlament , s-au asta nu se pune ?

  6. ciudat!!! un fond suveran roman este neconstitutional dar fondul proprietatea este perfect constitutional!!! chiar atat de IMBECILI am ajuns?..”curat MURDAR”…(unii au crezut ca CCR este PSDragnea pentru ca au fost de acord cu revocarea lulutei de catre min justitiei in „detrimentul” lui iohannis…in cazul de fata (cand de fapt asta CONTEAZA pentru romani) ce mai cred?)…doar va reamintesc ca in 24 de ani s-au construit (ignorati conditiile ca oricum au disparut si alte istorii mult mai importante) entitati socioeconomice cat nu au reusit (inca!) sa desfiinteze (sau sa fure! ) noii stapani (care nu prea au legatura cu spiritul national) in 30 de ani de „libertate”

    • NU mai comenta daca NU stii ce vorbesti!

      „Fondul Proprietatea (BVB: FP) este o AGENTIE a Guvernului României, înființată la data de 28 decembrie 2005 de Guvernul Romaniei.
      FONDATOR e Guvernul Romaniei.
      S.C. Fondul „Proprietatea” S.A. s-a constituit pentru asigurarea resurselor financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate abuziv de statul comunist.
      Despăgubirea se face în acțiuni, reprezentând valoarea actuală a imobilelor care nu se restituie în natură.
      În urma îndeplinirii unor etape strict determinate de lege, titularii drepturilor de despăgubire vor deveni acționari ai Fondului Proprietatea.”
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Fondul_Proprietatea

      Asta spune CCR: Fondul suveran TREBUIA infiintat de Guvenrul Romaniei!
      Dar nici un Guvern Dragnea 1 sau 2 sau 3 NU a avut curajul, Grindenau si Tudose au REFUZAT si au fost DEMISI iar Vasilica a negociat de la inceput cu Dragnea: FARA Fondul suveran ca NU a vrut sa ajunga la puscarie, cum s-a exprimat Mihai Tudose!!!
      Daca Fondul suveran e in ordine iar CCR a spus ca TREBUIA Infiintat de Guvern, atunci ma astept ca Guvernul Vasilicai Veoricai Dancila sa-l Infiinteze!
      Crezi ca il va Infiinta Guvernul Vasilicai?!
      Eu NU cred, „prietenii stiu de ce”!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.