CCR lasă profesorii cu ochii-n soare

CCR lasă profesorii cu ochii-n soare. Legea prin care profesorii ar urma să primească spor de coronavirus este neconstituțională, potrivit unor surse de la CCR, citate de stiripesurse.ro. 

Explicația ar fi aceea că legea cu pricina încalcă articolul 16 din Constituție, care spune:

Art. 16 – Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

CCR a dezbătut, miercuri, sesizarea Guvernului asupra legii pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ.

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaţilor pe 13 octombrie, prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor /preşcolarilor /elevilor /studenţilor”, prevede actul normativ.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Superb! Au facut si astia o lege de care erau siguri ca e neconstitutionala si va fi respinsa!

  2. Guvernul pnl a contestat la Curte. Profesorii votează, în marea lor majoritate cu pnl și usr+, așa că le doresc tot ce primesc. M..e de la pnl!

  3. Dle/Dna Parere…
    1 Art 16 din Constitutie spune f clar fara privilegii si fara discriminari OK,
    2 Dar privilegiile celor din CCR sunt ok ? ,salarii,pensii speciale, asistenta medicala
    si medicamente gratuite ptr ei si familie(inclusiv avionare in strainatate ptr probleme
    medicale care nu se pot rezolva in Romania).
    3 Ati vazut au amanat a 4 oara impozitarea pensiilor speciale .
    4 Daca ordonanta prin care medicilor li s-a acordat un spor de coronavirus era contestata la
    CCR verdictul era neconstitutionala cnf art 16.Dar nu a contestat nimeni.

  4. Ideea e ca profesorii nu se expun la virus pentru ca tin orele online, de asta nu e necesar sa primeasca acel bonus pentru risc de covid. Ar putea primi insa un bonus pentru reprofilarea online. In ce priveste neconstitutionalitatea legii, ea este la fel de constitutionala sau de neconstitutionala ca si legile prin care se acorda pensiile speciale. Iar daca CCR a zis despre aceasta lege ca e neconstitutionala, atunci ar trebui sa concluzioneze si ca legile pensiilor speciale sunt neconstitutionale si ca trebuie anulate, inclusiv efectele lor, adica sa se faca recuperarea sumelor acordate injust ca pensii speciale.

  5. & Sunteți de părere că judecătorilor de la CCR ar trebui să li se acorde sporul de coronavirus întrucât nu au încetat activitatea pe perioada pandemiei, ?

  6. & Remarcați și că judecătorii de la CCR au activitate despre Constituție ,ca și medicii cărora li s-a acordat spor, ?

  7. lasati online-ul aberatiei si #spalatul pe creieri ! lasati isteria mascaradei, asigurati tratament pentru ca oamenii sa se trateze pentru gripa ! este o gripa, daca n-ai imunitate este viroza pulmonara ! se trateaza cu antibiotice uzuale ! PROFESORII LA SCOALA ! COPIII LA SCOALA !! VIATA SE REIA NORMAL ! LASATI DICTATURA DIN MAINI SI CARATI-VA DIN ROMANIA CAPUSE ORDINARE CE SUNTETI ! SUGATIVE SOROS ORDINARE SI TICALOASE !

  8. CE RUSINE, bai nesimtitilor din CCR, sunt constitutionale pensiile voastre nesimtite ?

  9. ”Cel ce deschide o şcoală închide o temniţă.” – Voltaire

    Scursurile astea decrepite din Sovietul Suprem Constituțional au sucit la 180 de grade valoarea semantică a celebrului aforism.

    Cine taie veniturile Dascălilor poate perpetua acele infecte și nesimțite salarii și pensii ale magistraților.
    (Dascăli cu D mare și magistrați scris cu cea mai minusculă literă de început)

    Asta e!
    Nu mai lansez iarăși uriașele analize ce demonstrează, fără putință de tăgadă, necesitatea soluționării acestui cuib de ticăloșie denumit Tătucul constituțional.
    Mai devreme sau mai târziu, indiferent prin ce metodă – fie prin reformarea Constituției, fie cu Kalașnikovul, această excrescență malignă de pe trupul Țării va trebui să fie extirpată.
    Deja lucrurile sunt limpezi pentru toată lumea, mai puțin pentru 7.000 de borfași cu robe.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.