CCR și tsunami-ul amenzilor

Având în vedere atacarea la CCR , de către Avocatul Poporului, a sancțiunilor privind încălcarea dispozițiilor stării de urgență, acestea nu ar trebui să implice pentru moment măsuri executorii. Articolul 53 (1), din Constituția Romaniei, care prevede „Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav” a fost relativ urmat în creionarea stării de urgență, iar prin alineatul 2 se impunea.

Descurajarea extinderii epidemiei, care s-a aflat la baza declarării stării de urgență, nu se regăsește în gestionarea abuzurilor și a lipsei de asistență publică obligatorie în asemenea situație. Cauzele extinderii epidemiei au fost nenumarate, nu întotdeauna proporțional comunicate oficial, considerându-se că izolarea și sancțiunile rezolvă dintr-o mișcare o parte a problemei, punând la adăpost alte mobilizări necesare, trecute prea ușor cu vederea. Lipsa de comunicare adecvată și lipsa transparenței au fost continuu invocate de populație, fără rezultate, cu unele consecințe psihotice. Probabil, mai mult nu s-a putut. Asistența umanitară a fost surclasată de un spirit polițienesc inadecvat situațiilor în general.

Oricât ar părea de superficială, acțiunea Avocatului Poporului este îndreptățită măcar sub aspectul scoaterii de la naftalină a instituției, care a conservat toată nelegalitatea din Romania, și consecințelor îmbunătățirii legislației. Drepturile Omului nu pot fi încălcate nici în situații de razboi, implicând prudență, fapt încă neconștientizat la nivelul instituțional încă milițienesc din România. Prevenția este cheia soluțiilor iar aceasta nu se poate face instant sau prin lărgirea conflictelor sociale.

Aducerea Constituției în centrul decisiv al reglajului legalității este mai mult decât salutară, iar art. 53 stabilește fără dubiu cum poate fi desfășurată ” încălcarea” legii. Suntem în fața unui adevărat și posibil tsunami care ar trebui să scoată justiția din mizeria în care a fost aruncată amar de ani. Avocatul Poporului debutează promițător, dar va trebui să se autosesizeze asupra întregii caracatițe neconstituționale care a cuprins România.

În ce privește sancțiunile celor care au încălcat dispozițiile stării de urgență, acestea nu ar trebui să fie întemeiate decât prin recidivă sau rea credință în formă dovedită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Oficial, Ministrul de Interne Marcel Vela. se lauda cu marea realizare de 300 de mii de oameni amendai, pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie, si cu stringerea a aprox. 12 de mil. de euro de la cei amendati. Oamenii nu au voie sa circule, dar potera, care impartea amenzi, are voie sa incalce ordonata militara respectiva, ca sunt exceptia de la regula. Caci pe ei ii evita virusul ca sunt „baietii buni” nu populatiaarii ce „trebuie” supta de bani, prin ori ce mijloc si oriunde exista un prilej real sau nu. Si Virusul acesta a dat o ocazie unica alesilor sa-i fure pe oameni. Doar privilegiile lor, pensiile speciale, vacantele exotice si paraindaratul „bine meritat” trebuie finantat, si banii de la buget nu ajung niciodata mofturilor crescinde a celor ce paraziteaza populatia tarii.

    Faptul ca s-au imbolnavit atit de putini, comparativ cu alte tari, si ca din pacate au si murit omeni oameni, comparativ cu alte tari, e maui degraba legat de sanatatea buna a populatiei si nu datorita amenzilor date cu multa placere de autoritail, sau potera sau scutieri undercuver. Nici o clipa nu s-a facut publico parala intre acest Corona-virus sau gripa sau raceala. Si nu s-au declarat cifre oficiale legate de citi se imbolnavesc si citi decedeaza din cauza gripei sau a racelii cu care suntem deja obisnuiti. Ca asa ar fi bautut la ochi cum ca ralitatea n-ar fi asa de panicara cum o prezinta inca masmedia orientata spre scandal si senzational. Si cum o doresc alesii tarii sa poata controla mai bine masa de oameni din tara.

    Autoritatilor ar trebui sa le fie rusine sa se laude cu cite persoane au fost amendate si citi bani au strins de la populatie, peste rind. Adica peste taxe si impozite.

  2. FRamane de vazut cat se incaseaza din aceste amenzi, avand in vedere ca au fost amendati niste amarati si diaspora fara contracte de munca .

  3. Va fi interesant. Dupa intelegerea mea, daca se anuleaza OUG care a descris guvernarea in Stare de Urgenta (decretele militare) nu se anuleaza doar amenzile. Se anuleaza inclusiv inchiderea mall-urilor si a scolilor. Atunci sa vezi distractie.

    Cred ca Avocatul Poporului trebuia sa atace in contencios administrativ ordinul militar prin care se stabileau amenzi pe motivele expuse de d-l Vieru. Dar Av Pop este cel care a cerut explicit introducerea starii de urgenta si apoi sa o critice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.