Ce au decis partidele în privința Codului Fiscal

UPDATE Reprezentanții partidelor întruniți joi la Palatul Parlamentului pentru discuții tehnice pe marginea noului Cod Fiscal au convenit asupra reducerii TVA în trepte, respectiv o scădere la 20% la sută de la 1 ianuarie 2016 și 19% de la 1 ianuarie 2017.

„Am decis de comun acord să facem o serie de amendamente la Codul fiscal. Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în prima treaptă la 20%, intrarea în vigoare o dată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 și după aceea, de la 1 ianuarie 2017 scăderea va fi la 19%”, a spus ministrul UNPR Eugen Nicolicea la finalul discuțiilor.

S-a decis de asemenea să se amâne scoaterea supraaccizei la carburanți.

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţiu a precizat că în urma consultărilor s-a hotărât ca scoaterea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie prorogată până la 1 ianuarie 2017.

El a adăugat că toate celelalte măsuri prevăzute în Codul Fiscal s-au păstrat.

Discuțiile tehnice dintre reprezentanții partidelor pe tema Codului fiscal au început, joi dimineață, la Palatul Parlamentului, fără accesul presei.

Din partea PSD au participat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, lipsind şefii comisiilor de buget din Parlament, cum era iniţial aşteptat.

Din partea liberalilor au participat vicepreşedintele comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, şi secretarul general Marian Petrache, iar de la UNPR ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, şi senatorul Haralambie Vochițoiu.

UDMR i-a trimis pe Iuliu Winkler şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan şi Alexandru Vegh, iar ALDE pe vicepreşedintele Cătălin Beciu.

Discuțiile au avut loc în contextul în care premierul Victor Ponta a anunţat că este de acord cu reducerea cotei TVA la 20%, faţă de 19%, cât este prevăzută în noul Cod Fiscal. Varianta reducerii TVA la 20% este agreată și de președintele Klaus Iohannis, potrivit premierului.

Victor Ponta a susținut miercuri seară, referindu-se la discuțiile de miercuri avute la Palatul Cotroceni cu preşedintele, că șeful statului a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei să fie efectuată „la o dată ulterioară”.

„Eu i-am explicat președintelui și guvernatorului și că îmi asum responsabilitatea că tot ceea ce prevede Codul fiscal referitor la TVA, și anume 20% (…) Președintele a zis: da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideți să intre în vigoare, de exemplu cea cu taxa specială sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esențiale, ci TVA 20% și restul prevederilor. La fel și guvernatorul. Dar decizia aparține doar Parlamentului, partidelor reprezentate în Parlament”, a declarat Ponta, într-o intervenţie telefonică la România TV miercuri seară.

Codul fiscal, trimis de președinte în Parlament pentru reexaminare, ar urma să fie dezbătut săptămâna viitoare într-o sesiune extraordinară a Legislativului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.