Și-au dat mâna pentru propriul bine

Ce ciugulesc puterea și PNL de pe spatele lui Arsene

ludovic-orban

Arestarea preventivă a președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, precum și suspendarea lui din funcție au reușit un lucru incredibil: conlucrarea puterii cu opoziția. În loc să profite de slăbiciunea PSD – ALDE, provocată, pe de o parte, de Arsene, dar și de demisia din Parlament a coordonatorului interimar al PSD Neamț, Ioan Munteanu, PNL a ales să nu joace tare.

Mai mult decât atât, liberalii de la centru, în frunte cu președintele partidului, Ludovic Orban, s-au decis să lase cale liberă PSD, dar să se măcelărească între ei. Conducerea de la București vrea decapitarea cât mai urgentă a președintelui Mugur Cozmanciuc din fruntea filialei județene Neamț a PNL. Cei care au pornit această luptă au argumente „puternice“, unul dintre acestea fiind faptul că deputatul Cozmanciuc nu este din Neamț. Între timp, ALDE a reușit să-și impună vicepreședintele în locul lui Arsene, iar PSD se chinuie cu birocrația să-i confirme succesorul lui Munteanu în fotoliul din Camera Deputaților, lăsat liber, intempestiv, în urmă cu trei săptămâni de veteranul pesedist.

PNL se complace în dolce far niente

La lupta pentru schimbarea lui Cozmanciuc s-a aliat, inițial, și Ludovic Orban, care, înainte de a fi ales la nivel național, a bătut palma cu cei care i se opuneau actualului lider nemțean. Șeful PNL și-a negociat, la vremea respectivă, voturile, astfel încât, după ce ajunge președinte de partid, să-l schimbe pe Cozmanciuc. Numai că de la vorbă la faptă e cale lungă și mai pasionante sunt luptele interne decât trântele cu PSD-ALDE. Până acum au existat cel puțin vreo cinci zvonuri „ferme“ de schimbare a lui Mugur Cozmanciuc de către cei de la centru, dar toate s-au dovedit a fi simple vorbe. Echipa contra Cozmanciuc s-a înjumătățit recent. Deputatul PNL Laurențiu Leoreanu și organizația Roman au lăsat baltă această „cauză“ astfel încât să le fie duse la îndeplinire interesele în Consiliul Județean și pentru viitor, în contextul preluării atribuțiilor de președinte la Consiliul Județean Neamț de către vicepreședintele din partea ALDE, Ion Asaftei. Astfel, lupta contra lui Cozmanciuc pare pierdută de PNL Piatra Neamț, care s-a bazat prea mult pe alianța cu Orban, dar șeful PNL nu a mai trecut pe la ei. Într-adevăr, Orban a ajuns liderul liberalilor și cu sprijinul celor de la Neamț, dar a uitat ce le-a promis, ducându-i în schimb cu vorba și distrăgându-le și mai tare atenția de la jocurile puterii.

Inspectorul școlar, avansat deputat

După demisia surprinzătoare a deputatului Ioan Munteanu din funcţia de deputat, organizaţia judeţeană a PSD Neamţ a decis să confirme prin vot faptul că profesorul Viorel Stan, inspector general şcolar, primul supleant pe listele PSD de la Camera Deputaţilor, mai este membru activ al filialei. Profesorul spune că își face bagajul ca să poată ajunge la Bucureşti, astfel încât comisia din Camera Deputaţilor să se întrunească mâine în ședință și să-i valideze mandatul. În alt plan, la PSD Neamț luptele se poartă mocnit. Zâzania este încă în faza incipientă în care unii își pregătesc terenul pentru o eventuală preluare a puterii și fac totul la un nivel de război rece. Spre disperarea unora, cel mai probabil, problema stabilirii unui coordonator politic va fi tranșată de la București. Oficial, nimeni nu vrea să-i preia locul lui Ionel Arsene cât acesta este indisponibil. Dar, neoficial, sunt suficienți pesediști hotărâți să-și joace șansa.

Cel mai iubit datornic la bugetul de stat

Declarațiile de avere și de interese, publicate de vicepreședintele cu atribuții de președinte la Consiliul Județean Neamț, liderul ALDE, Ion Asaftei, îl plasează pe acesta în vârful topului celor mai… săraci demnitari din România. Acesta susține că e sărac lipit pământului, că nu deține imobile, mașini, șalupe, iahturi, tractoare, obiecte de artă sau cult, din metale prețioase, nu are conturi în care să fi pus bani pentru vremuri grele, nu are plasamente, investiții directe, ci doar datorii numeroase. În declarațiile sale figurează o datorie de 126.751 euro către Banca Românească. Nu se specifică suma totală împrumutată, nici cât s-a achitat din împrumut, ci doar că tranzacția s-a făcut în 2007. Datoria cea mai importantă a demnitarului este de 827.078 lei la bugetul de stat. Doar că suma de restituit este aceeași și în declarația din 2015, și în cea din 2016, semn că datoriile lui Ion Asaftei par să fi înghețat la nivelul anului anterior și că nu a fost achitat niciun euro nici către Banca Românească SA și nici către bugetul de stat. Totuși, în declarația de avere a lui Ion Asaftei apar două terenuri, unul obținut prin moștenire în comuna Tupilați, de 3.197 mp, și unul prin hotărâre judecătorească de soția sa, în comuna Secăria, județul Prahova, de doar 970 mp. Gurile rele susțin că, de fapt, vicele de la CJ Neamț este proprietarul unui han celebru din județ, în care își fac veacul majoritatea politicienilor locali, locație „sărită“ din toate declarațiile de avere și de interese.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Tara arde si baba se piaptana! Ludovice, Ludovice maria ta, ce parere aveti? Este vocea lui ONEA pe inregistrari sau este o facutara extraordinara? Si asta ne ia de prosti si apoi ne cere votul!

  2. Hanul Răzeşilor(gard în gard cu Hanul Ancuței .com Tupilați,Neamț)este a lui Asaftei cel sărac de la C.J.NEAMȚ….???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.