Ce este un mare succes românesc?

Zilele trecute m-am trezit în mijlocul unei dispute. Un prieten încerca să mă convingă cât de mare a fost succesul copilului de la Iaşi, cel care a câştigat nu ştiu ce concurs de televiziune în Italia. El încerca să-mi prezinte victoria copilului de 11 ani ca o mare ispravă românească, extrem de utilă imaginii României. Eu ziceam că nu înseamnă nimic. Nici în planul artei, nici al carierei, nici al reprezentării României. Prietenul meu a luat foc. Eu sunt cinic şi defetist. Nu vreau să recunosc aceste isprăvi ale acestor adevăraţi ambasadori artistici ai României. Nu şi nu! Nu sunt nici ambasadori, concursurile acestea de televiziune nu sunt artă şi nici performanţă. Nu depăşesc prea mult anvergura unor emisiuni de divertisment pentru publicul larg. Nimic mai mult. Ai câştigat un concurs la o emisiune de televiziune? De fapt, ai câştigat o iluzie! În cariera mea de ziarist am văzut zeci şi zeci de talente precoce, de genii cu caş la gură. Aproape toate s-au plafonat sau au dispărut. Nici 1% n-au supravieţuit succesului prematur. Au ajuns doar speranţe bătrâne. Şi nişte dezamăgiţi. Ce-au fost şi ce n-au ajuns. Aerul monden şi morga unei eleve de 14 ani care a cântat cu nu ştiu cine pot fi şi noroc, şi spectacol de televiziune, dar şi începutul sfârşitului.

Vă mai aduceţi aminte de Costel Busuioc, zidarul nostru tenor, câştigător al unui alt concurs de televiziune? Ce imagine frumoasă ne-a făcut în Spania? Ne scot spaniolii de pe piaţa muncii din Peninsulă? Ne scot şi cu ariile unui amator aplaudat de milioane de martori. În fond, pentru marea artă a interpretării, concursul de televiziune e ca o poveste dintr-o telenovelă cu subiect muzical. Cinci emisiuni din „Vocea României” nu fac cât două vocalize ale Marianei Nicolesco sau ale Angelei Gheorghiu.

Arta care poate salva imaginea României nu vine de la „Cine ştie câştigă”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.