Ce impact economic va avea Neptun Deep

Impactul economic al Neptun Deep pentru România este de 42,4 miliarde de euro, din care 22 de miliarde de euro ar putea fi impactul bugetar, a declarat, vineri, Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group, la un eveniment de specialitate.

„Noi am făcut un studiu foarte recent, de o săptămână, în care evaluăm impactul acestui Neptun Deep, din punct de vedere economic pentru România, ce înseamnă el ca impact economic, ca impact în venituri bugetare, ca impact asupra forţei de muncă, pentru că şi acolo are un impact şi, bineînţeles, asupra deficitului de cont curent. Rezultatele sunt într-adevăr foarte bune. Este o investiţie de care România are nevoie. Impactul economic al Neptun Deep este undeva în jur de 42,4 miliarde de euro, vorbesc de toată perioada în care are loc această explorare, respectiv 2027 – 2036 – şi poate mai adunăm un an sau doi pentru tot ceea ce înseamnă aşa numitul decommissioning (dezafectare, n.r.). Este un impact în economie foarte mare. La nivel de venituri bugetare este undeva aproape de jumătate din impactul economic. Deci vorbim de 22 de miliarde de euro, impact la venitul bugetar. Aici intră şi participaţia statului. Practic, intră redevenţele, intră toate aceste contribuţii de asigurări sociale care vor veni la buget datorită faptului că sunt foarte multe job-uri, locuri de muncă care sunt menţinute sau care sunt create. Apoi, impozitul pe profit, pe venit”, a declarat Laurian Lungu, la dezbaterea profesională CLCC – Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării, cu tema „Securitatea energetică a României”.

El a subliniat că statul român este acţionar, având 70% din Romgaz şi 20% din OMV Petrom şi, în felul acesta, vorbim de o participaţie foarte mare din întregul proiect Neptun Deep, aproape jumătate.

Totodată, economistul a mai spus că producţia va începe în 2027, iar timp de 10 ani se vor extrage în jur de 8 miliarde de mc pe an. Laurian Lungu a afirmat că România consumă în prezent 8 miliarde de mc pe an.

„România îşi va dubla efectiv capacitatea de producţie. Va deveni probabil, cel puţin până în 2030, primul producător de gaz din Europa, pentru că la ora actuală era Olanda. Ştim cu toţii că acest zăcământ, Groningen, se va închide din 2024. Astfel, atunci când România va începe să extragă din Neptun Deep, Groningen se va închide şi evident că ponderea producţiei de gaze a României în total producţie gaze la nivel UE va fi foarte, foarte mare. La ora actuală Uniunea are undeva o rată de dependenţă a importurilor de gaze de 97%”, a explicat Laurian Lungu.

Pe parte de deficit de cont curent, din calculele efectuate reiese că vom „salva” circa 0,5% din PIB pe an, a precizat acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. O sa aiba impactul ca romanii vor primi gaze cu pret si mai mare decat cel de acum……[Rumburak]

  2. …doar impozit pe profit?…in acest caz, cine ia profitul?…daca nu aveti un regim de taxare special pt stimnoicine, putem calcula prin regula de trei simpla: daca impozitul pe profit este de 10%, cat este profitul la 22 miliarde?…220!…deci, cine ia diferenta?…diferenta ar fi doua treimi din pib sau datoria actuala platita plus 50 miliarde ramase la buget…deci, daca tu consideri ca ai facut un gheseft, ori esti prost, ori esti prost!…

  3. „„„DE VÂNDUT ,S-O VÂNDUT-DA CE S-O FĂCUT CU BANII”” ȘI NOI CE AM FĂCUT CU PLATFORMELE MARINE CĂ VORBA CEEA- ROMÂNIA E ȚARĂ PETRO-GAZISTĂ DE 150 DE ANI -AUSTRIA DOAR RĂPITOARE!! NO,NO LAS CĂ-I BINE CĂ Ș-OR CUMPĂRA RUMÂNII -TOPĂNCI DE GUMĂ-=GUMARI-PE PROFITUL C…C.C.ARE!

  4. Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group. Asta vorbeste pe nas, cine da la buget 50% din cifra de afaceri ?! Sa retinem numele, sa ne ferim.

  5. Ar putea..Povestea cu dacă și cu parcă… și peste câți ani bre…Iar lumea e in schimbare climatica cu tendință de interzicere a hidrocarburilor,deci și a gazului metan.Ergo, iarăși bagi banii distrugi locul și o lași în paragină.. tradițional.

  6. Citez esenta „…statul român este acţionar, având 70% din Romgaz şi 20% din OMV Petrom…”. Avem cel putin doua variante:
    1. Nu cumva statul roman contribuie la afacere cu 70% finantare din bugetul statului roman?
    2. Nu cumva zona respectiva e concesionata pentru 49 ani cu drept de prelungire, dar, dupa legislatia romana, dupa 30 ani de concesionare devine proprietate legal si statul roman canci drepturi?
    3. Nu cumva actiunile statului se vor vinde si ramane bugetul statului pierzator?
    4. Nu cumva 70% e procentul din extractie promis straineziei la pret minuscul?
    5. Legea nu e intocmita corect cu normele de aplicare incat, statul roman va iesi pe pierdere totala! Au analizat la tv toata aceasta actiune bazata pe legislatia in vigoare specialistii in extractia de gaze si legislatia gazelor, invitatii la ro.tv cu ceva timp in urma in paralel cu legea ofshore!
    Se practica prin legislatia ajutatoare din Romania, nu e aiureala personala! Apropo, tradatorii si vanzatorii de resurse ale tarii, au facut referendum cetatenesc in Romania pentru aceasta actiune de pe extractie?

  7. Dragnea a fost bagat la puscarie pentru ca a vrut intradevar „impact economic” pozitiv pentru Romania. Vorbea de 65 miliarde ! Deocamdata U.E.-ul fatarnic baga bani masiv in Norvegia si conform unei teorii a conspiratiei nu ar avea interes pentru exploatarea la Marea Neagra. Deh…concurenta.

  8. o să sară toți rechinii pe acești bani și in loc să oprim indatorarea publică, o să spargă politrucii banii și o să isi dea salarii, pensii subventii pentru toată lumea, mai ales ONG-uri și ministere ideologice gen social, educație, așa că statul va fi și mai indatorat.

    va fi o scuză să nu se reformeze statul, să nu taie cheltuielile aberante si să imbunătățească sănătatea si infrastructura.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.