Pohta ce-a pohtit-o Firea, transpusă în lege

Ce măsuri vrea să ia RADET

RADET, cea mai mare regie de termoficare din țară, va porni, prin lege, mai devreme căldura pentru bucureștenii arondați sistemului centralizat. De asemenea, agentul termic va fi oprit mai târziu. Schimbările în programul de livrare a căldurii nu se aplică doar RADET, ci tuturor regiilor din țară, însă miza este RADET, care are cel mai mare număr de clienți.

De altfel, în Nota de fundamentare a HG inițiate de Ministerul Mediului, cu semnătura premierului Viorica Dăncilă, se arată că principalul beneficiar este RADET. Iată paragraful de lege: „Regulamentul pentru furnizarea și utilizarea energiei termice la Hotărârea Guvernului nr. 425/1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 238 din 26 august 1994, se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 117. – Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20.00 – 6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10º C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10º C, între orele 20.00 – 6.00“. În prezent, intervalul luat în calcul, atât la pornirea instalațiilor, cât și la oprirea lor, este 18.00 – 6.00. Pe cale de consecință, RADET câștigă zile, poate săptămâni, de livrare suplimentară de căldură, adică bani în plus. Bani de care are o maximă nevoie, fiind aproape de colaps, cu datorii de miliarde de lei, pierderi masive în rețea și din ce în ce mai puțini clienți.

Schimbarea legislativă este făcută, parcă, pe placul Gabrielei Firea, primarul Bucureștiului, care are în ogradă „cartoful fierbinte“ al RADET. De altfel, Firea a și recunoscut că lucrează mult mai bine cu actualul premier decât cu anteriorii. „În acest moment, colaborăm, eu spun. Şi-mi e şi teamă aproape să spun cu toată gura, pentru că la ce experienţe negative am avut anul trecut… Practic, eu sunt la al patrulea guvern acum, ca primar general. Am lucrat pe timpul guvernului Cioloş, am lucrat ca primar general pe timpul guvernului Grindeanu, pe timpul guvernului Mihai Tudose şi acum, de departe – şi nu o spun pentru că este doamnă şi pentru că o consider nu doar colega, ci şi prietena mea –, este cu totul un alt stil de lucru, o cu totul altă eficienţă a muncii şi, în primul rând, o cu totul altă preocupare pentru proiectele acestea care fac viaţa, într-adevăr, mai bună a românilor. În acest moment este o colaborare foarte bună“, a spus Firea, la o emisiune la Antena 3.

Totul pentru cetățeni. Și RADET

Modificările climatice din ultimele decenii, care au adus condiții extreme de vreme, care se impun în termen foarte scurt și care fac necesară schimbarea condițiilor de pornire/oprire a energiei termice către populație, sunt motive oficiale ale schimbării programului de funcționare al regiilor de termoficare. Cazul RADET? „Primăria Municipiului București, deținătoarea celui mai mare sistem centralizat de alimentare cu energie termică la nivel național, la care sunt branșate 562.192 de locuințe, ne informează că tot mai mulți consumatori reclamă faptul că pornirea, respectiv sistarea încălzirii se realizează în perioade total inadecvate, confortul termic din locuințe nefiind asigurat, și solicită modificarea prevederilor legale. Totodată, starea tehnică necorespunzătoare a rețelelor termice care aparțin infrastructurii serviciului public de alimentare cu energie termică, majoritatea cu durata de viață depășită, determină întârzierea furnizării energiei termice la începutul perioadei de încălzire, din cauza multitudinii de avarii înregistrate, ca urmare a spargerii conductelor de transport și distribuție agent termic.

Astfel, pentru unele zone deservite, furnizarea energiei termice se asigură după 3 zile de la înregistrarea unor temperaturi nocturne ale aerului exterior de + 10ºC sau mai mici, la care se adaugă 2-3 zile necesare atingerii parametrilor de temperatură ale agentului termic și remedierii eventualelor neetanșeități constatate la rețelele termice, în total după 4 până la 6 zile de la înregistrarea unor temperaturi nocturne scăzute.“

Cu alte cuvinte, schimbarea intervalului de timp în care se primește căldură în calorifere este făcută în interesul cetățenilor, cu precădere al bucureștenilor, care ar dori să nu-i mai prindă nicio zi friguroasă fără căldură în calorifere. „Proiectul de act normativ are în vedere stabilirea condițiilor necesare pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică a localităților, cu respectarea parametrilor de calitate și continuitate, precum și garantarea unui confort termic optim pentru cetățeni“, se arată în Nota de fundamentare.

Ultimul an cu subvenție la încălzire?

Guvernul României este obligat de un calendar stabilit cu Uniunea Europeană ca, din 2018, să elimine subvenția pentru energia termică acordată acum populației, cu excepția unor grupuri vulnerabile. Efectul imediat este majorarea considerabilă a facturilor la întreținere, având în vedere că, în funcție de oraș, subvenția acordată de primării merge până la 50% din costul gigacaloriei. Fără această subvenție, întreținerea se va dubla.

Cei mai mulţi români care beneficiază de subvenţionare la energia termică sunt din Bucureşti. Recent, primarul general, Gabriel Firea, a cerut autorităților centrale amânarea termenului până în 2021.

„Sunt convinsă că Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului. Nu ar fi o premieră, este posibil, mai ales până la acel moment, să-i spunem T0 2021, când se va elimina şi bonusul de cogenerare şi atunci ar avea o logică. În toată această perioadă, atât autorităţile locale, cât şi Guvernul pot face investiţii masive în acest domeniu, aşa cum se va întâmpla şi în Capitală, subvenţia la un moment dat fiind eliminată natural, pentru că atunci când investiţia merge direct către aceste reţele, conducte de termoficare, se elimină pierderile de reţea şi atunci factura la întreţinere e mai mică şi subvenţia atunci poate fi eliminată treptat, dar nu brusc“, a spus edilul.

Primarul este de părere că, în prezent, dacă se merge pe calendarul stabilit cu UE şi Guvernul şi autorităţile locale nu vor mai avea posibilitatea să subvenţioneze energia termică în ţară, situaţia va crea cazuri sociale grave, iar în anumite localităţi, chiar „drame“.

„Dacă e să luăm cazul Bucureştiului, în ipoteza în care – dar eu nu o văd valabilă, pentru că vom subvenţiona în continuare gigacaloria – cineva ar interzice această subvenţie, spunând că trebuie să beneficieze de ea doar aceste grupuri vulnerabile – pensionari, şomeri şi familii cu foarte mulţi copii şi un singur salariu –, nu cred că ar fi corect. (…) Nu poţi să consideri un om bogat un cetăţean care are o familie şi care, din motive financiare, locuieşte în continuare la bloc“, a susţinut edilul.

În 1990 existau 610.980 de apartamente branşate la termoficare în Bucureşti. În anul 2017, la data de 31.06.2017, existau branşate la RADET 562.000 de apartamente. Ponderea debranşării din anul 1990 până în anul 2017 este de 8%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1080 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Daca nu bagati caldura si vara,tovarasa Firea ,si nu puneti bucuresteni la contributie,sa se invete minte ca v-au votat ,nu ati facut nimic!kak zakalyalas stal !Oricum ,e de noaptea mintii….

  2. Pomenile PSDiste vor aduce FALIMENTUL Romaniei!!
    Cum naiba sa justifici ca in Capitala Roamniei, orasul cu cel mai MARE Venit Mediu pe cap de locuitor din Tara, tu vii si SUBVENTIONEZI Caldura si apa calda la TOATA populatia racordata la RADET, indiferent de Veniturile familiei respective?
    In timp ce in orase mai sarace din tara, Populatia plateste preturi uriase la Gigacalorie si primesc Subventie doar cei cu Venituri FOARTE mici, in Bucurestiul cu Venituri peste media UE, populistii PSD subventioneaza Gigacaloria la gramada, aducand RADET aproape de FALIMENT, cerand preturi modice la Gigacalorie, in loc sa se ocupe de capitala ramasa in urma dpdv al traficului si al modernizarii!
    Rusine!

  3. In Bucuresti gigacaloria trebuie subventionata, dar nu pe considerente de asistenta sociala, ci pe considerente de poluare si calitatea vietii, la fel ca transportul in comun. Gicacaloria furnizata de sistemul centralizat de incalzire trebuie sa fie mai rentabila economic decat alternativele poluante: incalzirea prin arderea combustibililor fosili. Densitatea populatiei in Bucuresti este mult prea mare, comparabila cu unele orase din China si daca toti abonatii RADET ar trece pe incalzire cu centrale proprii pe gaz, nivelul de poluare ar creste dramatic si ne-am sufoca toti ca in China. Ar fi ca si cum am baga inca 6 milioane de masini in oras.
    Stiu, unii o sa spuna ca termocentralele ard tot gaz. Da, dar il ard afara din oras si scot fumul pe cosuri inalte calculate astfel incat curentii de aer sa duca fumul afara din oras.
    Oricum pretul actual al gigacaloriei este stabilit artificial si mult prea mare, caldura fiind un produs secundar al generarii de energie electrica in termocentrale care energie e vanduta la pretul pietei. Asa ca subventia e doar inca o ajustare artificiala care aduce pretul la normalul economic.
    Mai mult, primaria nu trebuie sa mai permita constructia de blocuri de locuinte cu incalzire prin arderea combustibililor fosili. Ori se conecteaza la RADET, ori isi fac incalzire curata: electrica, panouri solare, etc.

    • „Guvernul României este obligat de un calendar stabilit cu UE ca, până în Aprilie 2018, să ELIMINE subvenția pentru energia termică acordată acum populației, cu excepția unor grupuri VULNERABILE.
      Cei mai mulţi români care beneficiază de subvenţionare la energia termică sunt din Bucureşti. Recent, primarul general Gabriel Firea a cerut autoritţilor centrale amânarea termenului până în 2021.”

      Cu exceptia Bucurestiului, in tara subventie la Caldura primesc doar cei cu Venituri MICI, conform Legii.
      Deci: in Capitala Romaniei, orasul cu cel mai MARE Salariu Mediu din Tara, beneficiaza de Subventie la Gigacalorie TOATA populatia racordata la RADET, indiferent de Veniturile familiei respective, adica si cei cu 3000 Euro/luna si cei cu 2000 lei/luna!
      E corect?!
      Primaria capitalei prefera populismul asta, in loc sa se ocupe de modernizarea Bucuretsiului, care arata in MULTE zone de parca e din Lumea a 3-a!
      Stiti ca exista Strazi neasfaltate, pline de noroaie unde traiesc bucuresteni care platesc Taxe si Impozite de Oras capitala iar ei traiesc in noroaie?
      Stiti ca in zonele noi unde s-a construit masiv NU exista Drumuri asfaltate desi Primariile Bucurestiului au dat Avize de Constructie iar acei oameni platesc Taxe si Impozite?!
      In loc sa construiasca Drumuri moderne, demne de o Capitala, Gabita face pomeni cu subventii si cu plimbari la parastase, ca doar astea aduc voturi SIGURE!
      Rusine!

  4. Asta ar mai lipsi, după ce ne sufocă de atâta timp să mai dubleze şi preţul ori să difuzeze neintrerupt căldură în calorifere, în zile cu peste 10-11 grade doar pentru că noapţile au fost consecutiv de câte 8- 9 grade temperatură ambiantă. NU ESTE MAI NORMAL SĂ SE CONTROLEZE TEMPERATURA DE LA SURSĂ ??
    Înţeleg să frigă caloriferele doar atunci când afară sunt temperaturi sub valorile de îngheţ, zi-noapte, dar nu şi când acestea sunt de peste 0 grade, când pot fi doar foarte calde; iar pentru perioadele când noaptea a avut câteva grade dar ziua va fi însorită cu temperaturi comunicate ca urcând până la 15- :- 18 grade Celsius este suficient să fie călduţe. Repet, zone întregi de blocuri reabilitate termic sunt deservite exclusiv de RADET, băgându-se căldură la greu, fără nicio judecată, cu o nesimţire crasă, eventual justificându-se că se pot manevra robineţii de la subsol în funcţie de necesităţi, deşi această procedură nu este tocmai contractuală şi, vă daţi seama, efectuată dimineaţa şi seara, complet în afara proiectării iniţiale, poate duce la deteriorarea robineţilor, funcţie de materialul din care sunt executaţi.
    Pe când o evaluare-audit a schemei de personal de la Radet? Birourile, în special?

  5. Problema RADET-ului pare a fi NECOORDONAREA temperaturii pentru încălzirea caloriferelor CU TEMPERATURA ZILEI, în condiţiile în care au un Regulament care prevede o DIAGRAMĂ DE REGLAJ!! Ce le este atât de greu celor de la pupitrul TEHNIC al RADET să le impună operatorilor punctelor termice din schema de distribuţie, de aşa natură încât temperatura nocturnă care stă iniţial la baza declanşării procedurii de încălzire termică, respectiv răcirea şi pe durata zilei începând cu toamna tărzie, să nu ducă la difuzarea CONTINUĂ A ACELORAŞI TEMPERATURI ALE CALORIFERELOR şi pe timpul zilelor lumină INSORITE, când temperatura aerului ESTE ŞI ANUNŢATĂ ca urmând să fie cu până la 15- 20 grade Celsius mai mare!? Ce este atât de greu să se ţină cont de DIFERENŢA de temperatură INTRE ZI SI NOAPTE, precum şi de diferenţa de temperatură între noapte şi ziua cu cer senin! UNDE SCRIE CĂ TREBUIE IIRROOSSIITT agentul termic înfierbântând caloriferele pur şi simplu în zile cu temperaturi de 15-18 grade Celsius, chiar dacă sunt din noiembrie, decembrie, februarie sau martie?? Unde scrie?? Cine este individul, clar fără pregătire tehnică, fără experienţa locuinţei în bloc şi cred, nici măcar a unei vieţi normale, de care însă ascultă atâta lume şi care nu înţeleg ce demonstraţie prin reducere la absurd face cerând încălzirea la maximum a caloriferelor a SUTE de BLOCURI IZOLATE TERMIC din Bucureşti!!?? Ne-am tâmpit cu toţii sau ce se întâmplă?? Dacă este idiot să plece iar dacă nu vrea, să fie trimis să locuiască o perioadă într-un astfel de bloc; cât credeţi că va rezista fără să deschidă ORE ÎN ŞIR GEAMUL??

    • La fel ma intreb si eu. Cand s-a incalzit vremea, dogoreau calorifele mai ceva decat iarna, incat a trebuit sa le inchid, desi nu am repartitoare, platesc la pausal. Platim aiurea pentru prostia si indolenta altora. Se mai discuta sa si scumpeasca gigacaloria, in conditiile in care nu toate blocurile sunt izolate si nu toate blocurile au repartitioare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.