Ce se pregătește în România în așteptarea Omicron

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că săptămâna viitoare va fi adoptat un set de măsuri pentru reducerea riscului de transmitere a noii tulpini a coronavirusului.

Rafila spune că propunerea șefului DSU, Raed Arafat, care a cerut teste PCR pentru toți cetățenii care vin în România în decembrie, nu este aplicabilă – „Nu poți face acest lucru”.

„În primul rând, să facem un disclaimer. Am citit şi eu în presă că au fost discuţii aprige la Guvern, în care a fost implicat şi domnul Grindeanu, dânsul chiar nu a avut niciun fel de opinie referitoare la acest subiect, pentru că nu îl stăpâneşte. Deci, nu a existat niciun fel de dezbatere în contradictoriu. Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului european de control al bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul UE cu un test PCR, în aşa fel încât să reducă riscul transmiterii acestei tulpini. Acum, este importantă şi aplicabilitatea unei măsuri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic – şi vă dau un exemplu: dacă în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, şi nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a 8-a ca să iasă din carantină -, nu poţi să faci acest lucru dacă discuţi şi de prelevarea probei de la domiciliul pacientului. Trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată”, a afirmat Rafila.

El a adăugat că nu a avut ‘niciun fel de dispută’ cu dr. Raed Arafat, pe această temă.

„Am discutat, şi domnul prim-ministru s-a implicat direct în această discuţie, cum putem noi să adoptăm nişte măsuri în consonanţă cu ceea ce se întâmplă în spaţiul UE ca să putem să limităm sau să întârziem răspândirea noii tulpini Omicron, că mai devreme sau mai târziu sigur ea va începe să circule şi în România, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări ale UE. (…) Poziţia mea este să găsim o soluţie care să fie aplicabilă şi dacă există ţări din care riscul de transmitere către România este mai mare, să găsim o soluţie, pentru alte categorii de ţări – o altă soluţie”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a spus că vor fi luate informaţii suplimentare şi din alte ţări europene, iar Ministerul de Externe face o evaluare pentru a vedea ce măsuri au fost luate în alte state, în aşa fel încât să poată fi utilizat un model care să poată fi aplicat şi în România.

„Este vorba, în primul rând, despre testarea sau necesitatea unui document care să ateste că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore înainte de intrarea în România. Dar trebuie să vedem căror categorii de persoane şi din ce ţări vin aceste persoane”, a arătat Rafila.

Întrebat dacă ar putea fi testate şi persoanele vaccinate, Rafila a subliniat că deja sunt indicii că şi persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi.

„Nu ştiu să vă spun. Este o preocupare apropo de persoanele vaccinate pentru că nu se cunoaşte legat de capacitatea neutralizantă a anticorpilor rezultaţi în urma vaccinului sau în urma bolii, pentru că deja sunt indicii că şi persoane vaccinate se pot îmbolnăvi cu mai mare sau mai mică uşurinţă. Atunci, lucrul acesta trebuie să-l înţelegem mai bine şi să găsim şi o soluţie aplicabilă în România”, a mai precizat Rafila.

Vineri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că Ministerul Sănătăţii (MS) şi Institutul de Sănătate Publică (INSP) vor reanaliza dacă se impune prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele care sosesc în ţară începând cu data de 5 decembrie 2021.

„Referitor la informaţiile venite ‘pe surse’ privind ‘disensiunile’ care ar fi avut loc în cadrul şedinţei de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate iar în urma prezentării propunerii iniţiale avizate de către specialişti, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuţiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a precizat DSU.

Potrivit sursei citate, pe 2 decembrie, având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum şi posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, INSP a trimis către DSU şi către MS o adresă prin care propune ca „intrarea pe teritoriul naţional să se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.

Alexandru Rafila a mai anunţat, vineri, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, că se conturează o soluţie pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie, menţionând că, în principiu, va exista un pachet de testare a pacienţilor suspecţi de COVID-19 în cabinetele medicilor de familie pentru a depista persoanele pozitive, precum şi posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale, care să permită un tratament antiviral.

Preşedintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei, dr. Dina Mergeani, a spus că aceste teste vor fi făcute de medicii de familie care doresc să se implice în acest demers.

„Am convenit posibilitatea – pentru colegii care pot şi vor – să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau ministerul îl va achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare, să-i diagnosticăm cât mai rapid pe pacienţii pozitivi şi să oprim transmiterea pe cât se poate”, a afirmat dr. Mergeani.

Ministrul Rafila a precizat că acest pachet este complet şi include materiale de protecţie pentru personalul medical.

„Pachetul referitor la testare este o manoperă completă: test, efectuare efectivă a testului şi materialele de protecţie pentru personalul medical. În afară de acest lucru, pentru persoanele pozitive va exista posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale, care să permită administrarea de tratament antiviral în ambulatoriu şi care să fie protectiv pentru pacienţi şi pentru personalul medical, ca să nu existe discuţii că tratamentul antiviral se acordă în condiţii empirice, fără o testare, fără o evaluare în prealabilă a pacientului”, a explicat Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. După Marea Britanie, și Norvegia a impus TESTAREA OBLIGATORIE a persoanelor care se prezintă la intrarea în țară.
    Nu contează că-i vaccinat, că-i nevaccinat, că-i prinț moștenitor, că-i spartan cu alba neagra sau că-i împletitor de baloane pe stradă.
    TOȚI SUNT TESTAȚI OBLIGATORIU LA PĂTRUNDEREA pe teritoriul național!

    „Călătorii în Norvegia sunt obligaţi să efectueze un test de coronavirus la sosirea în ţara scandinavă începând de vineri, indiferent de statutul lor privind vaccinarea, informează DPA.
    La punctele de trecere a frontierei cu staţii de testare, testele urmează a fi efectuate direct acolo. Acolo unde aceste staţii lipsesc, testul trebuie făcut în altă parte în 24 de ore – un test rapid este suficient în acest caz.

    Obligaţia de testare se aplică atât celor vaccinaţi, cât şi celor nevaccinaţi. Există excepţii pentru navetiştii de frontieră, personalul companiilor aeriene şi şoferii profesionişti.”

    (3 dec. 2021 – acum 4 ore)

  2. Huuo Rafila! Felicitări Arafat! Toți care intra în tara trebuie sa aibă test RT-PCR negativ! Acești diasporeni cu virusul in plămâni au omorât 50.000 de români! Mai terminați dracului cu plimbările pe la granita. V-ați pus palma in Editat și ați plecat,stați dracului acolo unde ați plecat, criminalilor!

  3. Omicron o sa apara cand si unde va fi nevoie, fiind raspandit in mod deliberat de cei ce conduc plandemia. Dupa o luna o sa apara si „vaccinurile”, care vor fi mai toxice decat cele actuale, de care Bill Gates s-a aratat nemultumit.

  4. @Criminalii:
    Grestit interpretat! Nimeni nu aduce virusi in buzunare, genti si bagaje sau in plamani! Voi chiar nu vreti sa constientizati nici la ora actuala ca virusii circula doar cu ajutorul curentilor de aer si patrund oriunde? De ce va agatati de diaspora daca virusii circula penetrand aerul?! My good!

  5. Apropo de testare obligatorie: CAM TOATE TARILE CER TESTARE OBLIGATORIU INCEPAND CU ZIUA a 4-a PANA IN ZIUA A 7-a DE LA SOSIREA IN TARA UNDE STAI PERIOADA si rezultatul il trimiti obligatoriu pe mail la firma statala care cere testarea! Atentie: tu, turistul, faci testul doar pe banii tai, daca e pozitiv, primesti tratament la pret redus sau gratuit!

  6. Asa cum au facut multe tari din Europa fata de Africa de Sud sau Austria care cere carantinare in hotel a turistilor 14 zile si aceasta metoda au practicat-o si altii numai noi ii asteptam cu bratele deschise pe turisti sau romani. In schimb populatia Romaniei este tinuta in carantina, la incidenta sub 2/1000 adica cod verde nu au acces decat cu certificat verde, cat de…puteti fi cand obligati populatia Romaniei sa stea la gardul de sarma ghimpata a intolerantei voastre medicale, iar de intrat in tara e liber?

  7. Se discută de un pachet de investigații minimale pentru tratamentul ambulatoriu cu antivirale. Foarte bine.
    Dar de pachetul de investigații minimale pentru vaccinare, evident, tot nu se discută nimic. Pacientul ultra „informat” de propagandă tot de bunăvoie se vaccinează și dacă crapă, sau are alte complicații, e pentru că așa și-a dorit. Ghinion.
    Iar pentru diasporezi trebuie musai teste plătite de stat, că toți plătesc asigurările de sănătate. Proștilor de-aici nici măcar testele „gratuite” plătite din bani proprii nu li se recunosc. Că i s-a părut domnului Arafat că pot fi mânărite ușor. Iarăși ghinion.

  8. Meanwhile Anatoly Altshtein, a Russian virologist at the Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, which pioneered Russia’s Sputnik V jab, said on Monday that its high number of spike mutations means the virus has an unstable genome, meaning it becomes “less dangerous…an overwhelming number of mutations leads to a weakening of the virus’s ability to cause disease.” – pe scurt zice ca datorită numarului mare de mutații suferite de Omicron, acesta arată un nucleu slabit, dar cu transmisie mai buna, si mai slab in capacitatea lui de a imbolnăvii, adica virsuche e pe duca !???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.