Ce nu face Gitenstein pentru România: Bucureștiul merită un ambasador cât de curând

Deși România și SUA sunt parteneri strategici, Statele Unite ale Americii încă nu au abasador în România. Fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că este „foarte descurajat” de faptul că numirea unui nou ambasador în România durează atât de mult, fiind deja mai mult de doi ani de când această situaţie persistă.

„Sunt foarte descurajat de faptul că numirea unui nou ambasador durează atât de mult. România merită un nou ambasador cât de curând posibil”, a declarat Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la Bucureşti, pentru Mediafax.

Totodată, fostul ambasador al SUA la București a precizat că România a făcut presiuni pe lângă Administraţia Obama pentru ca aceasta să acţioneze în vederea unei nominalizări. „Din ce ştiu, cel nominalizat va fi un diplomat de carieră, ceea ce am şi recomandat. Acest lucru ar trebui să faciliteze obţinerea confirmării din partea Senatului”, a precizat el.

„Am vorbit cu oficialii implicaţi în procesul de selecţie şi ştiu că se fac progrese pentru a propune pe cineva. Cred că această întârziere este provocată în special de presiunile cauzate de alte activităţi de aici, de la Washington, şi nimic mai mult. Odată ce Administraţia va face o nominalizare, SUA vor trimite acest nume preşedintelui român pentru acord. Dacă preşedintele îşi dă acordul, Administraţia americană va propune numele pentru confirmare Senatului SUA, un proces care va dura câteva luni. E greu de spus cât de mult va dura”, a spus Gitenstein.

Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul de ambasador la Bucureşti pe 14 decembrie 2012. Ambasada SUA în România este condusă, în momentul de față, de însărcinatul de afaceri Dean Thompson.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.