Ce poți să mai faci împotriva lui Udrea și a Ioanei Băsescu?

DNA a introdus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) o cale extraordinară – recursul în casaţie – în procesul în care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări ca urmare a prescrierii faptelor, în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Potrivit portalului Instanţei supreme, acţiunea a fost depusă la instanţă pe data de 8 august, însă deocamdată dosarul nu a fost înregistrat.

DNA încearcă să obţină astfel anularea deciziei Instanţei supreme din 11 iulie, atunci când s-a dispus încetarea procesului împotriva celor două, pe motiv că faptele s-au prescris, deşi magistraţii au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăţia lor.

Ce șanse sunt, vom vedea.

Acţiunea introdusă de procurori se întemeiază pe decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a Instanţei supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE.

În lumea juridică există mai multe interpretări cu privire la punerea în practică a hotărârii CJUE, opinia majoritară fiind că judecătorii români trebuie să aplice cele două decizii ale CCR, dar nu şi pe cea a Instanţei supreme privind retroactivitatea.

Instanţele din România aşteaptă ca ICCJ să dea, la solicitarea Parchetului General, o dezlegare privind aplicarea deciziei CJUE.

Pe 11 iulie, Instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea pe motiv că faptele s-au prescris, fiindu-i anulată o condamnare de 8 ani primită la instanţa de fond.

În acelaşi dosar, ICCJ a dispus încetarea procesului penal şi în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, care avea o condamnare de 5 ani pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.

De asemenea, au fost anulate toate condamnările primite de ceilalţi inculpaţi din dosar: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care avea o pedeapsă de 6 ani în primă instanţă pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat în primă instanţă la 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. un sistem corupt isi apara paiatzele, atat timp cat, inca, considera ca le va mai folosi…

  2. Numai pentru faptul că japița penala a stat cu fesele pe biroul „președintelui meu”, panarama ar trebui sa stea la răcoare 100 de ani! Așa se întâmplă când ajung la putere „coorvetele” lui Petrov!

  3. Cică „Marote” e din zona Urzicenilor, adicătelea tot brunet! Succesuri „Draguselu” dat afara de la tv!

  4. Daca era Elena Udrea singura de mult ar fi fost condamnata. Firele duc insa la fostul presedinte prin fiica sa iar el beneficiaza de o imunitate tacit acceptata.

  5. Daca justitia in Ro ar fi echidistana, toti cei din actuala guvernare ar face coada la DNA. Pare a fi doar un os aruncat fraierilor. Blonda de la drept a fi instrument de campanie electorala mult si bine fiindca exista un esantion care se hraneste spiritual din ceea ce li se serveste. Si voteaza ever pesede.

  6. Incetarea procesului împotriva celor două, pe motiv că faptele s-au prescris———–Ce inseamna neobrazarea asa ,cum exista legea asta de prescriptia faptelor al unor pesoan vinovate ? Cu alte cuvinte se poate fura cit vrei in Romania si legea asta de prescriptie te salveaza pana la urma .Nu vi se pare ca sa cam depasit limita bunului simt si trebuiesc scghimbate legile astea prost facute,sau intentionat facute ,care ii spala pe toti infractorii si hotii din Romania ? Poate ar fi bine sa se introduca o lege in care nu sint solutionate dosarele infractorilor intr-un termen legal ,sa fie pedepsiti si considerati incompetenti pt. aceasta profesie.

  7. Ce inseamna asta: justitia de la romanika inca nu reuseste (nu vrea) sa le declare infractoare pe infractoare. De ce? Inca mai sunt active slugile si pilele lui Basescu Lantul slabiciunilor e lantul coruptiei si al mafiei care a cangrenat tara.

  8. In acest stat esuat mafiotii clanurilor sunt protejati!!!! Credeti ca se atinge cineva de clanul de banditi Petrov-Base?

  9. Credeati cumva ca iau pe degeaba pensii speciale de mii de euro gunoaiele care demult trebuiau sa judece si sa bage la puscarie aceste scursuri ale societatii???Cine e Petrov?Un nimeni,un gunoi ajuns intamplator bulibasa intr-o tara de handicapati la cap!Cine e fiica-sa?O lepra care a crezut ca tara in care tac’su a ajuns bulibasa poate ea sa faca ce vrea !Cine e tiitoare gunoiului Petrov?O prostituata care a reusit sa-si bata joc de handicapatii din bantustanul in care bulibasa i-a permis sa fure si sa faca ce-a vrut ea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.