Ce s-a întâmplat pe piața auto după dispariția timbrului de mediu

În trimestrul I al anului 2017 comparativ cu trimestrul similar din anul 2016, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut în trimestrul I 2017 comparativ cu trimestrul similar din anul 2016 la toate categoriile, cea mai semnificativă creştere, conform Institutului Național de Statistică. În ceea ce priveṣte înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor a fost înregistrată creṣtere cu 17,9% la categoria autocamioane ṣi scăderi la categoriile remorci şi semiremorci ṣi autotractoare cu 17,2%, respectiv cu 8,7%. Faţă de trimestrul IV 2016, în trimestrul I 2017 înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 47,6%, iar înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor cu 7,4%. Aceste salturi spectaculoase se explică prin faptul că timbrul de mediu a fost eliminat la începutul acestui an.

Taxa auto cunoscută în prezent drept timbru de mediu a fost elimnată la începutul acestui an, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care au fost eliminate 102 taxe. Taxa de primă înmatriculare iniţiată de Guvernul Tăriceanu a fost declarată discriminatorie în 2013 de către Comisia Europeană. În acel an a fost înlocuită cu ”Timbru de mediu”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.