Ce se întâmplă dacă barilul de ţiţei ajunge la 40 de dolari

Preţul petrolului WTI Crude este tranzacţionat pentru luna septembrie la New York la 42,80 dolari barilul. Petrolul West Texas Intermediate a ajuns la 43,08 dolari barilul. Iar minumul ultimelor 52 de săptămâni este de 42,59 dolari barilul. Probabil, mâine-poimâine vom vorbi de un nou minim istoric pentru ultimii ani. Dacă ne întoarcem din nou în decembrie 2014, aşa-numitul „rege al obligaţiunilor”, Jeff Gundlach, a avut un avertisment serios pentru lume în cazul în care preţurile petrolului ajung la 40 de dolari barilul. „Sper că nu va ajunge la 40 de dolari, pentru că atunci ceva este foarte, foarte în neregulă cu lumea, nu doar economia. Consecinţele geopolitice ar putea fi terifiante”, a declarat Gundlach într-o prezentare, citat de Business Insider.

Acum un an, preţul sărea de 100 de dolari per baril. Azi, producţia excedentară din SUA, problemele economiei chineze, decizia Băncii Centrale de la Beijing de a devaloriza yuanul, creşterea livrărilor OPEC, în condiţiile acordului nuclear cu Iranul, şi-au pus amprenta pe cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care deţine 40% din producţia mondială, a produs luna trecută cel mai mult în ultimii trei ani, pentru că Iranul a revenit la cel mai înalt nivel după 2012, an în care au fost consolidate sancţiunile internaţionale.

„Având în vedere creşterea mai mult decât era de aşteptat a cererii de petrol la nivel mondial în acest an împreună cu unele semne de un ridicare a economiilor marilor ţări consumatoare, cererea de ţiţei în lunile următoare ar trebui să continue să se îmbunătăţească şi astfel treptat să se reducă dezechilibrul în privinţa cererii şi ofertei de petrol”, a anunţat Secretariatul de la Viena al OPEC.
Tranzacţiile de pe pieţele mondiale arată în acest moment că preţul scăzut se va menţine vreme îndelungată spre disperarea producătprilor. Contractele futures pentru petrolul destinat pieţei americane cu termen de livrare în septembrie se apropie de minimul ultimilor şase ani atins în martie. Preţurile pentru livrările din 2016 şi 2017 sunt deja sub minimele din martie. Acestea arată că investitorii, traderii şi companiile petroliere iau în calcul că supraoferta de petrol de pe pieţele internaţionale va persista şi după anul acesta.

Venezuela e demult în colaps, Rusia are mari probleme iar în mirificul Orient Apropiat, Arabia Saudită se vede nevoită să se împrumute pentru a acoperi găurile din buget. Chiar şi bogata Norvegie este pe cale să spargă puşculiţa, adică să apeleze la celebrul fond suveran, de aprope 900 miliarde de dolari, cel mai mare din lume, pentru a acoperi cheltuielile. Marile companii petroliere taie investiţii şi reduc schemele de personal. Americanii de la Chevron vor da afară 1.500 de oameni. La fel vor proceda şi conaţionalii de la Conoco Phillips. Britanicii de la Royal Dutch Shell se vor dispensa de 6.500 de angajaţi iar exemplele pot continua. La acestea se adaugă şi tăiarea de investiţii în valoare de 200 miliarde de dolari.

Mai multe companii din SUA care produc petrol de şist spun că pot majora profitabil producţia dacă preţurile urcă peste 65 de dolari barilul. Vineri, preţurile din contractele futures pentru ţiţeiul cu livrare luna aceasta au scăzut cu 1,8%, la 43,87 ddolari barilul, în timp ce contractele futures pentru ţiţei cu livrarea în decembrie 2016 s-au situat la 51,88 dolari pe baril. În cele mai scumpe contracte, cele cu livrarea în 2022 şi 2023, preţurile au fost stabilite la 63,26 dolari pe baril, scrie Ziarul Financiar.

Există scenarii care spun că preţul va plonja spre 30 de dolari în următoarele luni. CNBC scrie că acesta va fi nivelul la care producătorii vor fi forţaţi să reducă serios livrările astfel încât cererea să ajungă la echilibru cu oferta, acum în exces. „Nu există niciun motiv pentru care cotaţiile petrolului să nu se ducă spre 30 de dolari. Acesta este nivelul la care o parte din producţie se va opri şi va avea un impact serios asupra supraalimentării pieţei“, spune Edward Morse, şeful departamentului de cercetare a pieţei materiilor prime al Citigroup. Analistul crede că preţurile ar putea ajunge să fluctueze în jurul acestui prag în ultimul trimestru al acestui an sau în următoarele trei lui. El atrage însă atenţia că preţurile nu vor rămâne atât de jos prea mult timp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.