Ce spun doctorii despre greva geneală

Redăm câteva dintre opiniile medicilor exprimate pe pagina Grupului de discuții, ”Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”

Textele sunt preluate de pe conturile personale ale mai multor medici care lucrează în România, dar şi în afara graniţelor ţării.


Ilie George , medic primar ATI, SUUB

Dragi colegi,
Suntem deja peste 15700 de oameni care doresc redresarea situației sistemului sanitar din țara noastră. Suntem dintre cei care își lasă zilnic tinerețea și sănătatea într-o meserie nobilă, în slujba vieții fiecăruia dintre pacienții noștri. Am ajuns parteneri pe această pagină prin nepăsarea, conștientă sau nu, dar cu consecințe criminale a decidenților din sănătate.
Experiența acestor câteva zile de când am deschis acest forum de discuții e ne demonstrează că:
– DA- este nevoie de acest forum!
– DA- o masă critică din lucrătorii din sănătate doresc o SCHIMBARE RADICALĂ!( ignorăm tentativele de provocare, se pare, inevitabile!)
– DA- vrem clarificarea drepturilor și obligațiilor funcționarului public! Și dorim o dezbatere reală a statutului real al profesiei de midc, care se poate finaliza cu o Lege a Medicului!
– DA- vrem salarii decente( dacă decidenții nu știu care este baza legală pentru aceasta, să întrebe decidenții pe omologii lor din Polonia și Slovacia)!
– DA- vrem condiții de muncă civilizate!
– DA- vrem să vedem măcar un spital nou construit( lucrăm pe infrastructura comunistă, veche de 40- 80 de ani!)!
– DA- vrem să existe bani pentru medicamente și materiale sanitare!
– DA- vrem tehnologie să putem pune diagnostice cât mai exacte( cât încă mai avem specialiști capabili să lucreze cu această tehnologie)!
– DA- vrem să ne tratăm fiecare pacient cu atenția pe care o merită!
– DA- vrem manageri profesioniști care să conducă spitalele!
– DA- vrem ca ministerul să aibă strategii pe termen scurt, mediu și lung pentru ameliorarea stării sistemului sanitar din țara noastră!
– DA- vrem ca partidele politice să agreeze cu profesioniștii( adevărați) din sănătate un pact pe sănătate, pe care să îl respecte indiferent cine este la putere( măcar pe următorii 15- 20 de ani)!
– DA- vrem ca președinția să arbitreze acest dialog între medici/cadre medicale și decidenți ca o garanție a păstrării echidistanței în acest dialog!

Valentin Enache, Hospital Recoletas

Pe acest grup exista cateva petitii in lucru. Am observat ca ele prezinta puncte de vedere diferite referitor la legalitatea platilor informale. Una solicita dezincriminarea plicului, cealalta refuza spaga.
Cred ca un punct important asupra caruia grupul ar trebui sa lucreze e pozitia referitor la spaga (cea oferita voluntar, caci constrangerea nu intra in discutie).
Ca sa stim ce sa solicitam trebuie sa avem o pozitie comuna. Eu personal sunt de parere ca ar trebui incriminat plicul, nu dezincriminat, ca atat primirea cat si oferirea spagii ar trebui sa fie penalizate, indiferent daca exista sau nu constrangere explicita. Odata cu o crestere substantiala a veniturilor.
Dar am observat ca nu este parerea tuturor, de aceea cred ca e un punct important asupra caruia ar trebui sa discutam (si eventual sa votam) pentru a avea o pozitie unitara.
Ce parere aveti?
Iuliana Lupu, medic rezident ATI, Bruxelles
Buna seara!Sunt medic rezident anul V Anestezie si Terapie Intensiva,in Bruxelles!Am plecat din tara de 3 ani de zile,bineinteles,nu de bine ce imi era in sistemul in care lucram!!Sunt solidara cu voi cei de acasa 100% si mi-as dori din suflet ca lucrurile sa se schimbe in bine!!Imi doresc sa-mi pot exercita meseria intr-un sistem normal de sanatate,imi doresc sa ma intorc acasa,sa ma pot bucura de familie si prieteni,sa pot vorbi limba mea materna la munca!! Sper sa pot spune peste un timp:gata,pot duce un trai decent la mine in tara!!Mult succes si Doamne ajuta!!

Costel Visan, absolvent UMF Carol Davila

Daca vorbim de implementarea unei noi legi a sanatatii si ca sa nu ne apucam sa reinventam cine stie ce legi, eu vin cu propunerea de a ne arunca privirea peste legea sanatatii din Belgia. Dupa parerea mea multe din cele ce sunt acolo pot fi preluate si adaptate in asa fel incat sa ni se potriveasca noua.Eu zic ca este o lege care impaca toate nivelurile asistentei medicale, mai putin acea parte a asistentei private de la noi care s-a imbogatit prin contracte preferentiale si oneroase cu CNAS(ce le-a platit manopera de cateva ori mai scump decat la stat), sau a profitat doar de un sistem hotelier imbunatatit, a luat banii oamenilor, iar in caz de complicatii acestia au fost „parasutati” la stat.
Nu trebuie sa uitam cum suntem batjocoriti de sistemul spitalices privat ce capusaza sentimentele de mai bine ale oamenilor dar in situatii cu adevarat serioase pacientii raman si cu banii luati si cu transfer la mult hulitele spitale de stat,
Sarind peste asta, eu cred ca sistemul sanitar din Belgia impaca in buna masura aceste controverse, si este un schelet pe care putem broda o lege sanitara proprie, moderna si care sa reziste mai mult decat de la o legislatura la alta.

Mihaela Lungu, medic primar neurolog, doctor în ştiinţe medicale

Postul TV B1 are deci o stire! Bun! Sper sa nu permitem ca actiunea noastra sa fie confiscata de vreo culoare politica!
Catalin Chiriac Babei, Spitalul clinic de urgenţă Grigore Alexandrescu
Apropo de tema plății medicului după justa valoarea dacă se întreabă cineva când a apărut în istorie … Ei bine iata:
„Si un médecin sauve l’os d’un notable (awīlum) d’une fracture ou guérit un muscle malade, le malade devra donner au médecin 5 sicles (environ 40 g) d’argent. § 220 : S’il s’agit d’un homme du peuple (muškēnum), il devra donner 3 sicles (environ 24 g) d’argent[73]. „
Code de Hammourabi – Wikipedia – 1750 BC

Monica Surdu, Spitalu Clinic de Urgenţă Constanţa

Ma alătur acestei discutii, dupa ce am urmarit postarile grupului. Consider ca trebuie unitate, cu totii avand acelasi scopuri. Pentru o mai buna organizare ne trebuie o ierarhizare teritorială, adica in fiecare judet un reprezentant al grupului. Astfel, toate cererile noastre redactate corespunzator , printate si semnate personal de fiecare (rezidenti, specialisti, primari, cadre universitare, asistente, etc ), centralizate si depuse la minister. Acest lucru poate fi facut cu sau fara ajutorul sindicatelor ( eventual pot fi doar informati, asta daca nu vor sa ni se alăture). Avem nevoie de un bun negociator si cu abilitati de comunicare in bucuresti, care sa ne reprezinte. Cred ca e prima miscare care trebuie facuta, si asta pana in 1 septembrie. Nu o sa ne ajute nimeni daca nu ne ajutam si nu luam singuri initiativa.

Salagean Dospinescu Laura, medic rezident reumatolog, Spitalul Judeţean Constanţa

Pt amuzament ….. sau nu?!?!

George Simionov, medic rezident ATI, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti

As vrea si eu sa stiu de ce Colegiul Medicilor din Romania nu se implica activ in aceasta problema …in fond, taxa lunara pe care o platim cu totii, pe ce se duce ? Sau Colegiul este doar un for in care unii sau altii, se impopotoneaza cu diverse titulaturi ? A punctat corect un coleg …daca tot suntem functionari publici, pentru ce platim asigurarile de malpraxis?!In cazul asta, sa plateasca si procurorii si judecatorii…ba mai mult, sa fie scoasa si avocatura din randul meseriilor liberale .

Motoaca Adrian, medic rezident, Spitalul de Urgenţă Constanţa

La nici 15 ore de la creearea PETITIEI on-line de catre mine , MA SIMT NEVOIT DIN CAUZA MULTORA DINTRE Dvs. a renunta . Am primit zeci de mesaje de incurajare pe FaceBook si aproape la fel de multe contestatii din partea asa zisilor MEDICI – CU TOATA STIMA , va spun ca am ajuns intr-un impas psihologic si desi sunt peste 1100 de semnaturi ma simt nevoit a abandona ideea .
ASA NU SE POATE ! SE VEDE CA UNII DOAR STATI ca OBSERVATORI si asteptati sa pice para „malaiatza” direct in buzunarul aferent spagii !
Cu stima , Dr. Adrian MOTOACA – med. Medicina Sportiva
Bogdan Vinersar, doctor, Spitalul Clinic Colentina

Partea cu inscrierea intr-un sindicat este cat se poate de pertinenta si legala dar nu rezolva problema. Teoretic, sindicatele pe care le avem apara interesele medicilor dar tot ei apar la TV ca sa ne zica ca avem o problema si ca nu stim sa comunicam. Practic, actualul SANITAS ne spune ca nu avem dreptul de a face greva ca nu o sa ne fie prea bine … Eu am terminat medicina (pe care o si practic), am terminat dreptul (din pasiune) si ceva mastere pe dreptul muncii. Nu o spun ca sa ma laud pentru ca nu sunt un expert dar stiu ce am invatat si am colegi dispusi sa ne ajute si pe aceasta latura. Nu exista „nu se poate”. Nu ar trebui oare sa infiintam un sindicat NOU care sa apere macar acum in acest punct culminant interesele medicilor? De ani de zile stiau problemele sistemului si au asteptat sa ne ajunga cutitul la os … Mai este o problema si anume cine se baga in organizare? Eu sunt pentru daca pot ajuta. Daca doriti ma pun sa redactez actele pentru infiintare. Mai am nevoie de inca 14 oameni care sa semneze pentru infiintare. In acelasi timp rog colegii sa redacteze dorintele noastre intr-o forma cat mai logica si plauzibila. Fara a face o discriminare, membrii ar trebui initial sa fie din Bucuresti ca sa ne miscam mai repede apoi sa infiintam rapid sucursale in toate judetele. Cel mai probabil in septembrie va fi functional si putem porni actiuni pe toate fronturile (proteste, demisii, „negocieri”). Nu stiu ce se va intampla in viitor cu acest sindicat dar macar sa traversam aceasta perioada dificila. Pana atunci promovati actiunile si ramaneti tari pe pozitii! Nu trebuie sa cedam!!! E viata noastra, e viata colegilor nostri care vor intra in sistem, este viata pacientilor care au nevoie de noi. Daca sunteti pentru stiti ce aveti de facut (like) si nu uitati ca orice propunere este bine-venita!

Rareş Opriş

Dragi Confrati, ma bucur nespus de ceea ce se intampla acum la 25 de ani de deriva. A fost nevoie de o hotarare judecatoreasca ca cineva sa faca acest grup pe facebook si sa spuna AJUNGE. Ajunge cu lipsurile din spitale, ajunge cu deconsiderarea acestei bresle in societate, ajunge cu umilirile,abuzurile, acuzele la care suntem supusi in fiecare zi in care dorim sa ne exercitam aceasta nobila, grea dar plina de satisfactii meserie.
Cand am terminat facultatea eram un naiv, un credul,si credeam ca tot ceea ce trebuie sa fac ca doctor este sa imi fac doar datoria. Ca statul roman are grija ca tu ca doctor,sa fii doar doctor. Dar nu… Cand am inceput rezidentiatul mi am dat seama cat de naiv am fost. Atunci am inteles ca sistemul sanitar e bazat pe subjugarea si abuzurile fata de medicii rezidenti. Practic eram folositi la orice pentru care spitalul nu avea angajati… de la femeie de serviciu la brancardier, copist, scrib, om de ordine, registrator medical. Doar de ceea ce trebuia sa facem, adica sa invatam sa devenim medicii specialisti de maine nu faceam. Am inteles ca aceasta abordare si stare de fapt fata de aceasta breasla este intentionat perpetuata de cei ce ar fi trebuit sa faca acele legi care sa faca sa functioneze sistemul public de sanatate adica de guvern, ms,parlament. Este interesul lor sa ne faca viata de zi cu zi un chin la locul de munca, sa ne dezbine breasla inca din fasa, sa nu fim uniti,sa nu fin solidari unii cu altii,sa nu mai avem energie sa cerem normalitate in sanatate.
Revin la acest protest.
Consider ca cei ce au infiintat grupul ar trebui sa revina pe pagina principala cu anunturi concrete gen: sindicatul desemnat sa ne reprezinte, cerinte,strategie de urmat. Consider ca doar o actiune radicala poate schimba ceva in bine.

Catalin Chiriac Babei, Spitalul Clinic pentru copii Grigore Alexandrescu

Am aderat la acest grup nu din frustrare ci din convingerea ca profesia de medic ca și cea de avocat nu pot fi exercitate decât în mod liberal.
De loc surprinzător aici ne manifestam ca un simplu for de discuții dar deja exista articole incendiare privind un colaps iminent la 1 septembrie a sistemului medical printr-o revolta a medicilor organizata aici. Ei bine dragi alarmisti suntem medici nu avem coase nici topoare iar torte nu se mai fabrica. Așa ca din păcate nu ne putem lupta decât folosind singura noastră arma … inteligenta.
Da avem o problema majora lipsa noastră de organizare de coeziune de participare în organizații sindicale. Dar unde este organizația sindicala care sa se ofere sa ne reprezinte? Eu unul nu o regăsesc aici sau poate am sărit vreun post.
Unde este colegiul medicilor? Nu a aflat de noi? Pai cum sa o facă? Cum comunica el cu medicii pe care îi reprezintă?
Am văzut o postare a unui articol stupid cum ca medici își caută dușmani în judecători, procurori, jurnaliști. Serios cine a putut debita o astfel de aberație? Justiția e libera iar hotărârile ei sunt neatacabile … punct. Dar funcționează pe legile în vigoare. Exact ăsta vrem și noi sa muncim legal. Nu vrem deasupra capului o amenințare permanenta a ieșiri din legalitate a riscului de a deveni penali. Ăsta e alt motiv pentru care nu ne putem face meseria liniștiți, pentru care mulți prefera sa lase în urma aceasta tara.
Cat despre jurnaliști nu o sa revin prea mult am spus ce aveam de spus în postul precedent. Sunt convins ca nu ne dujmanesc doar își fac meseria iar munca lor le cere sa livreze știri. Deoarece știrile vând și astfel ziarele fac bani iar ei își iau salarii. Pai ăsta trebuie înțeles și despre medici, fac 6 ani de facultate 4-9 ani de rezidentiat și încă 5 pana la primariat pentru a avea o meserie din care sa trăiască. Partea grea și care nu exista în alta meserie e ca pentru medicina trebuie inafara de efort fizic și intelectual sa ai ca și în preoție har. Din păcate acesta nu poate fi luat de undeva cu el te naști sau nu și de aceea cei ce rămân sa profeseze deși condițiile de la noi sunt crâncene sunt convins ca îl au. Si pentru asta trebuie respectati. Iar pentru dificultatea meseriei lor recompensati.
Personal mi-au pus de multe ori problema de ce altceva as vrea sa fac. Ei bine nimic, îmi iubesc meseria și o practic din pasiune cu gândul la cei pe care îi pot ajuta. Nu știu sa fac altceva nu findca nu as putea ci pentru ca am ales sa mă dedic vieții. Cu toate astea trebuie sa trăiesc și eu. Nu vreau sa trăiesc bine doar decent, sa mă simt în siguranță și sa fiu respectat.
Dar va rog pe toți sa înțelegeți nu mai vorbiți de medici și asistente de profesori și rezidenți de privat și public, de medicina primara si spital, de activi sau pensionari, de oi și vaci de mere și pere etc.
Cu toți suntem parte a aceluiași sistem și împărțim același dificultăți. Nu poți cere respect pentru medic și sa lași asistenta sa fie înjurată, nu poți fi respectat ca profesor dacă nu-ti respecți rezidentul și nu poți practica în privat fără sa ai cunoștințele dobândite în practica publica unde întâlnești urgenta adevărată și întreg spectrul de afecțiuni.
Nu poți sa ai eficacitate într-una sistem sanitar fără o medicina primara puternica care sa dégrèvement spitalele de aglomerare inutila. Mulți medici pensionari lucrează încă dintr-o forma sau alta pentru a nu duce o viață în paupérisation așa cum e si cazul părinților mei.
Doresc sa văd ca exista cineva ce va avea puterea si cunostintele necesare pentru a propune o forma de organizare si rprezentare dar mai ales o serie de cerințe clare ce pot fi comunicate celor ce conduc sistemul și politicienilor.
Revin la acel articol stupid nici ei nu sunt dușmani medicilor. E adevarat urmaresc un interes electoral si tind sa asculte masa cea mai mare de votanti. La problemele medicilor pur și simplu nu se pricep iar dintre noi nimeni nu le cere nimic.
Iar pacienti trebuie sa inteleaga ca sistemul medical a rămas în picioare prin efortul acelor medici care s-au susținut financiar prin bani din plicul lor. Acest plic atât de urat în egala măsură de doctori și pacienți. Medicina se face cu bani. Nu poți avea performanta fără sa ai finanțare nu poți fi un medic bun cu grija zilei de mâine fără cărți fără participări la congrese și cursuri. Iar la acestea degeaba mergi dacă nu ai cu ce sa aplici cunoștințele acumulate.
Dușmani medicilor sunt dezamăgirea si resemnarea.

Marcela Vilcan, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

Ma bucur sa vad ca, in sfarsit, medicii se solidarizeaza si incep sa riposteze. Ma bucur sa vad ca s-au trezit si incearca sa atraga atentia asupra sistemului sanitar din Romania, asupra nivelului de salarizare mizerabil la care sunt supusi de zeci de ani. Pana acum, la toate actiunile de protest din sistemul sanitar, putini medici au participat. Dar, niciodata nu este prea tarziu! Daca de la voi porneste protestul, noi, asistentii medicali, cu siguranta va vom fi alaturi, si, sa nu uitam ca suntem multi si noi. Felicitari domnilor si doamnelor doctori, felicitari initiatorilor!

Camelia Zahariea, Centre Hospitalier de Beziers

Povesti sunt multe, fiecare o are pe a lui. Problema majora este una, care din punctul meu de vedere, e imposibil de rezolvat. Traim intr-o tara in care cei mai multi fura, de la noi, de la ei, de la altii, de unde apuca. O tara in care nesimtirea si dezinteresul fata de oameni domnesc de ceva vreme. Si, ca sa nu para ca vorbesc la modul general, o sa va anexez un memoriu adresat ministerului sanatatii pe 6 mai a.c., dupa 18 luni de incercari nereusite de a obtine o echivalare a unui stagiu efectuat in Franta. Ca si completare la acest document, o sa fac publice si mail-urile pe care, de-a lungul timpului, le-am primit de la angajatii MS, printre care unul in care mi se spune nonsalant Doamna Doctor, nu pot raspunde la telefon (telefonul de contact de la MS, n.r.), intrucat sunt ragusita. Si asta dupa vreo 3 luni cu minim 50 apeluri nereusite (pe zi, bineinteles. Si asta , de la ultima comunicare reusita). Asta nu ar fi o problema, ca suntem obisnuiti sa ne mancam intre noi, ca doar suntem toti functionari publici, educati in spiritul asta. Doar ca prima sesiune de sustinere a examenului de specialist am ratat-o, in octombrie 2014, a trecut si a doua, si, curand, trece si a treia. Slava Domnului ca cineva are grija si de noi, si am avut noroc de copil, si de pomana de la statul roman, pentru concediul de crestere a copilului. Nu va asteptati sa fi primit vreun raspuns la memoriul respectiv, astfel incat pe 22 iulie am fost personal la MS, am depus o noua solicitare la registratura, am intrat in audienta la Secretarul de Stat si…. astept, in continuare, Ca nu este Sef de Comisie pe Cardiologie din noiembrie 2014, ca a fost unul interimar care si-a dat demisia, ca probabil s-a ratacit dosarul meu pe la secretariat (asta e clar, ca seful comisiei de la vremea respectiva mi-a raspuns foarte prompt la mail spunandu-mi ca la dumnealui nu a ajuns niciun dosar cu numele meu, si ca e foarte probabil sa se fi ratacit la minister, ca nu ar fi prima data), ca, in concluzie, nu are cine sa semneze. Si atunci, ma intreb, dragi colegi, cum se poate sa am nevoie de o semnatura care nu exista??? De ce vrem sa credem ca o sa fim respectati aici, unde nimeni nu da doi lei pe studiile noastre, pe noi ca persoane, aici unde nepasarea fata de semeni este la ea acasa? Da, nu mai am resurse sa fiu optimista, nu am nume cu rezonanta, nu am burta sa intru in fata, nu am obrazul atat de gros sa rezolv pe alte cai (clar se poate), sunt doar un amarat de medic rezident care se chinuie sa devina specialist, sa ajung la fabulosul salariu de 1800 ron, sa slujesc statul roman traind din mila pacientilor, sa ma las haituita de presa, de restul colegilor functionari publici. Am un viitor atat de frumos acasa, in fabuloasa Romanie, unde DA, as vrea sa traiesc in alte conditii, incat nu ma pot abtine sa nu scriu aici ceva, unde clar sunt mii de doctori cu aceleasi ganduri. Va salut!

Horia Roman, Spitalul Monza, Centrul Cardiovascular

Eu cred ca este vorba strict despre doctori aici . Asistenții au problemele lor, le va fi si lor mai bine daca se îmbunătățeste situația medicilor, dar sunt lucruri diferite . Dau doar exemplu cele 24-30 ore pe care le petrece un doctor in garda , de multe ori neplătit , după care a doua zi la 08.00 trebuie sa fie din nou la spital.
Cadrele medii au ture de 12 ore maxim cu libere de 24 sau poate chiar 48 ore după aceea . Eu as propune sa nu amestecam lucrurile . Tehnic vorbind . Si foarte direct, fara menajamente . Sigur ca si asistenții sunt supuși acelorași șicane la patul bolnavului, dar , repet, tehnic , sunt cerințe si revendicări complet diferite pentru doctori. Toate derapajele constatate aici care au legătura cu sindicatele sunt provocate de asistenți medicali cu activitate sindicala ( ineficienta si inutila, cel puțin pentru doctori ). Cati doctori sunt activi in Sindicate ?
Cu riscul de a-mi lua multe replici neplăcute , propun separarea totala a revendicărilor pentru doctori de cele referitoare la asistenți – care nici măcar nu fac obiectul scandalului actual legat de funcționarul public …Ei nu au fost declarați funcționari publici .
Nici nu as vrea sa presupun ca doamnele asistente sindicaliste care calculează cât costa mașinile doctorilor din parcare, își doresc capital sindical…

Alina Verzea, Spitalul Clinic Judeţean Mureş

Dragi colegi….traiesc cu emotie si cu revolta aceste zile…dar,si cu tristete….imi era frica ca demonul orgoliului si frustrarile sa nu acapareze acest grup…si cum,de ce iti este frica nu scapi…asa s-au intamplat lucrurile si de aceasta data si de aceea nu o sa reusim niciodata sa ne schimbam soarta.Pe aceasta mizeaza si cei care iau decizii pentru noi si in numele nostru.Incerc sa fac putina ordine in idei.Vad,cu tristete ca numarul simpatizantilor a inceput sa scada in loc sa creasca.Si asta este vina noastra,a celor care ne-am mutat timpul liber pe acest grup.Sunt in bransa de 25 de ani,am fost secundar,ca asa era o data,am trecut prin furcile caudine,am trait si experienta de medic specialist,de medic cu activitate exclusiv privata,m-am reintors in retea ,sunt medic primar si am ajuns in varful piramidei…de unde nu pot decat sa astept minunata pensie.Dar nu asta este problema…Consider ca din acest grup nu ar trebui sa faca parte decat medici,deci sa fie un grup inchis,cu unul sau doi administratori,cu postari aprobate de catre acestia.De ce?in primul rand este lupta noastra,nu a pacientilor,pe care ii respectam si pentru care ne folosim cunostiintele in a le asigura o viata de calitate,nu a jurnalistilor care au job-ul lor mai bine platit decat noi,si care folosesc informatiile impotriva nostra,nu a asistentelor medicale,pe care le respectam si fara de care nu am reusi sa ne desfasuram activitatea si care ne sunt de mare ajutor zilnic,nu a infirmierilor sau infirmierelor,nu a studentilor,care desi se pregatesc sa devina medici,prin eforturile noastre poate reusim sa-i motivam sa ramana in tara sa aiba cine sa se ocupe de noi la batranete.Ar fi nevoie de fiecare medic,indiferent de ce specializare are,medici de familie,care sunt o forta si sunt mult mai bine organizati decat ceilalti,au chiar si o casa de avocatura in relatia cu forurile lor superioare,de clinicieni,chirurgi,medici de laborator,medici radiologi,medici sportivi,medici de recuperare,dentisti….cu cati am fi mai multi valoarea grupului ar creste.Ce am constatat,cu regret,ca ne jignim intre noi,ca ne consideram unii mai importanti decat altii,ca folosim un limbaj,cateodata de maidan,obraznic…Sa nu uitam ca si noi am fost o data tineri,si noi am crezut ca varsta este singurul atuu si ca vom putea muta muntii din loc….si nu a fost asa…si am primit de la viata palma dupa palma…dar ne-am pastrat verticalitatea si am mers inainte…Orice medic care renunta din proprie initiativa la acest grup e un bun pierdut si inseamna ca ceva l-a determinat sa ia aceasta hotarare.Stiu ca majoritatea este formata din medici rezidenti,cinste lor,dar mai sunt in grup si specialisti,si medici primari,si sefi de sectie,si sefi de clinica pe care poate nu ii recunoasteti si care nu se bat cu pumnul in piept cine sunt,dar care sustin aceasta initiativa….si tara este mare.Sa incercam,acum,sa lasam jos securea razboiului intre generatii si specialitati si sa militam pentru drepturile noastre cu inteligenta si inversunare,singuri,fara resentimente si cu speranta ca demersurile noastre vor fi piatra mica care rastoarna buturuga mare.Succes!sunt mandra si onorata ca apartin acestui grup.Si poate cel mai important este scopul acestui grup,militam pentru respect,pentru grila de salarizare asemanatoare colegilor din UE ca tot am fost aclimatizati,pentru conditii de munca,pentru dreptul la munca!!!!

Dragos Mirescu, Park Hill Hospital

Oare este legal ca un medic sa lucreze 24 de ore de garda, sa mai stea la program in ziua urmatoare (sa mai dea si randament) !? Un politist lucreaza 24 de ore si are 48 de ore liber, adica 7-8 zile de munca efectiva / luna! Noi lucram 5 zile pe saptamana + garzi de sapt + 1-2 zile de weekend!!! Pai pana cand!???

Salagean Dospinescu Laura, Medic rezident reumatolog, Spitalul Judeţean Constanţa

Am incercat sa postez petitia pe siteurile televiziunilor …. ce sa vezi??? Nu se poate!!! Asadar??? Media nu e interesata… cred?!?

Adrian Lupascu, Medic ortoped, Spitalul Municipal

E bine ca s au alăturat acestui grup și acestei inițiative și medicii rezidenți… Si asistenții medicali.. Si pacienți… Si persoanele care nu au legătură în meseria lor cu domeniul medical… Sunt bine-venite atât mesajele de susținere cat și criticile… Orice e bine-venit… cât se păstrează decență… Atât timp cât lucrurile se mișcă intr o direcție atât timp cât de la zi la zi lucrurile pentru care militam se fac din ce în ce mai auzite…
Ce vreau însă să spun e ca poate de data asta.. Deși repet e bine sa avem alături orice om de bune intenții… Ar trebui și noi cei asa… Mai trecuți prin viata și mai „gradati” în acest sistem sa facem ceva concret.

Bogdan Vinersar, Doctor Spitalul Clinic Colentina

Afis in spitalul judetean Sibiu – cred ca ar trebui sa ne orientam catre agricultura pentru ca avem recolte bogate :))

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.