Medicamentul miracol în combaterea coronavirusului?

Ce spune prof. univ. dr. Olga Simionescu despre tratamentul cu Hidroxiclorochina

Zilele trecute, o știre a agenției Reuters informa că „Hidroxiclorochina este cea mai mare speranță în tratamentul împotriva coronavirusului.” În acest sens era citat Vas Narasimhan, directorul general al firmei Novartis, care acordase un interviu ziarului elvețian „Sonntags Zeitung”. Reuters precizează divizia de medicamente generice Sandoz a Novartis fabrică acest medicament prescris la ora actuală contra paludismului, lupusului sau artritei – s-a angajat să ofere 130 milioane de doze numeroaselor cercetări clinice în curs, care confirmă eficacitatea acestui tratament contra Covid-19, pneumonia virală provocată de coronavirusul SARS-CoV-2 apărut în China. „Studiile preclinice la animale, cât și primele date ale cercetărilor clinice arată că Hidroxiclorochina omoară coronavirusul”, a declarat Vas Narasimhan în ziarul citat.

În legătură cu foarte importanta știre de mai sus am solicitat opinia reputatei profesoare universitare OLGA SIMIONESCU, somitate în dermatologie, care, ne-a transmis textul de mai jos, fapt pentru care îi mulțumim în mod deosebit.(Dumitru Constantin).

– Sâmbată în noapte sharuiesc o postare a lui Donald Trump despre un tratament novator al unor francezi din Marsilia. Caut lucrarea pe 26 cazuri din 36 de înrolați și verific autorii și medicația propusă. Regula spune că lucrăm după ghiduri, care sunt aprobate național, în UE / SUA, via FDA ( Agenția americană care omologhează medicamentele-n.n.). „But we don’t have enough time ( Dar nu avem destul timp-n.n.)” Documentul se afla în analiza FDA și deschide o discuție veche de când lumea: avem nevoie de studii largi controlate, dublu orb, randomizate, multicentrice și de timp. Dar non-conformistul Didier Raoult, care conduce Institutul Universitar de Infecții Mediteraneene, chiar este un star conștient de valoare sa: „În domeniul meu, sunt un star, pretutindeni. Nu pun preț pe ce spun alții despre mine”.

Autorul care conduce studiul (se pune ultimul!) este unul dintre primii zece cercetători francezi, conform prestigioasei publicații „Nature”, având un indice Hirsch uriaș (120 astăzi, conform lui Web of Science, cu 74.352 citări) . Wiki spune că e mai mare indicele Hirsch, dar este irelevant pentru discuție. Ca să mă exprim frumos, orice spune un medic cu acest pedigree științific, trebuie luat cu atenție. Unul dintre colaboratorii mei mă întreabă: „Is this guy for real (Tipul ăsta chiar zice asta– n.n.)”?!

Echipa lui Didier Raoult face o combinație de două medicamente generice cunoscute, un antipaludic de sinteză (Hidroxiclorochina) și un antibiotic (Azitriomicina), obținând o negativare rapidă la aproape toți pacienții studiați. Un număr redus de pacienți nu a răspuns la tratament, prilej pentru autori să invoce necesitatea unor studii suplimentare de genom.
Cunosc bine ambele medicamente, în practica noastră dermato-venerologică le dăm în fiecare zi, în lupus, dermatomiozită, în bolile cu transmitere sexuală, care nu sunt puține. Găsesc, așadar, combinația fascinantă și mă întreb de unde i-a venit? Înțeleg că omul este specialist în boli tropicale și-mi explic totul, mai ales că există date preliminare despre activitatea antivirală a ambelor medicamente deja în PubMed (de unde noi citim permanent). Sunt fani ai studiului (șeful de la Spitalul Universitar Pointcare: „Cred sigur în hidroxiclorochina”), dar și voci împotrivă: număr mic de pacienți, posibile efecte pe intervalul QT la EKG, alte medicamente antivirale în curs, tratamentul se face în functie de stadiu.Mă întreb ce ar fi fost cu paper-ul dacă echipa nu ar fi fost atât de titrată. Mă mai întreb ce ar fi fost cu paperul dacă apărea pe malurile Dâmboviței ? Să te ții!
– Ce găsesc cu adevărat important este că mi-am facut o idee despre terapie, dacă o sa cad bolnavă, în funcție de stadiul clinic al bolii. Să nu-mi săriți în cap că trebuie să mă țin de ghidul de la Matei Balș, căci așa vom face cu toții dacă vom avea în îngrijire individuală pacienții țării. Era vorba despre ipoteticul meu caz. Sunt o persoană disciplinată.
 

.- 8 decese azi la noi, deocamdată la pacienți vârstnici cu comorbidități. Numărul lor va mai crește, din multe motive: a crescut puterea de testare, a început transmiterea intracomunitara, vine Paștele si se întorc românii din zonele afectate. Că tot m-a întrebat cineva din presa ieri ce aș face dacă aș putea, ei bine, aș pune corturi mari la graniță și aș ține acolo lumea în carantină, în condiții foarte bune. „At the end of the day (La urma urmelor-n,n.) ”- ne interesează rata de mortalitate, în comparație cu alte țări: 1,21% – România, față de 0.41% – Germania, și 9,5% – Italia. Deocamdată.
– Îl urmăresc pe Christian Drosten de la nemți, un virusolog expert, care face ca lucrurile să fie ținute sub control la ei, după cum arată rata de mortalitate; el are puterea să afirme la anumite întrebări: „Nu știu”, fiind unul dintre corifeii lumii în materie de virusuri. Admite că nu le știe pe toate, evident că nu mai are nevoie de validare, de acolo, din laboratoarele lui S.F.
– TV-urile țipă de ne trec fiori pe șira spinării ca-n Hitchcock ( 1899-1980; celebrul regizor de filme, maestrul suspansului -n.n.), cu un mesaj pe care-l regăsesc de fiecare dată și când mă uit pe ecranul portabilului (s-a gândit rețeaua de GSM să pună un diez ca să stăm acasă). Daca s-ar explica liniștit, și oamenii ar înțelege, fără patimă, sunt sigură că mult mai multă complianță am dobândi, iar oamenii nu ar mai bântui pe strazi. În plus, nu toți ne permitem să stăm acasă. Medicii tot mai așteaptă echipamente albe spațiale, iar mulți dintre ei ajung să fie infectați și se pierde din forța de îngrijire importantă atunci când numărul de cazuri va crește.
– Mă duce gândul la pacienții neinfectați, cronici, despre care mai știm foarte puțin. O doamnă mi-a dat victorioasă e-mail că și-a procurat tratamentul biologic prin medicul de familie.
– Lumea stă în loc, pentru moment.
– Frica colectivă este o emoție puternică, nu toți oamenii reacționează la fel în stress, și mai ales în era digitală.
– Facem, cu studenții, cursuri prin telemedicină, facem, cu pacienții, consultații online. Îmi lipsește dermatoscopul, însă primii cinci ani de dermatologie nu l-am avut disponibil, metoda a prins aripi în anii 2000. Sigur ca sunt limitări față de imaginea 3D, dar ne adaptăm.
– Viața continuă, cu noi, fire de nisip pe malul oceanului care, acum, ne-a trimis un val mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

15 Comentarii

  1. In fine,un medic adevarat!Felicitari pentru interviu,dl Constantin!

  2. Tovarasul Didier se pare c-a nimerit-o, iar doamna doctor a zis-o bine. Din pacate, eficienta si PR-ul pentru o linie de tratament depinde de anvergura geopolitica a unei tari. Daca ,,nimereau” chinezii combinatia, deja incepea sa se configureze o noua ordine mondiala.

  3. Probabil ca maine asmut fascistii „daa dreapta” dnau stalinist pe ea, ca si in cazul Beuran sau ca in Franta.
    Daca nu dadeau si rusii aceasi schema de tratament si-o publicau probabil va inchideau si pe voi pentru „fake news”. Doar trebuie sa ne „informam” doar din „surse oficiale”, exact ca si in ’89 huh?
    Pai cum bre, sa rateze big pharma asa ocazie uriasa? Cate milarde pierdute de hraparatiii astia criminali. Inteleg perfect ura ticalosilor astia contra medicamentelor generice. In Canada au facut si crima doar.
    Pai daca o gurista de televiziune presstitute face 3.5 euroi pe-o masca, va dati seama cam ce bani sunt la pilule?

  4. CHinezii au descoperit tratamentul cu hidroxicloroquina – un antipaludice de sinteză (Plaquenil) în timpul epidemiei cu coronavirusul SARS din 2002 – 2003 și)l-au aplicat și acum. Noutatea francezilor constă în asocierea cu Azitromicină – Sumamed pentru a elimina și riscurile vreunei infecții pulmonare de origine bacteriană paralele.

  5. Didier Raoult a repetat protocolul initial, pe un alt lot de 80 de pacienti cu rezultate bune, Hidroxiclorochina si azitromicina administrata din faza incipienta, avand efect asupra gradului de replicare al virusului, fapt ce contribuie la reducerea gradului de contagiozitate cat si evitarea instalarii complicatiilor respiratorii ireversibile.
    Se pare ca producatorii medicamentelor deja au donat cantitati mari in SUA si Franta pentru a se repeta schema de tratament in numar cat mai mare pentru a se stabili o concluzie asupra eficacitatii.
    In perspectiva ca tratamentul are rezultate, noi ca tara avem insa o problema… nu testat, iar cand testam deja pacientii sunt simptomatici, nu mai vorbesc ca la mai bine de jumatate din decese rezultatele au venit cu ore inainte inainte sau dupa momentul final. Au ajuns la spital cu pneumonia instalata si-n 3 zile s-au curatat, cu tot cu ventilator… ce dracu schema de medicamente sa dea rezultat, in timp atat de scurt?
    E totusi o speranta, sa devina cat mai repede o certitudine.

  6. #un om necajit
    1. daca nici acum nu v-ati dat seama cine e Trump (care acum 30 de zile batea campi si astepta minunea de 15->0), nu mai e speranta.
    2. de ce doamna doctor nu se exprima fluent in romana si foloseste termeni englezesti? nu sunt stiintifici ca sa n-aiba echivalent.
    3. hidroxiclorochina. Nici Raoult nici Trump n-au descoperit-o. Ci chinezii in timpul SARS1. Datele au fost incomplete pentru concluzie. La SARS CoV2 (Covid19), au folosit-o chinezii si apoi Raoul. Chinezii au spus deja ca-I inconcludent. Raoult spune ca merge, dar a dat-o la pacienti cu simptomatologie minora. Aceia ar fi putut foarte bine sa necesite spitalizare. De aia toata lumea care spune ca rezultatele trebuie verificate are dreptate. Combinatia lui poate duce la moarte subita, mai ales la persoanele in varsta si chiar nu vrem sa crestem numarul de cazualitati doar ca sa ne aflam in treaba.
    4. Raoult. Este adevarat, Hirsch mare. Este adevarat a produs multe chestii interesante. Dar: este adevarat ca a produs si multe controverse. Am evaluat un grant de-al lui. Suna bestial si foarte inovativ. Norocul meu a fost ca m-am uitat pe publicatii si am vazut ca tot propunea idea de vreo 20 de ani. Asa ca am reluat totul cu mai multa atentie si era un mare nimic bine poleit. In timpul evaluarii am discutat cu colegii francezi care mi-au spus ca prea putina lume stiintifica il mai crede. Asa incat va recomand prudenta.
    5. #un om necajit are dreptate sa urasca, la fel ca noi toti, farma. Dar va trebui sa nu ne lansam in giumbuslucuri ca americanii care n-aveau teste si au ajuns la >150,000 de cazuri in crestere. N-avem solutie. Eu v-as recomanda sa schimbati canalul pentru ca astia de pe Fox o sa va scoata din casa prea devreme si o s-o mierliti.
    6. Stiu ce va urma dupa toate astea, stiu ca si doamna doctor o sa se supere, ca si cei care posteaza. Va spun doar ca sunt virolog, am un H=48 si 15 ani mai putin decat Raoult. Va spune doamna doctor daca e mult sau putin.
    Stima
    C. Apetrei

  7. @cristian
    Trump la sfarsitul lui ianuarie abia terminase o lupta de luni de zile cu democratii cretini, OMS-ul nu miscase aproape nimic la nivel de informari serioase, datele venite din China indicau o stabilizare si tinere sub control… si fiind nepregatit si neinformat, ca si bivolul carpatin de la Cotroceni, a tratat-o ca pe o gripa usoara. Trump e un nationalist, si se dovedeste ca avea dreptate, ca globalizarea lasa in fundul gol multe tari care isi exporta industria… state europene care pana acum 2 saptamani umblau cu Soros in gura peste tot, si-au inchis granitele si au dat cu flit Italiei, au cumparat echipament PPE supralicitind ofertele altor state mai desculte. Trump a avut de luptat anul trecut cu o criza indusa de altii, Ciolanis era ocupat sa mentina criza.
    Legat de Raoult, nimeni nu are un procentaj de succes de 100%, si da ideile lui pot sa fie controversate, pot sa fie vechi, problema in tratamente, vaccinuri, medicamente este ca ai nevoie de teste masive… daca la medicamente Big Pharma isi permite sa cumpere cobai, la vaccinuri cam la fel, la scheme de tratament nu poti sa experimentezi, mai ales cand sunt ieftine, decat daca e o situatie grava, potentiali pacienti pe toate drumurile, si scheme alternative sunt foarte putine. Sunt destule cazuri de cercetatori care au incercat o viata intreaga sa-si sustina ideile fara succes in fata comunitatii de specialisti, fara succes, ca in final sa le fie acceptate.
    Sunt multe voci si prin europa care sustin redeschiderea economiilor, sustin ca trebuie protejata populatia expusa riscului de complicatii, dar o solutie reala pentru protejarea lor nu au.

  8. #Ghro
    Un studiu pe 80 de casuri usoare, in conditiile in care virusul induce boala usoara in 80% din cazuri, nu are nici o relevanta. Statistic vorbind este posibil ca acelea sa fi fost oricum cazuri usoare. Nu spune nimeni ca nu e posibil ca drogul sa mearga, dar sustinind totul pe baza de „feeling” ca sa citez din Trump, este riscant pentru ca unii pot crede ca au tratament si din cauza asta pot lasa garda jos si accelera transmiterea.
    Cate dintre vocile care sustin deschiderea economiilor sunt ale unor specialisti? Eu vad opiniile altor specialisti care au modele apocaliptice intr-un astfel de scenariu.
    Trump a fost imeached pentru un motiv concret care oriunde in lume ar fi avut conscinte. A incalcat legea si a fost 100% amoral. Ramane 100% amoral cand (1) se mira ca are la comunicatele zilnice audienta mai mare decat la finala „Bachelor”; (2) distribuie resursele dupa cum ii place si nu dupa cum este necesar; (3) spune fara nici o baza ca se fura din spitale respiratoare si masti; (4) minte in fiecare zi (vezi in legatura cu legea care obliga corporatiile: a spus ca a invocat-o cu o saptamana inainte de a o face efectiv); (5) isi da cu parerea lui complet neavizata, bagand in capul bazei, care si asa nu prea are carte, tot felul de idei tampite.
    Va fi reales: nu-i nici o problema. a venit oricum momemntul sa avem un alt leader mondial.

  9. Dar spuneti, domnilor, ca hidroxiclorochina e doar chinina mai putin toxica, sa inteleaga lumea!
    In plus cat de avizata e parerea unui dermatolog in patologii virale?

    Macar e medic si nu politician, e un progres…dar unde sunt virologii nostri? Cine e de vina pentru ruinarea cercetarii stiintifice romanesti? Niste intrebari acolo, la o margine de ziar…

  10. @cristian – sunt total de acord ca tratamentul trebuie prescris si supravegheat, rezultatele lui, chiar daca 100% din cazurile care sunt tratate sunt usoare, par totusi sa aiba rolul de a scurta durata de recuperare si de a reduce gradul de infectie, replicare… ceea ce teoretic limiteaza contagiozitatea. Cadrele alea medicale care au decedat in China, erau destul de sanatoase, dar au fost expuse unui mediu puternic contaminat.
    Nu sunt de acord cu modul in care-l vezi tu pe Trump, discutii de genul ala sunt purtate de absolut toti sefii de diplomatii, oare pozitia lui Biden cand a conditionat fonduri pentru Ucraina de destituirea unui procuror a fost morala? indicatiile de la UE sa fie numita Lulu procuror sef prin 2012 erau morale? nu intrau la definitia imixtiunii in politica unui stat?
    Inteleg ca te informezi din media de peste ocean, si eu o fac… poate imi spui si mie, de ce el ca reprezentant al statului federal ar trebui sa aloce 30k de ventilatoare pentru NY, in conditiile in care Cuomo a spus ca are defapt un numar care sunt stocate… inteleg sa-i dea cand incepe sa ramana fara, dar atat timp cat ele nu sunt distribuite deja spitalelor si puse in functiune de ce sa le trimita tot? cand o incepe in California si Florida, alora ce le mai trimite? Cuomo a declansat singur o ancheta a politiei, dupa ce a constatat acelasi lucru… restul sunt declaratii de om politic similare cu ale lui Iohanis, si el a zis ca e o gripa. Media lor, a ajuns ca Basescu… se contrazice intr-o fraza, primarul NY si Cuomo ziceau sa-si vada lumea de treaba la jumatatea lui februarie… media ii aplauda, acum brusc au uitat de ei si se iau de Trump.

  11. Big Pharma va trebui sa acepte tratamente cu medicamente ieftine si deja omologate pentru uz uman, pentru ca altfel risca sa nu mai aiba clienti pentru celelalte tipuri de medicamente. O pandemie nu se poate rezolva cu medicamente scumpe si greu accesibile, asta este la mintea cocosului, sper ca si Big Pharma sa inteleaga. In alta ordine de idei, pana la aparitia unui vaccin, existenta unei scheme de tratament eficace scade mult presiunea psihica pe cadrele medicale de toate categoriile, care nu se mai simt trimisi la moarte sigura. Asta va ajuta mult la eradicarea pandemiei. Asa ca recunoasterea eficientei acestui tratament si de catre alte somitati medicale este de bun augur. Eu am informatii despre eficienta acestui tratament inca de acum o luna, dar tot soiul de neispraviti din lumea medicala, plini de aroganta dar care nu au competente in domeniul bolilor infectioase l-au contrat dur pe Didier Raoult,in special pe considerente birocratice de procedura, pana cand ministrul sanatatii din Franta a luat taurul de coarne si a decis peste capul lor testarea in paralel de catre mai multe grupuri de cercetare a solutiei de urgenta propusa de Profesorul Didier Raoult. Iata ca acum si experti din alte tari confirma eficienta tratamentului. O alta veste excelenta vine de la cercetatorii australieni ade la Monash University, tot cu un medicament ieftin si accesibil, Ivermectina (Stromectol), folosit in tratamentul infestarilor cu paraziti precum raia, paduchii sau viermi intestinali si care potrivit cercetarilor in vitro omoara total coronavirusurile in 48 de ore. Exista deci sperante! Dumnezeu sa ne ajute!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.