Ce vrea să obțină Putin cu vizita sa la Budapesta

Președintele Vladimir Putin și-a început joi cea de-a doua vizită în Ungaria din ultimii doi ani, iar acest lucru îi sperie pe liderii UE. „Suntem îngrijorați, fără îndoială. Este anul lui Putin. Privește către o Europă divizată, pe care Grupul de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), în special Ungaria, o face și mai scindată din cauza unor acțiuni precum această vizită, iar pentru prima dată, Statele Unite nu oferă o contrapondere la Rusia“, spune un oficial UE, citat de Radio Europa Liberă.

Aspectele economice ale vizitei lui Putin, capul de afiș al agendei oficiale, sunt trecute în plan secund de presa occidentală. Rațiunea principală a acestei deplasări la Budapesta este o confirmare pentru Moscova că premierul ungar Viktor Orban își va întări opoziția față de sancțiunile impuse Rusiei de către UE. „Pentru ruși este important ca Orban să se opună și altfel decât retoric. Este important să găsească țara UE care să facă prima acest lucru“, spune analistul Andras Deak, de la Academia Ungară. Mai multe state UE (Grecia, Cipru, Italia) au criticat aceste sancțiuni, însă au votat apoi în bloc pentru reînnoirea lor. Momentul vizitei este ales strategic, la sfârșitul unei ere și începutul alteia, după cum spunea ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, după alegerea lui Donald Trump. Venirea la putere a lui Trump a făcut ca Moscova să spere că SUA vor ridica o parte din sancțiunile impuse de Barak Obama, vor pune mai puțină presiune pe statele europene și că astfel unitatea UE pe frontul antirus se va sparge.

O nouă eră pentru micile state europene

În schimbul acestui serviciu, Moscova oferă Ungariei un împrumut de peste 10 miliarde de euro și tehnologia pentru modernizarea centralei nucleare de la Paks. Criticii spun că nu este vorba doar de o întărire a dependenței energetice față de Rusia, ci și despre stabilirea unui cap de pod informativ în Ungaria (prin specialiști, ingineri militari chiar), așa cum Rusia încearcă să facă și pe insula suedeză Gotland, acolo unde își negociază dreptul a de a depozita echipamente pentru construcția gazoductului Nord Stream 2. „Alianțele și angajamentul pentru proiectul european se schimbă. În locul lor apare perspectiva unei ere în care micile state națiune din Europa Centrală ar putea, din nou, să fie împărțite între marile puteri“, scrie jurnalistul ceh Martin Ehl.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.