Şerban Nicolae: Un adevărat „rechizitoriu” la adresa procurorului general

Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice din Senat, i-a reproșat vineri procurorului general al României, Augustin Lazăr, în cadrul dezbaterilor pe buget, că ar fi cerut monitorizarea politicienilor prin MCV.

De asemenea, Șerban Nicolae a ţinut să-i reamintească procurorului gneral că se află în post prin voința a două persoane, respect ministrul Justiției, Raluca Prună, și președintele Iohannis, ceilalţi de faţă fiind în funcții ca urmare a votului a „zeci de mii de cetățeni”.

Deputatul liberal Cătălin Predoiu a ţinut să-i ia apărarea lui Augustin Lazăr reproșându-i lui Șerban Nicolae că face un adevărat „rechizitoriu” la adresa procurorului general.

„Este inadmisibil modul în care încercați să timorați aici reprezentanții Justiției. Toate propunerile dumneavoastră tehnice sunt niște aiureli. Ce vreți să faceți? Să destructurați DIICOT-ul, DNA-ul? Cât privește celelalte alegații, că aveți în spate cetățeni și procurorul general nu, asta este o teză falsă. Unii dintre dumneavoastră aveți cetățeni în spate pentru că i-ați mințit cu programul electoral”, a spus Predoiu.

După alte intervenții ale parlamentarilor din Opoziție, procurorul general Augustin Lazăr a spus însă că el nu este „timorat” de discursul lui Șerban Nicolae.

În cadrul dezbaterilor din Comisiile Juridice din Parlament, Șerban Nicolae a făcut şi câteva observații cu privire la o eventuală reorganizare a unor unități de Parchet.

El a precizat că există unele propuneri ca structurile teritoriale ale DIICOT și DNA să fie arondate parchetelor de pe lângă Curțile de apel sau de pe lângă tribunale și l-a rugat pe Augustin Lazăr să spună câți procurori sunt detașați din Ministerul Public.

„Mi-a plăcut inițiativa procurorului general de a retrage delegările pentru doi procurori aflați în posturile de secretari de stat și vreau să vă încurajez să întoarcem toți procurorii în organele de anchetă la dispoziția Ministerului Public și să limităm detașările la CSM și INM. Bănuiesc că, în asemenea condiții, preocuparea pentru modificări legislative, inexistente între atribuțiile Ministerului Public, să scadă, și preocuparea pentru aplicarea legilor, așa cum le dă Parlamentul, să crească. Domnule procuror general, am fost foarte deranjat de faptul că dumneavoastră ați făcut o declarație că MCV ar trebuie să monitorizeze politicienii. Vreau să vă spun că sunteți în post prin voința a două persoane: ministrul Justiției, Raluca Prună, și președintele Iohannis. Toți cei pe care îi vedeți aici au ajuns în aceste funcții ca urmare a votului a zeci de mii de cetățeni și mi se pare nefiresc să faceți asemenea aprecieri. (…) Nu sunt impresionat că a apărut pe surse știrea că urmează să am dosar la DNA cu o eventuală favorizare a făptuitorului. (…) Poate persoana mea vă este profund antipatică, poate aveți o părere foarte proastă despre mine, poate mă disprețuiți. Dar în spatele meu, ca și în spatele colegilor mei, se află zeci de mii de cetățeni”, a declarat Șerban Nicolae.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.