Cea mai gravă criză în relațiile Rusia-Cehia

Ce s-a întâmplat în Slovacia în luna martie s-a întâmplat și în Cehia, o lună mai târziu – o criză guvernamentală iscată de negocierile cu Rusia pentru primirea vaccinului Sputnik V.

Ca și în Slovacia, Cehia este condusă de un guvern de coaliție, iar premierul s-a arătat deschis pentru negocierile cu Rusia. La fel ca și în Slovacia, partenerii de coaliție, cu viziuni ceva mai pro-europene, s-au opus acestui demers. În urma scandalului politic, premierul Slovaciei a demisionat.

În Cehia, lucrurile au luat însă o întorsătură mai gravă, ajungându-se la o dispută diplomatică cu Rusia și la cele mai tensionate relații cu Moscova începând din 1989.

Pe 12 aprilie, premierul Andrej Babis a anuntat demiterea ministrului de Externe, din partea partenerilor de coaliție social-democrați. Ministrul de Externe Tomas Petricek era văzut ca un pro-european care se opune planului lui Babis și al președintelui Milos Zeman (un politician care nu-și ascunde deloc rusofilia) de a cumpăra vaccinuri din Rusia. Anterior, premierul l-a demis și pe ministrul Sănătății. Petricek, care se lupta pentru conducerea Partidului Social-Democrat, se opunea și planurilor prezidențiale de a contracta compania rusă Rosatom pentru construirea unei centrale nucleare. Mizele erau foarte mari.

Imediat după demiterea ministrului, contextul se schimba dramatic, urmare unui anunț făcut de serviciul ceh de informații și de Centrul Național pentru combaterea crimei organizate: exploziile de la un depozit de armament din Cehia ce au avut loc în octombrie și în decembrie 2014, soldate cu mari pagube materiale, au fost opera unor agenți GRU.

Pe 17 aprilie, premierul Andrej Babis a organizat o conferință de presă și a spus că există „suspiciuni rezonabile cu privire la rolul membrilor unității de informații militare ruse GRU 29155 în explozia depozitului de muniție din Vrbetice în 2014”.

Spre deosebire însă de partenerii de coaliție și de opoziție, Babis, fiul unui fost nomenclaturist comunist și acuzat el însuși de colaborare cu fosta poliție politică, nu a caracterizat exploziile drept act de terorism de stat sau act de război. Premierul Babis a avut următoarea poziție: ”Rusia nu a atacat Cehia. Agenții ruși au atacat bunurile unui comerciant bulgar de arme, care probabil vindea această muniție unei părți aflate în conflict cu Rusia. Desigur, este inacceptabil ca agenții GRU să execute operațiunea aceasta aici”. Având în vedere momentul operațiunii, armele ar fi putut fi destinate Ucrainei. Serviciile secrete de la Sofia anunțaseră că bulgarul cu pricina a fost ținta a două tentative de asasinat puse la cale de Rusia.

Intervenția aceasta a lui Babis i-a atras o mulțime de critici și acuze că ar încerca să justifice operațiunile ruse pe teritoriul ceh. Ulterior, lucrurile au devenit și mai spectaculoase, pentru că serviciile cehe au anunțat că suspecții în cazul exploziilor ar fi aceiași doi agenți GRU acuzați în Marea Britanie de tentativa de asasinare a fostului agent rus Serghei Skripal, în 2018.

Noul ministru de Externe nominalizat de social-democrați și acceptat de președinte și premier a anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși. Reacția Rusiei a venit imediat, Moscova declarând personae non-gratae 20 de diplomați cehi de la ambasada de la Moscova. Diplomația cehă a protestat, cerând ca măsura să țină cont de diferența numerica considerabilă între corpul diplomatic rus de la Praga și cel ceh de la Moscova.

Președintele Milos Zeman nu a luat încă o poziție publică în acest uriaș scandal. A spus că-și va exprima punctul de vedere pe 25 aprilie, în cadrul unei emisiuni televizate. Cert este însă ca serviciile cehe și-au anunțat ”suspiciunile întemeiate” legate de implicarea GRU în exploziile din 2014 într-un moment potrivit pentru a anula orice negocieri pentru vaccinul Sputnik V și, cel mai probabil, pentru a pune capăt și afacerilor Rosatom în Cehia. Guvernul populistului eurosceptic Babis nu a căzut, însă evoluția disputei diplomatice astfel iscate cu Moscova îi poate aduce oricând sfârșitul politic. În acest fel, Grupul de la Visegrad, atât de deranjant pentru Bruxelles, ar rămâne cu doar două state cu regimuri eurosceptice (Ungaria și Polonia) și cu un singur guvern care cochetează cu Rusia, guvernul Viktor Orban de la Budapesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

16 Comentarii

  1. Nu prea e credibila motivatia actiunilor. Ceva ascund si unii si altii.

  2. Rusii dacă erau oleacă mai destepti, nu reactionau si nu expulzau pe ce 20 de diplomați cehi. Trebuiau sa înghită si sa tacă – logica este simplă – totul s-a facut la indicatiile „partenerului strategic”, care se pare ca voia sa faca un scandal, criza. Cehii nu au nici o vina, asta e evident. Rusii mai bine taceau.

  3. Te pomenesti ca Rusia este Raiul lumii si toti au ceva cu ei. Iar partenerii strategici sunt necuratul. Cati rusnaci pe acest Cotidian. Degeaba laudati voi Rusia,romanul s-a nascut antirus si asa va ramane in v eci.

  4. @Ion : data fiind gravitatea acuzatiilor cehilor, Rusia nu putea sa taca. Expulzarea unor „diplomati” din acelasi serviciu secret cu aia care-au ajuns la confuzia ordonata ierarhic privind „sabotajele” ruse-n Cehia, era o masura minima de luat, însa urgenta. Razboieste-te cu Robinette de la Washington si reteaua lui în Europa, continent pe care SUA de la 1944-l sufoca. Pâna la faliment (si politic, si economic).

  5. Adica rusii sunt asa de prosti sa creada ca daca omorau un bulgar opreau comertul de arme cu Ucraina?

  6. „linia rosie” a lui putin nu este o demarcatie materiala,o granita;
    linia rosie e un principiu peste care intradevar NIMENI nu poate trece:
    -unii oameni mai au frati si surori,NU CA IN CHINA!
    -unii oameni mai cred in Dumnezeu,NU CA IN CHINA!
    nicaierea in Lume si nicicind nu a existat o asemenea separare,o asemenea linie rosie!
    mai trebuie doar ca putin sa le-o spuna in fata!

  7. Ei ca sa vezi!
    Deci cea mai grava criza n-a fost aia cand au intrat rusii cu tancurile in Cehoslovacia in 1968 si i-au arestat pe Dubcek si Svoboda!

  8. Prosti sunt peste tot , nu doar pe la noi ….
    Uite , prostii astia care conduc acum Cehia sunt mai de soi , sunt prosti-altoiti , un mixaj politic defect slavo-german , intre revansa si slugarnicie .Sunt prostimai periculosi decit la noi .

  9. Partenerul strategic probabil voia scandal, poate pentru a torpila afacerea cu uraniul si vaccinul rusesc. Daca rușii taceau diversiunea nu reușea. Pentru cine nu e clar ca americanii au comandat expulzarea diplomaților rusi….

  10. Cehii si polonezii (partial slovacii si ucrainenii) sunt condusi de Vatican si faptul ca sunt cu totii slavi nu mai are nicio relevanța in fata ideologiilor diferite. Ura cea mai mare in Europa o arata Croatia si Serbia, popor unic, dar dusmani de moarte, unii catolici si altii ortodocși. Si asta in numele Domnului.

  11. @Kuku Bau
    mai bine ai fi atent la miscarile NATO din Romania,zona Caracal….

  12. Tovarasul Putin se comporta in fostele tari satelite ale URSS precum invatatorul sau neinduplecat, tatucul Stalin. Cu Cehia, insa, sunt probleme. Tara e puternic industrializata, chiar daca a fost singura din vest care si-a prins singura gatul in experimentul sovietic de dupa cel de-al doilea razboi mondial. A fost, totusi, prima care s-a desteptat din toataliatrismul atotputernicului Cominform si a suferit pedeapsa obisnuita in lumea utopiei non-civilizatoare. Acum Cehia e o tara occidentala industrailizata si trebuie sa plateasca nebunia comunistilor care luasera puterea dupa razboi si se predasera mai apoi Moscovei intelegand in felul lor sa mai distruga inca o data tara dupa ce nazistii se folosisera marea ei industrie pentru cucerirea lumii (pentru victoria rasei lor ariene, ”superioare” celor buni si drepti, dupa cum mistificau in modul criminal ultreacunoscut nebunii care ii conduceau). Acum rusii se ingrijeswc de arsenalele din tarile supuse pe care le-au plantat cand erau si ei mari si tari. Si le rezolva dupa chipul si asemanarea Spionului care ii conduce si sapa adasnc pentru a fi vesnic. Cam asta e in rezumat intamplarea cu aruncarea in are a arsenalelor fostei URSS si cu plata reciptoca a diplomatilor care nu au nici o vina. Oricum, ca nivel de viata Cehii sunt net superiori barbarilor lui Putin iar tamaierile rusesti cu panslavismul cuceritor (rasuflat) nu-si are locul in spatiul catolic. Aici ortodoxia ingenuncheata, nevertebrata si vanduta puterii la un pret de nimic nu-si prea are ecouri.

  13. @Negro: Corect ce spui dar ultima fraza despre ortodoxie trebuia sa lipseasca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.