Cea mai mare despăgubire acordată pentru o locuință asigurată

Cea mai mare despăgubire acordată anul trecut de asigurătorii care fac parte din Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a fost de 1,9 milioane de lei.

Despăgubirea de aproximativ 400.000 de euro a fost achitată în baza unei polițe de asigurare facultativă pentru locuințe. Potrivit statisticii, suma este cu 145% mai mare față de cea mai mare despăgubire achitată în 2019. Polița a fost folosită pentru acoperirea pagubelor provocate de un incendiu.

De altfel, incendiul este cauza generatoare a celor mai mari cinci daune achitate în 2020 în baza polițelor destinate locuințelor. Anul trecut, pentru primele cinci polițe a fost achitată suma de 4.6 milioane lei, în creștere cu 66% față de valoarea înregistrată în 2019.

„Aceste realități confirmă importanța protejării unuia dintre cele mai importante bunuri pe care le avem – locuința. Conform statisticilor, peste 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc. Cu toate acestea, la nivel național, sub 20% din totalul locuințelor sunt asigurate printr-o poliță de asigurare facultativă”, a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR.

Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren, până la limita de 20.000 de euro. O asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței.

Polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane cum ar fi pagubele provocate vecinilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.