Cea mai tare cursă ciclistă din America Tour decisă la 1 centimetru

Final dramatic în Turul Californiei, victoria fiind decisă după un dublu fotofinish. În Turul Italiei favoriţii au făcut meci nul, iar etapa a 9-a a modificat statistici vechi de 4 ani.

Cum se ratează un Tur din cauza pierderii a 2 – 3 secunde

Sâmbătă, în etapa a 8-a, când românul Eduard Grosu (debutant în Il Giro) l-a bătut pe Alberto Contador la un sprint intermediar, „păgubindu-l” de o bonificaţie de 2 secunde, mai mulţi comentatori din lumea ciclismului au arătat că nu este exclusă posibilitatea ca Turul Italiei să se decidă în acest an la o distanţă de câteva secunde, şi că dacă spaniolul va pierde pentru că îi vor lipsi puţine secunde, acest lucru i se va datora şi lui Grosu. Etapa a 9-a din Il Giro a arătat câtă atenţie se dă unei secunde. Dar, mai repede decât ne-am fi aşteptat, duminică seara s-a putut constata cât de importantă este o secundă. S-a încheiat Turul Californiei, şi în ultima etapă (a 8-a) totul s-a învârtit în jurul a 2 secunde.

Cursa a fost câştigată de slovacul Peter Sagan de la Tinkoff-Saxo, care l-a devansat cu 3 secunde pe francezul Julian Alaphilippe de la Etixx – Quick Step. Sagan a deţinut tricoul galben până sâmbătă, în etapa a 7-a, dar l-a cedat în favoarea lui Alaphilippe, care-l depăşise cu 2 secunde. Dar atenţie, diferenţa de 2 secunde pe care o avea francezul, putea fi mult mai mare. La startul etapei a 7-a, Alaphilippe se afla pe locul 3 la 45 de secunde de Sagan. O diferenţă teoretic greu de remontat în două etape, când liderul este un rutier de calibrul lui Sagan. Obiectivul francezului, să recupereze cele 17 secunde pe care le avea rutierul clasat pe locul 2, deşi fiind o etapă cu mai multe ascensiuni, dintre care 3 repertoriate, putea să încerce să-l atace pe Sagan. Pe traseu, la a doua căţărare repertoriată, deşi avea ceva avans consistent faţă de Sagan, Alaphilippe nu s-a omorât cu firea, a lăsat alţi rutieri din grupul cu care evadase să treacă primii şi a ratat o bonificaţie de 2 sau 3 secunde. Pe ultima sută de metri înainte de linia de sosire, deşi era singur singurel şi nu avea cum să piardă, a întors de 5 ori capul înapoi şi se estimează că a mai pierdut 2 secunde. În sfârşit, cu 5 metri înainte de finish, a ridicat piciorul de pe pedală şi astfel a mai pierdut 1 secundă sau 2. Cu aceste secunde, duminică ar fi câştigat Turul Californiei.

Victoria decisă de un centimetru

Ultima etapă a fost dramatică. Ca francezul să-şi păstreze cele 2 secunde avans faţă de Sagan, trebuiau îndeplinite două condiţii: slovacul să nu treacă primul linia de la sprintul intermediar şi să nu termine pe podium etapa. La sprintul intermediar, Alaphilippe în loc să stea în roata colegului său de echipă, Mark Cavendish, a preferat să stea în roata lui Sagan, crezând că astfel îl va surprinde. Greşit. Cavendish a trecut primul, Sagan al doilea şi Alaphilippe al treilea. Slovacul a luat 2 secunde de bonificaţie, iar francezul una. Distanţa dintre el şi Sagan s-a redus la o secundă. Rămânea acum de rezolvat sprintul final. Cavendish şi un rutier belgian au trecut primii linia de sosire, iar pentru locul 3, care primea o bonificaţie de 4 secunde, s-a apelat la fotofinish, pentru departajare între Sagan şi sprinterul american Tyler Farrar. A rezultat (ca şi în reluărite aeriene ale televiziunii care transmiea) că al 3-a a fost Farrar. Tabăra celor de la Etixx jubila. Oficialii lui Tinkoff-Saxo au cerut un nou fotofinish, cu o rezoluţie dublată. De această dată la o diferenţă de un centimetru!!! a ieşit pe locul 3, Sagan, care a ridicat roata în aer şi astfel a avut acel centimetru in plus. Cu bonificaţia de 4 secunde obţinută pentru locul 3, Sagan l-a depăşit pe francez şi a câştigat Turul Californiei, cea mai importantă cursă rutieră de pe continentele americane.

Clasament general

  1. Peter Sagan (Tinkoff – Saxo) – 28:13:12

  2. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) + 3”

  3. Sergio Henao (Team Sky) + 37”

  4. Joe Dombrowski (Team Cannondale-Garmin) +1:14

  5. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 1:15

  6. Haimar Zubeldia (TrekFactory Racing) + 1:16

  7. Ian Boswell (Team Sky) + 1:23

  8. Ricardo Zoidl (TrekFactory Racing) + 1:24

  9. Peter Kennaugh (Team Sky) + 1:44

  10. Bor Britton (Team SmartStop) + 2:10

Cel mai bun căţărător: Daniel Oss (BMC Racing Team)

Cel mai bun sprinter: Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) – 4 etape câştigate

Cel mai bun tânăr rutier: Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step)

Cea mai bună echipă: Team Sky

Record, Tiralongo a devenit cel mai bătrân câştigător de etapă

Etapa a 9-a din Il Giro a fost a 3-a consecutivă câştigată din evadare. Fiind vorba de un traseu cu mai multe ascensiuni, dar numai 3 repertoriate, cei trei mari favoriţi (Contador, Aru, Porte) au preferat să se supravegheze reciproc, pentru a anihila orice tentativă de atac. Şi cum cei din evadare nu prezentau un pericol pentru rutierii de clasament general, au fost lăsaţi să-şi facă mendrele, până s-au distanţat suficient pentru a mai fi ajunşi. Din grupul evadaţilor a încercat un atac Tom-Jelte Slagter de la Cannondale-Garmin) care a rulat solitar peste 12 km. Cei de la Astana – de departe cea mai puternică echipă prezentă în Il Giro – îl aveau pe Paolo Tiralongo în grupul evadaţilor pentru a contraacara un eventual atac surpriză a lui Contador, şi cum marii favoriţi se vedea clar că vor face meci nul, şefii echipei i-au dat „liber” (să facă ce vrea şi ce poate – n.a.) acestuia. Tiralongo a pornit în urmărirea lui Slagter, la ajuns şi l-a depăşit cu 4 km înainte de linia de sosire, obţinând a treia victorie în Il Giro, după cele din 2011 şi 2012. Un ultim eveniment s-a petrecut pe ultimii 50 de metri când se apropia de sosire grupul favoriţilor: Fabio Aru a dat un atac neaşteptat şi a reuşit să recupereze o secundă de la Alberto Contador. Aşa cum anticipam în cronica etapei a 8-a, în acest an, fiecare secundă va fi la mare preţ.

Mai trebuie consemnat că victoria lui Tiralongo modifică statisticile. El a devenit cel mai bătrân rutier din istoria Il Giro care câştigă o etapă. Tiralongo avea duminică 37 de ani şi 313 zile. Până ca acesta să treacă primul linia de sosire, cel ma bătrân rutier câştigător al unei etape (cea din 8 mai 2011) era Alessandro Petacchi care avea atunci 37 de ani şi 125.

Top 5 etapa a 9-a: Benevento › San Giorgio del Sannio (224 km)

1. Paolo Tiralongo (Astana Pro Team ) – 5:50:31

2. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) + 21”

3. Simon Geschke (Team Giant-Alpecin) + 23”

4. Amaël Moinard (BMC Racing Team) + 23”

5. Jesus Herrada (Movistar Team) + 23”

Tricoul roz – clasamentul general

  1. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) – 38: 31:35

  2. Fabio Aru (Astana Pro Team) + 5”

  3. Richie Porte (Team Sky) + 22”

  4. Mikel Landa (Astana Pro Team) + 46”

  5. Dario Cataldo (Astana Pro team) +1:16

  6. Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) + 1:46

  7. Giovanni Visconti (Movistar Team) + 2:02

  8. Rigoberto Uran (Etixx – Quick Step) + 2:10

  9. Damiano Caruso (BMC Racing Team) + 2:20

  10. Andrey Amador (Movistar Team) + 2:24

Tricoul roşu – clasamentul pe puncte

  1. Elia Viviani (Team Sky) – 78 de puncte

  2. Andre Greipel (Lotto Soudal) – 75 puncte

  3. Marco Bandiera (Androni Giocattoli-Sidermec) – 60 puncte

  4. Diego Ulissi (Lampre-Merida) – 50 puncte

  5. Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) – 47 puncte

Tricoul albastru – clasamentul căţărătorilor

  1. Simon Geschke (Team Giant-Alpecin) – 50 puncte

  2. Beñat Intxausti (Movistar Team) – 39 puncte

  3. Steven Krudswdk (Team LottoNL-Jumbo) – 37 puncte

  4. Carlos Betancur (Ag2R La Mondiale) – 33 puncte

  5. Paolo Tiralongo (Astana Pro Team) – 23 puncte

Tricoul alb – clasmentul tinerilor rutiei

  1. Fabio Aru (Astana Pro Team) – 38:31:38

  2. Davide Formolo (Team Cannodale-Garmin) +2:58

  3. Jan Polanc (Lamore-Merida) + 20:12

  4. Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) + 21:19

  5. Francesco Bongiorno (Bardiani-CSF Pro Team) + 22:44

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.