Comentariu:  Cei trei iepuri politici împușcați de actuala putere

Guvernarea de acum are de fapt tot interesul ca „securismul” pe care îl condamnă să existe în continuare, pentru că astfel împușcă deodată mai mulți iepuri de marketing politic, cu toții necesari pentru conservarea la putere a coaliției PNL-PSD.

Un recent text de presă făcea o paralelă admirativă între ideile șefului SRI despre „securismul” din societatea românească și o teorie a Annei Applebaum, o autoare americană care susține că un mod de a submina o societate este de a induce peste tot dezbinare, conflicte și neîncredere nu doar față de clasa politică, ci și față de toate instituțiile statului, de experți, de știință, astfel încât o țară poate deveni neguvernabilă din cauza conflictelor interne create artificial, propagate prin presă și rețelele sociale. Concluzia, transparentă, era că oricine acuză la noi o influență prea mare a serviciilor secrete în societate, așa cum s-a întâmplat de când a apărut în presă proiectul legilor privind siguranța națională, suferă de acest „securism” și deci ar trebui suspectat că face jocul cuiva care vrea să sape România. Cine să fie săpătorul ocult? Evident, Rusia, fiindcă ea e la modă acum pe post de dușman al actualei puteri, așa cum înainte erau PSD și/sau comunismul.

Numai că în realitate, actualului regim îi convine foarte tare ca „securismul” acuzat de Eduard Hellvig să existe în continuare, pentru că astfel împușcă deodată mai mulți iepuri de marketing politic. Primul este consolidarea convingerii că nimeni nu poate face nimic ca să conteste vreo măsură a coaliției (sau lipsă de măsuri) sau ca să creeze vreo alternativă electorală cu șanse contra ei. Este un iepure important, mai ales după ruperea USR și crearea REPER, despre care unii simpatizanți useriști speră că o va susține pentru prezidențiale pe Laura Codruța Kovesi. De aceea probabil că vom mai vedea mitinguri anemice, ori cu legile siguranței, ori cu prețul benzinei, bune doar ca să dea prilej pe urmă obișnuitelor lamentări de pe rețelele sociale, cu refrenele „ne merităm soarta”, „țară de c…” și „la noi nu se fac manifestații decât dacă le organizează serviciile”.

Al doilea iepure este un fel de confort paradoxal dat de speranța că, din moment ce instituțiile de forță conduc de fapt țara, ele oricum au informații mai exacte decât prostimea, deci există șansa ca România să fie guvernată mai bine decât de niște civili, fie ei și politicieni. Sau măcar guvernată cu un simț al disciplinei mai pronunțat. Este de urmărit în acest sens modul în care guvernul a reușit să se încadreze, fie și în ultima clipă, în toate țintele fixate prin PNRR cu termen limită 30 iunie. Inclusiv tot ce părea controversă serioasă între PSD și PNL pe tema legii decarbonizării, cu calendarul închiderii minelor, s-a rezolvat la propriu peste noapte, așa încât guvernul s-a încadrat în termenul promis Comisiei Europene. Iar dacă va începe renegocierea PNRR, n-o va face în chip de gest de frondă, ci cu binecuvântarea Comisiei, care acum le permite țărilor să renegocieze capitolul energiei.

Al treilea iepure de marketing politic este reducerea la tăcere a criticilor, inclusiv a celor la adresa „securismului”, cu argumentul că aceștia țin de fapt cu Putin și vor să submineze regimul tocmai acum, când e război și trebuie să stăm strâns uniți în jurul partidului, sau al coaliției. Cât de iute a fost împușcat acest iepure se vede din motivația, complet de neconceput pe vremea lui „dottore Ponta”, oferită de judecătoarea care a suspendat efectele sesizării de plagiat în teza de doctorat a premierului Ciucă. Reprezentanta justiției independente din România a scris că „generarea unei astfel de ştiri (despre plagiat adică, n.r.) are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului. De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici”.

Cele mai importante critici care trebuie reduse la tăcere sunt însă cele pe teme economice, așa cum bine a trasat președintele Iohannis direcția atunci când a susținut că „Putin e de vină” pentru toate scumpirile întâmplate în țară după pandemie. Tot Putin va fi de vină și pentru orice erori de guvernare, achiziții publice necontrolate, cheltuieli militare nesăbuite, legi de militarizare a societății și considerarea democrației drept o aspirație care trebuie amânată pentru când s-o termina războiul (vorba lui Rareș Bogdan despre înlocuirea lui Cîțu cu Ciucă la PNL: „ne-a ajuns un festival al democraţiei, acum nu mai vrem; vrem construcţie şi în niciun caz scandal”). E adevărat că democrația nu e ceva care poate funcționa separat și deasupra restului vieții unei societăți: ea nu se poate dezvolta când oamenii sunt speriați de sărăcie, de pandemie sau de război. Dar firește că nu despre asta e vorba când un liberal spune „ne-a ajuns un festival al democraţiei”.

Regimurile din 2004 până acum, reprezentate de Președinție plus PDL sau PNL, au dat vina în mod tradițional pe PSD și/sau comunism pentru orice nereușită a lor și au folosit drept rețetă sigură de a câștiga alegerile stârnirea fricii și a furiei în raport cu PSD și/sau comunism și cu alegătorii PSD. De aceea, un reprezentant tipic al acestui stil de a pricepe politica, Florin Cîțu, a acționat acum din reflex acuzând PSD, și nu Președinția sau PNL, după ce a fost dat jos din ultimele funcții în PNL și în stat pe care le mai deținea. Dacă ne uităm mai atent, vom vedea că marketingul politic de care ziceam mai sus a funcționat de minune și în cazul lui: în România de azi nu poate fi niciodată de vină pentru ceva rău decât PSD și/sau comunismul, căci PNL și protectorul său de la Cotroceni sunt întotdeauna fără pată, deasupra oricărei suspiciuni și nu trebuie niciodată atinse nici cu o floare.

Acum, faptul că prima idee a Alinei Gorghiu ca președintă interimară a Senatului a fost introducerea în Constituție a dreptului la avort dovedește că puterea aplică din nou o rețetă despre care am mai vorbit: lansarea pentru public a câte unei „wedge issue”, cum zic politologii, adică o temă capabilă să genereze imediat controverse și să monopolizeze discuțiile în popor, îndepărtând astfel atenția de la probleme economice sau sociale dificil de rezolvat ori de la câte un scandal cu politicieni. Astfel de teme sunt drepturile minorităților sexuale, avorturile, primirea de imigranți, chestiuni legate de rasă, etnie, religie. Și în SUA, decizia recentă a Curții Supreme de a anula dreptul la avort a reprezentat tot o introducere a unei „wedge issue” pentru însuflețirea campaniei electorale înainte de alegerile din toamnă pentru Congres.

Nuanța la noi e că Gorghiu și ceilalți folosesc tema avortului nu pentru că văd în ea un fitil suficient de bun încât să stârnească niște dezbateri de care societatea ar avea nevoie. Ci fiindcă nu mai funcționează suficient de bine paratrăsnetul oficial al puterii, AUR, cel ce ar trebui să servească drept încarnare a sperietorii populismului în România. E adevărat, se apropie nunta șefului formațiunii, Simion, iar ideea acestuia de a invita nuntașii să se îmbrace în costume populare a produs automat o comparație cu nunta lui Corneliu Zelea Codreanu. Dar asta e cel mult o joacă bună pentru un talk-show și atât. Dacă diversele grupări de naționaliști, tradiționaliști, conservatori și alte categorii care mușcă de obicei momelile create de „wedge issues” se enervează și încep să discute serios despre avort, atunci puterea poate să stea de tot liniștită peste vară. Dacă nu, nu-i pagubă, mai sunt și alte teme.

Comentariu de Crenguța Nicolae

agenția Mediafax

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

9 Comentarii

  1. Cumva e liniste si armonie, dragoste si respect fata de aproapele in Romania? E dezbinare si haos total in orice domeniu! Pentru stabilizarea dezbinarii se fac legi doar impotriva cetateanului! Asta e inca o dovada ca votul cetateanului e doar manipulare pentru invinovatire gen „aveti ce ati votat”, „un popor de prosti si idioti care ati votat”, „sunteti/ aveti ceea ce ati votat”, si pot continua! Doar minciuni, manipulari si invinuiri!

  2. Bun articol. De fapt, la noi ar trebui vorbit despre Irigatii si iar Irigatii ! Irigatii nu razboi ! Incalzirea zonei Balcanilor se va accentua. Vor rezista doar cei cu MARI LUCRARI DE IRIGATII. Prostii dau banii pe razboi prevazatorii (ungurii) pe irigatii ! Balcanii vor fi parjoliti (de soare nu de razboi) in urmatorii 10 ani ! Spune O.N.U. si nu numai. Alde Iohanis o tin la secret ,tac, nu zic nimic.

  3. In fine, o femeie desteapta in media! Felicitari pentru articolChiar intram in depresie,in rest numai lozinci rasuflate de tipul „Kovesi paraste statul roman:))))Ca si cum statul roman a castigat postul pe care este acum Kovesi,nu broscarul Tudorel Toader impins de la kool de Dragnea, a bagat toate strambele posibile sa nu iasa Codruta procuror general UE ,hal de nemernicie

  4. Avortul de fapt este un lucru foarte grav pentru ca o tara de c…t este una unde viata umana nu este apreciata cum trebuie iar actul sexual este doar pentru distractie. In momentul in care toleram avortul, viata umana nu mai are valoare reala. Nu poti sa vii cu argumentul ca viata umana nu conteaza decat dupa un anumit punct. Avortul merge mana in mana cu destrabalul si bolile mintale. Uitati-va si voi in ce hal au ajuns tarile care tolereaza avortul. In Suedia majoritari sunt acum ne-suedezii. Poporul suedez nu mai exista. Asta e rezultatul tolerarii avortului. Societatea romana are multe pacate de ispasit, avortul fiind una din ele. Daca mai adauga alte pacate la avort, nu cred ca va supravietui ca natiune.

  5. Un comentariu departe de a fi obiectiv. Duduia pare a vrea vrea sa se rafuiasca cu unii care nu-i plac din motive personale si subiective. Asta in situatia ca nu a scris conform unei programari.

  6. Unu , de ce steagul sri seamana cu steagul Izzraielului stilizat, avand aceleasi culori. Sobolanul doi, Biden a afirmat ieri ca America e mai pregatita ca oricand sa conduca lumea, intrebarea democratuca ar fi daca lumea vrea sa fie violata fara voia ei. Trei, cine sta in soatele lui Biden? Restu e teatru de papusi.

  7. ‘ La vremuri noi, metode vechi ‘, se dă mulțimii ‘de rumegat’, via mass media, subiecte ‘fierbinți’ (război Ucraina, apărarea grozavă a țări grație dislocării trupelor și asenalului NATO, etc,) în vreme ce se ocolesc ‘marile reeforme’ fiscale, spre exemplu impozitarea locuințelor la grila notarială (exprimată în euro) astfel, la un apartament de 2 camere echivalat, în funcție de anul de construcție, la 50000 de euro se va plăti minim 0,2% la cursul zilei (BNR) în care primăria va stabili impunerile pentru 2023, undeva la echivalentul a 100 euro față de 160-180 lei plătiți la valoarea de inventar în anul 2022.

  8. ACEASTĂ guvernare PSD + PNL+UDMR este un mare pericol pt România si românii, pentru Statul de Drept. Nu mai există opoziție!
    Fac si vor face tot ce le dictează interesele de partid, de grupuri , personale . CORUPȚIA nu mai are nicio
    stavilă.
    Si pana acum nu au facut bine, doar acțiuni si măsuri proaste.
    Dacă vedem cum au gestionat si cum gestionează criza energiei electrice si a gazelor putem spune că sunt incompetenți, lași rău-voitori si corupți.
    Țara e in colaps financiar,dar se plătesc salarii si pensii aberante, nesimtite si pe deasupra se mai fac. angajari la stat , multe din ele inutile si cu pile.
    Vorbesc in mod mincios de anularea pensiilor speciale, dar Parlamentul nu a abrogat legea care permite unor categorii de privilegiați să se pensioneaza in floare vârstei ( intre 40 si 50 de ani) si cu 80% din venturile( nu salariul de baza) realizate in ultima luna de activitate si astfel se ajunge la o pensie mai mare decat salariul.
    Acesti NEMERNICII sunt facute si votate de parlamentul României cu ceva ANI in urmă.
    Așa ne-au condus și ne conduc această pletora mizerabilă , imorală si extrem de coruptă.
    Ei sunt in fapt niște infractori !
    Desteapta-te române!
    Numai o mișcare de masă in stradă poate matura această mizerie .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.