Cele mai dramatice evenimente care au schimbat lumea în 2011

Anul 2011 s-a dovedit mai mult decât frământat pe plan internațional.

Indiferent de continent, 2011 a adus schimbări spectaculoase atât în plan politic cât și în plan economic.

Revoltele din lumea arabă, criza datoriilor din zona euro, capturarea liderului rețelei teroriste Al-Qaida și catastrofa de la Fukushima sunt doar câteva dintre momentele care au marcat lumea în anul 2011.

Ianuarie: În Tunisia izbucnesc masive proteste de stradă. După 23 de ani la putere, președintele țării Zine El Abidine Ben Ali fuge în Arabia Saudită sub presiunea revoltelor populare, în care au fost ucise aproximativ 300 de persoane.

Februarie: Președintele Egiptului Hosni Mubarak, aflat la putere din 1981, demisionează în urma protestelor masive de stradă, iar Puterea este preluată de Armată. În protestele care au scos în stradă milioane de egipteni au murit aproape 900 de oameni. În prezent Mubarak, care pretinde că e grav bolnav, a fost trimis în judecată fiind transportat la tribunal pe targă.

Mișcări populare similare celor din Tunisia și Egipt au avut loc și în alte țări arabe, dar nu au avut efectul scontat.

În februarie, spre exemplu, începe în Bahrain o mișcare de contestare, animată de șiiți, împotriva monarhiei sunnite. Sunt mobilizate trupe ale unor țări din Golf, care-i vin în ajutor. Regele acceptă, în cele din urmă, concluziile unei Comisii independente de anchetă asupra reprimării și promite reforme. Comisia anunță 35 de morți, față de 24 de morți recunoscuți oficial.

Tot în februarie, în Libia începe o revoltă împotriva regimului lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani. Opoziția înființează Consiliul Național de Tranziție (CNT), care va fi recunoscut de către ONU și peste 100 de țări. La 19 martie, o coaliție internațională condusă de SUA, Franța și Marea Britanie, sub mandat ONU, îi declară război lui Gaddafi. Pe 31 februarie, NATO preia comanda operațiunii. Rebelii cuceresc Tripoli in august.

În aceeași lună februarie, premierul irlandez Brian Cowen devine prima victimă a crizei datoriilor din Europa, partidul său Fianna Fail, de centru-dreapta, fiind înfrânt în alegerile legislative. În martie, premierul socialist portughez Jose Socrates este nevoit să demisioneze. Dublinul va beneficia de o ameliorare a condițiilor unui plan de salvare european, iar Lisabona de un împrumut UE/FMI, în schimbul unui program de austeritate.

În luna martie, un tsunami urias, provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9 în apropierea coastelor din nord-estul Japoniei, inundă centrala de la Fukushima, provocând cea mai gravă catastrofa nucleară din ultimii 25 de ani. Cutremurul și tsunamiul provoacă moartea sau dispariția a aproape 20.000 de oameni.

Tot în martie, în Siria începe o mișcare de revoltă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, care va fi violent reprimata. Sunt uciși peste 5.000 de oameni, potrivit ONU, care acuză autoritățile de crime împotriva umanitatii. În ciuda sancțiunilor, al-Assad continuă reprimarea și în ziua de astăzi.

La începutul lunii mai, liderul rețelei teroriste Al-Qaida Osama ben Laden este ucis în Pakistan, în cursul unei operațiuni a fortelor speciale americane, după zece ani de urmărire.

Tot în mai, Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI si favorit al socialiștilor la alegerile prezidențiale franceze din 2012, este arestat la New York pentru un presupus viol asupra unei angajate a hotelului Sofitel din Manhattan. DSK demisionează de la conducerea FMI pe 19 mai. Acuzațiile formulate în Statele Unite sunt abandonate la 22 august.

În luna iulie, în Norvegia are loc un atentat cu bombă împotriva sediului Guvernului norvegian, urmat de un atac armat asupra unei reuniuni a unei organizatii politice de tineret pe Insula Utoya, lânga Oslo, atacuri comise de un extremist de dreapta Anders Behring Breivik. Sunt ucise 77 de persoane.

În august, după mai multe săptămâni de blocaj, Congresul SUA autorizează modificarea plafonului de îndatorare (peste 14.500 de miliarde de dolari), evitând ca țara să intre în incapacitate de plată. Cu o rată a șomajului de 9,2 la sută și o creștere economică de 1,3%, Statele Unite pierd pentru prima dată în istorie ratingul „AAA”

Tot în august, moartea unui tânăr de culoare în vârstă de 29 de ani, ucis în cursul unei operațiuni a poliției la Tottenham, în nordul Londrei, provoacă cele mai violente proteste urbane înregistrate în ultimii 30 de ani în această țară.

În luna octombrie, dictatorul libian Muammar Gaddafi este capturat și ucis de către rebeli. Un nou Guvern, al Consiliului Național de Tranziție, va fi format și însărcinat cu reconstruirea țării, până la organizarea alegerilor generale. Conflictul s-a soldat cu peste 30.000 de morți, potrivit CNT.

Tot în luna octombrie, este încheiat un acord la Bruxelles al celor 17 membri ai zonei euro asupra consolidării Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), recapitalizării băncilor și ștergerii a 50 la sută din datoria Greciei față de bănci.

Pe 31 octombrie, populația globului atinge șapte miliarde de locuitori.

La începutul lunii noiembrie, premierul Giorgios Papandreu demisionează din fruntea Guvernului Greciei, după ce a provocat emoții în Europa după ce a propus un referendum asupra planului european de la 27 octombrie privind acordarea unui împrumut în valoare de 100 de miliarde de euro și ștergerea unei datorii în valoare de 100 de miliarde de euro, în schimbul adoptării de către Atena a unui plan de austeritate și acceptarea unui regim de cvasitutelă. Lucas Papademos, fost vicepreședinte al Băncii Centrale Europene, devine premier.

Tot în luna noiembrie, premierul italian Silvio Berlusconi demisionează după adoptarea în Parlament a unor măsuri destinate calmării reacției piețelor și comunității internaționale, datoria țării ridicându-se la aproximativ 1.900 de miliarde de euro. Noul premier Mario Monti formează un Guvern de tehnocrați și prezintă un program de austeritate și relansare economică.

În decembrie este încheiat un acord al tuturor țărilor membre UE, cu excepția Marii Britanii, cu privire la consolidarea disciplinei bugetare.

Pe 18 decembrie se stinge din viață Vaclav Havel simbol al „Revoluției de catifea” anticomuniste din 1989 și presedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003.

O zi mai târziu, presa oficială a regimului comunist din Coreea de Nord anunță că liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulți ani, a murit la 17 decembrie, iar fiul sau Kim Jong-un a fost desemnat succesor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.