Cele mai multe locuri de muncă vacante, în sănătate şi administraţie publică

Cea mai mică valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în industria extractivă, hoteluri şi restaurante, respectiv în activităţile de tranzacţii imobiliare. Rata locurilor de muncă vacante a fost în ultimele trei luni din 2009 de 0,50%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 1,03 puncte comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, cea mai mare cerere înregistrându-se în sănătate şi administraţie publică şi asistenţă socială. Ca efect al crizei economice, rata locurilor de muncă vacante din România a continuat tendinţa de scădere începută în ultimul trimestru al anului 2008, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (1,48%), administraţie publică (1,09%) şi în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,95%). Cea mai mică valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în industria extractivă (0,05%), hoteluri şi restaurante (0,06%), respectiv în activităţile de tranzacţii imobiliare (0,11%).

Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice – grupa majoră 2 (0,69%) şi de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi – grupa majoră 5 (0,59%).

Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul membrilor corpului legislativ al executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori din unităţile economico-sociale şi politice – grupa majoră 1 (0,32%) şi cea de meşteşugari şi lucrători calificaţi în meserii de tip artizanal, de reglare şi întreţinere a maşinilor şi instalaţiilor – grupa majoră 7 (0,36%).

În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Nord-Est (0,97%), urmată de regiunea Vest (0,60%). În regiunea Sud-Est (0,21%), respectiv Nord-Vest (0,32%) s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.